spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΦτερωτάΗ φάσσα και τα... χαρίσματά της

Η φάσσα και τα… χαρίσματά της

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Το αξιοθαύμαστο με την φάσσα, είναι ότι παρά την ενόχληση που δέχεται από τον άνθρωπο, βρίσκει τρόπο να γλυτώνει, να επιβιώνει και να διατηρείται σε τεράστιους αριθμούς…

Είναι φανερό πως η φάσσα είναι ξεχωριστά “προικισμένο” πουλί. Ο τρόπος που κοιτάζει, που πετάει, που περπατάει, η απίστευτη παρατηρητικότητά της για οτιδήποτε “παράξενο” δει στη διαδρομή ή στο σημείο που θα προσγειωθεί, αποδεικνύουν όχι μόνο οξύτατη όρασή, αλλά και ύπαρξη μνήμης…

Μνήμης αρκετής ώστε να πλησιάζει με δισταγμό, ελέγχοντας περιμετρικά όποιο σημείο την ενδιαφέρει. Μπορεί να εντοπίσει και την παραμικρή κίνηση από πολύ μακριά και να απομακρυνθεί αμέσως για ώρες ή για πάντα. Αδύνατο σημείο της φάσσας, η πλήρης ακινησία του  κυνηγού, αφού μόνο τότε μπορεί να ξεγελαστεί και να πλησιάσει.

Άμεση προσαρμογή

Εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο καταφέρνει όχι απλώς να επιβιώνει παντού, αλλά  παράλληλα να αυξάνεται, πληθυσμιακά. Σπουδαία επίσης είναι η ικανότητά της να ταξιδεύει και να καταλήγει στον προορισμό της, σε μια και μόνο πτήση, διανύοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα. Αυτό είναι ίσως και το μεγαλύτερο μυστήριο που τις συνοδεύει.

Τη μία μέρα βλέπουμε την περιοχή να γεμίζει πουλιά και συχνά την επομένη να εξαφανίζονται, ακόμη και δίχως να ενοχληθούν από όπλα.

Προσαρμόζεται άμεσα σε κάθε χώρο, ακολουθώντας συνθήκες επιβίωσης και αναπαραγωγής. Αντιλαμβάνεται γρήγορα αν πρέπει να παραμείνει στο σημείο που επέλεξε και εκμεταλλεύεται ότι χάρισμα της δόθηκε από την φύση. Μπορεί να ζήσει άνετα σε κρύο ή ζέστη.

Έτσι, αν χρειαστεί λόγω αναπαραγωγής να παραμείνει στην ίδια περιοχή ή να μεταναστεύσει, θα διαλέξει χώρο που γύρω του θα βρει τροφή και νερό. Αυτά δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν κοντά, αλλά συχνά μπορεί και βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά από την φωλιά της.

Ενώ θα επιλέξει κάποιο ασφαλές σημείο του δέντρου για να χτίσει τη φωλιά της, η κατασκευή της χαρακτηρίζεται από προχειρότητα.

Υποδειγματικός γονιός

Είναι υποδειγματικός γονιός, αλλά μέχρι να πετάξουν τα πιτσούνια. Μόλις κάνουν τις πρώτες τους πτήσεις αφήνονται να βρουν το δρόμο προς τα μεγάλα κοπάδια που  θα σχηματιστούν σύντομα. Τα φασσόπουλα ξεχωρίζουν από την απουσία των άσπρων κηλίδων στο λαιμό και αυτή είναι η περίοδος που εύκολα θα πλησιάσουν ακόμα και κυνηγούς που κινούνται, έχοντας άγνοια κινδύνου.

Σαν είδος αποδείχθηκε εντυπωσιακά προσαρμοστικό, ωστόσο αυτό που την ενοχλεί ιδιαίτερα είναι η βροχή και η απότομη αλλαγή του καιρού. Έτσι, ειδοποιημένη από το ένστικτό της ότι ο καιρός θα αλλάξει, αντιδρά αμέσως.

Αν η αλλαγή είναι μια βροχόπτωση ή ενίσχυση του ανέμου, θα διαλέξει “κλειστούς χώρους” με έντονη την παρουσία δέντρων, ιδιαίτερα πεύκων, αλλά και άλλων που διατηρούν πυκνά  φυλλώματα, μέχρι να περάσει η κακοκαιρία.

Αν όμως η επιδείνωση του καιρού έχει σφοδρότητα και διάρκεια, τότε η φάσσα θα κοπαδιάσει εγκαταλείποντας την περιοχή.

Φάσσα: Τα αδύνατα σημεία…

Σε περίοδο μετανάστευσης θα ταξιδέψει πέρα από σύνορα χωρών, σχηματίζοντας τα μεγάλα σμήνη που περιμένουν οι λάτρεις του είδους, αφού στην διάρκεια τους σημειώνονται οι μεγαλύτερες θηραματικά επιτυχίες.

Οι έμπειροι φασσάδες εκμεταλλεύονται το “αδύνατο” σημείο που τις χαρακτηρίζει, δηλαδή τα σταθερά καρτέρια των μπασιμάτων από τα οποία θα περάσει, και πολλά από αυτά είναι τα ίδια για σειρά ετών.

Στη γλώσσα των φασσάδων λέγονται χούνες, λαιμοί και αυχένες. Ένας ξένος στην περιοχή χρειάζεται πείρα για να τα εντοπίσει, αντίθετα ένας έμπειρος θα τα βρει εύκολα. Μπορεί το καταλληλότερο σημείο να είναι ένα δέντρο, μια προεξοχή βράχου, μια χαράδρα, μπορεί όμως να είναι και όλα αυτά στη σειρά, δημιουργώντας έτσι διαδοχικά σημεία περασμάτων.

Εκτός από τον δυνατό κόντρα άνεμο που θα την υποχρεώσει σε χαμηλή πτήση, ένα ακόμη στοιχείο που θα την φέρει σε απόσταση αναπνοής από την κάννη του κυνηγού είναι η ομίχλη.

Δημιουργεί πρόβλημα στα κοπάδια τα οποία για να εντοπίσουν τα σημεία αναφοράς θα πρέπει να χαμηλώσουν και να κινούνται σύριζα με τις κορυφές των δέντρων για να βλέπουν. Τότε όμως δημιουργείται δύσκολη κατάσταση και για τον κυνηγό που συνήθως αιφνιδιάζεται και θα χρειαστεί να λειτουργεί υπό πίεση και με ακρίβεια αντανακλαστικών.

Ο προειδοποιητικός ήχος του φτερουγίσματος από το κοπάδι, μάλλον μόνο στα λόγια βοηθάει…

Το αξιοθαύμαστο με την φάσσα, είναι, ότι παρά την ενόχληση που δέχεται από τον άνθρωπο, βρίσκει τρόπο να γλυτώνει, να επιβιώνει και να διατηρείται σε τεράστιους αριθμούς.

Επιστημονικά, για κανένα άλλο είδος δεν υπάρχουν παρόμοια στοιχεία αύξησης πληθυσμού και παράλληλα κανένα άλλο είδος δεν είναι χαρακτηρισμένο ως επιβλαβές, σε τόσες πολλές χώρες της Ευρώπης.

Η σημασία των χρωμάτων…

Οι επιστήμονες λένε πως τα πουλιά έχουν αχρωματοψία. Δεν τους αμφισβητώ, εμπειρικά όμως έχω παρατηρήσει πως η φάσσα ξεχωρίζει χρώματα. Μπορεί να τα βλέπει σε διαφορετικές αποχρώσεις του γκρίζου  έχοντας και  την δυνατότητα να ξεχωρίζουν λεπτομέρειες, όμως η ισχυρή αυτή όραση έχει και την “Αχίλλειο” πτέρνα της…

Με ικανότητα να ξεχωρίζει χρώματα και σχήματα, υποχρεώνει τον κυνηγό να φορέσει ρούχα όμοια με το χώρο που διάλεξε για καρτέρι, στήνοντας την φυλάχτρα του. Αν όλα γίνουν όπως πρέπει τα πουλιά θα κεραυνοβολούνται και θα συνεχίσουν να περνούν.

Με λίγα κλαδιά υψωμένα μπροστά και πλάγια από το σώμα μας και με απαραίτητη προϋπόθεση την πλήρη ακινησία, θα δούμε το περίφημο οπτικό της σύστημα να καταρρέει και να περνάει ανυποψίαστη πάνω από το όπλο μας.

Ένα επίσης στοιχείο για την ορθότερη απόκρυψη του κυνηγού, είναι η ικανότητα της να εντοπίζει αμέσως αντικείμενα που γυαλίζουν, όπως τα φυσίγγια στη ζώνη, ή τις κάννες των όπλων. Εντοπίζει ακόμη και το πρόσωπο του κυνηγού που φωτίζεται έντονα, και όσο και αν φαίνεται απίστευτο η φάσσα θα ψάξει να εντοπίσει τα μάτια του.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φάσσες: οι χαμηλές τους κούρνιες στο πουρνάρι…

Στα σύνορα του δέντρου με το πουρνάρι, υπάρχουν κάποια καταπληκτικά καρτέρια για τις φάσσες την εποχή που διανύουμε και μέχρι τη λήξη του κυνηγιού...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ