spot_img
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΦτερωτάΗ «EVA» έφερε καληµάνες στην Θεσσαλία

Η «EVA» έφερε καληµάνες στην Θεσσαλία

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Η «EVA» έφερε καληµάνες στην Θεσσαλία

Τόσες πολλές είχαν να εμφανιστούν από τη δεκαετία του ‘90

Η κακοκαιρία “EVA” δεν έπληξε την Θεσσαλία, μόνο κάποιες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν κι αυτές ήταν άνευ σημασίας και κατά διαστήματα. Έτσι το περασμένο Σαββατοκύριακο οι εξορμήσεις έγιναν κανονικά, με τους κυνηγούς να μην προβληματίζονται για τον καιρό.

Η “EVA” αποδείχθηκε πως ήταν πιο ήπια από το αναμενόμενο στις περιοχές που έπληξε βορειότερα της Θεσσαλίας, αλλά η ξαφνική επέλασή της οδήγησε τα πουλιά αυτών των περιοχών να κατέβουν νοτιότερα για να την αποφύγουν.

Πολλά κοπάδια

Αυτή η κάθοδος έφερε το περασμένο Σαββατοκύριακο πολλά κοπάδια από καλημάνες. Τόσες πολλές είχαν να εμφανιστούν στην Θεσσαλία από τη δεκαετία του ‘90. Έκτοτε όσοι συναντούν κανένα κοπαδάκι τον Νοέμβριο θεωρούνται τυχεροί, ενώ υπάρχουν χρονιές που πολύ σπάνια εμφανίζονται.

Όταν μας επισκέπτονται είναι πάντα Νοέμβρης, τότε που γίνεται η προετοιμασία των χωραφιών για τη σπορά του σιταριού. Εκεί στο βρεγμένο χώμα που μυρίζει βρίσκουν την τροφή τους και μόνο τότε η τρομερή επιφυλακτικότητά τους πάει περίπατο.

Ο φετινός Νοέμβρης όμως δεν έδειχνε ότι θα προσελκύσει αυτά τα πουλιά. Υψηλές θερμοκρασίες και άνυδρος, τόσο που σε πολλές περιοχές οι αγρότες δεν μπορούν να σπείρουν σιτάρι, αφού τα χωράφια είναι κατάξερα. Λίγο οι αποτρεπτικές συνθήκες, λίγο το γεγονός πως οι περισσότεροι κυνηγοί έχουν “ξεχάσει” τις καλημάνες, κανείς δεν περίμενε να τις δει αρχές του φετινού Νοέμβρη.

Παρέα µε τα υδρόβια

Περιμένοντας την κακοκαιρία της περασμένης εβδομάδας, οι κυνηγοί υδροβίων προετοιμάζονταν ελπίζοντας στην αλλαγή του καιρού. Με τα φαινόμενα να είναι ήπια, τα καρτέρια για παπιά, γέμισαν κόσμο, που εντόπισαν τις πιθανές διαδρομές των πουλιών και περίμεναν ήδη.

Η έκπληξη ήταν μεγάλη, όταν μαζί με τα κοπάδια των υδροβίων που περνούσαν υπήρχαν και κοπάδια από καλημάνες. Φαινόταν ότι οι πάπιες απλώς μετανάστευαν για να αποφύγουν τον καιρό, πετώντας ψηλά και σε σχηματισμούς, ενώ ήταν μόνο πρασινοκέφαλα, κυρίως φετινάρια.

Οι καλημάνες όμως έκαναν το αντίθετο. Πετούσαν πολύ χαμηλά, “σκανάροντας” το έδαφος για φιλόξενα μέρη και αδιαφορούσαν πλήρως για τους ανθρώπους ακόμα κι όταν ακούγονταν τουφεκιές.

Το πιο επιφυλακτικό και πιο πονηρό πουλί να μην δίνει καμία σημασία στον άνθρωπο, σημάνει ότι η προτεραιότητά του είναι άλλη. Η “EVA” ήρθε ξαφνικά και τις έδιωξε από τις περιοχές που αφθονούσε η τροφή, ήρθαν στην Θεσσαλία που, ναι μεν ήταν προστατευμένες από τον καιρό, όμως στην κατάξερη γη της δύσκολα θα έβρισκαν φιλόξενο βιότοπο.

Στην περιοχή της Λάρισας

Τα κοπάδια τους ειδικά στην περιοχή της Λάρισας ήταν πάρα πολλά και αποτελούνταν από εκατοντάδες πουλιά, γεγονός πρωτόγνωρο για τα τελευταία πέντε τουλάχιστον χρόνια. Συνήθως βλέπουμε ένα κοπάδι να γυροφέρνει για να τραφεί σε μία περιοχή χιλιάδων στρεμμάτων.

Για να γίνω πιο κατανοητός, στο νομό Καρδίτσας τα τελευταία χρόνια άντε να έρχονται είκοσι με τριάντα κοπάδια, όσα εμφανίστηκαν δηλαδή την πρώτη ώρα της περασμένης Κυριακής στην Λάρισα. Όσοι λοιπόν ήταν στα καρτέρια εκείνο το διήμερο επέστρεψαν με καλές καρπώσεις από πρασινοκέφαλα και καλημάνες.

Μερικές συνήθειες

Παρά το γεγονός ότι την τελευταία πενταετία δεν τις πολυβλέπουμε στην Θεσσαλία και τέτοιες συναντήσεις σαν αυτή της περασμένης εβδομάδας αποτελούν έκπληξη, δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ακριβοθώρητο πουλί στα μέρη μας..

Σαν παρυδάτιο πουλί έχει ανάγκη τις λασπώδεις επιφάνειες, ακόμα και η διατροφή της γίνεται σε συγκεκριμένα χωράφια. Προτιμάει τα βαρκά που κρατάνε νερό, ενώ στα αμμώδη και αργιλώδη χώματα δεν θα τις δει ποτέ κανείς. Το κυνήγι της είναι από τα πιο δύσκολα γιατί είναι ίσως το πιο επιφυλακτικό πουλί της γης. Δεν υπάρχει περίπτωση να πλησιάσει κάποιος ένα κοπάδι που βόσκει λιγότερο από 300 μέτρα.

Πάντα υπάρχουν σκοπιές όταν βόσκει και όταν το κοπάδι πετάει εντοπίζει τον κίνδυνο από χιλιόμετρα. Ποτέ δεν “πέφτει με τα μούτρα” σ’ ένα χωράφι”, πρώτα θα κάνει αρκετές γύρες πάνω του για να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος και ποτέ ένα κοπάδι που το έχουμε πυροβολήσει δεν θα μας δώσει άλλη ευκαιρία.

Υποµονή, καµουφλάζ και κύλισµα στη λάσπη

Για το κυνήγι της καλημάνας χρειάζεται υπομονή, καμουφλάζ και διάθεση να κυλιστεί κάποιος στη λάσπη. Συνήθως γίνεται με παρέα που καλύπτει περιμετρικά το χωράφι και ένας καλά καμουφλαρισμένος έρπει υπομονετικά για ώρα μέχρι να φτάσει σε απόσταση βολής. Τότε είναι και η μοναδική ευκαιρία για εκείνον και όσους κάλυψαν τις διαδρομές διαφυγής.

Άλλος τρόπος είναι οι κυνηγοί να πιάσουν τη μία πλευρά του χωραφιού και ένας να “προδοθεί” από την απέναντι πλευρά σπρώχνοντας τα πουλιά στο καρτέρι. Όλα βέβαια με προσοχή και υπομονή.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και οι κυνηγοί του Κιλκίς στο πλευρό της Θεσσαλίας – Έδωσαν 2.000 πακέτα μακαρόνια

Και οι κυνηγοί του Κιλκίς στο πλευρό της Θεσσαλίας - Έδωσαν 2.000 πακέτα μακαρόνια Για άλλη μια φορά οι κυνηγοί συμμετείχαν στην ανθρωπιστική καμπάνια...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ