Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΚυνήγιΦτερωτάΦάσσες στα Θρακιώτικα Μετέωρα

Φάσσες στα Θρακιώτικα Μετέωρα

|

Ο νομός Ροδόπης, αν και βρίσκεται στη μέση της Θρακιώτικης περιφέρειας, κυνηγετικά είναι πολύ λιγότερο γνωστός συγκριτικά με τους διπλανούς Έβρου και Ξάνθης.

Είναι μάλλον συμπτωματικό, αλλά συνάμα και αξιοπερίεργο που πολλοί διαλέγουν κυνηγότοπους που βρίσκονται πριν ή μετά την Κομοτηνή, όχι όμως γύρω της. Ανήκει στους πλουσιότερους θηραματικά νομούς και εδαφολογικά μοιάζει με της Ξάνθης, με νότια τμήματα πεδινά και τα βόρεια με δασωμένες βουνοκορφές.

aloga\-thraki

- Advertisement -

Μέρη απομονωμένα, μακριά από πολιτισμό, με μικρά χωριά και πολύ φιλόξενους κατοίκους. Είναι τριγύρω στην κοιλάδα του Κομψάτου ποταμού, εκεί που ακόμη τρέχουν τα ονομαστά άγρια άλογα της Αστραίας και ο τόπος ονομάζεται Θρακικά Μετέωρα.

Από τρεις συστάδες βράχων αποτελούνται, με ύψος ως 80 μέτρα που μοιάζουν με της Καλαμπάκας. Ίδιο και το πέτρωμα τους, ψαμμίτης. Πάνω τους φωλιάζουν όρνεα και ζευγάρια ασπροπάρηδων αετών. Την άνοιξη το τοπίο τριγύρω παίρνει κατακόκκινο χρώμα. Είναι από τις λαλέδες, τις εκπληκτικές αγριοπαπαρούνες που μοιάζουν με τουλίπες και φυτρώνουν μόνο εκεί.

 

Ανατολική Ροδόπη

Ο Στάθης μας περίμενε στην πλατεία του Ίασμου. Χαιρετούρες, από ένα πιάτο αχνιστό πατσά στα γρήγορα και μετά όλοι μαζί στο αυτοκίνητο για την υπόλοιπη διαδρομή. Από Πολύανθο πιάσαμε αριστερά και ανηφορίσαμε περνώντας διαδοχικά από τα χωριά Κάβος, Άσκυλο, Σήμα, Ταγγαίο και Πολύαρνο. Τελευταία η Αστραία, το Καλαμπάκη και το Εύθυμο, χωριά εγκαταλειμμένα ή σχεδόν έρημα γύρω από τα οποία θα ψάχναμε για φάσσες.

Με βαρύ χειμώνα και χιόνια στα μέρη αυτά δεν υπάρχει καμία. Όλες χαμηλώνουν στον κάμπο. Με καλοσύνες όμως, τα κοπάδια του Οκτώβρη επανέρχονται και παραμένουν αρκετό διάστημα. Η συνέχεια από την οροσειρά της Ροδόπης χαμηλώνει πολύ στο ανατολικό τμήμα της. Η ψηλότερη κορυφή είναι του Παπίκιου με ύψος 1.510 μέτρα. Ελάχιστα χιλιόμετρα αριστερά αρχίζουν τα όρια του νομού Δράμας, λίγο βορειότερα υπάρχει η Μελίταινα και πίσω της η Βουλγαρία.

Ειδικότερα αυτή η τελευταία περιοχή είναι από τις καλύτερες για εποχή μπασιμάτων. Ντόπια και φερτά πουλιά τρώνε στάρι, βίκο και καλαμπόκι στον Βουλγάρικο κάμπο και επιστρέφουν πίσω. Αργότερα θα ψάξουν για κάστανο οξιάς, αγριοκάστανο, βελανίδι και στην ανάγκη μύρτιλλο και άγριο φουντούκι. Δεν υπάρχουν “πεινασμένες” φάσσες στα Θρακιώτικα Μετέωρα, και δεν είναι δύσκολο να βρεθούν. Πρόκειται για κοπάδια με διαφορετική συμπεριφορά από αυτή που ξέρουμε, αφού εκεί τα περισσότερα ίσως και να μην ακούσουν ποτέ τουφεκιά…

 manitaria\-thraki

Αντίπαλος ο καιρός…

Με μπροστάρη τον Στάθη τραβήξαμε για τη χούνη με το πλάτωμα και το κολονάκι της Γ.Υ.Σ. Εκεί είχε δει κοπάδια να περνούν πρωί και απόγευμα, εκεί θα στήναμε καρτέρια και οι τρεις. Δεν είχαμε τύχη όμως, αφού μόλις κόψαμε κλάρες για φυλάχτρες άνοιξαν οι ουρανοί. Ψιχάλες στην αρχή, τουλούμια στη συνέχεια.

Μουσκιδαριό γυρίσαμε στο χωριό και μετά από βασιλικό τραπέζι στο σπίτι του φίλου μας, πέσαμε ξεροί για ύπνο. Βαρεθήκαμε όμως να κοιμόμαστε… Τα άλλα που κάναμε με επαναλαμβανόμενη συχνότητα ήταν να τρώμε ψητά, κοκκινιστά, πίτες και τουρσιά, να πίνουμε τσίπουρο και ντόπιο κοκκινέλι, να παίζουμε τάβλι και μετά με κεφάλι μερακλίδικο… ξανά μανά ύπνο.

Άμα στραβώσει ο καιρός και γίνει αντίπαλος, πάει τελείωσε, δεν νικιέται… Παρασκευή πρωί είχαμε έρθει και βράδιαζε Κυριακή με αστραπόβροντα, δυνατή βροχή και θυελλώδη άνεμο.
Άλλος Θεός όμως ξημέρωνε την επομένη. Ώρα 5 και έξω ξάστερος ουρανός και άπνοια.

Ο κυρ Βαγγέλης, με το χάλι των δρόμων πρότεινε στο γιο του να πάμε με το τρακτέρ. Κοντεύαμε να φτάσουμε όταν ένα “λιάσιμο” έκανε απροσπέλαστο τον δρόμο. Ο Στάθης κάπου τηλεφώνησε, και αλλάζοντας πορεία πήγαμε λίγα χιλιόμετρα παρακάτω. Μας έδειξε τον τόπο, μας εξήγησε πως εκεί του είπαν πως είδαν φάσσες και έφυγε για να βοσκήσει τα ζωντανά τους, που ήταν κλεισμένα μέσα επί τριήμερο. Με σακίδιο στην πλάτη και καρεκλάκι στον ώμο, εκείνες τις πρώτες στιγμές σκεφτόμουν: “Ρε τι φταίω και τραβάω του Χριστού τα πάθη με το κολοκυνήγι; Δεν είναι καλύτερα βαρκούλα, καλάμι και ψάρεμα;”

Όλη την Δευτέρα φάσσα δεν είδαμε. Ακούστηκαν μερικές τουφεκιές σε ντουμπλέδες, αλλά μάθαμε πως πέφτουν συχνά στο βρόντο από τσοπάνηδες για λύκους. Γυρίζοντας στο χωριό δεν με χώραγε το σπίτι, αν ήταν δυνατόν να φεύγαμε μέσα στη νύχτα…

“Τουμπάρισα” όταν ήρθε ένας συγγενής τους, ο Γιάννης, έμπορος σε αγροτικά εφόδια και πολύ καψούρης με τις φάσσες. Όλα έγιναν όπως τα περιέγραψε: “Οι φάσσες εδώ δεν φεύγουν με βροχή. Όταν όμως περιμένουν επιδείνωση του καιρού με αστραπόβροντα αλλάζουν περιοχή από το απόγευμα. Πάντα όμως επιστρέφουν στον τόπο τους, μια δυό μέρες μετά”.

Μισή ώρα μετά το ξημέρωμα, ο ίδιος αυχένας που την Δευτέρα ήταν νεκροταφείο, τώρα έμοιαζε με εκτροφείο… Αυτό τον χαρακτηρισμό δεν τον χρησιμοποίησα ποτέ και σε κανένα άρθρο μου, τώρα όμως απέδιδε πιστά την πραγματικότητα. Έφταναν εκεί από κάθε κατεύθυνση σε κοπαδάκια των 15-20, κάθονταν για λίγο στις κορφές δέντρων, έφευγαν τουφεκισμένες και ξαναεπέστρεφαν!!! Κάναμε όμως σωστή διαχείριση στις τουφεκιές μας και αυτό το αναφέρω με καμάρι, αφού σπανίως συμβαίνει σε φασσάδες.

Η περιγραφή του Κώστα μαρτυρούσε τα υπόλοιπα. “Φιλαράκο, εσύ που τα γράφεις, σημείωσε πως στη Ροδόπη οι φάσσες έχουν τάσεις αυτοκτονίας”. Μέχρι τις 10 κράτησε αυτό το πανηγύρι, μετά αραίωσε αισθητά και πριν τις 12 που τα μαζέψαμε τα κοπάδια περνούσαν σε απόσταση…

Έδειχνε ξέχειλο ποτήρι πίκρας αυτό το κυνήγι, όμως τελικά δεν μας το κέρασε ως τον πάτο η τύχη μας… Δεν είχαμε μπει καλά καλά στην Εγνατία και σκεφτόμουν πότε θα ξαναβλέπαμε τα Θρακικά Μετέωρα και την Κοιλάδα του Κομψάτου. Και όλοι εσείς που κάποτε ίσως έρθετε στα μέρη αυτά, μην παραλείψετε να γνωρίσετε τους υπέροχους κυνηγότοπους.

 

Διαβάστε επίσης:

> Όπλα Και Φυσίγγια Για Το Κυνήγι Της Φάσσας

opla\-fysiggia\-fassa

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για σωστή σκόπευση…

Για σωστή σκόπευση τα δύο χέρια κινούνται απολύτως συνδυασμένα και αρμονικά. Το χέρι που κρατά την λαβή σπρώχνει, το άλλο χέρι που κρατά την...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
27 ° C
27.9 °
24.8 °
49 %
4.9kmh
0 %
Κυ
31 °
Δε
31 °
Τρ
33 °
Τε
34 °
Πε
33 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ