Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΚυνήγιΦτερωτάΝτοπιάρικα τρυγόνια: Τα μυστικά της ανίχνευσης

Ντοπιάρικα τρυγόνια: Τα μυστικά της ανίχνευσης

|

Όλα τα λιόσπορα και όλες οι αποσιταριές, δεν «τραβάνε» στον ίδιο βαθμό τα τρυγόνια. Θέλει γνώση, τεχνική και υπομονή για να βρεθεί το ιδανικό χωράφι.

Σε λίγο καιρό θα ακουστούν οι πρώτες τουφεκιές στα ντοπιάρικα τρυγόνια.

Στην ίδια περιοχή αλλού θα είναι πυκνές και αλλού θα ακούγονται αραιά και που. Λαχείο άραγε να πέτυχαν οι «τυχεροί» και σωριάζουν τα πουλιά ή κάτι καλύτερο γνωρίζουν από τους άλλους, που υφίστανται μόνο το ακουστικό μαρτύριο.

 

- Advertisement -

Το πλεονέκτημα των ντόπιων κυνηγών

Οι πιστοί τρυγονάδες της έναρξης που απέχουν 50 ή και 100 χιλιόμετρα από τον στοχευμένο τόπο, μπορούν με μικρό κόστος να τον «φέρουν βόλτα» σε ένα πρωϊνό, μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου και να επιστρέψουν στη βάση τους αυθημερόν.

Κάτι που δεν τολμούν να επιχειρήσουν οι κυνηγοί της νότιας χώρας, που θέλουν να κυνηγήσουν στα πλεονεκτικά χωράφια της Μακεδονίας και της Θράκης.

Γίνεται λοιπόν επιτακτική η ανάγκη να ανιχνευθεί ο τόπος μία-δύο ημέρες πριν την έναρξη, για να επαληθευθεί η πληροφορία που πήραμε ή να για ψαχθούν εκείνα τα χωράφια που τις προηγούμενες χρονιές μας είχαν δώσει πουλιά.

 

Η τροφή κάνει τη διαφορά

Η τεχνική δεν διαφέρει αν η ανίχνευση γίνει στις 2, στις 8 ή στις 18 Αυγούστου. Το διαφορετικό έχει να κάνει με τη τροφή, καθώς πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει.

Για παράδειγμα, μπορεί να έχουν μεστώσει τα ανώριμα λιόσπορα ή να έχουν κοπεί αυτά που στις αρχές του μήνα είχαμε δει να βόσκουν τα τρυγόνια ή ακόμα να έχουν μείνει χωρίς σπυρί οι αποσιταριές, γιατί βοσκήθηκαν από πρόβατα.

Αν στις σταριές δεν έχει απομείνει καθόλου καρπός ψάχνουμε για καλλιέργειες με όψιμο βίκο, με φακές ή μποστάνια με φασολάκια και άλλα σπορόφυτα, όπως τελευταία η ελαιοκράμβη.

Το να ανακαλύψουμε τις ελκυστικές για τα τρυγόνια καλλιέργειες, είναι πολύ σημαντικό, έστω και αν εκείνη την ώρα δεν βόσκουν πουλιά.

Και πρέπει να έχουμε κατά νου, ότι τα χωράφια που τη προηγούμενη χρονιά είχαν σπαρθεί με λιόσπορα, την επόμενη θα έχουν σιτηρά και το αντίστροφο.

Ακόμα πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι ο θερισμός των λιόσπορων ξεκινά από τις 10 Αυγούστου, εφ’ όσον τα φυτά σπάρθηκαν στο σύνηθες διάστημα και όχι με καθυστέρηση, όπως συνέβη φέτος στις περισσότερες περιοχές της χώρας (αφορά κυρίως τις ξερικές καλλιέργειες).

Χωράφι με…προϋποθέσεις

Το «τσεκάρισμα» αρχίζει λίγη ώρα πριν φανούν τα τρυγόνια και από το χωράφι που εκπληρώνει τις προϋποθέσεις και γι’ αυτό έχει επιλεχθεί από τα πουλιά, και όχι σε όποιο λιόσπορο ή αποσιταριά που θα τύχουν στο δρόμο μας.

Το χωράφι που επιλέγουν για βοσκή τα τρυγόνια είναι αυτό που συνορεύει, τουλάχιστον από τη μία πλευρά, με ρέμα ή με συστάδες πυκνόφυλλων δέντρων, ακόμα και με ψηλούς βατιώνες. Ιδανικό γίνεται όταν στο χωράφι υπάρχει καρυδιά με γυμνά κλαδιά στη κορυφή της ή υπάρχει κάποιο ξερόδεντρο δίπλα στο χωράφι.

Στο «γυμνό» από όλες τις πλευρές χωράφι, ιδιαίτερα στο λιόσπορο, ακόμα και ώριμα να είναι τα «κεφάλια», τρυγόνια δεν θα βοσκήσουν. Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχει ασφαλής διαδρομή διαφυγής από τον κίνδυνο.

Η γρήγορη διαφυγή στη παρουσία κινδύνου (αρπακτικά), είναι ο λόγος που τα τρυγόνια προτιμούν να βόσκουν στο τμήμα της καλλιέργειας που βρίσκεται κοντά στο πυκνό.

Αν τέλος το χωράφι είναι αποσιταριά ή βικαριά, καλό είναι να μην είναι τεράστιο και καλύτερο είναι να κρύβεται από δέντρα (λιόδεντρα, αμυγδαλιές, βελανιδιές, κ.α).

 

Ακινησία και ησυχία

Ανιχνεύουμε την ύπαρξη πουλιών χωμένοι σε συστάδα δέντρων ή θάμνων, όχι μέσα στο χωράφι, και ποτέ όρθιοι, αλλά καθιστοί, και με την εμφάνιση των πουλιών μένουμε ακίνητοι και αμίλητοι.

Δεν είναι φρόνιμο να πονηρεύουμε τα τρυγόνια, που έχουν ταυτίσει για τρείς και πλέον μήνες την ανθρώπινη παρουσία μόνο με τις αγροτικές ασχολίες.

Είναι μεγάλο λάθος, αν σε προχωρημένη πρωϊνή ώρα πηγαίνουμε από χωραφιά σε χωραφιά και θορυβούμε με τη κόρνα του αυτοκινήτου ή με παλαμάκια για να διαπιστώσουμε αν βόσκουν τρυγόνια.

Από χρόνια είμαι υποστηρικτής της άποψης, ότι η παρουσία των πολλών κυνηγών, των αντίσκηνων και των αυτοκινήτων που σαρώνουν τους χωματόδρομους οριζόντια και κάθετα, διαμορφώνει ένα τοπίο αλλιώτικο από αυτό που γνωρίζουν τα πουλιά.

Αν λοιπόν υπάρχουν εκτός ζώνης χωράφια με τροφή, έστω λιγότερη, αλλά με ησυχία, γιατί να μη στραφούν σε αυτά τα ανήσυχα πουλιά και να χαθούν έτσι από τα μάτια μας την επίμαχη μέρα;

 

Μεγάλης σημασίας οι διαδρομές

Με το ξημέρωμα και την εμφάνιση των τρυγονιών, παρακολουθούμε από πού ήρθαν τα πουλιά, σε ποιο σημείο του χωραφιού έπιασαν για βοσκή και από πού έφυγαν όταν βόσκησαν και κυρίως από πού έφυγαν όταν απειλήθηκαν.

Κοντολογής να δούμε τις διαδρομές που ακολουθούν και στο «έμπα» και στη διαφυγή τους. Γιατί πάνω σε αυτές τις διαδρομές θα στηθούν τα καρτέρια.

Μισή ώρα παρακολούθησης είναι αρκετή για να βγούν τα χρήσιμα συμπεράσματα.

Τώρα είναι η ώρα για να βρούμε προς τα πού τραβούν τα τρυγόνια μετά τη βοσκή, καθώς αν από κακή συγκυρία χάσουμε τα «προνομοιούχα» και σταμπαρισμένα πόστα, τουλάχιστον να τα περιμένουμε εκεί που θα καταφύγουν.

Ακόμα είναι καλό να βρεθεί ένα δεύτερο χωράφι, που θα χρησιμεύσει σαν εναλλακτική λύση στη περίπτωση που τα «άγρια» διώξουν τα «ήμερα» ή για να αποτελέσει το χωράφι της 2ης μέρας, εφ όσον βέβαια δεν κυνηγήθηκε στην έναρξη.

 

Μπέρδεμα με τις…εξαδέλφες

Για τα τρυγόνια γίνεται η ανίχνευση, όχι για τις…δεκαοχτούρες. Γι αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή να μη μπερδευτούμε, καθώς βόσκουν στις ίδιες καλλιέργειες.

Γιατί όσο εύκολα διακρίνονται τα τρυγόνια από την μεγάλη ταχύτητα και το σπαστό φτερούγισμα, όταν έρχονται για να πιάσουν στο χωράφι, τόσο δύσκολα ξεχωρίζουν από τις δεκαοχτούρες, όταν απομακρύνονται αργά και πιο βαριά μετά την βοσκή.

Να σημειωθεί ακόμα ότι η εκρηκτική αύξηση των πληθυσμών της δεκαοχτούρας τις έχει διασπείρει σε όλη την επικράτεια, και ότι δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στη λίστα των απαγορευμένων ειδών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουρακοτάγκος ενθουσιάζεται με την παρουσία μίας τουρίστριας – Βίντεο

Ουρακοτάγκος ενθουσιάζεται με την παρουσία μίας τουρίστριας και εκδηλώνει τον θαυμασμό του! Η… απόπειρα φωτογράφισης με έναν ουραγκοτάγκο, σε ζωολογικό κήπο της Ταϊλάνδης, είχε απρόσμενη...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
28.3 ° C
29.5 °
26.4 °
37 %
5.4kmh
0 %
Κυ
27 °
Δε
32 °
Τρ
33 °
Τε
34 °
Πε
35 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ