Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΚυνήγιΦτερωτάΜπεκάτσα: Τα πρώτα «ραντεβού» με τις πρώιμες...

Μπεκάτσα: Τα πρώτα «ραντεβού» με τις πρώιμες…

|

- Advertisement -

 

- Advertisement -

Στις αρχές του Οκτώβρη οι πρώιμες μπεκάτσες μπήκαν – όπως κάθε χρόνο – σε υψόμετρα από 1.500 έως 2000 μέτρα, σε έλατα, οξιές, ρόμπολα και μαύρα πεύκα…

 

Η αποδημία της μπεκάτσας αποτελεί πάντα ένα μυστήριο, και η… πρώιμη αποδημία της ακόμα περισσότερο!

Εγκαταλείποντας τη Ρωσία και πετώντας 300 χιλιόμετρα τη βραδιά, οι μπεκάτσες  μπορούν να φτάσουν άνετα στη Βαλκανική – ακόμα και στην Πελοπόννησο – μέσα σε ελάχιστες μέρες. Αρκεί… να θέλουν να πετάξουν!.

Πρώιμες και άπειρες..

Η αποδημία του φθινοπώρου γίνεται, συνήθως, σταδιακά από τα άπειρα νεαρά πουλιά,  και εξαρτάται αποκλειστικά από τις καιρικές συνθήκες. Δεν  γίνεται «βίαια», όπως γίνεται με τις μπεκάτσες που φέρνει ο πρώτος μεγάλος χειμώνας της χρονιάς.

Οι  πρώιμες  μπεκάτσες είναι οι μικρότερες σε ηλικία, αυτές, δηλαδή, που φοβούνται περισσότερο τις καιρικές συνθήκες: σε μια ήπια φθινοπωρινή εξέλιξη κατεβαίνουν χωρίς να βιάζονται,  «αποικίζοντας» σημεία που έχουν ιδανικές  τοπικές μικροσυνθήκες .

«Μπαίνουν» με βορειοανατολικό καιρό που είναι ο ούριος άνεμος για την αποδημία τους, αλλά και με νοτιά και βροχές, ή με βαρομετρικά χαμηλά που κινούνται από το Βορά προς το Νότο…

Που και πόσες είναι..

Βέβαια, ο καιρός που βάζει περισσότερο σε «υποψία» είναι ο ελαφρύς βοριάς και η ξαστεριά στον ουρανό, που βοηθάει τις μπεκάτσες να ταξιδέψουν νύχτα σε κοπαδάκια των 5-6 πουλιών.

Αυτά τα πρώτα πουλιά του περάσματος, δεν θα τα ξαναβρείς εκεί που τα βρήκες την πρώτη ημέρα: βρίσκονται σε μια κορφούλα τη μια μέρα , αλλά την επομένη εξαφανίζονται χωρίς να «απλώσουν» εκεί γύρω!

Προς άγνωστη κατεύθυνση

Οι μπεκάτσες χάνονται και μάλιστα σε …άγνωστη κατεύθυνση. Άλλωστε, η ίδια η μπεκάτσα είναι ένα «αερικό»! Πουλί απρόβλεπτο, όπως ο καιρός που τη φέρνει ή τη διώχνει. Στις αρχές του Οκτώβρη τα πρώτα πουλιά μπήκαν – όπως κάθε χρόνο – σε υψόμετρα 1.500 έως 2000 μέτρα, σε έλατα, οξιές, ρόμπολα και μαύρα πεύκα.

Νομίζετε πως είναι σύμπτωση που οι πρώτες ειδήσεις για σκόρπιες εμφανίσεις μπεκάτσας εδώ κι εκεί,  έφτασαν και φέτος από «περδικάδες»,  ή έστω από λαγοκυνηγούς που ανηφόριζαν για τα αλπικά;Τα πρώιμα πουλιά διαλέγουν σχεδόν πάντα σχετικά «καθαρές» και ορεινές τοποθεσίες

Οι καιρικές συνθήκες

Γι’ αυτές τις μπεκάτσες υπάρχει ένα δόγμα: αν ο καιρός τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο  είναι με βροχές, τότε τα πουλιά ψάχνονται, κυρίως,  στα λεγόμενα «ταμπάνια» και σε ανοίγματα, με κοντά έλατα και φτέρες.

Εάν δεν έχει βρέξει και υπάρχει ξηρασία, τότε τα πουλιά «πιάνουν» μέσα σε ρέματα, εκεί που χάνεται ο ήλιος, που φυτρώνουν μανιτάρια και που η υγρασία τρυπά το κόκαλό σου…Και πάντα εκεί που σταλάζει λίγο νεράκι, σε κομμάτια βορινά και ανήλια!

Περδικάδες το νου σας!

Μπορεί να κυνηγάτε πέρδικες,  αλλά αν στον «τομέα» σας υπάρχουν μέρη με αραιά έλατα, κορφούλες με πουρνάρια, γαύρα και αργιές, ή πλαγιές με ασφάκα που συνορεύουν με βουνίσια ρέματα, μην ξεχάσετε να τις ψάξετε!

Στην άκρη του ελατιά, στα «καθαρά», στις λάκκες του βουνού , ίσως και στη βάση ενός μοναχικού έλατου, βλέπει, συνήθως, ένας κυνηγός την πρώτη μπεκάτσα κάθε χρονιάς…

Στους ανοιχτούς τόπους με την περιορισμένη κάλυψη, οι μπεκάτσες  δεν έχουν καμία σχέση με τα πουλιά που θα κυνηγηθούν αργότερα στο «κλαρί» των χαμηλότερων τόπων: μια μπεκάτσα στην άκρη του έλατου ή στην ασφάκα, είναι πάντα ανήσυχη και έτοιμη να «κλεφτεί» στον πρώτο θόρυβο.

Ένα μόνο λάθος να γίνει, ένα παραπάνω βήμα να γίνει από το σκύλο, το πουλί θα πετάξει μακριά και δύσκολα θα ξαναβρεθεί.

«Σηκώνονται» με το παραμικρό

Οι μπεκάτσες αυτής της εποχής, έχουν συχνά την τάση να σηκώνονται μακριά από κυνηγό και σκύλο.

Οι ποτιστικές βροχές  στο τέλος του Σεπτέμβρη ή στις αρχές και τα μέσα του Οκτώβρη, αρκούν για να σχηματίσουν μικρά ρυάκια μέσα στα ρέματα, στα έλατα και στις δρυς… Και είναι λανθασμένη η εντύπωση πολλών κυνηγών ότι, οι πρώτες μπεκάτσες πιάνουν μόνο στο έλατο.

Σε οξιές και.. υπό προϋποθέσεις σε βελανιδιές

Η οξιά, για παράδειγμα, ευδοκιμεί σε μεγαλύτερο υψόμετρο από τα έλατα…Μπορεί μάλιστα να έχει περισσότερη υγρασία από κάτω, ή να ευνοήθηκε από τη βροχή πιο πολύ, οπότε οι μπεκάτσες να βρουν εκεί καλύτερο «κατάλυμα».

Και στις βελανιδιές που δεν έχουν ρίξει τα φύλλα τους μπορεί να βρεθούν πρώιμες μπεκάτσες τον Οκτώβρη, αλλά εκεί, βέβαια, θέλεις σκύλο… «αστέρι»: να ψάχνει σταθερά, χωρίς βιασύνες, να κρατάει τη φέρμα από απόσταση και να φοβάται να πατήσει το πόδι κάτω για να μην ακουστούν τα φύλλα….

Με σύμμαχο και την τύχη!

Αυτά τα μέρη θέλουν και τύχη και επιδεξιότητα στην τουφεκιά. Συχνά περισσότερο ακούς το φτερούγισμα της μπεκάτσας που φεύγει, παρά τη βλέπεις!

Έχεις να κάνεις με μια γρήγορη «μπηχτή» τουφεκιά, όπου  τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζεις, καν, αν το πουλί «έπεσε»…

Η μπεκάτσα θα συνεχίσει τα «ανεβοκατεβάσματα» της στα διάφορα υψόμετρα, ανάλογα με το πώς διαμορφώνεται ο καιρός: με τις «καλοσύνες» και τους νοτιάδες θα «ψηλώνει», με την αναβροχιά θα χώνεται μέσα στα απόσκια και θα χάνεται.

Η σταδιακή «κατεβασιά» τους 

Όσο ο καιρός περνάει και αρχίζει η παγωνιά, τα πουλιά θα αρχίσουν να μετακινούνται για τα καλά σε χαμηλότερα κομμάτια με δρυς και βελανιδιές, εκεί που σαπίζει το φύλλο και δημιουργείται το σκουλήκι…

Ο μπεκατσοκυνηγός πρέπει να «παίζει» συνέχεια με τον καιρό…

Αλλιώς δεν γίνεται!

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Beretta Bellmonte I Camo Max 5

Με βελτιώσεις και νέα εμφάνιση, το θρυλικό SL-80 προκαλεί τους κυνηγούς... Ένα όπλο το οποίο γράφει ένδοξη ιστορία εδώ και 50 χρόνια, ανανεώνεται και γίνεται...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,510ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
27.1 ° C
30.1 °
25.2 °
51 %
1kmh
20 %
Σα
30 °
Κυ
29 °
Δε
25 °
Τρ
26 °
Τε
23 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ