spot_img
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΦτερωτάΑγριοπερίστερα για λίγους...

Αγριοπερίστερα για λίγους…

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

 

Παρά το γεγονός ότι η χώρα διαθέτει εκατοντάδες χιλιομέτρων βραχώδους ηπειρωτικής και νησιωτικής ακτογραμμής που ουσιαστικά αποτελούν τον καταλληλότερο για το είδος βιότοπο, τα αγριοπερίστερα παραμένουν σχετικά άγνωστο θήραμα για τους περισσότερους κυνηγούς.

 

του Χάρη Αρχοντάκη 

 

Προφανώς λόγοι που έχουν να κάνουν με την μειωμένη αριθμητική τους παρουσία και κυρίως ο μεγάλος βαθμός δυσκολίας που παρουσιάζει το κυνήγι τους, έχουν διατηρήσει πολύ χαμηλά την “ζήτηση”. Ωστόσο δεν ήταν πάντα μειωμένο το ενδιαφέρον των Ελλήνων κυνηγών για το θήραμα αυτό και όπως όλα δείχνουν μάλλον σταδιακά ανακάμπτει.
Δύο δεκαετίες πριν, περιοχές της δυτικής Μακεδονίας όπως Κοζάνη, Γρεβενά, Φλώρινα, Καστοριά και κυνηγότοποι προς Κιλκίς, Ξάνθη, Κομοτηνή και Εύβοια, συχνά αποτελούσαν επιλογές και προσφιλείς προορισμούς για το club των “περιστεράδων”. Την εποχή εκείνη το κυνήγι τους διεξαγόταν κυρίως γύρω από καλλιέργειες της ενδοχώρας και σπανιότερα στις παραθαλάσσιες πλευρές της. Τα αγριοπερίστερα ή τζινιά για τους βορειότερους, έβγαιναν κοπαδιασμένα στους ανοιχτούς κάμπους για βοσκή τουλάχιστον 2-3 φορές την ημέρα και ήταν περισσότερο ορατά και εντοπίσημα κατά την περίοδο της αναπαραγωγής, όταν οι ανάγκες τους για τροφή ήταν αυξημένες. Χωραφιές με σιτάρι, καλαμπόκι, βίκο, βρώμη, σουσάμι, φακές και χέρσα ήταν ο προορισμός τους, ενώ αντίθετα δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για ηλιόσπορα. Υπήρχαν βέβαια και οι ντόπιοι κυρίως κυνηγοί, που γνωρίζοντας με ακρίβεια χρόνου και λεπτομέρειες συνηθειών την όλη συμπεριφορά τους, τα περίμεναν σε καρτέρια μπροστά από τα πέτρινα φαράγγια, ακολουθώντας τις διαδρομές προς τις σπηλιές και τις κούρνιες τους, αφού είναι γνωστό πως τα πουλιά αυτά δεν πιάνουν ποτέ σε κλαρί.
Παλαιοί “περιστεράδες” θυμούνται πως στα χρόνια εκείνα τα κοπάδια ήταν εντελώς “καθαρόαιμα” και οι προσμίξεις τους με ήμερα περιστέρια σχεδόν μηδενικές. Προοδευτικά οι αριθμοί τους στο εσωτερικό της χώρας μειώθηκαν σημαντικά. Το κυνήγι είναι το τελευταίο που μπορεί να ευθύνεται για αυτό το γεγονός, αφού σχετικά με το θήραμα αυτό ποτέ δεν ήταν διαρκές και εκτεταμένο. Η αλλαγή χρήσης γης, τα φυτοφάρμακα, αλλά και οι τροποποιημένες συνήθειες που άρχισαν να εμφανίζουν τα πουλιά, μάλλον είναι από τις σοβαρότερες αιτίες.
Σήμερα η εικόνα που παρουσιάζουν πληθυσμιακά είναι θεαματικά καλύτερη από πριν, προκύπτουν όμως μεταβολές αξιοσημείωτες. Η σημαντικότερη αφορά την γενικευμένη μετεγκατάστασή τους από βιότοπους της ηπειρωτικής ζώνης προς τους αντίστοιχους παραλιακούς. Ιδίως σε βραχώδεις και απρόσιτες ακτές του Ιονίου, του βόρειου Κορινθιακού, της ανατολικής Εύβοιας, τμήματος μεταξύ Λάρισας – Πιερίας, της Χαλκιδικής, των Σποράδων, της νότιας Κρήτης και πολλών ακόμη νησιών, παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου επανεγκατάσταση των πουλιών σε σπηλιές που είτε είχαν εγκαταλειφθεί τελείως, είτε διέμεναν ελάχιστα.
Παράλληλα όμως με αυτή την θετική εξέλιξη, προέκυψε και η αρνητική πλευρά της. Αφορά το “μπαστάρδεμα” με ήμερα περιστέρια που σε χώρους βοσκής αντάμωσαν με το κοπάδι, εισχώρησαν σ΄αυτό και το ακολούθησαν παραμένοντας και ζευγαρώνοντας. Έχουμε λοιπόν σημαντική αύξηση πληθυσμών, αλλά με πολλούς “μιγάδες”…

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καταδίωξη λύκου με αυτοκίνητο στο δρόμο προκάλεσε αντιδράσεις – Βίντεο

Καταδίωξη λύκου με αυτοκίνητο στο δρόμο προκάλεσε αντιδράσεις Τον γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα που δείχνει νεαρούς να καταδιώκουν μέσα στη...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ