Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΚυνήγιΦτερωτάΤα «δυνατά» καρτέρια της 20ής του Αυγούστου

Τα «δυνατά» καρτέρια της 20ής του Αυγούστου

|

{module Kyrgias}

 

Ένας τόπος μπορεί να είναι γεμάτος από πολλές και όμοιες καλλιέργειες, αλλά τα τρυγόνια έχουν τους δικούς τους λόγους να προτιμούν μερικές … συγκεκριμένες εξ’ αυτών.


κείμενο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΡΑΜΑΟΥΝΑΣ

- Advertisement -

 

Άντε, και να υποθέσει κανείς ότι το καλό χωράφι έχει βρεθεί από τα «ανιχνευτικά»: είναι ένα μεγάλος λιόσπορος με ώριμα κεφάλια, ή μια αποσιταριά με μπόλικο πεσμένο καρπό, όπου δεκάδες τρυγόνια έβοσκαν τις παραμονές της έναρξης…

Είναι σίγουρο, όμως, ότι θα γίνει η ποθούμενη… «τσάντα» στις 20 Αυγούστου;

Όχι πάντα, γιατί συχνά γίνονται λάθη στο στήσιμο των καρτεριών, ή γιατί μεσολαβούν άλλοι αστάθμητοι παράγοντες, πέρα και έξω από τον καιρό.

 Η περιοχή μπορεί να είναι γεμάτη από πολλές και όμοιες καλλιέργειες, αλλά τα τρυγόνια έχουν τους δικούς τους λόγους να κάνουν επιλογή και να προτιμούν μερικές … συγκεκριμένες εξ’ αυτών:

τα χωράφια που γειτονεύουν με ρέμα ή συστάδες πυκνόφυλλων δέντρων,  έχουν σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι στα «ανοιχτά» πανταχόθεν χωράφια.

Η μόνη περίπτωση για να έρθουν τα πουλιά σε ένα «γυμνό» – από κάθε πλευρά του – χωράφι, είναι να είναι πολύ μεγάλο (20-30 στρέμματα) και να διαθέτει άφθονα ώριμα κεφάλια λιόσπορου, ώστε τα τρυγόνια να χάνονται μέσα στα φυτά και να βόσκουν με ασφάλεια…

Τα τρυγόνια που έχουν κουρνιάσει τη νύχτα σε κοντινά δέντρα, έρχονται στις 6.40΄το πρωί,  περίπου, πετώντας χαμηλά από μία συγκεκριμένη κατεύθυνση (το αποκαλούμενο «έμπα»).

Όσα έρχονται από πιο μακριά, θα περάσουν λίγο αργότερα και «ψηλωμένα»!

Αν δεν ενοχληθούν είναι πιθανό να φύγουν από την ίδια διαδρομή που ήλθαν, όταν τελειώσει η βοσκή. Επειδή, όμως, στην έναρξη σίγουρα θα «ενοχληθούν», θα διαφύγουν από άλλη διαδρομή μέσα από τις συστάδες των δέντρων.

Τα πουλιά θα προτιμήσουν για βοσκή (πρωινή και απογευματινή), εκείνο το μέρος του χωραφιού που βρίσκεται πλησιέστερα στο δρόμο διαφυγής.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, τα «δυνατά» καρτέρια είναι αυτά που βρίσκονται κοντά στα δέντρα, ιδιαίτερα στα μικρά ανοίγματα των συστάδων. Όμως, από την μεριά που έρχονται τα πρωινά τρυγόνια δεν πρέπει να στήνεται καρτέρι, για να μην… «κόψουν» τα πουλιά πριν πέσουν στο χωράφι για βοσκή (το να μην υπάρχει τουφέκι μπροστά, είναι πολύ σημαντική  λεπτομέρεια για την ομαλή πορεία της ημέρας)

Μία παρέα κυνηγών πρέπει να στηθεί σε σε σχηματισμό «τριγώνου», όταν «πιάνει» μία χωραφιά: ο πρώτος κυνηγός θα τουφεκίσει τα πουλιά, μόνο όταν αυτά πλησιάζουν στο βεληνεκές των όπλων και των άλλων κυνηγών.

Το καρτέρι στο κέντρο μίας καλλιέργειας με λιόσπορα, μπορεί θεωρητικά να έχει το πλεονέκτημα της τουφεκιάς σε 360 μοίρες, αλλά τα τρυγόνια που μετά την πρώτη ώρα θα έχουν πονηρέψει, δύσκολα θα το πλησιάσουν. Το λιόσπορο πρέπει να δείχνει… ακατοίκητο!

Στις αποσιταριές ή τις βικαριές, που, συνήθως, δεν γειτονεύουν με συστάδες δέντρων, είναι σχεδόν ακατόρθωτο να στηθεί σε «τρίγωνο» μία παρέα κυνηγών, εκτός αν στο χωράφι υπάρχει κάποιο μοναχικό δέντρο, όπως οι καρυδιές και οι γκορτσιές.

Το καρτέρι που θα στηθεί στη σκιά του δέντρου έχει το μεγαλύτερο πλεονέκτημα,  ιδιαίτερα όσο θα περνά η ώρα: τα πεινασμένα και τρομαγμένα τρυγόνια προσελκύονται από τα μοναχικά δέντρα, γιατί τα εκλαμβάνουν ως «καταφύγια» κοντά στις πηγές τροφής.

Ένα καρτέρι που διαθέτει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, ακόμα και αν τα πρωινά πουλιά είναι λιγοστά, θα «δουλέψει» καλά στην διάρκεια της μέρας…

Βασική προϋπόθεση είναι η υπομονή, γιατί μόνο έτσι θα μπουν στην τσάντα μερικά «ντοπιάρικα.

Να θυμάστε ότι το κυνήγι σε τόπο που κρατά πουλιά και έχει αρκετά τουφέκια, δεν τελειώνει νωρίς.  Έστω και καθυστερημένα τα τρυγόνια θα βοσκήσουν οπωσδήποτε, και μετά θα πάνε στις σκιερές ρεματιές για δροσιά και ανάπαυλα.
Στην έναρξη του 2013 που βρέθηκα στην Αγ. Παρασκευή του Κιλκίς,  τα δυνατά καρτέρια τουφεκούσαν μέχρι τις 11.30 το πρωί!

 

Η σημασία της θέσης σε σχέση με τον ήλιο

Τα αυγουστιάτικα πρωινά δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για τον κυνηγό, από το να έχει τον πλάγιο λαμπρό ήλιο στα μάτια. Και επειδή ο δυνατός ήλιος δεν ενοχλεί μόνο τα μάτια των κυνηγών, αλλά και των πουλιών, αυτά έρχονται, σχεδόν, πάντα… με τον ήλιο στην πλάτη.

Για να αποφευχθεί το μοιραίο «στράβωμα» και οι συνεπακόλουθες αστοχίες, ο κυνηγός πρέπει να επωμίζει μόνο όταν το τρυγόνι βγαίνει από το φωτεινό στεφάνι του ήλιου, προτιμώντας πλάγιες βολές (τραβέρσες).

Ένα λάθος που λίγο-πολύ κάνουν όλοι οι κυνηγοί στην αναμονή του καρτεριού, είναι να γυροφέρνουν το όπλο από νευρικότητα: όμως, η αντανάκλαση του ήλιου στο μέταλλο της κάννης φαίνεται από πολύ μακριά, και διώχνει τα πουλιά.

Αν βρέξει την προηγουμένη

Αν βρέξει αρκετά τη νύχτα που προηγείται του πρωινού της 20ής Αυγούστου, καλό είναι τα καρτέρια να στηθούν λίγο ψηλότερα, όπως τα πρανή των χαμηλών λόφων. Στα τρυγόνια δεν αρέσουν τα λασποχώραφα και οι λούτσες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναγνώριση για την προσφορά της θηροφυλακής – Βραβεύτηκαν οι θηροφύλακες της Δ’ ΚΟΣΕ

Αναγνώριση για την προσφορά της θηροφυλακής - Βραβεύτηκαν οι θηροφήλακες της Δ' ΚΟΣΕ Στις 4/12/22 ημέρας αφιερωμένης στον εθελοντισμό, ο περιφερειάρχης στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης...
37,614ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
10ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9,740ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
broken clouds
17 ° C
18.4 °
15.4 °
72 %
6.2kmh
75 %
Τε
16 °
Πε
18 °
Πα
18 °
Σα
18 °
Κυ
19 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ