Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΚυνήγιΈνα σχολείο δεν… φοβάται να “μιλάει” για το κυνήγι! (pics)

Ένα σχολείο δεν… φοβάται να “μιλάει” για το κυνήγι! (pics)

|

 

Ο Ηρακλής που κουβαλά στους ώμους του τον Ερυμάνθιο κάπρο, ο Κένταυρος Φόλος, ο οποίος κυνηγά με το τόξο του στο δρυοδάσος της Φολόης και άλλες ανάλογες εικόνες από την ελληνική μυθολογία, στολίζουν εδώ και λίγο καιρό τους τοίχους του Δημοτικού Σχολείου ΛάλαΓεωργάκης Πλαπούτας”, στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας 

 sxoleio\-kynigi\-ilieia\-1 

- Advertisement -

Είναι μία εξαίρετη εικαστική παρέμβαση, που με εντυπωσιακά γκράφιτι, εμπνευσμένα από τη μυθολογία της Φολόης, παρακινεί τα παιδιά να μάθουν για τον τόπο τους, να νιώσουν περήφανα γι’ αυτόν και να τον αγαπήσουν! Η πρόσοψη του σχολείου είναι ένα… ταξίδι στους μύθους του οροπεδίου της Φολόης, με μία τεράστια τοιχογραφία που παραπέμπει στο μύθο των Κενταύρων που ζούσαν στο σκοτεινό δάσος βελανιδιών, έως ότου τους εξόντωσε ο Ηρακλής!

Η θεματική ενότητα, με ελάφια και το τόξο στο χέρι του Κενταύρου, εστιάζει στο περιβάλλον και στη σχέση του ανθρώπου με αυτό, μέσα στο διάβα των αιώνων. Δένει το χθες με το σήμερα, το μύθο με την πραγματικότητα και αυτό το πετυχαίνει με κυνηγετικές παραστάσεις. Το “Γεωργάκης Πλαπούτας”, με τις τοιχογραφίες του εξιστορεί την ίδια τη ζωή και στην ουσία είναι ένα σχολείο -ίσως και το μοναδικό στη χώρα μας- που έστω και με αυτόν τον έμμεσο τρόπο δεν φοβάται να… μιλάει για το κυνήγι!

Κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν αναλογιστεί κανείς, ότι τα τελευταία χρόνια, ακόμη και με έγγραφες εντολές από το υπουργείο Παιδείας είχε σταλεί στους εκπαιδευτικούς το μήνυμα: απαγορεύονται στις αίθουσες οποιεσδήποτε αναφορές για τη θήρα και διακόπτονται περιβαλλοντικές δράσεις και συνεργασίες με επιστημονικούς συνεργάτες των κυνηγετικών οργανώσεων.

Όλα αυτά όμως, έγιναν επειδή ο “Δασκαλάκος ήταν λεβεντιά!”, για να δανειστώ τον τίτλο της ομώνυμης ταινίας, σε σκηνοθεσία Κώστα Καραγιάννη και πρωταγωνιστές τον Κώστα Βουτσά και το Διονύση Παπαγιαννόπουλο, όπου επίσης το θέμα ήταν ένα σχολείο στην Πελοπόννησο. Εκεί, είχαμε τον δασκαλάκο, Κώστα Μαντέκα, εδώ έχουμε τον Χρυσοβαλάντη Δημητρόπουλο, αλλά τον… ΔΑΣΚΑΛΟ, με όλα τα γράμματα κεφαλαία! Είναι ο διευθυντής του σχολείου, ο εμπνευστής του εγχειρήματος, ο οποίος στο πέρας της προσπάθειας, περιχαρής ανακοίνωσε:

– “Ένα μεγάλο έργο έφτασε, αισίως, με τη βοήθεια του Θεού, στο τέλος του. Στις 10 Μαΐου, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Λάλα “ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΠΛΑΠΟΥΤΑΣ” θα αντικρίσουν τη μυθολογία του τόπου τους να ξεδιπλώνεται στην πρόσοψη του σχολείου τους: τον Ηρακλή να κουβαλά στον ώμο του τον Ερυμάνθιο κάπρο, συμβολική εικόνα των μεγάλων καταστροφών στις καλλιέργειες του ποταμού Ερύμανθου, τον Κένταυρο Φόλο να κυνηγά με το τόξο του στο δρυοδάσος της Φολόης. Όλα αυτά, στον ευλογημένο στη φύση και τη μυθολογία τόπο της Ηλείας, και ειδικότερα στον παράδεισο που λέγεται “οροπέδιο της Φολόης”.

Και όταν θα δούμε το χαμόγελο στα προσωπάκια τους, όπως θα έλεγε και ο γνωστός -και μη εξαιρετέος- χαρακτήρας καρτούν Homer Simpson, θα ξέρουμε ότι θα είναι έτοιμα να μας ορμήσουν ζητώντας κάτι…
Τίποτα από τα παραπάνω δε θα γραφόταν σήμερα, εάν δεν έκαναν το όνειρό μας πράξη ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, το Ίδρυμα “FOLLOE” του Ηλείου συμπολίτη μας -καταγόμενου από τις Μηλιές- κ. Πάνου Γερμανού, και η εικαστική ομάδα της URBAN ACT.

Όσα “ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ” κι αν βγουν από τα βάθη της ψυχής μας, είναι πράγματι απειροελάχιστα, μπροστά στην καθοριστική συμβολή τους στην υλοποίηση μιας πρωτόγνωρης, για τα σχολικά δεδομένα της Ηλείας, πειραματικής διαδικασίας, που πέτυχε με το παραπάνω, για να απολαμβάνουμε όλοι εμείς σήμερα”.

 

Η αγάπη του για τη γνώση

Ο κ. Δημητρόπουλος, ύστερα από το πρώτο του μεταπτυχιακό στον ψηφιακό κόσμο συνεχίζει με την ίδια ζέση και μεράκι και το δεύτερό του στη θεολογία. Σε αυτούς τους στόχους του τον ωθεί η αγάπη του για τη γνώση, που θέλει να μεταλαμπαδεύσει με τον καλύτερο τρόπο και στα παιδιά. Μιλώντας στα “ΚΝ”, για την πρωτοβουλία εξωραϊσμού του σχολείου τους, τόνισε:

– “Επιχειρήσαμε επιτυχώς –εάν κρίνουμε από τις ένθερμες θετικές αντιδράσεις των μαθητών του σχολείου και της τοπικής κοινωνίας- μαζί με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και το Ίδρυμα “FOLLOE” να αναδείξουμε και να προβάλλουμε το μυθολογικό στοιχείο του οροπεδίου της Φολόης μέσω ενός σύγχρονου, δημιουργικού και αποτελεσματικού τρόπου έκφρασης, όπως είναι το graffiti. Για πρώτη φορά στο νομό Ηλείας, ένα δημοτικό σχολείο “παντρεύει” αρμονικά τον μύθο με το παρόν, μέσα από σύγχρονες εικαστικές παρεμβάσεις”.

Σε ερώτηση για τις κυνηγετικές παραστάσεις ο διευθυντής του σχολείου επισήμανε:

– “Εμείς, εδώ έχουμε και το ιερό της Αρτέμιδος που ήταν η θεά του κυνηγιού. Εξάλλου, δεν το κρύβω πως κι εγώ είμαι κυνηγός! Βέβαια, τη χρονιά που πέρασε δεν είχα βγάλει άδεια, γιατί ήμουν απασχολημένος με τη δεύτερη μεταπτυχιακή μου εργασία, αλλά έχω το όπλο μου και πιστεύω πως την επόμενη σεζόν -πρώτα ο Θεός- θα ξαναβγώ στο βουνό και τη φύση”.

Για τον κ. Δημητρόπουλο, μόνο καλά λόγια είχε να πει και ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας, Γιάννης Αρέστης, ο οποίος είναι συνταξιούχος δάσκαλος.
– “Πρόκειται για έναν εξαιρετικό συνάδελφο, δάσκαλο και κυνηγό. Του αξίζουν συγχαρητήρια!”, τόνισε.

 

Ζωγραφίζοντας σχολικά κτίριαsxoleio\-kynigi\-ilieia\-2

Οι τοιχογραφίες δημιουργήθηκαν από την καλλιτεχνική ομάδα URBAN ACT, την αρωγή της ενιαίας σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και του ιδρύματος FOLLOE, υπό την αιγίδα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Η όλη δράση, είναι ενταγμένη στο πλαίσιο του προγράμματος “Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια”, το οποίο υλοποιεί κάθε χρόνο η ομάδα Urban Act σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Είναι ενεργή από το 1998 με σκοπό την προώθηση της τέχνης και των εναλλακτικών μορφών πολιτισμού όπως οι τοιχογραφίες, τα γκράφιτι και η street art. Στην Ελλάδα, δημόσιοι τοίχοι, σχολεία, προσόψεις κτιρίων, ακόμη και βαγόνια τρένων, έχουν γίνει κατά καιρούς καμβάδες στα χέρια γκράφιτι καλλιτεχνών, από το 1983 έως σήμερα.
Η εναλλακτική κουλτούρα της τέχνης του δρόμου έχει καταφέρει να επιβιώσει και μέσα από εικαστικές παρεμβάσεις στο αστικό τοπίο, όπως είναι τα γκράφιτι, αλλά και οι δημόσιες τοιχογραφίες.

 

sxoleio\-kynigi\-ilieia\-4Πρώτο θέμα στα Μ.Μ.Ε. της Ηλείας

Να σημειωθεί, ότι το Δημοτικό Σχολείο Λάλα έγινε θέμα σε όλες τις εφημερίδες και τις ιστοσελίδες της Ηλείας, όπως και τα άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

 

 

 

 

 

Φωτόsxoleio\-kynigi\-ilieia\-3
Από αριστερά προς τα δεξιά: ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Βασίλης Αρβανίτης, ο διευθυντής του σχολείου Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος, ο street artist LIFE IN MOTION, ο εικαστικός Κυριάκος Ιωσηφίδης και η Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας κα. Ρόη Αντωνοπούλου.

 

 

 

 

> Ο Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος, ένας… ΔΑΣΚΑΛΟΣ, με όλα τα γράμματα κεφαλαία! Είναι ο διευθυντής του σχολείου και ο εμπνευστής του εγχειρήματος.

 

sxoleio\-kynigi\-ilieia\-5

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η μεγάλη κουβέντα σχετικά με τη ρίγα σκόπευσης

Η μεγάλη κουβέντα σχετικά με τη ρίγα σκόπευσης, είναι από τα αγαπημένες μεταξύ των κυνηγών, με τους θιασώτες της μίας ή της άλλης άποψης...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
34 ° C
35.8 °
32.5 °
30 %
6.7kmh
0 %
Πα
34 °
Σα
34 °
Κυ
31 °
Δε
31 °
Τρ
31 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ