Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΚυνήγιΔιαλέξτε σκύλο με το αυτί και όχι με το μάτι

Διαλέξτε σκύλο με το αυτί και όχι με το μάτι

|

H αναζήτηση ενός ιχνηλάτη, είναι ένα από τα πράγματα που απασχολούν τις γουρουνοπαρέες αμέσως μετά τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου για το μεγάλο τριχωτό θήραμα.

Κάποια (κάποιες) απώλειες, ένα σκυλί που μπορεί να μην ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ομάδας, η ενίσχυση (βελτίωση ή και μεγάλωμα) της ήδη υπάρχουσας αγέλης, είναι κάποιοι από τους παράγοντες που κάνουν αναγκαστική μία τέτοια απόφαση.

- Advertisement -

Στην προκειμένη περίπτωση, η… κλασική συνταγή που ακολουθείται από τους περισσότερους γουρουνάδες, είναι η αγορά ενός έτοιμου σκύλου, είτε από την Ελλάδα, είτε από όμορες χώρες, καθώς είναι λίγοι αυτοί που αποφασίζουν να δημιουργήσουν τους δικούς τους ιχνηλάτες. Το τελευταίο, είναι δείγμα της ελληνικής νοοτροπίας που θέλει τους γουρουνοκυνηγούς να μην ασχολούνται με την καθαρόαιμη εκτροφή. Η συνήθης πρακτική θέλει τις παρέες να διαθέτουν, συνήθως, ένα έως δύο καλά σκυλιά, στις περισσότερες των περιπτώσεων ημίαιμα, με κάποια άλλα «βοηθητικά» ξοπίσω τους, τα οποία ακολουθούν τα πρώτα, που είναι οι μπροστάρηδες.

Έτσι, όταν τα πρώτα «φεύγουν» λόγω διαφόρων αιτιών, οι κυνηγοί συνήθως αναζητούν κάποια αντάξια σκυλιά στα… αζήτητα κάποιας χώρας, αφού μόνο με τα «μέτρια» που διαθέτουν δεν θα μπορέσουν να έχουν μία πετυχημένη χρονιά.

Οι υπέρμαχοι της καθαροαιμίας

Επιπλέον, με τους συχνούς τραυματισμούς των ιχνηλατών από τους αγριόχοιρους που συμβαίνουν στις μέρες μας στο απαιτητικό αυτό κυνήγι, είναι εύκολο να αντιληφθεί ακόμη και ο πιο αδαής ότι, η παρέα που δεν διαθέτει κάποιο αξιόλογο σύνολο τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα, κινδυνεύει να ξεμείνει, από ικανά σκυλιά, από τη μια στιγμή στην άλλη. Κατά συνέπεια, οι υπέρμαχοι της καθαροαιμίας είναι οι «κερδισμένοι» πάνω σε αυτό το κομμάτι, καθώς η εξασφάλιση εξίσου καλών απογόνων (κάτι που προσφέρει η καθαροαιμία), αποτελεί σημαντικό στοιχείο. Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι προηγμένες κυνοφιλικά χώρες, κινούνται εδώ και χρόνια πάνω σε αυτή την απλή και δοκιμασμένη «συνταγή». 

Αυτή την εποχή έως και την άνοιξη είναι το διάστημα στο οποίο αλλάζουν χέρια τα περισσότερα γουρουνόσκυλα. Ήδη αρκετοί κυνηγοί έχουν ξεκινήσει την αναζήτηση ενός σκύλου, μία διαδικασία που δεν είναι εύκολη, και απαιτεί χρόνο, χρήμα, γνώση και φυσικά τύχη. Κάποιοι καθοδηγούνται σ’ αυτές τις αναζητήσεις τους από γνωστούς και φίλους που τους κατευθύνουν σε διάφορες «πηγές». Άλλοι πάλι, ψάχνουν στα «τυφλά», ευελπιστώντας η τύχη να είναι με το μέρος τους.
Σε γενικές γραμμές, οι συνθήκες για την απόκτηση ενός γουρουνόσκυλου τη συγκεκριμένη περίοδο είναι ευνοϊκές, συγχρόνως όμως κρύβουν και παγίδες. Κι αυτό επειδή οι επικρατούσες συνθήκες μπορεί να «καλύπτουν» κάποιες αδυναμίες των ιχνηλατών, που θα τις βρει μπροστά του ο κυνηγός, όταν θα επαναρχίσει η κυνηγετική περίοδος. 

Οι πρώτες εντυπώσεις

Ο χρόνος που παρέχεται από τον ιδιοκτήτη (του προς αγορά σκυλιού) στον ενδιαφερόμενο κυνηγό συνήθως δεν είναι επαρκής ώστε ο τελευταίος να εξετάσει σε βάθος τα προσόντα του σκύλου. Έτσι, ελλοχεύει ο κίνδυνος, οι πρώτες εκτιμήσεις και εντυπώσεις ενδεχομένως να ξεγελάσουν τον ενδιαφερόμενο και να τον «οδηγήσουν» σε λάθος συμπεράσματα για την αξία του. Δεν είναι λίγες οι φορές που πολλοί κυνηγοί δοκίμασαν κάποιους σκύλους και έμειναν ικανοποιημένοι από τις πρώτες εντυπώσεις, όμως στη συνέχεια απογοητεύτηκαν καθώς οι επιδόσεις τους σε διαφορετικές συνθήκες δεν ήταν ίδιες.

 Είναι γεγονός, ότι οι ιχνηλάτες αυτή την περίοδο ωφελούνται από τις καιρικές συνθήκες καθώς επικρατεί ακόμη κρύο. Τα ίχνη των αγριόχοιρων διατηρούνται αισθητά για ώρες κάτι που βοηθά ακόμη και τις πιο «αδύναμες» μύτες των σκύλων. Επίσης, όλοι σχεδόν οι ιχνηλάτες που διατίθενται προς πώληση προέρχονται από μία ενεργή κυνηγετική περίοδο, οπότε και είναι όλοι «φορμαρισμένοι».

Οι αξιόλογοι κυνηγετικά σκύλοι, διακρίνονται την εποχή που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες. Εκεί πράγματι ξεχωρίζει η δυνατή μύτη ενός ιχνηλάτη, η επιμονή και το πάθος του. Επίσης, ένας χαρισματικός σκύλος όσο και να παραμείνει αδρανής, οι έμφυτες ιδιότητές του θα εξωτερικευτούν άμεσα, όταν και όπου κληθεί να εργαστεί.

Όσο περνά ο καιρός της νεκρής περιόδου τα περιθώρια της εύρεσης ενός ικανού γουρουνόσκυλου στενεύουν και, η εμπειρία λέει, ότι το διάστημα του καλοκαιριού δεν είναι ότι καλύτερο για μία τέτοια αναζήτηση. Βέβαια, ακόμη και τώρα, μία συνεχής επανεξέταση των σκύλων που πρόκειτο να πωληθούν, αρκεί, ώστε να αξιολογηθούν οι ανεπτυγμένες ικανότητές τους. Αυτό όμως απαιτεί και αρκετά έμπειρους κυνηγούς που εστιάζουν στη λεπτομερή εργασία των σκύλων, και το μάτι τους «κόβει».

Οι τιμές τραβούν την ανηφόρα

Παρόλο την οικονομική συγκυρία που μαστίζει τη χώρα μας, οι τιμές των γουρουνόσκυλων παραμένουν υψηλά από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία, σκύλων. Πράγματι, ένα άξιο γουρουνόσκυλο, για την δύσκολη εργασία που  επιτελεί, κοστίζει και αρκετά χρήματα. Ακόμη και τώρα οι τιμές μπορεί να ανέρχονται από 2 έως 8 χιλιάδες ευρώ. Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται γιατί υπάρχουν οι μεγάλες αυτές αποκλίσεις. Αυτό καθορίζεται από διαφόρους παράγοντες, όπως η ηλικία, οι ικανότητες και η φυλή (καθαρόαιμη/διασταύρωση), αλλά και τίνος την πόρτα χτυπά κάποιος. Βέβαια, ένας από τους σημαντικότερους λόγους που ωθεί και τους περισσότερους κυνηγούς να στραφούν σε χώρες χαμηλότερου βιοτικού επιπέδου απ’ αυτό της χώρας μας, είναι ότι εκεί μπορεί να βρουν πιο φθηνά σκυλιά, κι όχι τόσο η ποιότητα των συγκεκριμένων σκύλων.

Σε αυτό που επίσης πρέπει να δίνεται βάση είναι η αξιοπιστία των εμπλεκομένων. Πολλά σκυλιά που προέρχονται από τις όμορες χώρες, είναι συνήθως ημίαιμα, δεν φέρουν ηλεκτρονική ταυτοποίηση (μικροτσίπ) και πολλά από αυτά είναι κλεμμένα. Σίγουρα οι υποψήφιοι αγοραστές δεν μπορεί να γνωρίζουν την ακριβή προέλευση αυτών των σκύλων, με συνέπεια να κινδυνεύουν να βρεθούν εκτεθειμένοι στο μέλλον.

Προσοχή στο facebook

Μεγάλη προσοχή επίσης σε αγγελίες του ίντερνετ (fb) από χρήστες του εξωτερικού, οι οποίοι επιλέγουν Έλληνες κυνηγούς ως διαδικτυακούς φίλους προσελκύοντας τους (με ψεύτικα προφίλ), με σκοπό να τους εξαπατήσουν. Τους ζητείται να καταθέσουν προκαταβολές σε τραπεζικούς λογαριασμούς έναντι κυνηγόσκυλων που δήθεν διαθέτουν, κι αφού εισπράξουν τα χρήματα γίνονται άφαντοι.
Με λίγα λόγια, η άγνοια, η αφέλεια και η καψούρα των κυνηγών για τα κυνηγόσκυλα, γίνονται πολλές φορές, τροφή για τους επιτήδειους.

Διαλέξτε σκύλο με το αυτί κι όχι με το μάτι…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βιρμανικός Πύθωνας: Ένα από τα μεγαλύτερα φίδια στον κόσμο – Βίντεο

Ο βιρμανικός πύθωνας, ένα από τα μεγαλύτερα φίδια στον κόσμο, είναι γνωστός για τον τρόπο που πιάνει και τρώει την λεία του. Αυτό το...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
26.7 ° C
27.9 °
24 °
47 %
5.1kmh
0 %
Σα
34 °
Κυ
31 °
Δε
31 °
Τρ
32 °
Τε
33 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ