spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΆνθρωποι και ΤόποιΤο κυνήγι των θαλάσσιων ίππων και η εξαφάνιση των Βίκινγκς

Το κυνήγι των θαλάσσιων ίππων και η εξαφάνιση των Βίκινγκς

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

 

Τι σχέση μπορεί να έχει το κυνήγι με την εξαφάνιση των Βίκινγκς της Γροιλανδίας; Μία νέα μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα πως η μη χρηστή διαχείριση των πληθυσμών των θαλάσσιων ίππων, ήταν ο λόγος που οι κοινότητες αυτές δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.

Κείμενο ΘΕΑΝΩ ΚΑΡΟΥΤΑ

Οι νορβηγικές κοινότητες που ιδρύθηκαν από τον Έρικ τον Ερυθρό (όταν αυτός εξορίστηκε από την Ισλανδία, σύμφωνα με όσα μας πληροφορούν οι Σάγκες) άκμασαν στη Γροιλανδία για 500 χρόνια, αλλά στη συνέχεια εξαφανίστηκαν ξαφνικά στα τέλη του 15ου αιώνα, αφήνοντας σε μαρασμό πόλεις και χωριά. Παράλληλα, εδώ και χρόνια αποτελεί μυστήριο για τους επιστήμονες ο λόγος που οδήγησε στον αφανισμό τους, καθώς τα στοιχεία που είχαν στην διάθεσή τους για τον λαό των Βίκινγκς, δεν επαρκούσαν για να σχηματιστεί μια σαφής και μη αμφισβητούμενη άποψη για την εξαφάνισή τους.

Ερευνητές από τρία πανεπιστήμια

Τώρα, επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ, του Όσλο και του Τροντχάιμ, λύνουν το μυστήριο, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως οι τελευταίοι οικισμοί των Βίκινγκς μπορεί να έχουν εξαφανιστεί επειδή οι θαλάσσιοι ίπποι μετακινήθηκαν σε ασφαλέστερες περιοχές μετά την έντονη κυνηγετική πίεση που είχαν υποστεί,  για το ελεφαντόδοντό τους! Σύμφωνα με τη μελέτη, επικεφαλής της οποίας είναι ο καθηγητής του τμήματος Αρχαιολογίας του Κέιμπριτζ, Τζέιμς Μπάρετ, η εξαφάνιση των Βίκινγκς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το γεγονός πως η οικονομία τους βασιζόταν τόσο πολύ στο εμπόριο ελεφαντόδοντου που, όταν η προσφορά και η ζήτηση μειώθηκαν, δεν είχαν άλλο τρόπο να ζήσουν, οδηγώντας στην φυγή όσους επιβίωσαν της μεγάλης κρίσης. Πέραν τούτου, οι ερευνητές τώρα πιστεύουν ότι οι αιώνες κυνηγιού θαλάσσιων ίππων δεν αποκλείεται να είναι έως και σήμερα ένας βασικός λόγος που τα ζώα δεν συσσωρεύονται πλέον σε μεγάλες ομάδες, στις ακτές της Γροιλανδίας.

  • «Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας, δείχνουν ότι ήδη από 11ο αιώνα, η ​​Γροιλανδία είχε γίνει ο κύριος προμηθευτής του ελεφαντόδοντου στη Δυτική Ευρώπη. Ήταν σχεδόν μονοπώλιο», δήλωσε ο Δρ. Μπάρετ.
  • «Οι απαιτήσεις για είδη πολυτελείας που παράγονται από ελεφαντόδοντο μπορεί να είχαν βοηθήσει τις μακρινές κοινότητες της Σκανδιναβίας στη Γροιλανδία να επιβιώσουν, ωστόσο όλα δείχνουν πως ήταν και ο λόγος που οδήγησε στον αφανισμό τους», πρόσθεσε.

Πολύτιμο εμπόρευμα τον μεσαίωνα

Αξίζει να σημειωθεί πως το ελεφαντόδοντο των θαλάσσιων ίππων ήταν ένα πολύτιμο εμπόρευμα τον μεσαίωνα, το οποίο χρησιμοποιείτο για την κατασκευή πολυτελών αντικειμένων, όπως διακοσμητικά, εκκλησιαστικά είδη, κομμάτια για παιχνίδια όπως το σκάκι, αλλά και ως πρώτη ύλη για διακοσμητικά. Αυτό συνέβη σταδιακά, καθώς άνοιγαν νέες μεσογειακές εμπορικές οδοί, εξασφαλίζοντας στους Ευρωπαίους φρέσκα αποθέματα ελεφαντόδοντου. Την ίδια ώρα, η επί δεκάδες χρόνια θήρευση των ίππων από τους αποίκους της Γροιλανδίας, είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των πληθυσμών τους, σε σημείο που η επιβίωση των Βίκινγκς, ξεκίνησε να απειλείται σημαντικά.

  • «Κάπου στα τέλη του 15ου αιώνα, οι νορβηγικές κοινότητες διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν πλέον να επιβιώσουν όπως έκαναν για αιώνες», εξήγησε ο Δρ. Μπάρετ.

Άλλαξε και η μόδα

Επιπλέον, άλλαζε και η μόδα. Την ώρα που οι Γροιλανδοί προσπαθούσαν να εντοπίσουν και τα τελευταία άτομα θαλάσσιων ίππων, μετακινούμενοι όλο και πιο βαθιά στον Αρκτικό Κύκλο, για να συνεχίσουν να εμπορεύονται το ελεφαντόδοντό τους και να αξιοποιούν το υπόλοιπο θήραμα σε διάφορους τομείς στην καθημερινότητά τους, οι Ευρωπαίοι στρέφονταν στις παρθένες ζούγκλες και σαβάνες της Αφρικής, κάνοντας στροφή στις προτιμήσεις τους προς το ελεφαντόδοντο από ελέφαντες.

  • «Ήταν η υπερβολική εξάρτηση από ένα και μόνο εμπόρευμα –χαυλιόδοντες- από μία και μόνο πηγή –τους θαλάσσιους ίππους- που γέννησε και εξαφάνισε την κοινότητα των Βίκινγκς. Το ίδιο πράγμα που έδωσε στην κοινωνία την αρχική της άνθηση και ανθεκτικότητα, τείνουμε να καταλήξουμε πως περιείχε και τους σπόρους της ευπάθειάς της».

 Ο «μαύρος θάνατος» και η μικρή εποχή των παγετώνων

Το θέμα της εξαφάνισης των Γροιλανδών εποίκων όμως, μάλλον είναι πολυπαραγοντικό. Πλην των παραγόντων που αναφέρθηκαν, σημαντικό ρόλο έπαιξε στις εξελίξεις και η Πανώλη, ο «μαύρος θάνατος» που εξάλειψε τεράστιους αριθμούς ανθρώπων στην Ευρώπη, μειώνοντας έτσι τη ζήτηση του χαυλιόδοντα αλλά εκ των πραγμάτων και τους υποψήφιους αγοραστές του. Παράλληλα, μια περίοδος εξαιρετικά κρύου καιρού γνωστή ως «μικρή εποχή των παγετώνων» κατέστησε τη ναυσιπλοΐα εξαιρετικά δύσκολη και για τους Βίκινγκς στο τέλος της Μεσαιωνικής περιόδου, αποκλείοντάς τους στην παγωμένη και εν πολλοίς άγονη περιοχή τους, καταδικασμένους να εξαφανιστούν, καθώς δεν είχαν αναπτύξει άλλες ασχολίες.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ