spot_img
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΆνθρωποι και ΤόποιΗ πολυτάλαντη Ντανιέλ Προύιτ μας μυεί στην «άγρια τροφή»

Η πολυτάλαντη Ντανιέλ Προύιτ μας μυεί στην «άγρια τροφή»

|

Η Ντανιέλ Προύιτ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού γυναικών που διαφημίζουν τις απεριόριστες δυνατότητες του κρέατος των θηραμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όταν η Ντανιέλ Προύιτ έδινε την πρώτη της συνέντευξη ως μαγείρισσα, μπλόγκερ, κυνηγός και influencer, το Instagram ήταν εκτός λειτουργίας. Υπήρχε κάποιου είδους εσωτερική κατάρρευση στο Meta και έτσι το Instagram και το Facebook τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Η διακοπή ήταν μια μικρή ταλαιπωρία για τους περισσότερους περιστασιακούς χρήστες του Instagram, οι οποίοι χρησιμοποιούν την εφαρμογή κυρίως ως τρόπο να ξαλεγράρουν, να κάνουν ηλεκτρονικές αγορές ή να «κατασκοπεύσουν» γνωστούς τους. Αλλά πώς ήταν για την Προύιτ που έχει συγκεντρώσει σημαντικούς θαυμαστές στην πλατφόρμα και οφείλει μεγάλο μέρος της επιτυχίας της σε αυτό;

«Ήταν μία ανακούφιση»

«Ήταν μια ανακούφιση, αλήθεια», είπε η Ντανιέλ Προύιτ γελώντας, ενώ είχε υποδεχθεί τη δημοσιογράφο στο σπίτι της έξω από το Χιούστον. «Ο κόσμος χρειάζεται μια μέρα άδειας». Η Προύιτ δεν συμφωνεί με τον όρο «influencer» παρά το γεγονός πως αυτό που κάνει φαίνεται να έχει απήχηση σε χιλιάδες άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι την γνώρισαν κυρίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τι κάνει όμως η Ντανιέλ Προύιτ;

Είναι συντάκτρια για θέματα «άγριας τροφής», όπως αποκαλεί οτιδήποτε προσφέρεται απευθείας από τη φύση, στον ιστότοπο MeatEater και ιδρυτής του ιστολογίου τροφίμων Wild + Whole, είναι επαγγελματίας μαγείρισσα και κυνηγός και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού γυναικών που διαφημίζουν τις απεριόριστες δυνατότητες του κρέατος των θηραμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο Instagram την ακολουθούν  πάνω από 118.000 άνθρωποι οι οποίοι αλληλεπιδρούν συχνά με κάθε της φωτογραφία από τις κυνηγετικές εξορμήσεις της. Σε αυτές η Προύιτ μπορεί να δείχνει από μια φρεσκοθηρεμένη άλκη μέχρι τους κολοκυθανθούς και τα χόρτα που μάζεψε.

Στους ανθρώπους της πόλης

Αν και δεν είναι πλέον καθόλου ασυνήθιστο να βλέπει κανείς γυναίκες στον χώρο του κυνηγιού, το πεδίο παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανδροκρατούμενο, τόσο από την άποψη του κοινού όσο και των ειδικών εντύπων ή των εταιριών και της στόχευσής του από άποψη μάρκετινγκ. «Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται το κυνήγι ως μία πολύ ανδρική δραστηριότητα», λέει. «Μετά όμως το κρέας συνήθως το κάνουν μπιφτέκια, λουκάνικα ή κάτι τηγανητό. Και έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό τον τομέα και να παρουσιάσω κάτι που θα ήταν πιο καθολικό, που δεν είναι προσαρμοσμένο μόνο στον ανδρικό ουρανίσκο. Ήθελα να το κάνω πιο προσιτό για ένα ευρύτερο κοινό».

«Εντούτοις θέλω να είμαι σε αυτόν τον χώρο επειδή οι άνθρωποι σέβονται αυτό που μπορώ να κάνω και όχι μόνο επειδή είμαι γυναίκα», εξηγεί  η Ντανιέλ Προύιτ και προσθέτει πως ο στόχος της δεν είναι καθόλου οι κυνηγοί. «Στόχος μου είναι να κάνω το κρέας των θηραμάτων αλλά και τα χόρτα και οτιδήποτε  μπορεί να μαζέψει κάποιος στο δάσος και να το πάει στο τραπέζι του, προσιτό και κατανοητό στους ανθρώπους της πόλης. Σε όσους δεν ξέρουν πώς να προμηθευτούν και να μαγειρέψουν όσα δεν παίρνουν από το σούπερ μάρκετ».

Στην περίοδο της πανδημίας

Όπως φαίνεται πάντως από τα γενικότερα στατιστικά αυτού του χώρου, αλλά και όπως έχει δει η ίδια η Ντανιέλ Προύιτ, η όρεξη για αυτό το είδος περιεχομένου δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ανήσυχοι Αμερικανοί, κουρασμένοι από το να είναι κλεισμένοι στο σπίτι, έσπευσαν να αποκτήσουν άδειες κυνηγιού και ψαρέματος.

Μια έκθεση διαπίστωσε, ότι σε εθνικό επίπεδο, οι πωλήσεις αδειών κυνηγιού αυξήθηκαν κατά 5% από το 2019 έως το 2020, και σύμφωνα με το Τμήμα Πάρκων και Άγριας Ζωής του Τέξας, οι πωλήσεις πακέτων αδειών «super combo» -τα οποία συνδυάζουν, μεταξύ άλλων, άδειες  κυνηγιού και ψαρέματος- αυξήθηκαν από 437.896 τη σεζόν 2018–2019 σε 473.180 τη σεζόν 2020–2021.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για το κυνήγι δεν εκπλήσσει την Προύιτ, η οποία το βλέπει εν μέρει ως διέξοδο αλλά και λύση επιβίωσης σε όλο το χάος και την αβεβαιότητα των δύο τελευταίων ετών. «Οι άνθρωποι θέλουν να βγουν έξω και να είναι πιο αυτάρκεις», λέει. «Είδαμε τι συμβαίνει όταν η αλυσίδα εφοδιασμού διαταράσσεται. Πώς αποκτάτε το φαγητό σας; Οι κυνηγοί ξέρουν πώς να αποκτήσουν το φαγητό τους».

Η ίδια ξεκίνησε το κυνήγι όταν μετακόμισε στην Βόρεια Ντακότα από το Χιούστον με τον σύζυγό της πριν από εννέα χρόνια. Εκεί, λέει, ο ρυθμός της ζωής ήταν πιο αργός και υπήρχε περισσότερη δημόσια γη προσβάσιμη. Το ζευγάρι απέκτησε ένα πουλόσκυλο και η Ντανιέλ άρχισε να συνοδεύει τον σύζυγό της στις εξορμήσεις του για φτερωτά.

Θυμάται ακόμα με αγάπη ένα από τα πρώτα της κυνήγια, όταν με το σκύλο της «πήραν» τον πρώτο τους φασιανό. Εκείνο το βράδυ, χρησιμοποίησε το πουλί για να φτιάξει coq au vin, μια κλασσική γαλλική συνταγή. «Το γεύμα αυτό», λέει, «ήταν που μου άλλαξε τον τρόπο σκέψης». «Θυμάμαι όλη τη διαδικασία, από το κυνήγι ως το μαγείρεμα και δεν μπορώ να περιγράψω το αίσθημα ευγνωμοσύνης και εκτίμησης για αυτό το γεύμα», αναφέρει. «Ήταν απλώς μια στιγμή συνειδητοποίησης ότι το φαγητό μπορεί να έχει πολύ νόημα. Και ήθελα να τρώω για πάντα με αυτόν τον τρόπο».

Όλο και περισσότερο…

Από εκείνο το σημείο και μετά, άρχισε να κυνηγάει όλο και περισσότερο, και τελικά είπε στον σύζυγό της ότι ήθελε να αρχίσει να ζει διασφαλίζοντας αποκλειστικά μόνη την πρωτεΐνη που καταναλώνει. Κι από τότε, δεν έχουν αγοράσει σχεδόν καθόλου κρέας από παντοπωλεία, εκτός από την ετήσια γαλοπούλα για την Ημέρα των Ευχαριστιών.

Στην αρχή, οι φίλοι και η οικογένειά της δεν κατάλαβαν πλήρως τη νέα προσέγγιση της Ντάνιελ στο φαγητό. «Όλοι νόμιζαν ότι ήμουν τρελή», λέει η Ντανιέλ Προύιτ. Καθώς περνούσε ο καιρός, τόσο από ανάγκη όσο και από πάθος, άρχισε να μαθαίνει όλο και περισσότερα για το μαγείρεμα όπως πώς να διαχειρίζεται πιο σκληρά κομμάτια κρέατος.

Άρχισε να μοιράζεται μερικά από τα κόλπα και τις συνταγές της με φίλους των οποίων οι σύζυγοι και τα μέλη της οικογένειας κυνηγούσαν και δεν ήξεραν πώς να προετοιμάσουν ή να μαγειρέψουν το ελάφι ή τα πουλερικά που έφερναν στο σπίτι.

Τελικά, μέσα σε μια εβδομάδα οι προτροπές να ανοίξει ένα blog για να μοιραστεί όσα είχε μάθει, την έπεισαν να προχωρήσει.

«Στην αρχή δεν ήθελα πραγματικά να το κάνω», λέει. Δεν ήταν επαγγελματίας μαγείρισσα και η ιδέα να εκθέτει τις σκέψεις της την τρόμαζε. Όμως είδε ένα κενό στην αγορά, ένα κενό που πίστευε ότι μπορούσε να το καλύψει με τις εκλεπτυσμένες συνταγές της που απευθύνονταν σε κυνηγούς που ήθελαν κάτι περισσότερο από ένα μπέργκερ.

Ακολούθησαν κι άλλες σαν την Ντανιέλ Προύιτ

Η επιθυμία να κάνει την μαγειρική με άγρια ​​θηράματα και κρεατικά πιο προσιτή σε ένα ευρύτερο κοινό ήταν επίσης ένα από τα κύρια κίνητρα της Τζες Πράιλς όταν άρχισε να μοιράζεται τις ιστορίες κυνηγιού και μαγειρικής της στο Instagram.

Ο λογαριασμός της είναι ένα μείγμα από όμορφες φωτογραφίες με μπριζόλες, παϊδάκια και μπιφτέκια, πλάνα από τα κυνήγια της και βίντεο όπου μιλάει στην κάμερα, μοιράζεται συμβουλές μαγειρικής και καταρρίπτει δημοφιλείς μύθους για το κρέας.

Η Πράιλς, που είναι από την Αυστραλία, ασχολείτο ανέκαθεν με τη μαγειρική αλλά μεγάλωσε χωρίς να μάθει να ξεχωρίζει το κρέας ή να το εκτιμά όπως του αρμόζει. Όλα άλλαξαν για αυτήν όταν μετακόμισε στο Τέξας όπου έμαθε όσα περισσότερα μπορούσε και όσο μάθαινε, τόσο περισσότερο γοητευόταν με την πολυπλοκότητα του κρέατος. Επισκέφτηκε μέχρι και ένα σφαγείο για να δει πώς επεξεργάζονταν τα βοοειδή ώστε να μπορεί κι η ίδια να το διαχειρίζεται καλύτερα.

Ό,τι μάθαινε το κατέφραφε σε κάθε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που υπήρχε, και τελικά ανέπτυξε μεγάλους και πιστούς θαυμαστές που ήθελαν να μάθουν μαζί της. Τώρα, η ζωή της Πράιλς περιστρέφεται γύρω από το κρέας: έχει περισσότερους από 146.000 ακολούθους στο Ιnstagram της με επίκεντρο το φαγητό, παίρνει το πτυχίο της από το Texas A&M και «τρέχει» το Hardcore Carnivore, μια σειρά από καρυκεύματα για κρέας που έχει φτιάξει η ίδια.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προϊστορική εποχή: Γυναίκες κυνηγοί και καλλιτέχνιδες

Στην προϊστορική εποχή οι γυναίκες δεν ήταν μόνο μητέρες και τροφοσυλλέκτριες. Ήταν επίσης κυνηγοί και καλλιτέχνιδες, σύμφωνα με τα ευρήματα από πρόσφατες μελέτες σε οστά,...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ