Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΚυνήγιΆνθρωποι και ΤόποιΗ μούμια αποκάλυψε τα μυστικά της

Η μούμια αποκάλυψε τα μυστικά της

|

Έμπειροι ντετέκτιβ, ιατροδικαστές και παλαιοντολόγοι, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να εξιχνιάσουν τη δολοφονία ενός κυνηγού, που είχε συμβεί πριν… από 5.000 χρόνια!

Ο φόνος είχε διαπραχθεί πριν… από 5.000 χρόνια, πάνω σε μία πλαγιά των Άλπεων. Θύμα ένας κυνηγός, και ο δολοφόνος του άγνωστος! Ήταν μία υπόθεση εγκλήματος που παρέμενε άλυτη για αιώνες, αλλά έμπειροι ντετέκτιβ, ιατροδικαστές, παλαιοντολόγοι και ανθρωπολόγοι, ένωσαν δυνάμεις για να… την εξιχνιάσουν.

Το πτώμα του θανάσιμα χτυπημένου κυνηγού είχε βρεθεί τέλεια συντηρημένο, μέσα στους αρχαίους παγετώνες των Άλπεων, στα βόρεια σύνορα της Ιταλίας με την Αυστρία… Το είχαν βρει τυχαία δύο Γερμανοί τουρίστες, σε υψόμετρο 3.300 μέτρων, και αργότερα διαπιστώθηκε πως έφερε ένα τραύμα από βέλος στην πλάτη.

Έρευνα από την αστυνομία του Μονάχου

- Advertisement -

“Ότσι” ονόμασαν οι επιστήμονες τον σκοτωμένο κυνηγό, μόνο που εκτός από το αυτονόητο ενδιαφέρον των παλαιοντολόγων, η περίπτωση του “Ότσι” έγινε αντικείμενο έρευνας… αστυνομικών, ιατροδικαστών και εγκληματολόγων. Όλα άρχισαν όταν το Μουσείο Αρχαιολογίας Bolzano, στην Ιταλία, κάλεσε τον αστυνομικό επιθεωρητή Αλεξάντερ Χορν του Μονάχου, ζητώντας του να διαλευκάνει την… “παγωμένη υπόθεση”. Ο αρχαίος κυνηγός βρισκόταν στα ψυγεία του μουσείου από το 1991, τη χρονιά, δηλαδή, που είχε βρεθεί στις Άλπεις, εκεί ακριβώς που άφησε την τελευταία του πνοή χτυπημένος από ένα βέλος…

Ο παγωμένος “τάφος” του τον συντήρησε σε άριστη κατάσταση, δίνοντας την ευκαιρία στους ειδικούς να τον μελετήσουν και να εντοπίσουν την αιτία του θανάτου του. Η πρώτη ακτινογραφία αποκάλυψε πως ο Ότσι είχε πέσει θύμα δολοφονίας: ένα βέλος βρέθηκε καρφωμένο στην πλάτη του, ακριβώς κάτω από τον ώμο του. Ο επιθεωρητής Χορν που βάλθηκε να λύσει την υπόθεση, αποφάνθηκε πως αυτό ήταν και το μοιραίο χτύπημα…

Από εκεί και έπειτα, ο έμπειρος Γερμανός αστυνομικός συνέθεσε κομμάτι – κομμάτι το παζλ της δολοφονίας του κυνηγού των πάγων, που συνέβη το 3.300 π.Χ.

Η αρχική εμπλοκή…

Η σωματοδομή του Ότσι έδειξε στους ανθρωπολόγους πως ήταν ένας άνθρωπος που περπατούσε πολύ, αλλά δεν γύμναζε καθόλου το πάνω μέρος του κορμιού του. Δεν είχε λίπος και είχε όλα του τα δόντια… Στον γαστρεντερικό του σωλήνα βρέθηκαν κόκκοι γύρης από φυτά, οπότε ο Χορν κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο “Ότσι” πέθανε στα τέλος της άνοιξης, το πολύ τις πρώτες ημέρες του καλοκαιριού. Τις τελευταίες δύο ημέρες της ζωής του είχε καταναλώσει τρία γεύματα, ενώ είχε περπατήσει από την κοιλάδα μέχρι ψηλά στα βουνά, όπου και πέρασε τις τελευταίες του στιγμές.

Εκτός από το μοιραίο τραύμα στην πλάτη, είχε και ένα βαθύ κόψιμο στο δεξί χέρι, ανάμεσα στον αντίχειρα και στον δείκτη, που έφτανε μέχρι το κόκαλο… Αυτό το τραύμα ενδεχομένως να τον περιόριζε στις κινήσεις του. Και σύμφωνα με την ιατροδικαστική μελέτη, αυτή η πληγή πρέπει να έγινε μία ή δύο ημέρες πριν από τον θάνατό του. Ο επιθεωρητής της αστυνομίας του Μονάχου Χορν συμπέρανε ότι, ο “Ότσι” είχε εμπλακεί σε καβγά στους πρόποδες του βουνού, ίσως κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε κάποιον ανθρώπινο καταυλισμό.

Ήταν ένας αμυντικός τραυματισμός και, αν το συνδυάσει κανείς με το γεγονός ότι στο σώμα του δεν βρέθηκαν άλλοι τραυματισμοί ή μώλωπες, μπορεί ο “Ότσι” να ήταν ο νικητής αυτής της πρώτης σύγκρουσης. Δεν είναι απίθανο, μάλιστα, ο κυνηγός να είχε σκοτώσει τον άνθρωπο με τον οποίο είχε συγκρουσθεί…

Το βέλος ρίχτηκε… πισώπλατα

Στη συνέχεια ο “Ότσι” εγκατέλειψε τον καταυλισμό, παίρνοντας προμήθειες τροφίμων, εργαλείων και όπλων, τα οποία μετέφερε σε ένα σακίδιο με ξύλινο πλαίσιο. Επίσης, ο κυνηγός είχε πάνω του ένα μικρό μαχαίρι, ένα τόξο και βέλη, ενώ όταν έφτασε στο βουνό, έφτιαξε πρόχειρο κατάλυμα για να κατασκηνώσει.

Ο Χορν πιστεύει ότι ο Ότσι δεν βιαζόταν, ούτε και υποψιαζόταν ότι τον καταδίωκε ο φονιάς του: λίγη ώρα πριν δολοφονηθεί είχε φάει, έχοντας μαγειρέψει με την ησυχία του το φαγητό του.

-“Όταν βιάζεσαι για να ξεφύγεις από κάποιον που σε κυνηγάει να σε σκοτώσει, δεν κάνεις τέτοια πράγματα”, λέει ο Γερμανός αστυνομικός. Περίπου μισή ώρα από όταν τελείωσε το φαγητό του, ο φονιάς πλησίασε τον κυνηγό και του έριξε πισώπλατα με ένα τόξο, από απόσταση 30 μέτρων, περίπου. Το βέλος πέρασε κάτω από τον ώμο του, κόβοντας την αρτηρία και προκαλώντας τον γρήγορο θάνατό του “Ότσι”!

Η αρχαιότερη καταγεγραμμένη δολοφονία

 Η περαιτέρω εξέταση έδειξε ότι τη στιγμή που χτυπήθηκε από το βέλος, ο κυνηγός ήταν σκυμμένος…

“Στόχος του ανθρώπου που του επιτέθηκε ήταν να τον σκοτώσει. Δεν αποκλείεται το συμβάν να είχε κάποια σχέση με αυτό που είχε προηγηθεί δύο ημέρες νωρίτερα στο χωριό. Αντίστοιχες καταστάσεις διαπιστώνονται και σήμερα, καθώς οι περισσότεροι φόνοι είναι προσωπικά ζητήματα και αποτελούν την κλιμάκωση σε μία σειρά βίαιων επεισοδίων”, εξήγησε ο Χορν. Κάπως έτσι, λύθηκε ο “γρίφος” της αρχαιότερης καταγεγραμμένης δολοφονίας, στην ιστορία των ανθρώπων. 

Ο εξοπλισμός και τα εφόδια του “Ότσι”

Ο ρουχισμός του “Ότσι” ήταν κατάλληλα φτιαγμένος για τις συνθήκες της περιοχής: ο σκούφος του ήταν από δέρμα αρκούδας, ενώ το “παλτό” του από δέρμα αγριοκάτσικου και έφτανε έως το γόνατό του. Πάνω από το “παλτό” του φορούσε μία πολύ φαρδιά κάπα πλεγμένη από χόρτα… Η ζώνη του ήταν από δέρμα μοσχαριού και πάνω στην ζώνη ήταν ραμμένη μία δερμάτινη τσάντα (από δέρμα μοσχαριού, επίσης).

Τα παπούτσια του ήταν από δέρμα καφέ αρκούδας και εξωτερικά καλυμμένα από δέρματα ελαφιού. Μέσα στα παπούτσια είχε… από ένα δίχτυ, το οποίο χρησίμευε για να συγκρατεί το άχυρο που κράταγε τα πέλματα ζεστά και στεγνά. Τα βέλη που βρέθηκαν μαζί του είχαν πέτρινες αιχμές, όμως, βρέθηκαν και άλλες τέσσερις εφεδρικές αιχμές, που ήταν φτιαγμένες από κέρατο αρσενικού ελαφιού. Το τόξο που βρέθηκε δίπλα του είχε μήκος 182 εκατοστά, φτιαγμένο από ξύλο ίταμου. Μαζί του είχε και ένα δίχτυ πλεγμένο από χόρτα, προφανώς για να πιάνει μικρά θηράματα… Επίσης βρέθηκαν δύο δοχεία από φλοιό σημύδας, όπου μετέφερε κομμάτια από κάρβουνο, για να μπορεί να ανάβει εύκολα φωτιά!

Μαζί του ο “Ότσι” μετέφερε και ένα υποτυπώδες “φαρμακείο”, αποτελούμενο από… αποξηραμένα μανιτάρια, με αντισηπτικές και αντιβιοτικές ιδιότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
34 ° C
35.8 °
32.5 °
30 %
6.7kmh
0 %
Πα
34 °
Σα
34 °
Κυ
31 °
Δε
31 °
Τρ
31 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ