spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΆνθρωποι και ΤόποιΗ αντικαρκινική ουσία της ιτιάς

Η αντικαρκινική ουσία της ιτιάς

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Πάνω από έναν αιώνα, και αφού «έδωσε» στον κόσμο την ασπιρίνη, η ιτιά παρέχει στην ανθρωπότητα άλλο ένα πιθανό φάρμακο, αυτή τη φορά με αντικαρκινικές ιδιότητες…

Επιστήμονες του Rothamsted Research (κορυφαίο, μη κερδοσκοπικό ερευνητικό κέντρο) σε συνεργασία με βιολόγους με εξειδίκευση στον καρκίνο από το Πανεπιστήμιο του Κεντ, ανακάλυψαν ένα χημικό στην ιτιά το οποίο, όπως διαπιστώθηκε, σκοτώνει διάφορα καρκινικά κύτταρα- μεταξύ των οποίων και κάποια που είναι ανθεκτικά σε άλλα φάρμακα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποτελεσματικότητά του απέναντι στο νευροβλάστωμα, ένα δύσκολο στην αντιμετώπιση είδος καρκίνου που απειλεί κυρίως παιδιά, με ποσοστό επιβίωσης κάτω του 50%.

Τα εργαστηριακά τεστ

Σε εργαστηριακά τεστ, το εν λόγω χημικό (miyabeacin) βρέθηκε επίσης αποτελεσματικό εναντίον διαφόρων κυττάρων που συναντώνται στους καρκίνους του στήθους, του λαιμού και των ωοθηκών. Ο καθηγητής Μάικ Μπιλ του Rothamsted, ένας εκ των επικεφαλής της έρευνας, είπε πως, ενώ η φαρμακευτική δραστηριότητα της σαλικίνης, ενεργού συστατικού της ασπιρίνης, είναι ευρέως γνωστή, οι φαρμακολογικές ιδιότητες του miyabeacin είναι πιθανώς ακόμα μεγαλύτερες.

«Με την αντοχή σε θεραπείες να αποτελεί σημαντικό ζήτημα σε καρκίνους όπως στο νευροβλάστωμα, νέα φάρμακα με νέους τρόπους δράσης είναι απαραίτητα, και το miyabeacin ίσως να παρέχει μια νέα ευκαρία από αυτή την άποψη. Δομικά περιέχει δύο ομάδες σαλικίνης που του παρέχουν μια πιθανή “διπλή δόση” αντιφλεγμονωδών και αντιθρομβωτικών δυνατοτήτων, που σχετίζουμε με την ασπιρίνη. Ωστόσο τα αποτελέσματά μας, δείχνουν δραστηριότητα myabeacin εναντίον ενός αριθμού γραμμών καρκινικών κυττάρων, μεταξύ των οποίων κάποιες που έχουν αποκτήσει ανθεκτικότητα στα φάρμακα, παρέχοντας επιπλέον στοιχεία για την πολυδιάστατη φαρμακολογία της ιτιάς».

Περισσότερο υλικό για ιατρικές δοκιμές

Μετά τους καρκίνους στον εγκέφαλο, το νευροβλάστωμα είναι ο πιο κοινός στερεός όγκος που παρατηρείται σε ηλικίες κάτω των πέντε ετών. Η ομάδα δοκίμασε το myabeacin ενάντια σε ένα εύρος καρκινικών κυττάρων. Σύμφωνα με τον καθηγητή Μπιλ, το επόμενο βήμα είναι η αύξηση της κλίμακας της παραγωγής του από καλλιέργειες ιτιάς προκειμένου να αποκτηθεί περισσότερο υλικό για ιατρικές δοκιμές. Η ιατρική χρησιμότητα της ιτιάς ήταν γνωστή στους αρχαίους Έλληνες, τους Ασσύριους και τους Αιγύπτιους, ωστόσο η πρώτη επιστημονική έρευνα που αναφέρθηκε στη χρήση της για την αντιμετώπιση του πυρετού ήταν το 1763.

Το 1897 η Bayer Company παρήγαγε το συνθετικό της ανάλογο, την ασπιρίνη- ένα από τα παλαιότερα και πιο επιτυχημένα φάρμακα της σύγχρονης εποχής.

Δένδρα σε ποτάμια και ρυάκια θάμνοι στα βουνά 

Η Ιτιά είναι γένος φυτών που περιλαμβάνει 330 περίπου είδη δέντρων και θάμνων των εύκρατων κυρίως αλλά και ψυχρών περιοχών της γης. Τα δέντρα βρίσκονται κυρίως κοντά σε ποτάμια, χείμαρρους ή ρυάκια τα δε μικρά δέντρα και οι θάμνοι σε βουνά, βραχώδη εδάφη και ορισμένα είδη σε αρκτικές περιοχές.

Όλα τα είδη έχουν στενά φύλλα που εναλλάσσονται, τα άνθη τους είναι αιωρούμενες ταξιανθίες και τα σπόρια τους έχουν μακριές μεταξωτές τρίχες. Μεταξύ των διαφόρων ειδών του γένους παρατηρείται φυσικός υβριδισμός και έτσι τα είδη της ιτιάς πολλαπλασιάζονται. Ο φλοιός της ιτιάς χρησιμοποιείται στη βυρσοδεψία, ενώ από το φλοιό ορισμένων ειδών εξάγεται μία ουσία που ονομάζεται γλυκοζίτης σαλικίνη και χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική. Η ξυλεία των ειδών της ιτιάς δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτική, όμως από το είδος άλμπα κάλβα, κατασκευάζονται τα ρόπαλα του κρίκετ.

Στην Ελλάδα βρίσκονται 12 είδη και είναι αυτοφυή. Το κυριότερο και πιο κοινό είδος είναι η λευκή ιτιά (Salix alba). Την ονομασία της την οφείλει στις λευκές αποχρώσεις του κορμού της. Το ύψος της μπορεί να φτάσει τα 20 μέτρα, αλλά αργά και σταθερά μέσα σε 15 χρόνια. 

Πηγή: naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ