Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΚυνήγιΆνθρωποι και ΤόποιΓοητευτικοί προορισμοί για το καλοκαίρι...

Γοητευτικοί προορισμοί για το καλοκαίρι…

|

Αν και είναι πολλοί εκείνοι που πιστεύουν ότι στη ζωή αξίζει το ταξίδι και όχι ο προορισμός, εν τούτοις τέτοιες μέρες, που οι περισσότεροι αναζητούν λύσεις για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, ο τόπος έχει κι αυτός τη σημασία του.

Μπορεί, λόγω των καταστάσεων που βιώνουμε, η λέξη «διακοπές» να είναι για πολλούς απαγορευμένη, όμως, το kynigesia.gr αποφάσισε να σας μεταφέρει νοερά σε έξι νησιά που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί αυτό το καλοκαίρι.

Σαμοθράκη

Άγρια παρθένα φύση με απότομα βουνά, πλούσια χλωρίδα και πανίδα, δάση με πλατάνια, πεύκα, καστανιές, κέδρους και άλλα δέντρα, πηγές, καταρράκτες, μικρές λίμνες κατά μήκος των ρεμάτων στις πλαγιές του βουνού- οι ντόπιοι τις ονομάζουν «βάθρες»- και πανέμορφες παραλίες όπου τα πλατανοδάση φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, είναι οι ιδιαιτερότητες που έχουν κάνει την Σαμοθράκη έναν από τους πιο δημοφιλής προορισμούς. 

- Advertisement -

Η Σαμοθράκη είναι παγκοσμίως γνωστή λόγω του διάσημου αρχαιοελληνικού αγάλματος της Νίκης, το οποίο βρέθηκε το 1863 στο νησί. Το άγαλμα, ύψους 2.75 μέτρων, εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι. Επιπλέον, στην αρχαιότητα, στο νησί λάμβαναν χώρα τα Καβείρια Μυστήρια, αποκρυφιστικές τελετές που το περιεχόμενό τους δεν έχει διαλευκανθεί απόλυτα μέχρι σήμερα. Η επιφάνεια του νησιού είναι 178 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η υψηλότερη κορυφή του έχει υψόμετρο 1.611 μέτρα, η ψηλότερη στα νησιά του Αιγαίου, με εξαίρεση την Εύβοια και την Κρήτη.

Το ταξίδι

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο υπάρχουν δρομολόγια ημερησίως από την Αλεξανδρούπολη προς την Σαμοθράκη (και αντιστρόφως), ενώ η διάρκεια του ταξιδιού είναι 2 ώρες και 10 λεπτά. 

Γαύδος

Η Γαύδος είναι το ονειρεμένο νησί όπου ναυάγησε ο Οδυσσέας και τον υποδέχτηκε η Καλυψώ, το αραξοβόλι των ταξιδιωτών, των εμπόρων της Αφρικής και των πειρατών, ο τόπος που θέλγει χιλιάδες αναχωρητές του καλοκαιριού. Η Γαύδος αποτελεί το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, και απέχει 32 ναυτικά μίλια από την Παλιόχωρα, 22 από τη Χώρα Σφακίων και 170 από το Τομπρούκ της Λιβύης. Οι παραλίες Καραβέ, Κόρφος, Λακκούδι, Τρυπητή, Μπο, Φετιφέ, Σαρακίνικο, Αγιάννης, Λαυρακάς, Πύργος και Ποταμός, είναι μερικές από τις «χάντρες» των μαργαριταρένιων ακτών του νησιού. Το Καστρί, το Ξενάκι, τα Βατσιανά, η Άμπελος, είναι οι λιγοστοί γραφικοί οικισμοί του. Σκόρπια, πέτρινα μετόχια σε όλο το νησί, αφημένα στη φθορά του χρόνου, υπενθυμίζουν στον επισκέπτη παλιές εποχές ακμής και κατοίκησης. Στο νησί κατοικούν λίγοι μόνιμοι κάτοικοι όλο το χρόνο και οι υποδομές για τους τουρίστες είναι βασικές και λιγοστές. Το καλοκαίρι, ο συνολικός πληθυσμός μπορεί να φτάσει τους 3.500, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι κατασκηνωτές. 

Το ταξίδι

Στην Γαύδο μπορείτε να φτάσετε είτε από την Παλαιοχώρα, είτε από την Χώρα Σφακίων. Τα δρομολόγια δεν είναι πάντα σταθερά, για αυτό καλό θα ήταν να ενημερωθείτε εγκαίρως από τα λιμεναρχεία Σφακίων και Παλαιοχώρας. 

Σχοινούσα

Η Σχοινούσα είναι ένα κυκλαδίτικο νησί και, σύμφωνα με την παράδοση το όνομά του το χρωστά στο θαμνώδες φυτό σχίνο που ευδοκιμεί σε όλο το νησί. Υπάρχει όμως και μία άλλη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία το νησί πήρε το όνομά του από τον Ενετό άρχοντα Σχινόζα.

Η Σχοινούσα βρίσκεται στο κέντρο περίπου του συμπλέγματος των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων. Την συναντάμε νότια της Νάξου και βορειανατολικά της Ηρακλειάς και προσφέρεται για ήσυχες διακοπές. Το μικρό νησάκι έχει δύο οικισμούς, την Χώρα και την Μεσαριά. Ο οικισμός της Χώρας, είναι κτισμένος σε ύψωμα (για προστασία από τους πειρατές τα παλιά χρόνια), στην ενδοχώρα του νησιού και απέχει 1,2 χλμ. από το λιμάνι. Ο δεύτερος οικισμός του νησιού, η Μεσαριά διακρίνεται για την εκκλησία της Ευαγγελίστριας και απέχει 3 χλμ. από την Χώρα. Οι τουριστικές υποδομές της Σχοινούσας ικανοποιούν τις ανάγκες των επισκεπτών του νησιού που διαθέτει συνολικά 15 παραλίες (Μερσίνι, Τσιγκούρι, Λιβάδι, Λιώλιου, Ψιλή Άμμος, Αλμυρό, κ.ά.). 

Το ταξίδι

Από το λιμάνι του Πειραιά, μπορεί κάποιος να φτάσει στην Σχοινούσα, αλλά υπάρχουν και συνδέσεις από: Σύρο, Δονούσα, Κατάπολα, Αιγιάλη, Νάξο, Πάρο, Μύκονο, Κουφονήσια.

Αμοργός 

Η Αμοργός πήρε το όνομά της από το φυτό αμοργίς, ένα είδος λιναριού από το οποίο φτιάχνονταν οι «άλικοι αμοργίδες», χιτώνες της Αμοργού. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων, νοτιοανατολικά της Νάξου και σε απόσταση 136 ναυτικών μιλίων από τον Πειραιά. Η πλούσια ιστορική διαδρομή, η γνήσια αμοργιανή φιλοξενία, τα τοπικά πανηγύρια, οι ξεχωριστές γεύσεις και ευωδιές, αγγίζουν την ψυχή όσων γνωρίζουν το νησί με το χαρακτηριστικό επίμηκες σχήμα, το επιβλητικό φυσικό ανάγλυφο και το ξεχωριστό θρησκευτικό μνημείο, το βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, που δεσπόζει σε μία απόκρημνη ορθοπλαγιά, πάνω από το πέλαγος. Για να απολαύσει κανείς τη μοναδική θέα και το απέραντο γαλάζιο της Αμοργού, θα χρειαστεί να ανέβει στον αρχαιολογικό χώρο της Μινώας, σε λόφο πάνω από τα Κατάπολα, το κύριο λιμάνι του νησιού και επίνειο της Χώρας. Η Αμοργός αποτελεί ιδανικό προορισμό για πεζοπορία. Υπάρχουν μονοπάτια που ξεκινούν και καταλήγουν σε κάποιον οικισμό και προσφέρουν στον επισκέπτη εκπληκτικές εικόνες φυσικού τοπίου. 

Το ταξίδι

Καθημερινά δρομολόγια από την Πειραιά συνδέουν το νησί. Η διάρκεια του ταξιδιού με συμβατικό πλοίο κυμαίνεται μεταξύ 9-12 ώρες. Υπάρχει ακτοπλοϊκή συγκοινωνία από Πειραιά τόσο για τα Κατάπολα, όσο και για την Αιγιάλη.    

Κάρπαθος

Η Κάρπαθος, που βρίσκεται ανάμεσα στην Κρήτη και την Ρόδο, δεν είναι τόσο μικρό νησί. Ήταν κυρίως μέρος για τους  μετανάστες. Η ποικιλία και η χρωματική μαγεία του φυσικού τοπίου της Καρπάθου είναι μοναδική. Οι εναλλαγές και οι αντιθέσεις είναι τόσο συχνές και απρόσμενες που δεν αφήνουν περιθώρια για μονοτονία και πλήξη. Βουνά ψηλά (Λάστος 1.215 μ. υψόμετρο, το ψηλότερο στα Δωδεκάνησα) και κακοτράχαλα, που οι κορφές τους κάποτε-κάποτε εμφανίζονται χιονισμένες. Στις βουνοπλαγιές θα δει κανείς απόκρημνες χαράδρες και δαιδαλώδεις χείμαρρους, βαθιές σπηλιές με πολύχρομους σταλακτίτες, κοιλάδες καταπράσινες και πηγές με κρυστάλλινα νερά που σκορπίζουν απλόχερα τη δροσιά τους. Και ακόμα, πευκόφυτες πλαγιές που κατεβαίνουν ως τη θάλασσα. 

Το ταξίδι

Η εταιρία ΑΝΕΚ εξυπηρετεί το νησί με αρκετά δρομολόγια την από Πειραιά, ενώ συνδέεται με τακτικά δρομολόγια και με την Ρόδο και τα λιμάνια της Κρήτης.

Πρόσβαση με αεροπλάνο: Η Κάρπαθος έχει ένα σύγχρονο διεθνές αεροδρόμιο (ΑΟΚ) και συνδέεται καθημερινά με πτήσεις από Αθήνα, Ρόδο και Κρήτη.

Παξοί

Οι Παξοί είναι ένα μικρό νησί των Επτανήσων, στο Ιόνιο Πέλαγος. Βρίσκεται 7 μίλια νότια της Κέρκυρας, σε απόσταση 8 μιλίων από τις Ηπειρωτικές ακτές και διοικητικά ανήκει στο Νομό Κέρκυρας. Πρωτεύουσα των Παξών είναι ο γραφικός Γάιος ο οποίος προστατεύεται φυσικά από δύο νησάκια, την Παναγιά και τον Άγιο Νικόλαο. Οι Παξοί χαρακτηρίζονται από την πυκνή τους βλάστηση και κυρίως φημίζονται για τους απέραντους ελαιώνες τους, που χρονολογούνται εκατοντάδες χρόνια πριν, και τους μικρούς αμπελώνες. Οι Παξοί είναι νησί με πολλά σπήλαια και θειούχες πηγές. Από τη δεκαετία του 1960, οι κάτοικοι των Παξών ασχολούνται με τον τουρισμό, την αλιεία και την παραγωγή ελαιόλαδου και κρασιού. Το ελαιόλαδο των Παξών είναι πολύ υψηλής ποιότητας και χρησιμοποιείται και στην παραγωγή σαπουνιού και σαμπουάν. Οι Αντίπαξοι είναι γνωστοί για τους Αμπελώνες, οι οποίοι παράγουν το περίφημο μαύρο κρασί, καθώς επίσης και για τις εξωτικές παραλίες Βρίκα και Βουτούμι. Δύο νησιά που με τις φυσικές και όχι μόνο ομορφιές τους, θα σας μείνουν αξέχαστα!

Το ταξίδι

Από και προς την Ηγουμενίτσα πραγματοποιούνται καθημερινά δρομολόγια με ferryboat για τους Παξούς (Γάιο) και από Κέρκυρα μέσω Ηγουμενίτσας. Η διάρκεια του ταξιδιού από Ηγουμενίτσα σε Παξούς είναι 2 ώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καλαμάρια: Το βυθόμετρο είναι «εργαλείο» – Βίντεο

Σπάνια συναντάς άνθρωπο που σου λέει ότι δεν τρώει τα καλαμάρια. Μπορεί να ακούσεις προτιμήσεις σε είδη ψαριών ή κάποιους που δεν τρώνε καθόλου...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
28.6 ° C
29.8 °
26.4 °
42 %
4.5kmh
0 %
Τρ
28 °
Τε
32 °
Πε
34 °
Πα
34 °
Σα
32 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ