spot_img
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΑξεσουάρ ΚυνηγούΥπάρχει εξέλιξη στα συστήματα κλειδώματος των μαχαιριών;

Υπάρχει εξέλιξη στα συστήματα κλειδώματος των μαχαιριών;

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Κάποτε υπήρχαν μόνο τα πτυσσόμενα μαχαίρια με κλείδωμα τύπου lockback και τίποτα άλλο. Κάποια στιγμή, πριν μερικά χρόνια, άρχισαν να εμφανίζονται πολλά καινούρια συστήματα κλειδώματος, με σημαντικές διαφορές μεταξύ τους τόσο σε αντοχή όσο και σε εργονομία…

του Κώστα Λακαφώση

Κάποιοι θεωρούν ότι όλη η προσπάθεια εξέλιξης ενός νέου και διαφορετικού συστήματος κλειδώματος της λάμας στην ανοικτή θέση δεν ήταν τίποτα παραπάνω από άσκηση μάρκετινγκ διαφόρων εταιρειών, οι οποίες επιδόθηκαν σε έναν διαγωνισμό σχεδίασης που κορυφώθηκε την τελευταία δεκαετία. Όμως, η αλήθεια είναι, ότι από τις διάφορες καινούριες ιδέες που εμφανίστηκαν, κάποιες είναι λίγο καλύτερες και αξίζει τον κόπο να αντιμετωπιστούν ως πραγματικές βελτιώσεις ενός συστήματος και όχι ως καινοτομίες του μάρκετινγκ. Άλλωστε, το πιο σκληρό κριτήριο μιας καινοτομίας είναι η αντοχή στο χρόνο, και αυτή ακριβώς ήταν η αφορμή για την αναφορά μας. Έχουμε γράψει και στο παρελθόν για κάποια από τα συστήματα αυτά, παρουσιάζοντάς τα όταν πρωτοεμφανίστηκαν, με τη λογική της καινοτομίας. Σήμερα όμως, αρκετά χρόνια μετά την παρουσίαση όλων αυτών των συστημάτων, μπορούμε να κρίνουμε ψύχραιμα την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα του καθενός, την επιτυχία στην αγορά και την αντοχή στο χρόνο, έχοντας πλέον διανύσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ξεκινώντας από τα βασικά, πρέπει να πούμε, ότι ένα κλείδωμα κρίνεται από δύο στοιχεία: από την ασφάλεια και την μηχανική αντοχή του, αλλά και από την ευχρηστία και την ευκολία στο ξεκλείδωμα. Θα πίστευε κανείς ότι το δύσκολο είναι το πρώτο, όμως η πράξη αποδεικνύει ότι πολλές φορές το πρόβλημα είναι το δεύτερο: ένα μηχανικά πολύ γερό κλείδωμα, “χάνει” στην πράξη επειδή δεν ξεκλειδώνει εύκολα και αποδεικνύεται δύσχρηστο στην καθημερινή χρήση. Ένα τέτοιο παράδειγμα, για να ξεκινήσουμε σιγά σιγά να αναφερόμαστε σε συγκεκριμένα παραδείγματα, είναι το ball-bearing lock της Spyderco, ένα κλείδωμα που εμφανίστηκε πριν περίπου δέκα χρόνια ως απάντηση στο Axis Lock της Benchmade που είχε προηγηθεί. Η αρχή λειτουργίας και των δύο συστημάτων μοιάζει αρκετά, όμως η εφαρμογή έχει μία σημαντική πρακτική διαφορά: και τα δύο συστήματα χρησιμοποιούν ένα πολύ ισχυρό μπλοκάρισμα της επίπεδης επιφάνειας στην πίσω και κάτω πλευρά της λάμας, όμως το Axis Lock χρησιμοποιεί έναν χοντρό μεταλλικό πείρο ενώ το ball-bearing lock χρησιμοποιεί μία ατσάλινη μπίλια από ρουλεμάν στην ίδια ακριβώς θέση. Λειτουργικά και τα δύο συστήματα μοιάζουν πάρα πολύ και σε απόλυτη αντοχή είναι και τα δύο άριστα: και τα δύο κλειδώνουν πάρα πολύ καλά, με πολύ σφιχτή εφαρμογή χωρίς καθόλου “τζόγο” και χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο να ξεκλειδώσει η λάμα ακόμα και στην πιο σκληρή χρήση. Η διαφορά στην πράξη; Ενώ το Axis Lock ξεκλειδώνει πανεύκολα με πίεση μόνο από τον αντίχειρα, το ball-bearing lock χρειάζεται μία πιο σύνθετη κίνηση όπου πιάνουμε την μπίλια με τον αντίχειρα και τον μέσο, τραβώντας προς τα κάτω, ενώ ο δείκτης πιέζει τη λάμα για να κλείσει. Στη θεωρία, μοιάζει ασήμαντο. Στην πράξη όμως, η εργονομία των δύο συστημάτων είναι τόσο διαφορετική που αν κάποιος διαπιστώσει ότι δυσκολεύεται να πιάσει σταθερά τη μπίλια και να κλείσει το μαχαίρι με μια εύκολη κίνηση, τότε θα δοκιμάσει το Axis Lock και θα το θεωρήσει σημαντικά ανώτερο-και όλα αυτά μόνο από άποψη ευχρηστίας και εργονομίας, αφού σε επίπεδο αντοχής και ασφάλειας και τα δύο συστήματα είναι υπεράνω κριτικής.

 

Ακριβώς το ίδιο θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς για το compression lock, ένα ακόμα σύστημα κλειδώματος που εφευρέθηκε μέσα στην τελευταία δεκαετία από την Spyderco (συγχωρήστε την αγγλική ορολογία, όμως για τα συστήματα κλειδώματος δεν υπάρχει σαφής και άμεσα αναγνωρίσιμη μετάφραση στα ελληνικά). Το compression lock μοιάζει εκ πρώτης όψεως με το κλασικό και παραδοσιακό lockback, αφού διαθέτει μία ημικυκλική εγκοπή στη ράχη του μαχαιριού μέσα στη οποία υπάρχει ένα έλασμα, η διαφορά όμως είναι ότι για να ξεκλειδώσουμε το μαχαίρι πρέπει να πιέσουμε το έλασμα προς το πλάι και όχι προς τα κάτω όπως στο lockback. Το αξιοσημείωτο στον σχεδιασμό του compression lock είναι ότι επιτυγχάνει πολύ ισχυρό και πολύ σταθερό κλείδωμα, χρησιμοποιώντας μια λεπτή (και φθηνή στην κατασκευή) λαμαρίνα για το μηχανισμό κλειδώματος. Η σημαντική διαφορά σε σχέση με το κλασικό liner lock (το οποίο χρησιμοποιεί τη λαμαρίνα από την άλλη πλευρά, μέσα στην εγκοπή της λαβής για να αντιστέκεται στο κλείσιμο της λάμας), είναι ότι δεν βασιζόμαστε στην αντοχή ολόκληρης της λαμαρίνας αλλά μόνο για την αντοχή σε θλίψη μόνο μιας μικρής άκρης που σφηνώνεται ανάμεσα στην πίσω πλευρά της λάμας και σε έναν σταθερό πείρο στη λαβή. Η αντοχή μιας μικρής μεταλλικής “σφήνας” σε θλίψη είναι σαφώς μεγαλύτερη από ότι θα περίμενε κανείς από όλο το μήκος του ελάσματος σε θλίψη-κάμψη όπως συμβαίνει στο liner lock όμως, το compression lock που είναι σαφώς ανώτερο σε επίπεδο ασφάλειας και η αλήθεια είναι ότι το liner lock είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα και διαδεδομένα συστήματα κλειδώματος της λάμας κυρίως για την ευχρηστία και την πρακτικότητά του, και όχι τόσο για την απόλυτη μηχανική αντοχή του, η οποία άλλωστε εξαρτάται πολύ από τη συγκεκριμένη εκτέλεση του σχεδιασμού σε κάθε μαχαίρι. Κι αντοχής, δεν έχει γνωρίσει την αντίστοιχη επιτυχία στην αγορά, κυρίως γιατί είναι λίγο πιο δύσκολο και δύσχρηστο στο ξεκλείδωμα, και όχι επειδή δεν κλειδώνει καλά.

Όσο για το σύστημα που θεωρητικά είναι το καλύτερο από όλα, δηλαδή το frame lock που λειτουργεί όπως το liner lock αλλά χρησιμοποιεί ένα μέρος της λαβής αντί για ξεχωριστό έλασμα κλειδώματος, αυτό μπορεί να είναι όντως ασφαλέστατο, πανίσχυρο και εύκολο στη χρήση, όμως έχει ένα άλλο μειονέκτημα: το υψηλό κόστος κατασκευής που ανεβάζει την τιμή ενός μαχαιριού σε σημείο που να το χρησιμοποιούν μόνο κάποιες εταιρείες σε πιο ακριβά και ειδικά μοντέλα.

Τι απαντά σε όλα αυτά το παλαιότερο και πιο συνηθισμένο σύστημα κλειδώματος, το πασίγνωστο lockback; Δεν είναι ούτε το πιο ανθεκτικό, ούτε το πιο εύχρηστο, ενώ παρουσιάζει και έναν μικρότερο ή μεγαλύτερο “τζόγο” στην κλειδωμένη θέση που προκαλεί μία ελαφρώς ενοχλητική αίσθηση κατά τη χρήση του μαχαιριού. Κι όμως, παρ’ όλες τις θεωρητικές αδυναμίες του, το σύστημα αυτό παραμένει εξαιρετικά δημοφιλές, ίσως επειδή θεωρείται πλέον τόσο κλασικό ώστε να γίνεται αυτόματα αποδεκτό ως μια σίγουρη και αξιόπιστη λύση, έστω κι αν υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές στην αγορά.

Αν θέλαμε να κωδικοποιήσουμε κάπως τα συμπεράσματά μας μετά από χρόνια χρήσης όλων αυτών των συστημάτων, θα λέγαμε:

-Προσοχή στα φθηνά και κακοσχεδιασμένα liner lock γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνα

-Ένα frame lock είναι πάντοτε αξιόπιστο, δεν έχει υπάρξει ποτέ εξαίρεση του κανόνα

-Το axis lock παίρνει άριστα σε αντοχή και εργονομία, απλώς μετά από πολλά χρόνια χρήσης μπορεί να χρειαστεί καινούρια ελατήρια στον πείρο

-Το ball bearing και το compression lock είναι και τα δύο πάρα πολύ ανθεκτικά, δοκιμάστε όμως την εργονομία για να δείτε αν σας βολεύουν

-Το lockback είναι σαν τη γνωστή χλωρίνη: το εμπιστεύεστε χωρίς πολλά λόγια

-Παραλλαγές στα βασικά αυτά κλειδώματα υπάρχουν κι άλλες, δοκιμάστε πριν αγοράσετε, παρατηρώντας ποιότητα κατασκευής και εργονομία.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καταδίωξη λύκου με αυτοκίνητο στο δρόμο προκάλεσε αντιδράσεις – Βίντεο

Καταδίωξη λύκου με αυτοκίνητο στο δρόμο προκάλεσε αντιδράσεις Τον γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα που δείχνει νεαρούς να καταδιώκουν μέσα στη...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ