Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2022

Χαρίστε μαχαίρια…

|

- Advertisement -

 

- Advertisement -

Εάν ψάχνετε για ένα διαφορετικό δώρο για αυτές τις γιορτές, σκεφτείτε μήπως ο αποδέκτης του δώρου σας θα εκτιμούσε ένα μαχαίρι-όμως, η σωστή επιλογή είναι κρίσιμη γιατί από αυτήν εξαρτάται τελικά η επιτυχία της χειρονομίας…

 

του Κώστα Λακαφώση

 

Υπάρχει μια παλιά πρόληψη που θεωρεί ότι τα μαχαίρια δεν πρέπει να χαρίζονται γιατί αυτό θα φέρει κακοτυχία και έχθρα στον αποδέκτη του δώρου. Η πρόληψη αυτή φαίνεται να μας έρχεται από τη Ρωσία (κατά μιά θεωρία, μεταφέρθηκε και στη χώρα μας μέσω των προσφύγων από την πρώην Σοβιετική Ένωση) και προκαλεί μιά παράξενη αντίδραση σε όσους την πιστεύουν: εάν ο αποδέκτης του δώρου είναι προληπτικός, δεν θα στενοχωρηθεί, ούτε και αρνηθεί να παραλάβει το μαχαίρι που του χαρίσατε, όμως θα βγάλει αμέσως από την τσέπη του ένα μικρό νόμισμα (π.χ. 10 λεπτά του Ευρώ) και θα σας το δώσει σε “αντάλλαγμα”, συμβολίζοντας έτσι ότι “αγόρασε” το μαχαίρι του και άρα έσβησε την πρόληψη.

Ξεπερνώντας, λοιπόν, αυτές τις αναστολές, πάμε να δούμε το πρακτικό μέρος της καλής επιλογής ενός μαχαιριού για δώρο, κάτι όχι τόσο εύκολο αφού το εύρος των επιλογών είναι τεράστιο και η σωστή επιλογή είναι κρίσιμη για να “πετύχει” το δώρο.

Υπάρχουν πολλές επιλογές σε τεράστιο εύρος τιμών, από 5-6 Ευρώ μέχρι και εκατοντάδες Ευρώ για κάποια σπάνια χειροποίητα συλλεκτικά μαχαίρια. Όμως, πριν ξεκινήσουμε να μιλάμε για τιμές και τύπους μαχαιριών, θα πρέπει να διακρίνουμε σωστά τις προτεραιότητες και τις επιθυμίες του τελικού αποδέκτη. Πριν ξεκινήσουμε να ψάχνουμε την αγορά, πρέπει να απαντήσουμε σε κάποια ερωτήματα: ο αποδέκτης του δώρου είναι γνώστης του αντικειμένου, ξέρει από καλά μαχαίρια ή απλώς τα χρησιμοποιεί ως εργαλεία χωρίς να γνωρίζει πολλά για το θέμα αυτό; Είναι συλλέκτης και του αρέσει να έχει μια μεγάλη συλλογή από διαφορετικά μοντέλα, δίνοντας προτεραιότητα στη συλλεκτικότητα και τη σπανιότητα και όχι στην πρακτική χρήση; Μήπως το επάγγελμά του απαιτεί τη χρήση μαχαιριού για συγκεκριμένο λόγο; Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι το μαχαίρι, λόγω της ιδιαιτερότητάς του, είναι ένα “δύσκολο” δώρο που απευθύνεται σε κάποιον άνθρωπο που τον γνωρίζουμε καλά και ξέρουμε τα γούστα του, τις συνήθειές του και τις προτεραιότητές του, διότι “στα τυφλά” είναι αδύνατον να διαλέξεις ένα μαχαίρι για δώρο σε κάποιον άγνωστο άνθρωπο.

Μερικά παραδείγματα: σε έναν άνθρωπο που είναι συλλέκτης και του αρέσουν τα σπάνια κομμάτια, μπορεί κανείς να αναζητήσει ένα πανάκριβο χειροποίητο μαχαίρι από κάποιον γνωστό κατασκευαστή του εξωτερικού, όμως θα μπορούσε να βρει, με ιδιαίτερα λογικό κόστος, ένα ιδιαίτερο χειροποίητο κομμάτι από κάποιον μικρό κατασκευαστή της χώρας μας. Στην Ελλάδα έχουμε αρκετούς μικρούς κατασκευαστές που φτιάχνουν χειροποίητα μαχαίρια κυρίως από προσωπικό πάθος και αγάπη προς το αντικείμενο, παρά για λόγους βιοποριστικούς, αφού η αγορά δεν είναι αρκετά μεγάλη ώστε να μπορεί να πληρώσει καλά έναν κατασκευαστή χειροποίητων μαχαιριών όπως π.χ. στην Αμερική. Όμως, εάν ο αποδέκτης του δώρου δεν είναι ούτε  συλλέκτης ούτε γνώστης του αντικειμένο, ένα τέτοιο χειροποίητο μαχαίρι “θα πάει χαμένο” γιατί δεν θα εκτιμηθεί δεόντως και απλά θα μείνει ξεχασμένο σε κάποιο συρτάρι. Για τους μή γνώστες, όμως, η καλύτερη πρόταση για δώρο είναι το πολυεργαλείο, αφού αυτό είναι κάτι που ο καθένας θα το εκτιμήσει και θα το ευχαριστηθεί στην πράξη. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο πασίγνωστος ελβετικός σουγιάς: ένα μικρό μοντέλο που κρεμιέται και στα κλειδιά είναι ένα σίγουρο δώρο για τον άνθρωπο της πόλης, ενώ τα μεγαλύτερα μοντέλα είναι πολύ χρήσιμα δώρα για τους ανθρώπους της φύσης, της εκδρομής, των αναρριχήσεων και του ψαρέματος.

Για έναν στρατιωτικό, αστυνομικό, πυροσβέστη ή διασώστη, η πρότασή μας είναι παραπλήσια: αντί για κλασικό μαχαίρι, μιά καλύτερη επιλογή είναι είτε ένα πολυεργαλείο μεσαίου μεγέθους (π.χ. Leatherman Wave ή Victorinox Spirit), είτε κάποιο εξειδικευμένο διασωστικό εργαλείο από αυτά που κατασκευάζουν διάφορες εταιρείες, με ειδικές λάμες για να κόβουν με ασφάλεια τα ρούχα ή τις ζώνες ασφαλείας τραυματιών, με ειδική μύτη για σπάσιμο τζαμιού, με ενσωματωμένο φακό κλπ.

Για τον άνθρωπο που δεν έχει πολύ μεγάλη επαφή με τη φύση (ή είναι τόσο ειδικός στο αντικείμενο που θεωρούμε ότι είναι πολύ δύσκολο να βρούμε κάτι που θα τον ικανοποιήσει), μιά άλλη πολύ καλή επιλογή για δώρο είναι τα μαχαίρια κουζίνας. Πρόκειται για μιά επιλογή με πολύ μεγάλο εύρος κόστους, αφού μπορεί κανείς να βρει ένα καλής ποιότητας μαχαίρι κουζίνας από 10-15 Ευρώ μέχρι και 100-150 Ευρώ (για κάποια πολύ ειδικά χειροποίητα μαχαίρια). Για παράδειγμα, ένα πολύ χρήσιμο μαχαίρι για την κουζίνα είναι ένα γιαπωνέζικο σχέδιο που ονομάζεται santoku και το κατασκευάζουν πολλές διαφορετικές εταιρείες σε πολλές διαφορετικές παραλλαγές, αλλά με κοινά βασικά χαρακτηριστικά και λειτουργικότητα: είναι ένα μαχαίρι με φαρδιά λάμα, η οποία όμως δεν έχει την κυρτή κόψη και την ανασηκωμένη μύτη ενός κλασικού μαχαιριού σεφ αλλά έχει κάπως τετραγωνισμένη λάμα και σχετικά ίσια κόψη (σαν λεπτός, μακρύς και πολύ κοφτερός μπαλτάς). Αυτό το μαχαίρι είναι πολύ καλό στον τεμαχισμό λαχανικών κάθε είδους, ενώ το φαρδύ σχήμα βοηθά και στη χρήση της λάμας σαν “φτυάρι”, όπου με μία κίνηση ο μάγειρας πιάνει τα κομμένα λαχανικά για να τα μεταφέρει απευθείας στο σκεύος μαγειρικής. Υπάρχουν στην αγορά χαμηλού κόστους (αλλά πολύ κοφτερά) santoku με απλές λαβές από ξύλο και απλό ανοξείδωτο ατσάλι, όμως υπάρχουν και πανάκριβα χειροποίητα santoku με δαμασκηνό ατσάλι και πολυτελείς λαβές. Το εύρος του κόστους είναι πολύ μεγάλο ώστε να διαλέξει ο καθένας αυτό που του ταιριάζει.

Μιλώντας για κόστος, ας κλείσουμε με μιά αναφορά σε αυτό ακριβώς το θέμα: επιλέγοντας ένα μαχαίρι για δώρο, πρέπει να ζυγίσουμε πολύ καλά τις προτεραιότητες και τις δυνατότητές μας ώστε να κάνουμε τη σωστή επιλογή σε συνάρτηση με το κόστος. Για παράδειγμα, σε έναν αδιάφορο αποδέκτη, ένα πολύ ακριβό μαχαίρι “θα πάει χαμένο” γιατί ούτε θα εκτιμηθεί το κόστος του, ούτε και θα “πιάσει τόπο” αφού ο αποδέκτης δεν θα ξέρει πώς να το χειρίζεται και να το συντηρεί και πως να το ακονίζει σωστά. Αντίστροφα, σε έναν συλλέκτη ή γνώστη, ένα μαχαίρι μέτριας ποιότητας δεν θα εκτιμηθεί καθόλου-καλύτερα να επιλέξουμε ένα μαχαίρι που προσφέρει εξαιρετικά κοφτερή λάμα και καλή ποιότητα σε πολύ χαμηλό κόστος, όπως π.χ. τα σκανδιναβικά μαχαίρια (Marttiini, Helle, Brusletto, Frosts, Mora κλπ) ή ακόμα κάποιο παλιό χειροποίητο σουγιαδάκι από την εποχή των παππούδων μας που βρήκαμε σε παλαιοπωλείο, αφού αυτό θα εκτιμηθεί πολύ περισσότερο από ένα μέτριας ποιότητας και χαμηλού κόστους μαχαίρι που θα αφήσει αδιάφορο τον “ειδικό”. Άλλες επιλογές χαμηλού κόστους αλλά καλής ποιότητας είναι το ελβετικό σουγιαδάκι που κρεμιέται στα κλειδιά, οι ξύλινοι σουγιάδες Opinel ή κάποιο μαχαίρι κουζίνας με κόστος 5-25 Ευρώ από τα ειδικά καταστήματα που πουλάνε μαχαίρια αλλά και εξοπλισμό για επαγγελματικές κουζίνες. Όλες αυτές είναι “τίμιες” επιλογές που προσφέρουν ποιότητα σαφώς υψηλότερη από τις φθηνές απομιμήσεις “αμερικάνικων” μαχαιριών που κατασκευάζονται σε διάφορες χώρες της Ανατολής και προσπαθούν να μοιάζουν με κάτι καλύτερο από αυτό που πραγματικά είναι, οπότε έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποτελέσουν επιτυχημένη επιλογή για ένα δώρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τουρκία: Τραγικό δυστύχημα με θύμα κυνηγό από το ίδιο του το σκυλί

Τουρκία: Τραγικό δυστύχημα με θύμα κυνηγό από το ίδιο του το σκυλί Ενας κυνηγός σκοτώθηκε από το ίδιο του το σκυλί, ενώ μάζευε τα πράγματα...
37,563ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9,490ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
scattered clouds
10.7 ° C
12.4 °
8.6 °
81 %
6.2kmh
40 %
Τρ
12 °
Τε
13 °
Πε
16 °
Πα
16 °
Σα
16 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ