Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΚυνήγιΑξεσουάρ ΚυνηγούΤο μαχαίρι του γουρουνοκυνηγού

Το μαχαίρι του γουρουνοκυνηγού

|

Το κυνήγι του αγριόχοιρου, πέρα από την ίδια τη δυσκολία που παρουσιάζει, είναι επίσης και το είδος κυνηγιού που θέτει και τις υψηλότερες απαιτήσεις στη χρήση του κυνηγετικού μαχαιριού.

του Κώστα Λακαφώση

Σε κάθε άλλο είδος κυνηγιού (από αυτά που γίνονται στη χώρα μας), το κυνηγετικό μαχαίρι έχει πιο πολύ τον ρόλο του εργαλείου γενικής χρήσης ή του εργαλείου επιβίωσης σε μια δύσκολη στιγμή ή σε μια ξαφνική κακοκαιρία. Όμως, ειδικά στο κυνήγι του αγριόχοιρου, το κυνηγετικό μαχαίρι έχει πολύ σημαντική αποστολή και άρα οι απαιτήσεις που έχουμε είναι αντίστοιχα υψηλότερες. Στο κυνήγι του λαγού, ακόμα και με έναν απλό ελβετικό σουγιά ή ένα μικρό σουγιαδάκι τσέπης, θα τα καταφέρουμε χωρίς μεγάλη δυσκολία. Με ένα αγριογούρουνο, όμως, ειδικά εάν αυτό έχει χτυπηθεί σε μακρινή και δύσβατη περιοχή, μακριά από εκεί που μπορεί να φτάσει το αυτοκίνητο, δεν θα ξεμπλέξουμε εύκολα, εάν δεν έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία για να το γδάρουμε και να το τεμαχίσουμε επί τόπου.

- Advertisement -

Στο σημείο αυτό θα ανοίξουμε μια παρένθεση για να επισημάνουμε ότι, για το γδάρσιμο και τον τεμαχισμό ενός αγριογούρουνου, συνήθως δεν μιλάμε για ένα μαχαίρι αλλά για δύο – τρία διαφορετικού μεγέθους μαχαίρια και εργαλεία (μπαλτάς, μικρό τσεκούρι, κ.λπ.) – όμως, εδώ δεν θα μπούμε σε αυτές τις λεπτομέρειες αλλά θα μιλήσουμε γενικά για το κυνηγετικό μαχαίρι, συμπεριλαμβάνοντας και τα δύο ή τρία μαχαίρια διαφορετικού μεγέθους και σχήματος που έχουμε σκοπό να χρησιμοποιήσουμε.

Το βασικό ερώτημα στο οποίο θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε είναι το εξής: θα μπορούσαμε να πάμε για το γουρουνοκυνήγι μας με ένα μαχαίρι χαμηλότερου κόστους, ή είναι απαραίτητο να ξοδέψουμε πολλά χρήματα για ένα υψηλής ποιότητας μαχαίρι, κατασκευασμένο από ατσάλι υψηλής τεχνολογίας;

Αυτό είναι ένα πρόβλημα που επιδέχεται δύο εντελώς διαφορετικές λύσεις, όμως προσοχή: η κάθε μ;iα από τις δύο αυτές λύσεις λειτουργεί υπό τις συγκεκριμένες προδιαγραφές και περιορισμούς που θα θέσουμε. Εκ πρώτης όψεως, μπορεί να μοιάζει με υπεκφυγή και αόριστη γενικολογία εάν πούμε ότι το γουρουνοκυνήγι “γίνεται και με φθηνό μαχαίρι, γίνεται και με ακριβό”, όμως είναι σημαντικό να καταλάβει κανείς τους περιορισμούς και τις απαιτήσεις που ορίζει η κάθε διαφορετική λύση.

Είχαμε στη διάθεσή μας δύο μαχαίρια εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, από άποψης κόστους και τεχνικών προδιαγραφών: το ένα είναι ένα αρκετά ακριβό μαχαίρι, όχι άδικα όμως, αφού θεωρείται ένα από τα καλύτερα μαχαίρια για κυνήγι τριχωτού θηράματος της παγκόσμιας αγοράς, το Fallkniven H1. Στην συγκεκριμένη του εκδοχή, χρησιμοποιεί ατσάλι VG-10, ενώ κυκλοφορεί και μια ακόμα καλύτερη έκδοση με την τελευταίας τεχνολογίας λάμα που η εταιρεία χαρακτηρίζει με τον κωδικό 3G steel. Το H1 είναι ένα μαχαίρι με εξαιρετικά καλοσχεδιασμένη εργονομία, με τέλεια ανατομική λαβή και με ακριβώς το μήκος και το σχήμα της λάμας που χρειάζεσαι για να γδάρεις ένα μεγάλο τριχωτό θήραμα, διατηρώντας ταυτόχρονα τη λειτουργικότητα για οποιαδήποτε άλλη δουλειά.

Το δεύτερο μαχαίρι είναι μια πάρα πολύ φθηνότερη λύση (κοστίζει μόλις μερικά ευρώ, είναι φθηνότερο ακόμα και από τη θήκη του Fallkniven), όμως όσο φθηνό κι αν είναι, δεν είναι ένα “φτηνιάρικο” μαχαίρι χαμηλής ποιότητας. Πρόκειται για ένα μαχαίρι για επαγγελματική χρήση, από αυτά που αγοράζουν από τα ειδικά καταστήματα οι επαγγελματίες της κουζίνας ή του κρεοπωλείου και τα χρησιμοποιούν ως αναλώσιμα εργαλεία, αφού φθείρονται γρήγορα και χρειάζονται τακτική αντικατάσταση. Τα μαχαίρια αυτά κατασκευάζονται από κάποιο απλό κράμα ανοξείδωτου ατσαλιού, το οποίο είναι αρκετά μαλακό ώστε να ακονίζεται εύκολα, αλλά ταυτόχρονα έχουν και αρκετή σκληρότητα και τέτοια δομή κρυστάλλων ώστε να φτιάχνουν μια αρκετά κοφτερή κόψη, έστω και μικρής αντοχής στη χρήση.

Πώς, λοιπόν, αυτές οι δύο, εντελώς διαφορετικές επιλογές, θα μπορούσαν να θεωρηθούν πιθανές λύσεις του ίδιου προβλήματος; Η απάντηση βρίσκεται στο ακόνισμα και στον τρόπο χρήσης, που είναι εντελώς διαφορετικός στα δύο αυτά μαχαίρια. Εάν ξεκινήσουμε για το γουρουνοκυνήγι μας με αυτά τα δύο μαχαίρια στο σακίδιό μας, γρήγορα θα διαπιστώσουμε τη μεγάλη διαφορά στην ποιότητα του ατσαλιού, αφού στα πρώτα πέντε λεπτά της χρήσης, το φθηνό μαχαίρι θα έχει στομώσει τελείως ενώ το ακριβό θα λειτουργεί ακόμα.

Όμως, εάν γνωρίζουμε από την αρχή τις παραμέτρους και τους περιορισμούς του κάθε συστήματος, μπορούμε να λειτουργήσουμε και να φέρουμε εις πέρας το δύσκολο έργο του γδαρσίματος και του τεμαχισμού οποιουδήποτε μεγάλου τριχωτού θηράματος, με οποιοδήποτε από αυτά τα δύο μαχαίρια. Πώς; Χρησιμοποιώντας το φθηνό επαγγελματικό μαχαίρι ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που το χρησιμοποιεί ο κρεοπώλης στον πάγκο του, έστω κι αν βρισκόμαστε στο βουνό: ακονίζοντας διαρκώς και από λίγο, με μια ράβδο ακονίσματος (“μασάτι”) που ανανεώνει διαρκώς την κόψη κάθε 5-6 δύσκολα κοψίματα, πριν προλάβει το μαχαίρι να στομώσει, σε σημείο που να μη λειτουργεί καθόλου και να χρειάζεται να σταματήσουμε εντελώς τη δουλειά μας για ένα κανονικό ακόνισμα. Στο ένα χέρι το μαχαίρι και στο άλλο χέρι το μασάτι, λοιπόν, και το φθηνό (αλλά όχι “φτηνιάρικο”) επαγγελματικό μαχαίρι θα μας βγάλει ασπροπρόσωπους. Όσο για την ασφαλή μεταφορά του, χρειάζεται μια γρήγορη και εύκολη ιδιοκατασκευή ώστε να φτιάξουμε από χοντρό χαρτόνι, δέρμα ή kydex, μια απλή προστατευτική θήκη της λάμας για όσο χρόνο το μαχαίρι βρίσκεται ασφαλώς τοποθετημένο μέσα στο σακίδιό μας.

Η ακριβότερη λύση, είναι, φυσικά, καλύτερη. Με το Η1 της Fallkniven μπορεί κανείς να γδάρει και να τεμαχίσει έναν ολόκληρο αγριόχοιρο χωρίς να χρειαστεί καθόλου ακόνισμα στη λάμα, και το μαχαίρι να παραμείνει κοφτερό για οποιαδήποτε άλλη χρήση προκύψει στην πορεία. Όμως, ακόμα και με ένα τέτοιο μαχαίρι πολύ υψηλής ποιότητας, δεν πρέπει να ξεχνάμε να βάζουμε στο σακίδιό μας και ένα μικρό ακονιστήρι τσέπης (κεραμικό ή με διαμαντόσκονη) για την περίπτωση που θα χρειαστεί. Ας μην ξεχνάμε ότι, ακόμα και το ακριβότερο μαχαίρι με το καλύτερο ατσάλι, θα στομώσει την κόψη του εάν από λάθος γλιστρήσει και χτυπήσει σε πέτρα, μεταλλική αγκράφα ή σε ένα πολύ σκληρό κόκκαλο κάποιου ζώου, ενώ το χώμα και τα πετραδάκια που παγιδεύονται στο τρίχωμα ενός αγριόχοιρου, ταλαιπωρούν αρκετά ακόμα και την πιο ανθεκτική κόψη.

Συμπέρασμα: οι πιθανές λύσεις για κάθε ζητούμενο στη χρήση ενός μαχαιριού είναι πάντοτε περισσότερες από μία, όμως είναι σημαντικό να κατανοούμε τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς που συνοδεύουν τη χρήση, τη συντήρηση και το ακόνισμα κάθε μαχαιριού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καλαμάρια: Το βυθόμετρο είναι «εργαλείο» – Βίντεο

Σπάνια συναντάς άνθρωπο που σου λέει ότι δεν τρώει τα καλαμάρια. Μπορεί να ακούσεις προτιμήσεις σε είδη ψαριών ή κάποιους που δεν τρώνε καθόλου...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
32.4 ° C
34 °
29.9 °
32 %
7.2kmh
20 %
Τρ
31 °
Τε
32 °
Πε
34 °
Πα
34 °
Σα
32 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ