spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΑξεσουάρ ΚυνηγούΤα χρώματα της κυνηγετικής ενδυμασίας

Τα χρώματα της κυνηγετικής ενδυμασίας

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

 

Τα τελευταία χρόνια, η αγορά των κυνηγετικών ενδυμάτων κατακλύζεται από τεράστια ποικιλία χρωμάτων, προκαλώντας διλήμματα στους κυνηγούς. Η ανάγκη αύξησης των πωλήσεων από τις εταιρείες κατασκευής κυνηγετικών ενδυμάτων, έχει δημιουργήσει εξειδικευμένα τμήματα ερευνών, τα οποία ασχολούνται με τα χρώματα των υφασμάτων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ενδυμάτων κυνηγίου.

 

Ο ανταγωνισμός προκαλεί φρενήρη παραγωγή, διαφόρων σχεδίων και χρωμάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται στην αγορά χάος και οι κυνηγοί να αδυνατούν να επιλέξουν το χρώμα που τους ταιριάζει. Η κατάσταση αυτή έχει ήδη εξελιχθεί σε μόδα, κυρίως στην Αμερική, αλλά και στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να βλέπουμε ακόμη και στους δρόμους, άντρες και γυναίκες να κυκλοφορούν ντυμένοι με κυνηγετικά ρούχα. Στην πλειοψηφία τους οι Έλληνες κυνηγοί, δείχνουν ότι δεν έχουν επηρεαστεί πολύ από την εξέλιξη, τη μόδα και την πρακτική, ίσως διότι πιστεύουν ότι το τρίπτυχο «όπλο-σκύλος-φυσίγγιο» είναι αρκετά για να φέρουν την επιτυχία.

Η παραδοσιακή φορεσιά

Η κυνηγετική ενδυμασία συνδέεται και με τη γενικότερη κουλτούρα κάθε λαού και ίσως χρειάζεται να εμβαθύνουμε πολύ για να βρούμε τα αίτια της αδιαφορίας των Ελλήνων για τα θέματα που σχετίζονται με την ενδυμασία, την πρακτική και την εμφάνιση. Οσάκις θα βρεθώ στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, παρατηρώ, ότι η ενδυμασία των κυνηγών, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παράδοση και οι κυνηγοί ανταγωνίζονται μεταξύ τους, σε ότι αφορά την ποιότητα και την εμφάνιση των ενδυμάτων που χρησιμοποιούν στο κυνήγι. Αξεσουάρ που οι Έλληνες τα χλευάζουν (όπως η γραβάτα), είναι απαραίτητα για να βγουν οι κυνηγοί άλλων χωρών στην ύπαιθρο κρατώντας όπλο. Υλικά κατασκευής ποιοτικών ενδυμάτων, όπως γνήσιο βαμβάκι, τσόχα, παρθένο μαλλί κ.λπ. χρησιμοποιούνται ακόμη κατά κόρον, αν και υπάρχουν σύγχρονα τεχνητά υφάσματα τα οποία είναι πολύ πιο αποτελεσματικά, πρακτικά και εμφανίσιμα.

Τα γήινα χρώματα

Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται στις χώρες αυτές είναι τα λεγόμενα «γήινα», δηλαδή αποχρώσεις του καφέ και του πράσινου, διότι ανέκαθεν οι κυνηγοί ήθελαν να χρησιμοποιούν χρώματα που θα δυσκολεύουν τα θηράματα να τους εντοπίσουν στο φυσικό περιβάλλον. Βέβαια, το κριτήριο ήταν πάντοτε η ανθρώπινη όραση και ο τρόπος με τον οποίο βλέπει ο άνθρωπος χρώματα και παραστάσεις.

Η στρατιωτική ενδυμασία

Στη χώρα μας, για πολλά χρόνια οι κυνηγοί αντέγραφαν (και εξακολουθούν σε μεγάλο βαθμό να το κάνουν), τις στρατιωτικές εμφανίσεις. Πριν ακόμη παρουσιαστούν οι εταιρίες παραγωγής κυνηγετικών ενδυμάτων, οι κυνηγοί αγόραζαν στρατιωτικά ρούχα, διότι πίστευαν ότι από πλευράς χρωμάτων είναι δυσδιάκριτα στη φύση και από πλευράς ποιότητας, είναι πιο ανθεκτικά από τα κοινά ρούχα.

Στην πορεία των χρόνων εμφανίστηκαν ενδύματα στρατιωτικής παραλλαγής, τα οποία πρώτοι φόρεσαν οι Αμερικανοί στρατιώτες. Πολλοί Έλληνες κυνηγοί τα υιοθέτησαν και εξακολουθούν να τα προτιμούν. Μάλιστα, επειδή ο Στρατός είναι «καλός πελάτης», δημιουργήθηκαν εταιρίες κατασκευής στρατιωτικών ενδυμάτων χαμηλής τιμή, αλλά συνήθως και χαμηλής ποιότητας. Πολλοί κυνηγοί τα προτιμούν (κυρίως λόγω τιμής), αν και συχνά είναι υποχρεωμένοι να τα αντικαταστήσουν σύντομα, διότι η ποιότητά τους δεν είναι ανάλογη εκείνης των ειδικών κυνηγετικών ενδυμάτων.

Η εποχή της παραλλαγής

Η στρατιωτική παραλλαγή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα, παρότι σήμερα τα πράματα έχουν αλλάξει πάρα πολύ, δεδομένου ότι οι μεγάλες εταιρείες κατασκευής κυνηγετικών ενδυμάτων έχουν δημιουργήσει ερευνητικά κέντρα επανδρωμένα με επιστημονικό προσωπικό το οποίο ασχολείται με τη διερεύνηση της όρασης των θηραμάτων και τον τρόπο με τον οποίο ανιχνεύουν το τοπίο για να αποφύγουν ενδεχόμενους κινδύνους. Πριν από δύο – τρεις δεκαετίες, Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν, ότι οι στρατιωτικές «παραλλαγές» δεν παρέχουν επαρκή κάλυψη, οπότε άρχισαν να πειραματίζονται με αποτύπωση πραγματικών εικόνων στα κυνηγετικά ενδύματα.

Οι πρώτες προσπάθειες έδειξαν, ότι υπήρχε καλύτερο αποτέλεσμα με εικόνες δάσους δρυός, καλαμιάς, υγροτόπων, χιονοκάλυψης, κ.λπ. Η στρατιωτική παραλλαγή πέρασε στο περιθώριο και έγινε σαφής διαχωρισμός μεταξύ στρατιωτικών και κυνηγετικών χρωμάτων, διότι τα μεν στρατιωτικά βασίζονται στην ανθρώπινη όραση, τα δε κυνηγετικά, στην όραση των ζώων.

Το πρόβλημα είναι, ότι κάθε τοπίο έχει διαφορετική (ή και καθόλου) βλάστηση, οπότε ο κυνηγός πρέπει να επιλέξει τα χρώματα της ενδυμασίας του, με γνώμονα το περιβάλλον στο οποίο κυνηγάει. Στην Αμερική υπάρχουν εταιρίες οι οποίες έχουν πάρει διπλώματα ευρεσιτεχνίας και εισπράττουν δικαιώματα από όποιον χρησιμοποιεί τους πατενταρισμένους τύπους παραλλαγής, οι οποίοι χρησιμοποιούνται όχι μόνο στα κυνηγετικά ενδύματα αλλά και σε υποδήματα, σκηνές, ακόμη και σε όπλα. Βέβαια σε πολλές πολιτείες τα είδη αυτών των παραλλαγών σχετίζονται και με το είδος θηράματος που κυνηγάει ο καθένας, τον τρόπο κυνηγίου και βέβαια με το τοπίο.

Τι βλέπουν τα θηράματα;

Μία γενικότερη άποψη, είναι ότι τα περισσότερα θηράματα έχουν αχρωματοψία, οπότε τα χρώματα των ενδυμάτων δεν παίζουν τόσο σπουδαίο ρόλο, όσο οι κινήσεις του κυνηγού, ή η φιγούρα του που μπορεί να διαγράφεται αφύσικα στο τοπίο. Για παράδειγμα οι κυνηγοί που κυνηγούν με τόξο στο καρτέρι, πρέπει να μείνουν ακίνητοι, ντυμένοι με χρώματα που είναι ίδια με το περιβάλλον και να βάφουν ακόμη και το πρόσωπο ή τα γυμνά χέρια με ανάλογα χρώματα. Κάτι ανάλογο κάνουν και οι κυνηγοί που θέλουν να πλησιάσουν ελάφια, αρκούδες ή άλκες μέσα στο δάσος. Το κυνήγι της άγριας γαλοπούλας, απαιτεί προσέγγιση του ζώου σε απόσταση αναπνοής, οπότε ο κυνηγός πρέπει να γίνει «ένα» με το περιβάλλον.

Στην Ελλάδα δεν ασχολούμαστε με αυτά τα θηράματα, ούτε με παρόμοιο τρόπο κυνηγίου, οπότε αυτού του είδους οι χρωματισμοί δεν έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Το κυνήγι που γίνεται στη χώρα μας και ενδεχομένως θα μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε ενδυμασία παραλλαγής, είναι το καρτέρι στους αγριόχοιρους, στους λαγούς, στις φάσσες, στις τσίχλες, στα τρυγόνια και στα υδρόβια κατά κύριο λόγο.

Το πορτοκαλί χρώμα στο κυνήγι

Σε ότι αφορά τους αγριόχοιρους και τους λαγούς (καθώς και στις μπεκάτσες και στα ορτύκια) η νομοθεσία μας επιβάλει τη χρήση πορτοκαλί χρωμάτων για λόγους ασφάλειας. Το πορτοκαλί είναι ένα χρώμα που το βλέπει εύκολα ο άνθρωπος και έχει αποδειχθεί ότι δεν τρομάζει τα θηράματα. Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι ο αγριόχοιρος και ο λαγός αδιαφορούν για τα χρώματα, αλλά ανιχνεύουν ήχους, κινήσεις και οσμές (ο αγριόχοιρος). Παρόλα αυτά κάποιες εταιρίες κατασκευάζουν ενδύματα με παραλλαγή δάσους σε πορτοκαλί φόντο, κάτι που καλύπτει απόλυτα τις προδιαγραφές και τις ανάγκες ασφάλειας, όμως αν δεχθούμε και τη θεωρία περί αχρωματοψίας των θηραμάτων, καλύπτει και την παραλλαγή με το περιβάλλον.

Παραλλαγή με ονομασία προέλευσης

Πολλοί τύποι παραλλαγής κυκλοφορούν σε Ευρώπη και Αμερική με πατενταρισμένα ονόματα, όπως Realtree, Advance, Max-4 (βάλτου), APG (δάσους) κ.λπ. Κάθε τύπος από αυτούς, προορίζεται για ειδικό περιβάλλον, προκειμένου να γίνει ο κυνηγός «αόρατος». Όλα αυτά βέβαια είναι σχεδιασμένα με βάση την ανθρώπινη όραση, καθώς η όραση των ζώων δεν έχει αναλυθεί επαρκώς, ούτως ώστε να γνωρίζουμε τι βλέπουν τα ζώα και πως το βλέπουν. Το βέβαιο είναι ότι δεν βλέπουν όλα τα ζώα με τον ίδιο τρόπο, ούτε με την ίδια καθαρότητα.

Παραλλαγή Optifade

Πρόσφατα εμφανίστηκε ένας νέος τύπος παραλλαγής, ο οποίος εκ πρώτης όψεως δείχνει περίεργος στο ανθρώπινο μάτι. Πρόκειται για την παραλλαγή που έγινε γνωστή με το όνομα optifade active. Η παραλλαγή αυτή, έχει βέβαια γήινα χρώματα και παραστάσεις, όμως τα πιο πάνω βρίσκονται μέσα σε ένα ιδιόρρυθμο φόντο που μοιάζει με την κηρήθρα της μέλισσας. Ένα σύμπλεγμα με χιλιάδες εξάγωνα συνδεδεμένα μεταξύ τους με μία αλληλουχία ανεξήγητη για τους αδαείς, προσομοιάζει την εικόνα του φυσικού περιβάλλοντος, με τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν οι αγριόπαπιες το έδαφος κατά την κάθοδο για προσεδάφιση.

Είχα την τύχη να παρακολουθήσω στην Ιταλία (στο εργοστάσιο της Beretta), μία ταινία μικρού μήκους (animation) με προσομοίωση της εικόνας που βλέπουν οι αγριόπαπιες, κατά την κάθοδό τους προς τους υδροβιότοπους. Το φιλμ αυτό, ήταν αποτέλεσμα μελετών, στις οποίες ειδικοί επιστήμονες ανέλυσαν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν οι πάπιες και με βάση αυτή τη μελέτη, σχεδίασαν την παραλλαγή optifade.

Εν κατακλείδι, εκείνο που έχει σημασία, είναι να αποφασίσει ο κυνηγός σκεπτόμενος σοβαρά, τι ακριβώς θέλει να επιτύχει με τα χρώματα της ενδυμασίας. Αν θέλει να είναι ορατός από τους άλλους κυνηγούς (για λόγους ασφάλειας) το φθορίζον πορτοκαλί είναι η καλύτερη επιλογή. Τα ενιαία γήινα χρώματα σε αποχρώσεις πράσινου ή καφέ, είναι καλύτερα για γενική χρήση. Η στρατιωτική παραλλαγή δεν είναι η καλύτερη επιλογή για τους κυνηγούς και το μόνο που εξυπηρετεί είναι η οικονομία, διότι κατά κανόνα τα στρατιωτικά ενδύματα είναι πιο οικονομικά. Τέλος οι σύγχρονες παραλλαγές, είναι σχεδιασμένες για ειδικές περιπτώσεις και ο καθένας θα πρέπει να τις επιλέγει ανάλογα με το περιβάλλον όπου κυνηγάει.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το χιούμορ στο κυνήγι

Το χιούμορ στο κυνήγι Οι δεισιδαιμονίες των κυνηγών Η επιρροή των κακοποιών πνευμάτων, οι αντιεπιστημονικές δοξασίες και ο παράλογος φόβος για το υπερφυσικό, δεν λείπουν από...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ