Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΚυνήγιΑξεσουάρ ΚυνηγούSOUNDZ: ΩΤΟΑΣΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΕΥΤΕΣ

SOUNDZ: ΩΤΟΑΣΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΕΥΤΕΣ

|

- Advertisement -

Μια ελληνική εταιρεία σχεδιάζει και παράγει προϊόντα υψηλών προδιαγραφών σχετικά με την προστασία της ακοής. Ένα από τα προϊόντα της ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους κυνηγούς και τους σκοπευτές.

 
του Κώστα Λακαφώσση 

 

Η βλάβη της ακοής που μπορεί να προκληθεί από την έκθεση σε δυνατούς θορύβους δεν είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίζεται “ανάλαφρα” ή με δήθεν “θάρρος”, αφού το αποτέλεσμα είναι μη αναστρέψιμο. Είναι ανοησία να λέει κάποιος “δεν με πειράζει, αντέχω” σαν να μιλάει για την σωματική κόπωση, το κρύο ή οποιαδήποτε ταλαιπωρία από την οποία μπορούμε να συνέλθουμε και να ανακάμψουμε πλήρως μετά από ξεκούραση ή από ιατρική φροντίδα. Ειδικά για τα ζητήματα της απώλειας ακοής, δυστυχώς τα προβλήματα είναι μόνιμα και οριστικά.

 

                                                   

                                                    {loadposition content-article}

 

 

 Ας δούμε, όμως, πώς λειτουργεί ο μηχανισμός της ακοής: τα ηχητικά κύματα μέσω του ατμοσφαιρικού αέρα φτάνουν στο αυτί και περνάνε μέσα από ένα στενό κανάλι που οδηγεί στο τύμπανο. Το τύμπανο δονείται λόγω των ηχητικών κυμάτων και στέλνει τις δονήσεις αυτές σε τρία μικρά κόκαλα στο εσωτερικό του αυτιού, που με τη σειρά τους μεταφέρουν τη δόνηση στο υγρό στον κοχλία του αυτιού. Αυτές οι δονήσεις του υγρού συλλαμβάνονται από πολύ μικρούς τριχοειδείς αισθητήρες που μετατρέπουν την μηχανική κίνηση σε ηλεκτρικό σήμα και μέσω του ακουστικού νεύρου το στέλνουν στον εγκέφαλο ο οποίος το μεταφράζει στους ήχους που ακούμε.

Ο μέσος άνθρωπος γεννιέται με περίπου 16.000 τριχοειδή κύτταρα στο εσωτερικό του αυτιού, όμως κατά τη διάρκεια της ζωής του αυτά καταστρέφονται σιγά σιγά και δεν ξαναγεννώνται.

 

Η μόνιμη βλάβη προκαλείται από τη μαχρόχρονη έκθεση σε δυνατούς θορύβους, όμως είναι δυνατόν να προκληθεί και από στιγμιαία έκθεση σε πολύ δυνατό θόρυβο π.χ. από μια πολύ ισχυρή έκρηξη. Για παράδειγμα: η πολύ δυνατή μουσική σε μια συναυλία ή σε ένα νυχτερινό μαγαζί δεν είναι αρκετή ώστε να προκαλέσει μόνιμη βλάβη σε κάποιον περιστασιακό επισκέπτη, όμως για τους ανθρώπους που δουλεύουν καθημερινά σε τέτοιες συνθήκες, ο κίνδυνος είναι σημαντικά μεγαλύτερος. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους στη βιομηχανία ή σε οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα με μεγάλης διάρκειας έκθεση σε ισχυρούς θορύβους.

Όμως, όσο αυξάνεται η ένταση του ήχου, τόσο μειώνεται ο χρόνος ασφαλούς έκθεσης, ενώ για ήχους μικρής διάρκειας και μεγάλης έντασης (όπως είναι ο ήχος του πυροβολισμού), μας ενδιαφέρει το πλήθος των γεγονότων και η συνολική επιβάρυνση που προκαλούν. Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει ότι όσο περισσότερες ντουφεκιές ρίχνει κανείς, τόσο μεγαλύτερη και η σημασία της προστασίας της ακοής (γι’αυτό και δεν υπάρχει ούτε ένας σκοπευτής που να ρίχνει πολλές βολές στο σκοπευτήριο χωρίς ωτοασπίδες). Για το κυνήγι έξω στην ύπαιθρο, είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι κυνηγοί προτιμούν να έχουν ελεύθερα τα αυτιά τους ώστε να ακούν όσο το δυνατόν καλύτερα και να μη χάνουν την επαφή τους με το περιβάλλον, υπολογίζοντας ότι κι αν ρίξουν 4-5 βολές όλη μέρα, μικρό το κακό… Πράγματι, εάν κάποιος είναι περιστασιακός κυνηγός και ρίχνει λίγες ντουφεκιές με ελαφριές γομώσεις κάθε χρόνο, είναι πιθανόν να μην αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα απώλειας ακοής. Όμως, όσο περισσότερο κυνηγά κανείς, τόσο πιό πολύ διατρέχει τον κίνδυνο της σταδιακής απώλειας της ακοής, η οποία είναι μόνιμη και ανεπίστροφη. Αυτό είναι το πολύ σημαντικό που πρέπει να καταλάβει κανείς: σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο είδος τραυματισμού, στην απώλεια ακοής δεν υπάρχει ούτε χειρουργείο, ούτε θεραπεία, ούτε καν μεταμόσχευση. Άρα, είναι μάλλον ανόητο να προκαλεί κανείς την τύχη του και να ρισκάρει την υγεία του, όταν η προστασία δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα ζευγάρι ωτοασπίδες. Ειδικά, μάλιστα, όταν υπάρχουν στην αγορά λύσεις που παρέχουν προστασία ενώ ταυτόχρονα μειώνουν ελάχιστα την ικανότητά μας να ακούμε ήχους χαμηλής έντασης.

Οι ωτοασπίδες Soundz της ελληνικής εταιρείας Earmedical προσφέρουν αυτόν ακριβώς τον άριστο συμβιβασμό: χάρη στα ειδικά ηχητικά φίλτρα που διαθέτουν, αφήνουν τους ήχους χαμηλής έντασης να περνούν ενώ ταυτόχρονα κατεβάζουν την ένταση των δυνατών ήχων σε ασφαλή επίπεδα. Με απλά λόγια: μπορείς να τις φοράς όλη μέρα στο κυνήγι, να συνομιλείς κανονικά με την υπόλοιπη παρέα και να ακούς κανονικά τους ήχους γύρω σου, κι όμως να μην ενοχλείσαι καθόλου από τους ήχους των πυροβολισμών. Εμείς τις δοκιμάσαμε στην πράξη και μάλιστα σε κλειστό σκοπευτήριο πυροβόλων όπλων, δηλαδή σε συνθήκες δυσκολότερες από το κυνήγι, αφού το κλειστό σκοπευτήριο είναι σαφώς πιο θορυβώδες από τον ανοικτό χώρο. Κι όμως, δεν μας ενόχλησε καθόλου ο ήχος των πυροβολισμών, ενώ ταυτόχρονα μπορούσαμε να ακούμε κανονικά τις συνομιλίες των σκοπευτών γύρω μας. Εξαιρετική ήταν και η εφαρμογή και η άνεση, αφού πραγματικά “ξεχνάς” ότι φοράς ωτοασπίδες και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν θα προκαλέσουν την παραμικρή ενόχληση, όσες ώρες κι αν τις φορέσεις.

Εκτός από τους σκοπευτές και τους κυνηγούς, πάντως, ας έχουν στο μυαλό τους το ζήτημα της προστασίας της ακοής και όλοι εκείνοι που πιθανόν να εργάζονται καθημερινά σε συνθήκες επιβαρυντικές για την ακοή τους. Άλλωστε, με τις συγκεκριμένες ωτοασπίδες δεν υπάρχουν πλέον οι δικαιολογίες ότι “δεν μπορώ να μην ακούω τί γίνεται γύρω μου” ή “με ενοχλούν όταν τις φοράω πολλές ώρες”, οπότε η προστασία της ακοής ας μπει σε πρώτη προτεραιότητα. Επισημαίνουμε και πάλι ότι η απώλεια της ακοής είναι ίσως το μοναδικό είδος τραυματισμού που είναι ανεπίστροφο και μή θεραπεύσιμο, οπότε η πρόληψη αποκτά τεράστια σημασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από γρίπη των πτηνών προσβλήθηκε κοριτσάκι 9 ετών

Από γρίπη των πτηνών προσβλήθηκε κοριτσάκι 9 ετών Οι επιστήμονες ανησυχούν ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο ευρείας εξάπλωσης της νόσου στους ανθρώπους Έναν από τους χειρότερους υγειονομικά...
37,825ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
15ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
10,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
12.6 ° C
14.1 °
11.1 °
68 %
2.6kmh
20 %
Σα
13 °
Κυ
12 °
Δε
9 °
Τρ
10 °
Τε
9 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ