Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΚυνήγιΑξεσουάρ ΚυνηγούΡούχα και παπούτσια για το καλοκαίρι

Ρούχα και παπούτσια για το καλοκαίρι

|

 

Μπορεί ο Ιούνιος να θεωρείται πρώτος μήνας του καλοκαιριού, όμως φέτος ο καιρός βιάστηκε να μας στείλει λιακάδες και υψηλές θερμοκρασίες.

 

Ο Μάιος είναι ο μήνας που συνήθως μας προετοιμάζει για το καλοκαίρι, όμως φέτος η ζέστη που ξεκίνησε από τον Απρίλιο συνεχίζεται και όλα δείχνουν πως το καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα θερμό. Εμείς οι κυνηγοί πάντοτε προβληματιζόμαστε για τον εξοπλισμό μας, είτε τον χρησιμοποιούμε μετά τις 20 Αυγούστου που αρχίζει η κυνηγετική περίοδος, είτε και νωρίτερα όταν βγαίνουμε για εκπαιδευτικές εξόδους ή ακόμη και για πεζοπορία.

- Advertisement -

Η ενδυμασία στην ύπαιθρο είναι υπόθεση μεγάλης σημασίας, διότι το ζητούμενο είναι να μας προστατεύει από τις καιρικές συνθήκες, τη βλάστηση και το ανώμαλο και τραχύ έδαφος. Πολλοί κυνηγοί, αρκούνται στο να φορέσουν κάτι ελαφρύ και δροσερό το οποίο θα αποβάλει όσο περισσότερη θερμοκρασία είναι δυνατό από το σώμα μας, όμως συχνά αντιλαμβάνονται ότι αυτό δεν αρκεί, καθώς η ζέστη δεν είναι ο μόνος αντίπαλος στα βουνά και στους κάμπους.

Αναμφισβήτητα ιδανική συνταγή για όλες τις χρήσεις δεν υπάρχει, διότι συχνά οι απαιτήσεις μας είναι διαφορετικές, ανάλογα με το έδαφος και την περιοχή όπου θα περιπλανηθούμε.

Για παράδειγμα, διαφορετική ενδυμασία χρειάζεται ο οδοιπόρος που θα ακολουθήσει ορεινές διαδρομές σε μονοπάτια ή αγροτικούς δρόμους, διαφορετική εκείνος που θα σκαρφαλώσει σαν το αγρίμι στα κατσάβραχα ή στο αλπικό τοπίο, και διαφορετική εκείνος που θα ακολουθήσει τα σκυλιά του στα πεδινά χέρσα ή στις μουσκεμένες τριφυλλιές.

Σε κάθε περίπτωση, τα πόδια μας πρέπει να είναι προστατευμένα από την εξωτερική υγρασία, από τον δικό μας ιδρώτα, από τη ζέστη, από τις ακούσιες στρεβλώσεις, ακόμη και από το ενδεχόμενο που θα ενοχλήσουμε κάποιο ιοβόλο φίδι το οποίο είναι πιθανό να αντιδράσει με κάποιο φαρμακερό δάγκωμα. Ακόμη και μικροπαράσιτα ενδέχεται να βρεθούν στα πόδια μας, διότι το ανθρώπινο αίμα είναι γι αυτά ιδανική τροφή.

Τον προηγούμενο μήνα «συνέλαβα» τρεις φορές νεαρούς κρότωνες (τσιμπούρια) να ανηφορίζουν στις γάμπες μου, αναζητώντας φιλόξενο τόπο για αφαίμαξη. Δεν μου κάνει καμία εντύπωση, διότι δεν είναι η πρώτη φορά που μου συμβαίνει. Μου έχει τύχει στο παρελθόν, τουλάχιστον δύο φορές, να μην το αντιληφθώ και να βρεθώ με τσιμπούρι καρφωμένο στο δέρμα μου, να πίνει το νόστιμο και θρεπτικό μου αίμα, σαν πελάτης σε ποιοτικό εστιατόριο. Ακόμη και βδέλλες έχει φιλοξενήσει το σώμα μου σε κάποιο κυνήγι υδροβίων.

Μαζί με όλα τα πιο πάνω, πρέπει να υπολογίσουμε και τα διάφορα άγανα, κολλιτσίδες και αγκάθια που μας κάνουν τη ζωή στην ύπαιθρο δύσκολη.

Αν συνυπολογίσουμε όλα τα πιο πάνω προβλήματα, εύκολα θα αντιληφθούμε ότι το καλοκαίρι είναι πολύ δυσκολότερη περίοδος για να περιπλανιέται κανείς στην ύπαιθρο απ’ ότι είναι ο χειμώνας. Το χειμώνα, μας απασχολεί κυρίως η βροχή και το κρύο, τα οποία μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε ευκολότερα.

Ας δούμε λοιπόν τις επιλογές που έχουμε για να προστατεύσουμε τα πόδια μας από τις καλοκαιρινές κακουχίες, προκειμένου να κάνουμε πιο ευχάριστες και ξεκούραστες τις καλοκαιρινές μας διαδρομές.

Τα υποδήματα

Τα υποδήματα για τους περισσότερους περιπατητές της φύσης, είναι το σπουδαιότερο μέσο προστασίας για όλες τις εποχές. Όμως ένας τύπος υποδήματος για όλες τις χρήσεις, ίσως να μην είναι αρκετός. Χωρίς να υπονοώ ότι θα πρέπει να έχουμε διαφορετικά υποδήματα για κάθε είδος κυνηγίου, πιστεύω ότι πρέπει να αγοράζουμε κυνηγετικά υποδήματα με βάση τις προσωπικές μας ανάγκες, τις δικές μας προτεραιότητες, και όχι ακολουθώντας συμβουλές φίλων ή εμπόρων οι οποίοι έχουν διαφορετικά κριτήρια.

Αν για παράδειγμα συνηθίζουμε να περπατάμε ή να κυνηγάμε σε χωράφια με πολλή υγρασία, το πρώτο πράγμα που θα εξετάσουμε είναι η αδιαβροχοποίηση. Στην περίπτωση αυτή, τα υποδήματά μας πρέπει να έχουν σχετικά μεγάλο ύψος (πάνω από τον αστράγαλο) και διαπνέουσα μεμβράνη πολύ καλής ποιότητας. Η σκληρότητα του πέλματος καθώς και η μορφή της πέδησης, λίγη σημασία έχουν σε αυτού του είδους τα εδάφη, τα οποία συνήθως είναι επίπεδα και μαλακά.

 Μία λύση στην οποία καταφεύγουν πολλοί είναι οι γαλότσες. Από πλευράς στεγανότητας είναι πολύ καλή λύση, όμως είναι ότι χειρότερο μπορούμε να επιλέξουμε για τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες σε ότι αφορά την αποβολή της εσωτερικής θερμοκρασίας και του ιδρώτα. Προσωπικά προτιμώ σε αυτή την περίπτωση, άρβυλα με καλή διαπνοή και ένα ζευγάρι καλές γκέτες. Βέβαια οι γκέτες με διαπνέουσα μεμβράνη είναι δαπανηρές, αλλά ακόμη και οι στεγανές που είναι φθηνότερες είναι καλύτερη λύση από τις γαλότσες.

Οι κάλτσες

Οι κάλτσες που θα φορέσουμε το καλοκαίρι, είναι επίσης πολύ σημαντικό «ένδυμα», διότι θα πρέπει να μην εγκλωβίζουν την θερμοκρασία του σώματος. Το πιο γνωστό υλικό κατασκευής για τις καλοκαιρινές κάλτσες είναι το Coolmax. Πρόκειται για σύγχρονο υλικό το οποίο συνδυάζεται με βαμβακερές ίνες και έχει την ιδιότητα να απορροφά τον ιδρώτα και την θερμοκρασία των ποδιών, μεταφέροντάς τα στην εξωτερική της πλευρά. Αν συνδυαστούν με άρβυλα τα οποία έχουν διαπνέουσα μεμβράνη καλής ποιότητας, δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Προϋπόθεση είναι να χρησιμοποιούμε κάλτσες Coolmax καλής ποιότητας, διότι κυκλοφορούν και ευτελείς κάλτσες που αναγράφουν ότι περιέχουν το υλικό αυτό, ενώ στην ουσία είναι ακριλικές, χαμηλής ποιότητας και μόνο προβλήματα θα μας δημιουργήσουν.

Το παντελόνι

Σημαντικό είναι βέβαια και το παντελόνι που θα επιλέξουμε για τις καλοκαιρινές μας εξορμήσεις. Σε αντίθεση με ότι πιστεύουν πολλοί κυνηγοί, το παντελόνι που θα φορέσουμε για τις καλοκαιρινές μας εξόδους, δεν θα πρέπει να είναι κατασκευασμένο από πολύ λεπτό ύφασμα. Ένα λεπτό βαμβακερό παντελόνι, είναι ευχάριστο τους καλοκαιρινούς μήνες, διότι αποβάλει εύκολα τη θερμότητα του σώματος, μας προστατεύει από τις καυτές και βλαβερές ακτίνες του ήλιου, όμως δεν μας προστατεύει καθόλου από τα κλαδιά, τα αγκάθια και τα κοφτερά βράχια. Ένα λεπτό βαμβακερό παντελόνι είναι χρήσιμο για όσους κυνηγούν στο καρτέρι, όχι όμως και για εκείνους που είναι αποφασισμένοι να περιπλανηθούν στα βουνά ή στους κάμπους, διασχίζοντας τη βλάστηση.

Αν λοιπόν καθόμαστε σε καρτέρι, δεν χρειαζόμαστε παντελόνι με ειδικές προδιαγραφές, παρά μόνο ένα λεπτό βαμβακερό, το οποίο στεγνώνει εύκολα και μας προφυλάσσει από τον ήλιο.

Στο ενδεχόμενο όμως που θα διανύσουμε διαδρομές μέσα στο δάσος, ή ακόμη και σε χαμηλότερη βλάστηση, καλό είναι να επιλέξουμε ένα βαμβακερό παντελόνι με σχετικά χοντρή ύφανση. Ο λόγος είναι ότι χρειαζόμαστε προστασία από τα αγκάθια και τα κλαδιά. Αν το συνδυάσουμε με ένα ζευγάρι γκέτες, θα γλυτώσουμε αφενός τους μικροτραυματισμούς, αφετέρου θα κρατήσουμε μακριά από τα πόδια μας τα ενοχλητικά άγανα, τα οποία τρυπώνουν μέσα στα άρβυλα και μας ενοχλούν στο περπάτημα.

 Πολλοί κυνηγοί που κυνηγούν σε πεδινές περιοχές με πυκνή βλάστηση (τριφύλλια κλπ), χρησιμοποιούν παντελόνια με αδιάβροχη εξωτερική επένδυση, ελπίζοντας ότι θα κρατήσουν την υγρασία μακριά από τα πόδια τους. Προσωπικά είμαι πολύ επιφυλακτικός σε αυτή την επιλογή, διότι τα γνωστά ως «μπεκατσοπαντέλονα», σπάνια έχουν διαπνέουσες μεμβράνες οι οποίες θα αποβάλουν τη θερμοκρασία του σώματος. Οι περισσότερες από αυτές τις κατασκευές είναι μελετημένες για το χειμώνα και το πιθανότερο είναι έστω κι αν κρατήσουμε το νερό μακριά από τα πόδια μας, να ταλαιπωρηθούμε από τη ζέστη. Δυστυχώς δύσκολα θα βρούμε στην αγορά παντελόνι αδιάβροχο με διαπνέουσα μεμβράνη, το οποίο θα είναι κατασκευασμένο για υψηλές θερμοκρασίες. Είναι προτιμότερο σε αυτή την περίπτωση να χρησιμοποιήσουμε ύφασμα το οποίο στεγνώνει γρήγορα και όχι να προσπαθούμε να κρατήσουμε το νερό μακριά από τα πόδια μας.

 Σε κάθε περίπτωση κάτι κερδίζουμε και κάτι χάνουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσωπο με πρόσωπο αγριογούρουνο και λυκόσκυλο στη Λαμία – Βίντεο

Πρόσωπο με πρόσωπο αγριογούρουνο και λυκόσκυλο στη Λαμία Καθημερινές οι συναντήσεις με τους τετράποδους «θαμώνες» στο Ισιαδάκι και στον Άγιο Λουκά Λαμίας. «Μούρη με μούρη» με...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
32.4 ° C
34 °
30.2 °
15 %
7.2kmh
0 %
Δε
32 °
Τρ
32 °
Τε
34 °
Πε
34 °
Πα
34 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ