spot_img
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
spot_img

Rollei Actioncam 300 & Ricoh WG-M2

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Αction κάμερες για το βουνό και τη θάλασσα

 

Δύο μοντέλα της όλο και αναπτυσσόμενης αγοράς των αδιάβροχων και ανθεκτικών καμερών για κάθε χρήση, που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και μπορούν να ικανοποιήσουν ακόμη και τις πιο απαιτητικούς, βρέθηκαν στο μικροσκόπιο της “ΚΥΝΗΓΕΣΙΑΣ”.

 

Η αγορά των μικρών και ανθεκτικών καμερών για βίντεο υψηλής ανάλυσης αλλά και για φωτογραφίες, γνωρίζει τα τελευταία χρόνια μεγάλη ανάπτυξη με όλο και περισσότερες εταιρείες να μπαίνουν σε μία κατηγορία που πριν μερικά χρόνια περιοριζόταν στα πλαίσια της …επιστημονικής φαντασίας!

Ποιος μπορούσε να φανταστεί πριν δέκα ή δεκαπέντε χρόνια, ότι με ένα μικρό κουτάκι σε μέγεθος μισού πακέτου τσιγάρων θα μπορούσε να τραβάει εικόνες κατάλληλες όχι μόνο για επαγγελματική χρήση στην τηλεόραση αλλά ακόμα και για βοηθητικές λήψεις για τον κινηματογράφο, και όλα αυτά είτε πάνω είτε κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας!

Σήμερα, η τεχνολογία έχει πλέον ωριμάσει στο σημείο που τα ακριβότερα μοντέλα της κατηγορίας έχουν πετύχει εξαιρετική ποιότητα εικόνας με ελάχιστα, πλέον, περιθώρια βελτίωσης, ενώ από την άλλη πλευρά έχουν παρουσιαστεί και φθηνότερα μοντέλα που προσφέρουν την εμπειρία των extreme λήψεων σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή για όποιον δεν έχει επαγγελματικών προδιαγραφών απαιτήσεις από την ποιότητα της τελικής εικόνας.

Το πρόβλημα, πλέον, για τον υποψήφιο αγοραστή, εστιάζεται πιο πολύ στην κατανόηση των προδιαγραφών και στην αξιολόγηση των προτεραιοτήτων του, αφού οι προσφερόμενες επιλογές είναι πάρα πολλές και καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο εύρος κόστους και δυνατοτήτων.

 

Τι να πρωτοδιαλέξεις;

Στην αγορά κυκλοφορούν τέτοιες κάμερες περίπου από 35 ευρώ μέχρι και 500 ευρώ, οπότε ο υποψήφιος αγοραστής μπερδεύεται και προβληματίζεται στην επιλογή του μην ξέροντας τί να πρωτοδιαλέξει. Άλλωστε, μιλάμε για μια πολύ καινούρια κατηγορία προϊόντων στην οποία δεν υπάρχει καταγεγραμμένη ιστορία όπως π.χ. στα αυτοκίνητα, στις οικιακές συσκευές ή κλασικές φωτογραφικές μηχανές όπου πλέον έχουν ξεχωρίσει οι “καλές” μάρκες και ο υποψήφιος αγοραστής γνωρίζει λίγο-πολύ τις προτεραιότητες και τα ισχυρά σημεία κάθε επιλογής. Έτσι, ανάμεσα σε αναλύσεις οθόνης, καρέ ανά δευτερόλεπτο, γωνίες φακού, προδιαγραφές αντοχής σε νερό και πτώση και όλα τα υπόλοιπα “κινέζικα” τεχνικά στοιχεία που γράφει το φυλλάδιο παρουσίασης κάθε τέτοιας κάμερας, ο αγοραστής χάνεται και δεν μπορεί να καταλάβει για ποιο λόγο μία κάμερα μπορεί να στοιχίζει έξι ή δέκα φορές περισσότερα χρήματα από μία άλλη της οποίας τα “νούμερα” μοιάζουν στο χαρτί. Θα μπορούσε κανείς να ακολουθήσει το παλιό και κατά μεγάλο ποσοστό αξιόπιστο ρητό “ό,τι πληρώνεις, παίρνεις” ώστε να κατατάξει τις κάμερες ανά σειρά κόστους και έπειτα να αγοράσει την ακριβότερη που μπορεί μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, όμως αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι η καλύτερη λύση. Ο λόγος είναι ότι κάποιες από τις ακριβότερες κάμερες της κατηγορίας (π.χ. η GoPro Hero4 Black των 450-500 ευρώ) διαθέτουν κάποιες πολύ εξειδικευμένες δυνατότητες και λειτουργίες οι οποίες είναι χρήσιμες στον επαγγελματία κινηματογραφιστή που θα ήθελε να χρησιμοποιήσει υλικό ακόμα και για κινηματογραφική ταινία, ενώ είναι πρακτικά “αόρατες” για τον ερασιτέχνη ή ημιεπαγγελματία χρήστη που φτιάχνει βίντεο για την τηλεόραση και το διαδίκτυο και καλύπτεται απόλυτα από το προηγούμενο “σκαλοπάτι” κόστους. Αντίστοιχα, κάποιες κάμερες είναι κατάλληλες για κάποιες χρήσεις και λιγότερο κατάλληλες για κάποιες άλλες (λόγω φακού, εργονομίας, βάρους, διαθέσιμων βάσεων, κ.λπ.) οπότε είναι σημαντικό να επιλέγει κανείς με βάση την προσδοκώμενη χρήση.

Μερικά παραδείγματα.

Εάν κάποιος θέλει μία κάμερα κυρίως για να τραβάει τα υποβρύχια κυνήγια του με το ψαροντούφεκο, τότε υποχρεωτικά θα διαλέξει κάποια από τις κάμερες που προσφέρονται σε καταδυτικό σκάφανδρο και έχουν προδιαγραφές για 40 μέτρα βάθους, ώστε να έχει το κεφάλι του ήσυχο ότι η κάμερά του δεν θα “πάρει νερό” κάποια στιγμή (όπως μπορεί να συμβεί στις αδιάβροχες αλλά όχι καταδυτικές κάμερες).

Άλλο παράδειγμα: εάν κάποιος θέλει μία κάμερα για να στηρίξει κάτω από το κυνηγετικό του όπλο και να καταγράφει τις ντουφεκιές του στο κυνήγι, τότε θα χρειαστεί μία κάμερα που να έχει έτοιμη βάση για όπλο, να είναι όσο το δυνατόν ελαφρύτερη για να μη χαλάει πολύ το ζύγισμα του όπλου, να έχει φακό με κατάλληλο οπτικό πεδίο (όχι υπερευρυγώνιο) και -πολύ σημαντικό- να έχει εργονομία κατάλληλη, δηλαδή να μπορεί να ενεργοποιείται άμεσα με το πάτημα ενός κουμπιού τη στιγμή που θα “μυριστούμε” τη ντουφεκιά. Αντίστοιχα, εάν θέλουμε να φορέσουμε μία κάμερα στον κυνηγετικό μας σκύλο και να καταγράψουμε και τη δική του οπτική στο κυνήγι, εδώ δεν θα προτιμήσουμε ούτε την ακριβότερη αλλά ούτε και τη βαρύτερη κάμερα της αγοράς, αλλά θα επιλέξουμε μία ελαφριά κάμερα χαμηλού κόστους με τη λογική της “βοηθητικής” και της “αναλώσιμης” κάμερας αφού δεν θα έχουμε τον έλεγχό της διαρκώς.

Είχαμε ασχοληθεί και πάλι με κάμερες αυτής της κατηγορίας στο προπερασμένο τεύχος της “Κυνηγεσίας”, όμως θεωρήσαμε ότι αξίζει να επανέλθουμε με ακόμα δύο μοντέλα της αγοράς (και θα επανέλθουμε και τρίτη φορά, εάν χρειαστεί, όσο οι εισαγωγικές εταιρείες εμπιστεύονται τη δουλειά μας και μας παραχωρούν κάμερες για δοκιμή και τίμια αξιολόγηση).

 

«Βαριά» ονόματα

Οι δύο κάμερες της δοκιμής μας προέρχονται από δύο εταιρείες οι οποίες ενδεχομένως να είναι άγνωστες για κάποιον που δεν ασχολείται με τη φωτογραφία, είναι όμως “βαριά” ονόματα, είναι περίφημες για όποιον ξέρει την ιστορία τους. Η γερμανική Rollei δεν είναι τόσο γνωστή στη νεότερη γενιά, είναι όμως πραγματικά ιστορική εταιρεία (ιδρύθηκε το 1920) και πασίγνωστη τόσο για την Rolleiflex με τον διπλό φακό όσο και για την εξαιρετική Rollei 35 της δεκαετίας του ‘60 που έφερε την κορυφαία ποιότητα σε μέγεθος τσέπης. Αντίστοιχα, η ιαπωνική Ricoh είναι πιο γνωστή από τα φωτοτυπικά και τις εκτυπωτικές λύσεις που προσφέρει, όμως το φωτογραφικό κομμάτι της έχει προσφέρει πολλές ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας φωτογραφικές μηχανές όπως τη Ricoh GR1s, μία από τις καλύτερες φωτογραφικές μηχανές τσέπης με φιλμ που κατασκευάστηκαν ποτέ. Άρα, ξεκινάμε από την αδιαμφισβήτητη παραδοχή ότι και οι δύο κάμερες της δοκιμής μας προέρχονται από επώνυμους κατασκευαστές με διαπιστωμένη ποιότητα και ισχυρό σύστημα υποστήριξης και εγγυήσεων. Το παραπάνω σχόλιο πιο πολύ αφορά τη Rollei Actioncam 300 η οποία είναι χαμηλού κόστους, όχι επειδή προέρχεται από κάποιον ανώνυμο κατασκευαστή της Άπω Ανατολής αλλά προφανώς επειδή η γερμανική εταιρεία μετά από προσεκτική μελέτη της παγκόσμιας αγοράς συνειδητά επέλεξε να στοχεύσει στο κομμάτι της αγοράς το οποίο ενδεχομένως δίνει περισσότερα περιθώρια εμπορικής επιτυχίας.

 

Η Rollei Actioncam 300 

Είναι απολύτως βέβαιο ότι η γερμανική εταιρεία διαθέτει και με το παραπάνω την τεχνογνωσία για  να παρουσιάσει μία κάμερα στην “ακριβή” κατηγορία, όμως λόγοι στρατηγικής την οδήγησαν στη συγκεκριμένη εμπορική πολιτική, όπου προσπαθεί να γεφυρώσει το κενό ανάμεσα στους φθηνούς noname κατασκευαστές και στους ακριβότερους επώνυμους και ήδη επιτυχημένους στη σχετική αγορά. Το αποτέλεσμα είναι μία σειρά καμερών σε πολύ ανταγωνιστικό κόστος, που απευθύνονται πιο πολύ στους πολύ νεαρούς χρήστες που δεν διαθέτουν τα χρήματα να αγοράσουν μία από τις ακριβές κάμερες της αγοράς για να καταγράφουν τα κατορθώματά τους στο skateboard ή στο ποδήλατο. Κρίνοντας αυστηρά την εικόνα που καταγράφει η κάμερα αυτή (σε ανάλυση high definition 720p) θα δούμε ότι στα μάτια του έμπειρου η διαφορά σε ποιότητα σε σχέση με τις ακριβές κάμερες της κατηγορίας είναι φανερή-όμως μιλάμε για κάμερες που κοστίζουν έξι φορές περισσότερα χρήματα από τη Rollei, μία διαφορά ποιότητας που δεν θα ενοχλήσει τον νεαρό ή τον περιστασιακό χρήστη ο οποίος με μία φθηνή αλλά “επώνυμη” κάμερα κάνει τα πρώτα του πειράματα σε δραστηριότητες πάνω και κάτω από την επιφάνεια του νερού. Στα θετικά της συγκεκριμένης κάμερας, η ενσωματωμένη οθόνη (πολλές από τις κάμερες της κατηγορίας δεν έχουν οθόνη οπότε αναγκάζεσαι να τραβάς “στα τυφλά”) αλλά και οι ειδικές ρυθμίσεις για χιόνι ή παράξενα φωτισμένες σκηνές, έτσι ώστε να μην βγαίνουν πολύ σκοτεινά τα πλάνα σε αυτές τις συνθήκες.

 

Η Ricoh WGM2

Η δεύτερη κάμερα της δοκιμής μας, ανήκει σε εντελώς διαφορετική κατηγορία τιμής, οπότε άμεση σύγκριση δεν υφίσταται. Όμως, πέρα από τα θεωρητικά στοιχεία, είναι σημαντικό να καταλάβει κανείς τις ιδιαιτερότητες της κάθε κάμερας ώστε να καταλάβει σε ποιες χρήσεις ταιριάζει και σε ποιες όχι. Η Ricoh WGM2 είναι ένα από τα τελευταία μοντέλα της αγοράς (μοντέλο 2016 που μόλις παρουσιάστηκε) και διαθέτει εξαιρετικές προδιαγραφές που συμπεριλαμβάνουν μέχρι και βίντεο UltraHD σε ανάλυση 4Κ (δηλαδή 3840x2160 και μάλιστα σε κανονική ροή με 30 καρέ το δευτερόλεπτο και όχι σε “λειψά” καρέ όπως σε κάποιες άλλες κάμερες). Από τις θεωρητικές προδιαγραφές, όμως, μέχρι και την πράξη, υπάρχει μία σημαντική διαφορά που έχει να κάνει με την επιλογή της εταιρείας να εφοδιάσει τη συγκεκριμένη κάμερα με τον “φαρδύτερο” υπερευρυγώνιο της αγοράς, αντίστοιχο περίπου με 14άρη fisheye φακό σε μία κλασική φωτογραφική μηχανή 35mm. Αυτό είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό αυτής της κάμερας, που είναι ταυτόχρονα το μεγαλύτερο προσόν ή το μεγαλύτερο μειονέκτημα, ανάλογα με τη χρήση του καθενός. Αυτό σημαίνει ότι αυτή η κάμερα είναι πραγματικά μοναδική για οποιαδήποτε εφαρμογή έχει δράση πολύ κοντά στον φακό, π.χ. στο εσωτερικό ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου, στο πανί ενός windsurf ή σε οτιδήποτε παρόμοιο μπορεί να γεμίσει με χρώματα και δράση ένα παράξενο, κάπως παραμορφωμένο αλλά πολύ εντυπωσιακό κάδρο. Από την άλλη, για δράσεις που εξελίσσονται μακριά από την κάμερα, η Ricoh WGM2 είναι ακατάλληλη γιατί ο φακός είναι τόσο ευρυγώνιος που θα καταγράφει τη δράση σαν “ψείρα” μέσα στη μέση ενός άδειου και πολύ μακρινού κάδρου. Υπάρχει και εγγραφή “narrow” με πιο στενό οπτικό πεδίο, στην ουσία όμως η λειτουργία αυτή απλώς κροπάρει ένα κομμάτι από την εικόνα που καταγράφει ο αισθητήρας, χωρίς να αλλάζει το πραγματικό εστιακό μήκος (χωρίς, δηλαδή, να “ζουμάρει” στην εικόνα). Ας σημειωθεί επίσης ότι με προδιαγραφή για 20 μέτρα βάθους, η κάμερα αυτή είναι κατάλληλη και για υποβρύχιες λήψεις, για τις οποίες αλλάζει το κάλυμμα του φακού και από κυρτό γίνεται επίπεδο για καλύτερη εικόνα κάτω από το νερό. Συνολικά, η ποιότητα κατασκευής, η ποιότητα της εικόνας αλλά και η συνολική εργονομία και ευκολία χρήσης είναι υπεράνω κάθε κριτικής, όμως το σημαντικό που πρέπει να υπολογίσει κανείς ως κριτήριο επιλογής δεν είναι τίποτα άλλο από την ιδιαίτερη οπτική του υπερευρυγώνιου φακού.

Η αγορά διαθέτει ακόμα πολλά παραδείγματα action cameras, αφού όλο και περισσότερες εταιρείες παρουσιάζουν μοντέλα στην κατηγορία. Η συμβουλή μας: μην στέκεστε στις θεωρητικές προδιαγραφές και μην συγκρίνετε αριθμούς και στοιχεία, αφού η ουσία σε αυτές τις κάμερες βρίσκεται στην πράξη και στις εργονομικές και τεχνικές ιδιαιτερότητες της καθεμιάς. Εμείς, εάν χρειαστεί, θα επανέλθουμε.

 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρκούδα αρπάζει ένα πρόβατο μέσα από την αυλή ενός σπιτιού – Βίντεο

Η Ρουμανία παλεύει με το πρόβλημα της αρκούδας Αρκούδα εισβάλλει σε αυλή ενός νοικουριού και αρπάζει στο στόμα ένα πρόβατο Μια αρκούδα βιντεοσκοπήθηκε να αρπάζει ένα...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ