Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΚυνήγιΑξεσουάρ ΚυνηγούΠτυσσόμενο εναντίον σταθερής λάμας

Πτυσσόμενο εναντίον σταθερής λάμας

|

 

Προφανώς ανάμεσα σε ένα μικρό σουγιαδάκι και ένα μεγάλο μαχαίρι σταθερής λάμας δεν υπάρχει άμεση σύγκριση-το καθένα κάνει και τη δική του, διαφορετική δουλειά. Όμως στα ενδιάμεσα μήκη λάμας, το δίλημμα σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να είναι πραγματικό.

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΚΑΦΩΣΗΣ

Τί είναι καλύτερο να προτιμήσει κανείς: ένα μεγάλο πτυσσόμενο μαχαίρι ή ένα μικρό μαχαίρι σταθερής λάμας; Οι δύο αυτές επιλογές συχνά ταυτίζονται σε μέγεθος, αφού μια λάμα 8-10 εκατοστών μπορεί να θεωρείται «μεγάλη» για τα μέτρα των πτυσσόμενων μαχαιριών, όμως η ίδια λάμα σε ένα μαχαίρι σταθερής λάμας θεωρείται μάλλον μικρή. Έτσι, δεν είναι δύσκολο να φτιάξουμε ζευγάρια μαχαιριών με παρόμοιο μήκος λάμας, ένα από το κάθε είδος, έτσι ώστε να προβληματιστούμε και επί του πρακτέου: ποιό από τα δύο θα επιλέγαμε;

Ξεκινάμε δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει μια απάντηση που να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις. Εάν κάποιος «ειδικός» ισχυριστεί ότι ανάμεσα σε ένα πτυσσόμενο και ένα σταθερής λάμας προτιμάμε πάντοτε π.χ. το σταθερής λάμας, αυτό σημαίνει ότι ο «ειδικός» είναι απλώς ένας δογματικός, κολλημένος σε μια άποψη και πιθανότατα με ελάχιστη πρακτική εμπειρία από την πραγματική χρήση ενός μαχαιριού σε καθημερινές συνθήκες. Στην πραγματικότητα, η απάντηση εξαρτάται απολύτως από τις συνθήκες και από τις συγκεκριμένες απαιτήσεις που έχει ο κάθε χρήστης από το κάθε μαχαίρι, αφού κάθε είδος μαχαιριού έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Άρα, η τελική «βαθμολογία» θα βγει από τις προτεραιότητες που θα ορίσουμε και όχι από τα συγκριτικά χαρακτηριστικά του κάθε είδους μαχαιριού.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

- Advertisement -

Ξεκινώντας από τη θεωρία, θα επισημάνουμε κάποια βασικά χαρακτηριστικά που ισχύουν με την επιφύλαξη ότι συγκρίνουμε παρόμοιας ποιότητας και προδιαγραφών μαχαίρια. Τί σημαίνει αυτό; Για παράδειγμα, όλοι μπορούμε να σκεφτούμε από μόνοι μας τη βασική αρχή που λέει ότι ένα μαχαίρι σταθερής λάμας είναι εξ’ ορισμού πιο γερό και ανθεκτικό στη μηχανική ταλαιπωρία από ένα μαχαίρι πτυσσόμενης λάμας. Σωστό, όμως αυτό ισχύει όταν συγκρίνουμε αντίστοιχης ποιότητας μαχαίρια, γιατί εάν συγκρίνουμε π.χ. το εξαιρετικής κατασκευής και απίστευτης αντοχής Sebenza του νοτιοαφρικάνου Chris Reeve (ένα πτυσσόμενο μαχαίρι με λαβή από τιτάνιο που κοστίζει πάνω από 400 δολάρια στην αμερικανική αγορά) με ένα φθηνό και μέτριας ποιότητας μαχαίρι σταθερής λάμας, ποιό από τα δύο πιστεύετε ότι θα αποδειχθεί πιο ανθεκτικό στη βαριά χρήση; Πάντως, σε γενικές γραμμές ένα μαχαίρι σταθερής λάμας είναι κατά κανόνα πιο γερό από το αντίστοιχο πτυσσόμενο, όπως επίσης είναι σίγουρα πιο εύκολο στο καθάρισμα. Από την άλλη, ένα πτυσσόμενο είναι σίγουρα πιο εύκολο στη μεταφορά του, όντας επιπλέον πιο διακριτικό και έως «αόρατο» για περιπτώσεις που κάποιος χρήστης έρχεται διαρκώς σε επαφή με κόσμο και δεν θέλει να προκαλεί. Στην ουσία, όλα αυτά είναι τα αυτονόητα που ο καθένας μπορεί να σκεφτεί από μόνος του, στα οποία θα συμπληρώσουμε και μια επιπλέον παράμετρο που ίσως είναι λιγότερο γνωστή: η εργονομία και η άνεση της λαβής είναι πάντοτε ένα μικρό μειονέκτημα των πτυσσόμενων μαχαιριών, γιατί όσο καλά σχεδιασμένες και αν είναι οι ανατομικές λαβές, υπάρχει και η εγκοπή για την αναδίπλωση της λάμας που δημιουργεί αναγκαστικά ένα επιπλέον ενοχλητικό σημείο για το χέρι του χρήστη.

 

> Ο Ελβετικός Σουγιάς Victorinox Hunter XT

sougias_large

Οι συνθήκες και οι προτεραιότητες

Γι’ αυτό και η πραγματική ουσία της αναφοράς μας δεν είναι η απαρίθμηση των προφανών και αυτονόητων πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων του κάθε είδους μαχαιριού αλλά η επισήμανση ότι σε διαφορετικές χρήσεις αλλά και σε διαφορετικές συνθήκες και απαιτήσεις, η τελική αξιολόγηση αλλάζει κατά περίπτωση σε μεγάλο βαθμό. Ας δούμε μερικά παραδείγματα για να κατανοήσουμε το στοιχείο αυτό καλύτερα:

Αν μιλάμε για ένα μαχαίρι επιβίωσης στο οποίο θα πρέπει να βασιστούμε εάν βρεθούμε αποκλεισμένοι λόγω κακοκαιρίας στο βουνό, τότε η υπεροχή του μαχαιριού σταθερής λάμας είναι ξεκάθαρη: σε μια τέτοια κατάσταση, θέλουμε ένα απλό και αξιόπιστο εργαλείο που να αντέχει κάθε ταλαιπωρία. Για παράδειγμα: μία μέθοδος για να καταφέρουμε να κόψουμε ή να σχίσουμε πιο χοντρά ξύλα ή κούτσουρα είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα βαρύ κομμάτι ξύλου σαν σφυρί χτυπώντας τη ράχη της λάμας του μαχαιριού μας. Αυτή είναι καταστροφική ταλαιπωρία για οποιοδήποτε μαχαίρι πτυσσόμενης λάμας, του οποίου το σύστημα κλειδώματος δεν θα αντέξει για πολύ εάν επιμείνουμε. Αντιθέτως, ένα καλά φτιαγμένο μαχαίρι σταθερής λάμας αντέχει χωρίς πρόβλημα την ίδια δύσκολη «άσκηση».

Από την άλλη, για ένα μαχαίρι διάσωσης όπως αυτά που χρησιμοποιούν οι πυροσβέστες και οι διασώστες, το πρώτο ζητούμενο είναι να το έχεις μαζί σου τη στιγμή που θα το χρειαστείς για να κόψεις με μια κίνηση μια ζώνη ασφαλείας, ένα σχοινί ή κάποιο ύφασμα, μουσαμά ή παρόμοιο υλικό. Άρα, η ευκολία μεταφοράς είναι το πρώτο και κύριο ζητούμενο, οπότε στην περίπτωση αυτή το πτυσσόμενο μάλλον υπερτερεί του μαχαιριού σταθερής λάμας, δεδομένου μάλιστα ότι σε ένα τέτοιο μαχαίρι, ούτε ασκούνται ποτέ μεγάλες δυνάμεις αντίθετης φοράς ως προς το κλείδωμα της λάμας, αλλά ούτε και χρησιμοποιείται σκληρά σε παρατεταμένη χρήση ώστε να θέλουμε την ιδανική άνεση της λαβής.

Αντιθέτως, για ένα μαχαίρι ξυλογλυπτικής, μάλλον θα προτιμούσαμε ένα μικρό μαχαίρι σταθερής λάμας, αφού οι προτεραιότητές μας είναι αντίθετες: η ευκολία μεταφοράς δεν μας ενδιαφέρει καθόλου, όμως σίγουρα μας ενδιαφέρει η όσο το δυνατόν πιο άνετη λαβή, χωρίς γωνίες και ακμές που θα κουράσουν την παλάμη και τα δάχτυλα στην παρατεταμένη χρήση. Ομοίως, για το γδάρσιμο και τον τεμαχισμό μεγάλων τριχωτών θηραμάτων, η προτίμησή μας τείνει περισσότερο προς το μαχαίρι σταθερής λάμας, τόσο για λόγους αξιοπιστίας και εργονομίας, όσο και για την ευκολία στο καθάρισμα μετά τη χρήση, ειδικά σε συνθήκες βουνού όπου δεν έχουμε τον χρόνο και τα υλικά για να καθαρίσουμε σωστά και να λιπάνουμε τον μηχανισμό ενός πτυσσόμενου μαχαιριού. Από την άλλη, για κάποιες πιο απλές «αποστολές» όπως π.χ. η προετοιμασία φαγητού στην κατασκήνωση, η προτεραιότητα είναι στην εργονομία-στο μήκος και στο είδος της λάμας, στο σχήμα της λαβής και τελικά στην προσωπική μας προτίμηση. Άρα, εδώ δεν μας ενδιαφέρει το είδος του μαχαιριού (πτυσσόμενο ή σταθερής λάμας), αφού θα επιλέξουμε αυτό που μας βολεύει καλύτερα για τη συγκεκριμένη χρήση, με απολύτως υποκειμενικά κριτήρια.

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε την περιπτωσιολογία, όμως το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε είναι ότι δεν υπάρχει μία και μοναδική λύση σε κάθε πρόβλημα ή δίλημμα σχετικά με την επιλογή του μαχαιριού. Κατά την ίδια λογική που δεν υπάρχει ένα και μοναδικό «καλύτερο αυτοκίνητο» για όλες τις ανάγκες και όλες τις χρήσεις, γι’ αυτό είναι καλό να αποφεύγουμε τις δογματικές επιλογές και να έχουμε την ευελιξία να επιλέγουμε το μαχαίρι μας κατά περίπτωση, με κριτήριο τις συγκεκριμένες ανάγκες και τις συγκεκριμένες συνθήκες χρήσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρκούδα «τρώει» σπρέι πιπεριού και συνεχίζει την επίθεση σε φωτογράφο – Σπάνιο βίντεο

Αρκούδα «τρώει» σπρέι πιπεριού και συνεχίζει την επίθεση σε φωτογράφο Στο σπάνιο αυτό βίντεο αποδεικνύεται πως το απωθητικό σπρέι πιπεριού ως μέτρο αντιμετώπισης που προτείνεται...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
32.4 ° C
34 °
30.2 °
15 %
7.2kmh
0 %
Δε
32 °
Τρ
32 °
Τε
34 °
Πε
34 °
Πα
34 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ