Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΚυνήγιΑξεσουάρ ΚυνηγούΟ ελβετικός σουγιάς Victorinox Hunter XT

Ο ελβετικός σουγιάς Victorinox Hunter XT

|

 

Ο κλασικός «σουγιάς του ελβετικού στρατού» έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια με πιο εξειδικευμένα μοντέλα που προσαρμόζονται καλύτερα στις ιδιαιτερότητες του κάθε χρήστη, όπως, για παράδειγμα, το μοντέλο Hunter XT που απευθύνεται στους κυνηγούς και στους ανθρώπους της φύσης.

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΚΑΦΩΣΗΣ

Η ελβετική εταιρεία Victorinox είναι μια από τις πιο γνωστές μάρκες παγκοσμίως, ανεξαρτήτως αντικειμένου, αφού παράγει κατ’ αποκλειστικότητα ένα πασίγνωστο και άμεσα αναγνωρίσιμο προϊόν: τον κλασικό κόκκινο «ελβετικό σουγιά» που ξεκίνησε πριν περισσότερα από εκατό χρόνια να παράγεται, αρχικά για τις ανάγκες του ελβετικού στρατού, αλλά πλέον για τις καθημερινές ανάγκες κάθε χρήστη σε ολόκληρο τον κόσμο.

- Advertisement -

Εδώ και αρκετά χρόνια, όμως, πέρα από τον κλασικό κόκκινο σουγιά, που γνωρίζουμε όλοι μας, έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν και διάφορες ακόμα πιο εξειδικευμένες επιλογές, όπως τα εξαιρετικής ποιότητας πολυεργαλεία Swisstool που έχουμε παρουσιάσει και στο παρελθόν, αλλά και μια σειρά από πιο εξειδικευμένα πτυσσόμενα μαχαίρια για διάφορες χρήσεις, με τη σημαντική διαφορά του κλειδώματος της λάμας στην ανοικτή θέση. Αυτό ίσως ήταν το πιο σημαντικό παράπονο όσων έχουν αυξημένες απαιτήσεις από το μαχαίρι τους, αφού ο κλασικός ελβετικός σουγιάς μπορεί να προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από καλοσχεδιασμένα και ποιοτικά εργαλεία για κάθε χρήση, όμως για πολύ σκληρή χρήση δεν προσφέρει την ασφάλεια που δίνει μία λάμα που κλειδώνει στην ανοιχτή θέση. Έτσι, η ελβετική εταιρεία, απευθυνόμενη πλέον και στους πιο απαιτητικούς χρήστες, ξεκίνησε να προσφέρει και κάποια μαχαίρια και πολυεργαλεία με αυτή τη δυνατότητα.

Το μοντέλο Hunter XT που είχαμε στη διάθεσή μας για δοκιμή (αντιπρόσωπος: ΧΧΧΧΧ) είναι ένα τέτοιο μοντέλο πτυσσόμενου μαχαιριού που απευθύνεται στον κυνηγό τριχωτών θηραμάτων. Διαθέτει δύο λάμες μαχαιριού που κλειδώνουν στην ανοιχτή θέση με τη βοήθεια μηχανισμού κλειδώματος τύπου linerlock, ενώ υπάρχει και μία τρίτη λάμα με το κλασικό πριόνι που μας είναι γνωστό από τους ελβετικούς σουγιάδες κάθε είδους. Η λάμα του πριονιού δεν κλειδώνει στην ανοιχτή θέση, όμως αυτό δεν είναι πρόβλημα, αφού η κίνηση που κάνουμε όταν πριονίζουμε είναι τέτοια που δεν επιτρέπει ποτέ στη λάμα να κλείσει για να βάλει σε κίνδυνο τα χέρια μας.

Η κύρια λάμα του μαχαιριού είναι κατασκευασμένη από το γνωστό ανοξείδωτο ατσάλι που χρησιμοποιεί η ελβετική εταιρεία, ένα ατσάλι που χαρακτηρίζεται από εξαιρετική αντοχή στη διάβρωση αλλά και μεγάλη μηχανική αντοχή σε κάθε είδους ταλαιπωρία. Δεν είναι από τα σκληρότερα ατσάλια της αγοράς, όμως είναι ένα ατσάλι που ακονίζεται πολύ εύκολα και επανέρχεται με ελάχιστο κόπο στην αρχική του κατάσταση. Για τους περισσότερους χρήστες, αυτή είναι μια πραγματικά «σοφή» επιλογή γιατί ας μην ξεχνάμε ότι η Victorinox δεν απευθύνεται σε λίγους και εξειδικευμένους χρήστες με μεγάλη εμπειρία στο ακόνισμα και στη χρήση ενός μαχαιριού, αλλά απευθύνεται σε μία τεράστια, παγκόσμια αγορά χρηστών που επιθυμούν με σχετικά χαμηλό κόστος, να έχουν την καλύτερη δυνατή επίδοση και αξιοπιστία από το εργαλείο τους.

Από τα διάφορα ατσάλια που έχουμε δοκιμάσει κατά καιρούς, το συγκεκριμένο ατσάλι (το οποίο φαίνεται να έχει ίδιες προδιαγραφές και επιδόσεις με το σουηδικό Sandvik 12C27) είναι πραγματικά το καλύτερο για τον αρχάριο χρήστη, κυρίως επειδή είναι τόσο εύκολο στο ακόνισμα. Κάποια ακριβά ατσάλια υψηλών επιδόσεων μπορεί να δίνουν μεγαλύτερη διάρκεια στην κόψη και συνολικά καλύτερες επιδόσεις στον εξειδικευμένο χρήστη, όμως ο απλός χρήστης που δεν θέλει τίποτα παραπάνω από το να κάνει τη δουλειά του εύκολα και γρήγορα, μάλλον θα «βρει άκρη» καλύτερα με ένα πιο «εύκολο» κράμα. Άλλωστε, το συγκεκριμένο ατσάλι της Victorinox αποδεικνύει και εμπράκτως ότι η σκληρότητα ενός ατσαλιού (όπως μετριέται σε βαθμούς Rockwell), ΔΕΝ είναι το μόνο κριτήριο ποιότητας για ένα ατσάλι, αφού η μικροκρυσταλλική δομή του κράματος όπως διαμορφώνεται από τις διάφορες προσμείξεις, αλλά και κατά τη διαδικασία βαφής και ανόπτησης, παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ικανότητα μιας λάμας να ακονίζεται καλά. Έτσι, ένα καλό ατσάλι μπορεί να είναι σχετικά μαλακό στην κλίμακα Rockwell (π.χ. 55-56Rc) αλλά ταυτόχρονα να έχει τη δυνατότητα να ακονίζεται σε πολύ κοφτερή κόψη, ενώ, αντίθετα, μπορεί ένα ακατάλληλο κράμα να είναι πολύ σκληρό και ανθεκτικό, αλλά να μας ταλαιπωρεί πάρα πολύ στο ακόνισμα χωρίς να μπορεί να πετύχει την λεπτή και κοφτερή κόψη που θα θέλαμε.

Η πολύ καλή επίδοση της κύριας λάμας του Victorinox Hunter XT ενισχύεται και από τον πραγματικά άριστο σχεδιασμό σε επίπεδο εργονομίας, αφού το μήκος των 8,5 εκατοστών είναι ακριβώς όσο χρειάζεται για γενική χρήση, ενώ το λεπτό προφίλ δίνει κοφτερή κόψη χωρίς να χάνει σε μηχανική αντοχή χάρη στην πιο χοντρή ράχη της λάμας.

Η ελαφρώς οβάλ τρύπα (πατέντα της αμερικανικής Spyderco) δίνει τη δυνατότητα ανοίγματος με το ένα χέρι, κάτι πραγματικά χρήσιμο ειδικά σε συνθήκες βουνού όπου με κρύα και βρεγμένα χέρια είναι πολύ πιο δύσκολο να ανοίξεις τη λάμα σε έναν σουγιά με την κλασική εγκοπή για το νύχι.

Η δεύτερη λάμα είναι μια επίσης πολύ χρήσιμη επιλογή για αρκετές χρήσεις: θεωρητικά, προορίζεται για να μας βοηθά στο γδάρσιμο τριχωτών θηραμάτων (ξεκινώντας κάτω από τα πόδια και ανοίγοντας το δέρμα της κοιλιάς, εκμεταλλευόμενοι την στρογγυλεμένη μύτη ώστε να μην τρυπήσουμε τα εντόσθια), όμως στην πράξη η λάμα αυτή αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμη και για διάφορες άλλες χρήσεις. Για παράδειγμα, σο κόψιμο σχοινιών κάθε είδους, η πριονωτή κόψη και το κυρτό σχήμα βοηθάει πολύ ώστε να μπορούμε να κόψουμε ένα χοντρό σχοινί πιο γρήγορα από ό,τι με την απλή, ίσια λάμα. Επίσης, η λάμα αυτή μοιάζει και με τις λάμες που χρησιμοποιούνται από τους πυροσβέστες και τους διασώστες στα μαχαίρια διάσωσης, όπου πολλές φορές θέλουμε να απελευθερώσουμε το θύμα ενός ατυχήματος από ζώνες ασφαλείας, ιμάντες ή κομμάτια ρουχισμού χωρίς να κινδυνεύουμε να τον τραυματίσουμε με το μαχαίρι μας, οπότε αυτή είναι μια ακόμα χρήση στην οποία θα μπορούσε να βρει εφαρμογή το συγκεκριμένο μαχαίρι.

Σε επίπεδο πρακτικής χρήσης, υπάρχει ένα σημείο στο οποίο θα μπορούσε κανείς να παραπονεθεί, και αυτό είναι το γεγονός ότι όταν χρησιμοποιούμε την κύρια λάμα του μαχαιριού, το εξόγκωμα με την τρύπα της δεύτερης λάμας ενοχλεί τα δάχτυλα του χεριού μας όταν σφίγγουμε με δύναμη τη λαβή του μαχαιριού. Από την άλλη, όμως, είναι φανερό ότι δεν μιλάμε για λάθος ή για αστοχία των σχεδιαστών αλλά για επιλογή σε επίπεδο προτεραιοτήτων: εάν θεωρούσαμε πιο σημαντικό το πιο άνετο κράτημα της λαβής, θα έπρεπε να καταργήσουμε την ευκολία του ανοίγματος με το ένα χέρι για τη δεύτερη λάμα, έτσι ώστε να χαμηλώσει το ύψος της ράχης. Όμως, αν θεωρούμε πιο σημαντικό το γρήγορο άνοιγμα με το ένα χέρι, αναγκαστικά θα πρέπει να χάσουμε κάτι από την άνεση της λαβής αφού πάντοτε η δεύτερη λάμα θα ενοχλεί το κράτημα.

Η δική μας άποψη, πάντως, συμφωνεί με την επιλογή της εταιρείας: μας αρέσει το μαχαίρι όπως ακριβώς είναι, αφού η δυνατότητα ανοίγματος με το ένα χέρι σε συνδυασμό με το απόλυτα ασφαλές κλείδωμα της λάμας στην ανοικτή θέση, το κατατάσσουν σε εντελώς άλλη κατηγορία «σοβαρού» εργαλείου. Με την προσθήκη και της τρίτης λάμας του πριονιού, έχουμε μια ολοκληρωμένη λύση για πολλές και διαφορετικές εργασίες για οποιαδήποτε εξόρμηση στη φύση, και πάντοτε με την περίφημη αξιοπιστία και ποιότητα κατασκευής ενός άριστου προϊόντος ελβετικής κατασκευής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρκούδα «τρώει» σπρέι πιπεριού και συνεχίζει την επίθεση σε φωτογράφο – Σπάνιο βίντεο

Αρκούδα «τρώει» σπρέι πιπεριού και συνεχίζει την επίθεση σε φωτογράφο Στο σπάνιο αυτό βίντεο αποδεικνύεται πως το απωθητικό σπρέι πιπεριού ως μέτρο αντιμετώπισης που προτείνεται...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
32.4 ° C
34 °
30.2 °
15 %
7.2kmh
0 %
Δε
32 °
Τρ
32 °
Τε
34 °
Πε
34 °
Πα
34 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ