Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΚυνήγιΑξεσουάρ ΚυνηγούΜαχαίρια για το βουνό από τη Buck Knives

Μαχαίρια για το βουνό από τη Buck Knives

|

- Advertisement -

Δοκιμάζουμε τέσσερα ακόμα (από τα πολλά που έχουμε δοκιμάσει κατά καιρούς) μαχαίρια της περίφημης Buck, μιας εταιρείας που δίκαια θεωρείται από τις σημαντικότερες στο χώρο του μαχαιριού.

>του Κώστα Λακαφώση

Η Buck είναι μια εταιρεία που δεν σταματά ποτέ να “ψάχνεται” και να ανανεώνει διαρκώς τη γκάμα της, προσθέτοντας διαρκώς νέα μοντέλα και παραλλαγές παλαιότερων στις διάφορες κατηγορίες που περιλαμβάνει πλέον η αρκετά εκτεταμένη γκάμα προϊόντων της.

Εταιρεία με τεράστια ιστορία (ο Chuck Buck είναι τρίτης γενιάς κατασκευαστής μαχαιριών, μετά τον παππού Hoyt που έφτιαξε το πρώτο μαχαίρι με το όνομα Buck το 1902 και τον πατέρα Al που έστησε τη μεγάλη εταιρεία που γνωρίζουμε σήμερα), η Buck τα τελευταία χρόνια έχει επεκτείνει την ποικιλία των μοντέλων της και με διάφορα πιο μοντέρνα σχέδια και χρώματα, προσπαθώντας να προσελκύσει όλο και μεγαλύτερη μερίδα αγοραστικού κοινού. Όμως, ο “κορμός” της γκάμας της Buck πάντα ήταν τα απλά και κλασικά μαχαίρια για το κυνήγι και το βουνό, και σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται τα τέσσερα μαχαίρια της δοκιμής μας. Άλλωστε, ήδη μέσα στη φετινή κυνηγετική περίοδο, είναι αναμενόμενο να μας απασχολήσουν αυτά ακριβώς τα μαχαίρια που εξυπηρετούν καλύτερα τον κυνηγό μεγάλων τριχωτών θηραμάτων, αλλά και κάθε κυνηγό που βρίσκεται στο βουνό και έχει ανάγκη από ένα γερό και αξιόπιστο μαχαίρι για κάθε εύκολη ή δύσκολη στιγμή.

Τα τέσσερα μαχαίρια της δοκιμής μας μπορούμε να τα χωρίσουμε σε ζευγάρια με δύο τρόπους: ο προφανής διαχωρισμός είναι σε μαχαίρια σταθερής λάμας και σε πτυσσόμενα, όμως ο επί της ουσίας διαχωρισμός είναι σε κατηγορίες: τα δύο γυαλιστερά και όμορφα Alpha Hunter (ένα σταθερής λάμας και ένα πτυσσόμενο) ανήκουν σε υψηλότερη κατηγορία κόστους και ποιότητας, διαθέτοντας ακριβότερο ατσάλι 154CM για τη λάμα αλλά και λαβές από όμορφο ξύλο τριανταφυλλιάς εμποτισμένο με ρητίνη για περισσότερη αντοχή. Τα άλλα δύο, το κλασικό κυνηγετικό Vanguard με τη σταθερή λάμα και το πτυσσόμενο Bucklite Max ανήκουν σε χαμηλότερη κατηγορία κόστους, χρησιμοποιώντας πιο φθηνά υλικά κατασκευής αλλά και φθηνότερο ατσάλι 420HC για τη λάμα.

- Advertisement -

Ξεκινώντας από τα δύο Alpha Hunter, το πρώτο σχόλιο δεν μπορεί να είναι άλλο από την ομορφιά και την αίσθηση ποιότητας που προσφέρουν και τα δύο. Οι γυαλιστερές λάμες, οι όμορφες λαβές, το άψογο φινίρισμα και η πραγματικά τέλεια λειτουργία του μηχανισμού ανοίγματος στο πτυσσόμενο Alpha Hunter δίνουν στον ιδιοκτήτη του μαχαιριού την αίσθηση ότι κρατά στα χέρια του ένα κατασκεύασμα πραγματικά υψηλής ποιότητας. Σε αυτή την αίσθηση συνηγορεί και το σχετικά υψηλό βάρος (205 γραμμάρια για το σταθερής λάμας και 228 γραμμάρια για το πτυσσόμενο), αφού για τους πιo πολλούς, ένα βαρύ αντικείμενο δημιουργεί υποσυνείδητους συνειρμούς υψηλής ποιότητας, κατά την ίδια λογική που μια βαριά πόρτα αυτοκινήτου παραπέμπει σε ακριβή λιμουζίνα.

Εδώ, βέβαια, ο αντικειμενικός της παρέας θα διαφωνήσει και θα αναρωτηθεί “γιατί να κουβαλάω όλη μέρα ένα πτυσσόμενο μαχαίρι 228 γραμμαρίων όταν μπορώ να κάνω εξίσου καλά τη δουλειά μου με ένα άλλο που θα με βαραίνει πολύ λιγότερο;” Η απάντηση εδώ είναι μάλλον της κατηγορίας “περί ορέξεως…” γιατί το συγκεκριμένο μαχαίρι με το όμορφο φινίρισμα και τη βαριά κατασκευή δεν απευθύνεται στον ίδιο αγοραστή που θα αγοράσει ένα πανάλαφρο και βολικό μαχαίρι με πλαστική λαβή. Τόσο το συγκεκριμένο όσο και το αντίστοιχο Alpha Hunter με τη σταθερή λάμα, είναι μαχαίρια υψηλής ποιότητας που απευθύνονται στον πελάτη που συνειδητά ζητάει “κάτι παραπάνω”, ίσως και χωρίς την πρόθεση να τα μεταφέρει στο βουνό αλλά μόνο για τη χαρά της ιδιοκτησίας και της προσθήκης σε μία συλλογή.

Φυσικά, όποιος αποφασίσει να χρησιμοποιήσει στην πράξη οποιοδήποτε από τα δύο Alpha Hunter, θα μείνει κάτι παραπάνω από ικανοποιημένος από την απόδοση της λάμας, αφού το ατσάλι 154CM υπό την “περιποίηση” του περίφημου Paul Bos, του ειδικού στη θερμική κατεργασία του ατσαλιού, είναι άριστο τόσο σε αρχικό ακόνισμα όσο και σε αντοχή στη σκληρή χρήση. Μοναδικό αρνητικό

σημείο στην πραγματική χρήση (π.χ. γδάρσιμο θηράματος) είναι το υλικό της λαβής: από τη μία θα γλιστράει, από την άλλη θα λυπάσαι να το λερώσεις με κάθε είδους υγρά… Για αυτό και λέμε ότι θα θέλαμε πολύ ένα Alpha Hunter για τη συλλογή μας, όμως στο βουνό μάλλον θα προτιμούσαμε μια πιο απλή και κλασική λύση όπως το Vanguard με τη λαστιχένια ανατομική λαβή και την αποδεδειγμένη αντοχή σε κάθε είδους σκληρή χρήση. Άλλωστε, το Vanguard είναι ένα από τα πιο “κλασικά” μοντέλα της Buck, που με μικρές παραλλαγές υπάρχει στη γκάμα της εδώ και πολλές δεκαετίες. Υπάρχει και σε έκδοση με πολύ όμορφες λαβές από ξύλο, όμως για την πραγματική χρήση στο βουνό οι λαστιχένιες λαβές είναι η καλύτερη λύση. Ακόμα και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ακόμα και με βρεγμένα χέρια, η λαβή είναι πάντα άνετη στο χέρι και ασφαλής στο κράτημα, ενώ δεν μένει το παραμικρό σημάδι από μικροχτυπήματα και αμυχές.

Όσο για το ατσάλι 420HC, τα πράγματα αποδεικνύονται στην πράξη καλύτερα από ότι θα περίμενε κανείς: με τη θερμική κατεργασία της Buck αλλά και με το λεπτό ακόνισμα της κόψης, το μαχαίρι κόβει πάρα πολύ καλά, αντέχει στην ταλαιπωρία, και μπορεί να χρειάζεται πιο συχνό ακόνισμα σε σύγκριση με τις λάμες από 154CM, όμως το ακόνισμα είναι σαφώς πιο εύκολο και δεν απαιτεί ούτε ιδιαίτερη εμπειρία ούτε πολύ κόπο (όπως απαιτούν τα ακριβά και πολύ σκληρά ατσάλια υψηλής τεχνολογίας). Πέρα από τις τυπικές προδιαγραφές, όμως (λάμα 11 εκατοστών και βάρος 188 γραμμαρίων) το Vanguard μας άρεσε και για έναν επιπλέον λόγο που μπορεί να θεωρηθεί υποκειμενικός, είναι όμως ιδιαίτερα σημαντικός: το ζύγισμα, η εργονομία της λαβής, το μήκος της λάμας και η αίσθηση στο χέρι είναι στοιχεία που κρίνουν τελικά εάν ένα μαχαίρι μας βολεύει και μας εξυπηρετεί στην πράξη για τη χρήση που το επιλέγουμε, και σε αυτούς τους τομείς το Vanguard μας φάνηκε, χωρίς υπερβολή, πραγματικά άριστο.

Ομοίως πολύ καλά λόγια έχουμε να πούμε και για το άλλο “φθηνό” μαχαίρι της δοκιμής μας, το πτυσσόμενο Bucklite Max Medium (είναι το μεσαίο σε μέγεθος, υπάρχει ένα μικρότερο και ένα μεγαλύτερο με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά στη γκάμα των Bucklite). Πρόκειται για ένα κλασικό πτυσσόμενο μαχαίρι που θυμίζει το περίφημο Buck 110, ίσως το πιό γνωστό και κλασικό πτυσσόμενο μαχαίρι στην ιστορία που πρωτοκυκλοφόρησε το 1964. Η σύγχρονη εκδοχή του κλασικού lockback χρησιμοποιεί πανάλαφρη, γερή και ανατομική λαβή από ενισχυμένο πλαστικό και λάμα 7,6 εκατοστών (στη μεσαία έκδοση) με συνολικό βάρος μόλις 74 γρ. Σημαντική διαφορά σε σύγκριση με το κλασικό 110 είναι ότι πλέον το Bucklite Max διαθέτει και κλιπ μεταφοράς, μια καινοτομία που δεν υπήρχε την εποχή των πρώτων πτυσσόμενων μαχαιριών με λάμα που κλειδώνει.

Η άποψή μας για το συγκεκριμένο μαχαίρι είναι κάτι παραπάνω από θετική, κυρίως σε συνδυασμό με την χαμηλή τιμή πώλησης που το κάνει το ιδανικό μαχαίρι για πρακτική χρήση για κάποιον που θέλει ένα αξιόπιστο και καλό μαχαίρι χωρίς να ξοδέψει πολλά χρήματα ή για κάποιον που θέλει να συμπληρώσει τη συλλογή του και με ένα γερό και κοφτερό μαχαίρι που να είναι αρκετά φθηνό ώστε να μην τον απασχολεί το ενδεχόμενο να χαθεί ή να ταλαιπωρηθεί από τη σκληρή χρήση. Ιδιαίτερα θετικό στοιχείο αποδείχθηκε η εργονομία της λαβής, ενώ το γεγονός ότι η λάμα κόβει σαν ξυράφι είναι μάλλον το προφανές και αναμενόμενο για ένα μαχαίρι της Buck. Μοναδικό σημείο που θέλει προσοχή είναι το γεγονός ότι η κόψη του μαχαιριού είναι ακονισμένη σε μια διαρκή καμπύλη που σχηματίζει ένα πολύ ανοικτό S, και αυτό σημαίνει ότι το μαχαίρι δεν μπορεί να ακονιστεί σωστά σε μιά κλασική, εντελώς επίπεδη πέτρα ακονίσματος-χρειάζεται είτε μια κυλινδρική ή τριγωνική πέτρα ακονίσματος, είτε αρκετή προσοχή ώστε να το ακονίσουμε λίγο πλάγια στη γωνία της τετραγωνισμένης ακμής της πέτρας μας, εάν δεν έχουμε άλλη λύση.

Τελικά, με τα τέσσερα μαχαίρια της δοκιμής μας, συνέβη ένα παράδοξο: ενώ στην πρώτη επαφή μας εντυπωσίασαν περισσότερο τα γυαλιστερά και όμορφα Alpha Hunter, όσο περνούσαν οι μέρες τείναμε να χρησιμοποιούμε και να εκτιμήσουμε όλο και περισσότερο τα δύο φθηνότερα της τετράδας! Περί ορέξεως δεν θα επιμείνουμε, όμως το γενικό συμπέρασμα είναι ότι μιά εταιρεία με την εμπειρία και την παράδοση της Buck μας αποδεικνύει ότι έχει την ικανότητα, όσο περνούν τα χρόνια, να προσφέρει όλο και καλύτερες επιδόσεις με όλο και χαμηλότερο κόστος για τον καταναλωτή. Ειδικά μάλιστα σε εποχές περικοπών και οικονομικής χρήσης, η ικανότητα της Buck να προσφέρει “φθηνό και καλό” (και μάλιστα χωρίς υποχωρήσεις στην ποιότητα) είναι σημαντική ώστε να εξασφαλιστεί η καλή της πορεία στην παγκόσμια αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χριστούγεννα χωρίς γαλοπούλα στην Βρετανία

Χριστούγεννα χωρίς γαλοπούλα στην Βρετανία Καθώς τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών αυξάνονται Χριστούγεννα δίχως την πατροπαράδοτη γαλοπούλα κινδυνεύουν να κάνουν οι Βρετανοί καθώς τα κρούσματα...
37,572ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9,540ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
overcast clouds
13.6 ° C
14.5 °
11.8 °
89 %
3.1kmh
100 %
Τε
13 °
Πε
17 °
Πα
16 °
Σα
16 °
Κυ
16 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ