Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΚυνήγιΑξεσουάρ ΚυνηγούMοντέλα από την Cold Steel

Mοντέλα από την Cold Steel

|

- Advertisement -

Η αμερικανική εταιρεία Cold Steel είναι μια από τις πιο γνωστές ανάμεσα στους κατασκευαστές μαζικής παραγωγής που προσφέρουν μαχαίρια υψηλής ποιότητας στον απαιτητικό χρήστη… 

του Κώστα Λακαφώση

Πριν τριάντα ή σαράντα χρόνια, η αγορά του μαχαιριού ήταν αρκετά διαφορετική από ότι σήμερα, αφού μοιραζόταν κυρίως στα δύο άκρα: είτε στους μικρούς κατασκευαστές που έφτιαχναν μαχαίρια πολύ υψηλής ποιότητας σε περιορισμένη παραγωγή και πολύ υψηλές τιμές, είτε στα βιομηχανικής κατασκευής μαχαίρια σημαντικά χαμηλότερης ποιότητας και τιμής.

Οι μεγάλες εταιρείες που προσπαθούσαν να προσφέρουν μαζικής παραγωγής προϊόν σε υψηλότερη αλλά όχι απλησίαστη τιμή αγοράς δεν ήταν πολλές. Ήταν η εποχή που το Buck 110 ήταν ένας από τους ελάχιστους εκπροσώπους μιας αγοράς που τότε περίπου ξεκίνησε να αναπτύσσεται. Ακριβώς σε αυτή τη χρονική περίοδο, η εικόνα της παγκόσμιας αγοράς μαχαιριού άλλαξε με την είσοδο κάποιων νέων κατασκευαστών που πραγματικά άλλαξαν τα δεδομένα, αναζητώντας νέες τεχνολογίες, νέα σχέδια και επιμένοντας σε μαχαίρια υψηλής ποιότητας με πολύ καλό ατσάλι και πρωτοποριακά εργονομικά χαρακτηριστικά.

- Advertisement -

Πλέον, διαπιστώνουμε από την ιστορία των εταιρειών αυτών, ότι η διαχρονική τους πορεία και η ανάπτυξη μιας καινούριας αγοράς είναι η πιο απτή απόδειξη της επιτυχίας τους. Η Cold Steel ιδρύθηκε το 1980 και ήταν μια από τις πρωτοπόρες εταιρείες (μαζί με την Spyderco και την Benchmade που ιδρύθηκαν περίπου ταυτόχρονα) που άλλαξαν για πάντα τη σημασία της έκφρασης “καλό μαχαίρι” όταν μιλάμε για ένα βιομηχανικό προϊόν και όχι ένα ειδικά κατασκευασμένο χειροποίητο κομμάτι που κατασκευάζεται σε περιορισμένη παραγωγή. Όλες αυτές οι εταιρείες διέθεταν και πιο ακριβά μαχαίρια για τους απαιτητικούς συλλέκτες, όμως τα μαχαίρια που τις έκαναν περίφημες στην αγορά ήταν τα μαχαίρια της μεσαίας κατηγορίας-για την Cold Steel ήταν το σταθερής λάμας SRK και τα πτυσσόμενα (tanto και απλά) Voyager, μαχαίρια απλά σε σχεδιασμό αλλά πολύ κοφτερά, πολύ γερά και πολύ αξιόπιστα σε κάθε χρήση.

Για να ρίξουμε μια ματιά στην γκάμα της Cold Steel, συνειδητά επιλέξαμε να αφήσουμε κατά μέρος τα πιο κλασικά, μεσαίας κατηγορίας μαχαίρια που είναι πλέον πασίγνωστα για την ποιότητα και την αξιοπιστία τους, και να διαλέξουμε τέσσερα μαχαίρια από τα δύο άκρα της γκάμας: δύο από τα πιο ακριβά συλλεκτικά μαχαίρια που απευθύνονται σε πιο “ειδικό” κοινό, αλλά και δύο από τα φθηνότερα μαχαίρια της γκάμας που είναι φτιαγμένα για έναν και μοναδικό λόγο, για να χρησιμοποιούνται σε κάθε είδους σκληρή εργασία.

Τα δύο συλλεκτικά κομμάτια είναι το Sisu και το Konjo, που αν μεταφραστούν και τα δύο, σημαίνουν το ίδιο ακριβώς πράγμα, αλλά σε διαφορετικές γλώσσες! Το Sisu ακολουθεί τις γραμμές και τα χαρακτηριστικά ενός κλασικού φινλανδικού μαχαιριού, και “sisu” στα φινλανδικά σημαίνει “θάρρος, μαχητικότητα”, ακριβώς δηλαδή ότι σημαίνει και “konjo” στα ιαπωνικά! Το Konjo είναι ένα μαχαίρι με λάμα ιαπωνικού στυλ, αλλά “σε ελεύθερη απόδοση”, δηλαδή χωρίς να ακολουθεί πιστά κάποια ιαπωνική παράδοση ή κάποιο συγκεκριμένο μαχαίρι ή σπαθί από την Ιαπωνία.

Και τα δύο μαχαίρια είναι πανέμορφα, είναι πραγματικά κομψοτεχνήματα που θα ζηλέψει κάθε συλλέκτης ή γνώστης του καλού μαχαιριού, και η πραγματική θέση τους είναι σε μία συλλογή. Το ατσάλι τους είναι εξαιρετικής ποιότητας VG1 σε τρείς στρώσεις (είναι η σημερινή εκδοχή του περίφημου San Mai III, του πρώτου ατσαλιού σε στρώσεις που χρησιμοποιήθηκε σε μαχαίρι παραγωγής πριν πολλά χρόνια), και η λάμα είναι ακονισμένη σαν πραγματικό ξυράφι-με σαπουνάδα και πινέλο, μπορείς να ξυριστείς αν το θέλεις! Όμως, τα μαχαίρια αυτά δεν φτιάχτηκαν για να ταλαιπωρούνται στην καθημερινή χρήση, κάτι που φαίνεται κυρίως στο Konjo, του οποίου η λαβή είναι λεπτή και γλιστερή, και είναι φανερό ότι δεν σχεδιάστηκε έτσι από λάθος: υπάρχουν πάρα πολλά μαχαίρια της Cold Steel με εξαιρετικής εργονομίας λαβές που προσφέρουν τέλειο πιάσιμο ακόμα και με βρεγμένα χέρια, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι σχεδιαστές της εταιρείας ξέρουν πολύ καλά να σχεδιάσουν αυτό ακριβώς που χρειάζεται για κάθε χρήση. Εάν το Konjo προοριζόταν για κάποιου είδους πραγματική χρήση, θα είχε άλλη λαβή και άλλη εργονομία-εδώ μιλάμε για ένα πραγματικό κομψοτέχνημα, που μάλιστα προσφέρεται σε μια πανέμορφη δερμάτινη θήκη με διακόσμηση από δέρμα από σαλάχι, όπως τα παραδοσιακά ιαπωνικά σπαθιά! Περίπου τα ίδια ισχύουν και για το Sisu, το οποίο έχει βέβαια πιο χοντρή λαβή και προσφέρεται περισσότερο για πρακτική χρήση, όμως διαθέτει και ένα “αδελφάκι” στη γκάμα της Cold Steel με το όνομα Finn Bear, το οποίο είναι σημαντικά φθηνότερο σε κόστος και απευθύνεται σε όποιον θα ήθελε ένα τέτοιο μαχαίρι για να το χρησιμοποιεί στην πράξη.

Πηγαίνοντας στην άλλη άκρη της γκάμας της αμερικανικής εταιρείας, συναντάμε δύο μαχαίρια με το όνομα Bushman (που παραπέμπει στους αφρικανούς κυνηγούς και πολεμιστές της Νότιας Αφρικής), με την έκδοση σταθερής λάμας να είναι σαφώς η πιο ενδιαφέρουσα και σημαντική, αφού υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια στη γκάμα της Cold Steel και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Αυτό δεν είναι καθόλου παράξενο, αφού το μεγάλο Bushman με τη λάμα των 18 εκατοστών είναι ένα πραγματικό “εργαλείο” που έχει κατασκευαστεί από ατσάλι καλής ποιότητας και με τη λογική “δεν σπάει-δε χαλάει”, κι όλα αυτά με ένα κόστος σαφώς χαμηλότερο σε σχέση με ακριβά μαχαίρια που προσφέρουν λάμα αντίστοιχης ποιότητας. Στην ομορφιά δεν παίρνει καλό βαθμό, όμως δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Το Bushman είναι ιδανικό “δεύτερο” μαχαίρι, είναι το μαχαίρι που μπορεί να έχει κανείς μαζί του για μια δύσκολη στιγμή, για να χρησιμοποιήσουμε σε μια δουλειά που δεν θα θέλαμε να ταλαιπωρήσουμε το “καλό” μας μαχαίρι, ή ακόμα και για να δανείσουμε σε κάποιον από την παρέα που ξέχασε ή έχασε το δικό του μαχαίρι. Η κατασκευή του Bushman γίνεται από ένα ενιαίο φύλλο ατσαλιού SK-5, το οποίο διπλώνεται με τη μέθοδο της ψυχρής σφυρηλάτησης γύρω από μια κατάλληλη μήτρα, φτιάχνοντας ένα εξαιρετικά ανθεκτικό μαχαίρι και αφήνοντας μια κενή κυλινδρική λαβή με τριπλή χρήση: προσφέρει άνετο και σίγουρο πιάσιμο στο χέρι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αποθηκευτικός χώρος για είδη επιβίωσης εάν βουλώσουμε με οποιονδήποτε πρόχειρο τρόπο τις τρύπες, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν μια εξαιρετική αιχμή δόρατος σε ακραίες περιπτώσεις επιβίωσης, εάν βρεθεί κάποιος αποκλεισμένος για μεγάλο χρονικό διάστημα πολύ μακριά από τον πολιτισμό συνεπεία κάποιας φυσικής καταστροφής ή ατυχήματος. Τα δύο σημαντικά στοιχεία που έχουμε να επισημάνουμε από τη σύντομη δοκιμή μας είναι ότι το ατσάλι είναι πραγματικά υψηλής ποιότητας και η κόψη είναι πολύ κοφτερή (καμία σχέση με κάποια φθηνά, δήθεν “κυνηγετικά” μαχαίρια που κόβουν σαν χαρτοκόπτες γραφείου…) και επίσης το γεγονός ότι, όσο παράξενη κι αν μοιάζει στη φωτογραφία η μονοκόμματη αυτή λαβή, στην πράξη αποδεικνύεται άνετη και απόλυτα εργονομική στη χρήση.

Όσο για το δεύτερο της οικογενείας Bushman, το πτυσσόμενο αντίστοιχο, η εικόνα τα λέει όλα, και η δοκιμή δεν προσέφερε καμία έκπληξη: πρόκειται για ένα μεγάλο πτυσσόμενο μαχαίρι με ατσάλινη λαβή που του προσφέρει βάρος αλλά και αντοχή στη σκληρή χρήση όταν η λάμα κλειδωθεί ανοικτή. Το κλείδωμα είναι εξαιρετικά ασφαλές (δεν είναι κλασικό lockback αλλά ένα διαφορετικό σύστημα που η εταιρεία ονομάζει Ram Safe) και απευθύνεται σε εκείνους που θέλουν κάτι απόλυτα αξιόπιστο π.χ. για βαριά αγροτική χρήση, έστω κι αν το ξεκλείδωμα και το κλείσιμο απαιτεί δύο χέρια και αρκετή δύναμη. Το ατσάλι της λάμας είναι το Krupp 4116 που έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιεί σε συγκεκριμένες εφαρμογές τα τελευταία χρόνια η Cold Steel. Πρόκειται για ένα ανοξείδωτο ατσάλι που έχει εξελιχθεί με στόχο την κατασκευή χειρουργικών εργαλείων και νυστεριών και προσφέρει έναν πολύ καλό μέσο όρο ανάμεσα στην αντοχή στη διάβρωση, τη μηχανική αντοχή αλλά και την σκληρότητα της κόψης που δίνει κοφτερή λάμα. Εν γένει, το Pocket Bushman είναι ένα “παράξενο” μαχαίρι από πλευράς διαστάσεων και χρήσης. Θα το λατρέψουν όσοι για κάποιο λόγο χρειάζονται ένα μεγάλο και πολύ γερό πτυσσόμενο μαχαίρι για σκληρή χρήση, αλλά αντίστοιχα πολλοί είναι αυτοί που θα προτιμήσουν κάποιο αντίστοιχου μεγέθους και βάρους μαχαίρι σταθερής λάμας, αποφεύγοντας εντελώς την αναδιπλούμενη λάμα.

Το συνολικό συμπέρασμα δεν είναι άλλο από αυτό που αναφέραμε στην εισαγωγή: μετά από τόσα χρόνια επιτυχημένης πορείας και ανάπτυξης, η παγκόσμια αγορά έχει ήδη “παρασημοφορήσει” την Cold Steel με τη σφραγίδα ποιότητας των προϊόντων της, και μάλιστα σε μια ιδιαιτέρως ανταγωνιστική αγορά. Από τα δύο άκρα της γκάμας που παρουσιάσαμε, μπορεί κανείς να διαπιστώσει το εύρος στη φαντασία και την ικανότητα των σχεδιαστών, όμως η άποψή μας είναι ότι το “ψωμί” για τη συγκεκριμένη εταιρεία βρίσκεται κάπου ενδιάμεσα: στα μεσαίας κατηγορίας αλλά εξαιρετικής ποιότητας μαχαίρια που έχουν φτιάξει το όνομα και τη φήμη της Cold Steel ως μια εταιρεία που δεν κάνει πίσω σε θέματα αντοχής και επίδοσης ενός μαχαιριού.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλιβέρι: Λαθροθήρες κυνηγούσαν παράνομα λαγούς – Σύλληψη από την θηροφυλακή της Δ’ ΚΟΣΕ

Λαθροθήρες κυνηγούσαν παράνομα λαγούς τις πρώτες πρωινές ώρες - Είχαν «πάρει» ήδη δύο λαγούς πριν πέσουν πάνω... στους θηροφύλακες της Δ' ΚΟΣΕ με έδρες...
37,535ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9,390ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
13.7 ° C
14.6 °
12.8 °
61 %
9.4kmh
20 %
Κυ
13 °
Δε
12 °
Τρ
13 °
Τε
15 °
Πε
16 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ