spot_img
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΑξεσουάρ ΚυνηγούΗ προστασία των ματιών είναι πολύ μεγάλο πράγμα...

Η προστασία των ματιών είναι πολύ μεγάλο πράγμα…

|

 

Ανεξάρτητα από το αν βρίσκεστε στο κυνήγι ή στο σκοπευτήριο, υπάρχουν κάποιοι κανόνες ασφαλείας που πρέπει να λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η χρήση προστατευτικών γυαλιών..

 

Του Σοφοκλή Κοσκινά

 

Δεν είναι μικρός, σε ετήσια βάση, ο αριθμός των κυνηγών- σκοπευτών που έχουν ατυχήματα στα μάτια τους. Άλλα σοβαρά, κι άλλα λιγότερο σοβαρά. Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι κυνηγοί στην ύπαιθρο είναι αρκετά δύσκολες, γι’ αυτό και μόνο σπάνιο δεν είναι να χτυπήσει κάποιος το μάτι του σε κάποιο κλαδί, ή από μία άλλη απροσεξία. Και δεν είναι μόνο οι σοβαροί τραυματισμοί. Υπάρχουν και μία σειρά άλλων παραγόντων που μπορούν να «τραυματίσουν» τα μάτια, όπως είναι η σκόνη και τα μικροαντικείμενα που «κουβαλάει» στο πέρασμά του ένας δυνατός αέρας.

 

Τα υπολείμματα της καύσης

 

Επίσης, όσοι ρίχνουν αρκετά φυσίγγια και χρησιμοποιούν αυτογεμή όπλα θα έχουν αντιμετωπίσει κάποια στιγμή το φαινόμενο, ορισμένα υπολείμματα από την καύση της πυρίτιδας να μπαίνουν στα μάτια τους. Βεβαίως, τα περισσότερα από αυτά είναι μικροατυχήματα και δεν καταγράφονται, καθώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι παθόντες δεν πάνε σε Κέντρο Υγείας ή νοσοκομείο για να τους περιθάλψουν. Αυτό, όμως, δεν αποτελεί δικαιολογία. Ο κάθε κυνηγός και σκοπευτής πρέπει να προσέχει τα μάτια και την όρασή του.

Ακόμη και όταν δεν χρησιμοποιείτε το όπλο, προστατευτικά γυαλιά πρέπει να φοράτε, καθώς υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι που μπορεί να βλάψουν τα μάτια σας και δεν είναι μόνο τα φύλλα και τα κλαδιά σε μία πυκνή δασική περιοχή αυτά τα οποία μπορούν να επιφέρουν τραυματισμούς. Ας μην ξεχνάτε, ότι στην περιοχή που κυνηγάτε υπάρχουν και άλλοι κυνηγοί, για τους οποίους δεν μπορείτε να γνωρίζετε το πόσο υπεύθυνα χειρίζεται ο κάθε ένας το όπλο του. Σε τέτοιες καταστάσεις, λοιπόν, τα προστατευτικά γυαλιά αποτελούν… ασπίδα προστασίας για τα μάτια σας, από ένα αδέσποτο σκάγι. Εκτός της προστασίας υπάρχουν και χρωματιστοί φακοί οι όποιοι ανάλογα το φόντο είναι σε θέση να βελτιώσουν κατά πολύ την όραση.

 

 Κριτήρια επιλογής γυαλιών

 

Όταν επιλέγετε προστατευτικά γυαλιά, υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες που πρέπει να λάβετε υπόψη με πρώτη από όλες ότι οι φακοί πρέπει να είναι κατασκευασμένοι από το κατάλληλο υλικό. Τα γυαλιά που φοράει κάποιος για μία πάθηση των ματιών (μυωπία, πρεσβυωπία, αστιγματισμός, κ.α.), καθώς και του ηλίου είναι παντελώς ακατάλληλα. Στην περίπτωση δε που είναι κατασκευασμένα από κρύσταλλο, μπορεί να θρυμματιστούν από πτώση, δυνατό χτύπημα σε κλαδί ή σκάγια και να τραυματίσουν σοβαρά τα μάτια.

Το πολυκαρβονικό είναι το καταλληλότερο υλικό για την κατασκευή των προστατευτικών γυαλιών. Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε πολλά χρήματα για την αγορά τους, καθώς υπάρχουν ζευγάρια γυαλιών που ξεκινούν από τα 10 ευρώ και καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες ενός κυνηγού.

Βεβαίως, υπάρχουν στην αγορά και ακριβότερα ζευγάρια, οι τιμές των οποίων καθορίζονται από την ποιότητα των υλικών που κατασκευάζεται ο σκελετός αλλά και οι φακοί. Ελαφριά πλαίσια που κατασκευάζονται από πλαστικό ή τιτάνιο είναι συνήθως τα πιο άνετα.

 

Φακοί που «αγκαλιάζουν» το μάτι

 

Την δεκαετία του ’80 τα προστατευτικά γυαλιά κατασκευάζονταν με την λογική να είναι επίπεδα. Αυτό το στυλ γυαλιών ονομάζονται γυαλιά αεροπόρων (pilot). Σήμερα, συνιστώνται γυαλιά που οι φακοί τους έχουν κυρτό σχήμα, καλύπτοντας τα μάτια και στο πλάι, μία προστασία που δεν προσφέρουν τα επίπεδα γυαλιά. Οι κυρτοί φακοί που «αγκαλιάζουν» το μάτι, είναι αυτοί που χρησιμοποιούν σήμερα οι περισσότεροι καταναλωτές, ασχέτως του τύπου των γυαλιών που φορούν. Ωστόσο όσοι αγοράζουν προστατευτικά γυαλιά για το κυνήγι με τέτοιους φακούς, καλό θα είναι να ελέγξουν δύο πράγματα:

  • Πρώτα, μήπως έχουν κάποια οπτική παραμόρφωση λόγω κυρτότητας του φακού, κάτι που προκαλέσει προβλήματα στις τουφεκιές.
  • Δεύτερον, να υπάρχει αρκετός χώρος μεταξύ γυαλιών και προσώπου περιφερειακά του ματιού, ώστε να περνά επαρκής αέρας για να μην θολώνουν.

 

Ο χρωματισμός των φακών

 

Στην αγορά υπάρχουν διαθέσιμα πολλά χρώματα προστατευτικών φακών. Γκρι, πορτοκαλί, κίτρινο και μοβ είναι τέσσερα από τα πιο δημοφιλή χρώματα για να επιλέξετε. Το γκρι ή το γκρι-πράσινο περιορίζουν τη μεγάλη φωτεινότητα  χωρίς να παρεμποδίζουν τη γενική αντίληψη. Οι κίτρινοι και πορτοκαλί φακοί μπορούν να παρέχουν πιο λεπτομερή οπτική επαφή με τα αντικείμενα ή τα θηράματα. Το χρώμα του κεχριμπαριού λειτουργεί καλά σε συννεφιασμένες μέρες, βοηθώντας τον κυνηγό να έχει καλύτερη οπτική επαφή με τα θηράματα σε συνθήκες κακού φωτισμού. Οι μοβ και μπλε φακοί μπορούν να βοηθήσουν να διακρίνετε έναν στόχο που έχει φόντο δέντρα.

 

Τα συν και τα πλην των πολωτικών φακών

 

Οι πολωτικοί φακοί είναι οι καλύτεροι για συνθήκες έντονου ηλιακού φωτισμού, ενώ τις ημέρες που είναι σκοτεινές ή συννεφιασμένες περιορίζουν την όραση. Οι πολωτικοί φακοί περιορίζουν την αντανάκλαση του φωτός, οπότε αν κινείστε σε περιοχές με έντονες αντανακλάσεις όπως χιόνι, νερό, άμμο, βραχώδη εδάφη, είναι καλό να τους επιλέξετε. Οι ιδιότητες που προσφέρουν θα ενισχύσουν σημαντικά την όρασή σας. Τα πολωτικά γυαλιά είναι ιδανικά για έντονες συνθήκες φωτισμού, σε διαφορετική περίπτωση θα σαν μειώσουν την ορατότητα.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοζάνη: Κοπάδι αγριογούρουνων βολτάριζε στο δρόμο προς Πτολεμαΐδα – Βίντεο

Κοζάνη: Κοπάδι αγριογούρουνων βολτάριζε στο δρόμο προς Πτολεμαΐδα Το κυνήγι έχει πάψει εδώ και καιρό και τα αγριογούρουνα δίχως κανένα φόβο πλέον ξεχύνονται στους...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ