spot_img
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΑξεσουάρ ΚυνηγούHANWAG ALASKA GTX - HANWAG ALVERSTONE II GTX

HANWAG ALASKA GTX – HANWAG ALVERSTONE II GTX

|

{module Kyrgias}

 

Δοκιμάζουμε δύο διαφορετικά άρβυλα της γερμανικής Hanwag και ετοιμαζόμαστε για ορειβατικές ή κυνηγετικές εξορμήσεις σε δύσκολα εδάφη.

 

του Κώστα Λακαφώση

 

Η Hanwag είναι μια γερμανική εταιρεία που από το 1921 κατασκευάζει υποδήματα πολύ υψηλής ποιότητας στην έδρα της στη Βαυαρία. Τα εξαιρετικής αντοχής και ιδιαιτέρως καλοφτιαγμένα άρβυλα που κατασκευάζει, σίγουρα δεν είναι από τα φθηνότερα της αγοράς, όμως το υψηλότερο κόστος αγοράς δικαιολογείται και δικαιώνεται σε βάθος χρόνου από την μακροζωία αλλά και την ασφάλεια που προσφέρουν στα πετρώδη και δύσβατα εδάφη. Άλλωστε, σε όλα τα μοντέλα της Hanwag μπορεί να αντικατασταθεί η σόλα όταν φθαρεί, οπότε εάν κανείς περιποιείται στοιχειωδώς τα άρβυλά, του, θα τα φοράει για πάρα πολλά χρόνια πριν χρειαστεί τελικά να τα αντικαταστήσει.

 

{loadposition content-article 17} 

 

Τα μοντέλα που είχαμε στη διάθεσή μας για δοκιμή ήταν το κλασικό Alaska GTX καθώς και το νέο μοντέλο της σειράς Alverstone με τον κωδικό Alverstone II GTX. Διαβάζοντας την περιγραφή και τις θεωρητικές προδιαγραφές, θα περίμενε κανείς περισσότερες ομοιότητες και λιγότερες διαφορές από όσες διαπιστώσαμε στην πράξη φορώντας και τα δύο διαφορετικά μοντέλα και ανεβαίνοντας τις σκληρές και πετρώδεις πλαγιές στα νταμάρια της Πεντέλης. Για να διευκολύνει την επιλογή, η εταιρεία κατατάσσει τα υποδήματά της σε τέσσερις κατηγορίες: ALPINE, TREK, HIKE και TRAVEL, με την πρώτη να χαρακτηρίζει άρβυλα ορειβασίας και χιονιού και την τέταρτη να αντιστοιχεί σε ελαφριά και μαλακά παπούτσια εκδρομής. Τα Alaska και Alverstone ανήκουν και τα δύο στην κατηγορία TREK που σημαίνει ότι είναι κατάλληλα για πολύωρη πεζοπορία με αρκετά υψηλό φορτίο στην πλάτη, ενώ και τα δύο ανήκουν στην ίδια κατηγορία σε επίπεδο σκληρότητας σόλας (BC μεταξύ A, B, C και D). Ανοίγουμε μια παρένθεση εδώ για να επισημάνουμε ότι η σκληρότερη σόλα και το πιό χοντρό και σταθερό άρβυλο προσφέρει πιό ξεκούραστο περπάτημα σε ιδιαιτέρως πετρώδες και δύσβατο περιβάλλον, ενώ είναι και πιό ασφαλές για κάποιον που είναι βαρύτερος και ίσως λιγότερο γυμνασμένος. Άρα, και τα δύο συγκεκριμένα άρβυλα, ανήκοντας στην κατηγορία TREK, διαθέτουν σαφώς πιό σκληρές σόλες και πιό άκαμπτο σχεδιασμό σε σχέση με τα ελαφριά άρβυλα πεζοπορίας που ανήκουν στην κατηγορία HIKE.

 

{loadposition content-article18}

 

Στη θεωρία, όπως είπαμε, μοιάζουν αρκετά, αφού κατηγοριοποιούνται στις ίδιες ακριβώς κατηγορίες χρήσης και σκληρότητας, ενώ και τα δύο διαθέτουν αδιάβροχη και διαπνέουσα μεμβράνη GoreTex που τα κάνει ιδιαιτέρως κατάλληλα για χρήση σε χιόνι, βροχή ή σε μικρά υδάτινα εμπόδια. Από τα δύο, το μοντέλο Alaska είναι λίγο βαρύτερο (1640 το ζευγάρι έναντι 1460 του Alverstone II), είναι κατασκευασμένο με μονοκόμματη κατασκευή χωρίς πολλές ραφές ενώ χρησιμοποιεί σόλα Vibram® Fuora.

Το Alverstone II (πιό ελαφρύ και με διαφορετική σόλα σε σχέση με το προηγούμενο αντίστοιχο μοντέλο) διαθέτει μια πιό μοντέρνα όψη και βελτιωμένο σύστημα δεσίματος για τα κορδόνια, ενώ ο σχεδιασμός της σόλας Vibram® Integral Light με έντονο πρισματικού σχήματος ανάγλυφο προσφέρει πολύ καλή πρόσφυση σε βράχους και πετρώδη εδάφη.

 

Στο βουνό

Αυτό που δεν θα μπορούσε να ανακαλύψει κανείς μόνο από τις φωτογραφίες και τις προδιαγραφές, είναι η αίσθηση σε πραγματικές συνθήκες, καθώς και η ουσιώδης διαφορά που διαπιστώσαμε ανάμεσα στα δύο μοντέλα: παρόλο που η εταιρεία τα δηλώνει σχεδόν ίδια σε προδιαγραφές και ίδια σε κατηγοριοποίηση, εμείς διαπιστώσαμε μια σαφέστατη διαφορά στην σκληρότητα της σόλας (τα Alaska έχουν σαφώς πιό σκληρή και άκαμπτη σόλα) αλλά και μια αντίστοιχη και λίγο μικρότερη διαφορά στην ακαμψία του σκελετού, οπότε και έναν διαφορετικό χαρακτήρα ανάμεσα στα δύο μοντέλα: τα Alverstone II GTX είναι λίγο πιό μαλακά, πιό ελαφριά και πιό άνετα τόσο στο περπάτημα όσο και στο σκαρφάλωμα, προσφέρουν εξαιρετική πρόσφυση σε εγκοπές και στενά πατήματα στο σκαρφάλωμα σε βράχια, ενώ επιπλέον προσφέρουν αρκετή αίσθηση ώστε να μπορεί κανείς να οδηγήσει αυτοκίνητο (αρκεί να υπάρχει χώρος, δηλαδή να μην είναι πολύ στριμωγμένα τα πεντάλ όπως σε κάποια μικρότερα επιβατικά αυτοκίνητα). Όμως, για μια πιο extreme ανάβαση στα όρια του αλπικού τοπίου και για περιπτώσεις που κανείς σκοπεύει να κουβαλήσει μεγαλύτερα φορτία στην πλάτη ή να βρεθεί σε χιόνια ή πάγους, τα Alaska GTX είναι σίγουρα η πιό …”τετρακίνητη” επιλογή που επιπλέον λειτουργεί καλά και με κραμπόν για ανάβαση σε πάγο. Πάντως, μιά σημαντική παράμετρος είναι και το σωματικό βάρος του χρήστη, αφού τα παραπάνω σχόλια έρχονται από έναν λεπτό, ελαφρύ και ψηλό χρήστη με βάρος 68 κιλών και πολύ καλή φυσική κατάσταση. Ο συγκεκριμένος χρήστης “ταίριαξε” λίγο καλύτερα με το μοντέλο Alverstone II GTX, όμως κάποιος άλλος χρήστης με διαφορετικό σωματότυπο και με σωματικό βάρος που μπορεί να είναι 20 ή 30 κιλά παραπάνω, ίσως να αισθάνεται πιό σταθερά και ξεκούραστα σε δύσβατο, βραχώδες περιβάλλον με τα Alaska GTX.

Εμείς, πάντως, για το μόνο που δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία είναι η “γερμανική” ποιότητα κατασκευής των προϊόντων της Hanwag και η αντίστοιχη μακροζωία που θα προσφέρουν στον χρήστη. Από τη μεγάλη γκάμα των υποδημάτων της βαυαρικής εταιρείας, είναι βέβαιο ότι ο καθένας θα μπορέσει να βρει ένα μοντέλο που να ταιριάζει καλύτερα στις δικές του προτεραιότητες.

 Τα μποτάκια Hanwag εισάγονται στην χώρα μας από την εταιρεία Αθ. Γιαλιτάκης Α.Ε.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το χιούμορ στο κυνήγι: Άδραξε αυτό που μπορείς

Το χιούμορ στο κυνήγι: Άδραξε αυτό που μπορείς Γεροντοπαλίκαρο ο Μιχάλης, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, κάτι παραπάνω από 50 ετών, απόφοιτος της Παντείου και...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ