Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΚυνήγιΑξεσουάρ ΚυνηγούFitorch EC10 – Fitorch P30Z: Πανίσχυροι & πολυχρηστικοί..

Fitorch EC10 – Fitorch P30Z: Πανίσχυροι & πολυχρηστικοί..

|

- Advertisement -

 

- Advertisement -

Είναι η τρίτη φορά που δοκιμάζουμε φακούς από την εταιρεία Fitorch και πλέον δεν έχουμε καμία αμφιβολία για την ποιότητα κατασκευής και τα προηγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά τους. Αυτό που κάνει εντύπωση, πλέον, είναι το γεγονός ότι κάθε νέο μοντέλο που δοκιμάζουμε, έχει κάτι ουσιωδώς διαφορετικό να προσφέρει σε σχέση με τα προηγούμενα, δημιουργώντας μια πληρέστατη γκάμα που καλύπτει κάθε ανάγκη…

 

Του Κώστα Λακαφώση

 

Τα τελευταία χρόνια, με την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας των LED αλλά και των επαναφορτιζόμενων μπαταριών λιθίου, είναι πλέον “εύκολο” να έχει κανείς ισχυρό φως και μεγάλη διάρκεια μπαταρίας, αφού τα βασικά τεχνικά προβλήματα έχουν λυθεί. Όμως, εδώ έρχεται να παίξει ρόλο η εμπειρία και η ικανότητα των σχεδιαστών κάθε εταιρείας, οι οποίοι σε συνεργασία και με τους συναδέλφους τους από το εμπορικό τμήμα, θα πρέπει να καταφέρουν να αφουγκραστούν τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των καταναλωτών ώστε να σχεδιάσουν προϊόντα προσαρμοσμένα στην αγοραστική ζήτηση. Οι φακοί της Fitorch είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της προσαρμογής των τεχνικών χαρακτηριστικών και των δυνατοτήτων σε διαφορετικά “πακέτα” που απευθύνονται σε διαφορετικές ανάγκες χρηστών: αν και διαθέτει αρκετά μοντέλα σε παραπλήσιες εξωτερικές διαστάσεις, μέγεθος, βάρος και σχήμα, τα μοντέλα αυτά δεν αλληλοκαλύπτονται, ούτε και είναι ανταγωνιστικά μεταξύ τους, αφού απευθύνονται σε άλλους χρήστες με διαφορετικές ανάγκες και προτεραιότητες. Για παράδειγμα, το μοντέλο P30Z της δοκιμής μας, το οποίο μπορεί να μοιάζει με άλλα μοντέλα που έχουμε δοκιμάσει στο παρελθόν, όμως μια προσεκτικότερη ματιά αποδεικνύει ότι είναι ένα μοντέλο με συγκεκριμένες τεχνικές ιδιαιτερότητες που καλύπτουν πολύ συγκεκριμένες ανάγκες.

Ας θυμηθούμε κάτι από την δοκιμή του Fitorch PR40 που δημοσιεύτηκε σε προηγούμενο τεύχος μας: γράφαμε για το πανίσχυρο αυτό μοντέλο ότι “ο συγκεκριμένος φακός που δοκιμάσαμε, δεν είναι κατάλληλος για κάποιον τεχνικό (ηλεκτρολόγο, υδραυλικό, μηχανικό ή οποιασδήποτε παραπλήσιας ειδικότητας) που θέλει έναν φακό για να φωτίζει σε πολύ κλειστούς χώρους, αφού η δέσμη του είναι ιδιαίτερα στενή και το φως του είναι πολύ συγκεντρωμένο σε ένα σημείο. Αντιθέτως, πρόκειται για έναν πραγματικά απίστευτων επιδόσεων φακό Έρευνας και Διάσωσης, με πανίσχυρη και συγκεντρωμένη δέσμη που “χτυπάει” τόσο μακριά σε αποστάσεις που πλέον δεν φτάνει το μάτι!”  Σε απάντηση του παραπάνω σχολίου μας, έρχεται ο P30Z για να καλύψει αυτό ακριβώς το κενό και να εξυπηρετήσει άριστα τις ανάγκες φωτισμού που έχουν όσοι εργάζονται σε κλειστούς χώρους, χωρίς όμως να αφαιρεί τη δυνατότητά του να στείλει ένα “καρφί” ισχυρού φωτός σε μια μακρινή απόσταση εάν προκύψει τέτοια ανάγκη. Αυτό επιτυγχάνεται με ένα εξαιρετικής απόδοσης σύστημα μεταβλητής εστίασης της δέσμης, που ξεκινά από την κλασική στενή και πολύ φωτεινή δέσμη αλλά μπορεί να φτάσει μέχρι την κατάργηση της εστίασης και την απαλή διάχυση του φωτός με έναν τρόπο που καλύπτει με γλυκό και ομοιόμορφο φως μια γωνία περίπου 100-110 μοιρών και φωτίζει πολύ καλά έναν στενό χώρο σε ένα μηχανοστάσιο, έναν ηλεκτρολογικό πίνακα ή κάποια μηχανικά μέρη κάποιου οχήματος, αεροσκάφους ή πλοίου.

Ανοίγουμε εδώ μια μικρή τεχνική παρένθεση για να παρατηρήσουμε ότι οι φακοί με μεταβλητή εστίαση της δέσμης υπήρχαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, πριν από την εποχή των LED. Όμως, έστω κι αν η γενική ιδέα παραμένει η ίδια, η εφαρμογή είναι αρκετά διαφορετική λόγω της διαφορετικής γεωμετρίας μιάς επίπεδης φωτοδιόδου (LED) που εκπέμπει φως προς τα εμπρός και ελάχιστο προς το πλάι, σε αντίθεση με τις κλασικές λάμπες πυρακτώσεως που εξέπεμπαν φως προς όλες τις κατευθύνσεις. Έτσι, τα κάτοπτρα των φακών LED είναι διαφορετικής γεωμετρίας σε σχέση με τα κάτοπτρα των παλιάς τεχνολογίας φακών, αλλά διαφέρει και ο τρόπος της εστίασης: στον συγκεκριμένο φακό, αντί να μετακινείται η θέση της λυχνίας ως προς το κάτοπτρο για να δώσει μεγαλύτερο ποσοστό διάχυσης, στην ουσία μετακινείται με έναν τρόπο που το κάτοπτρο καταργείται τελείως και μένει “γυμνό” το φως του LED με ένα επιπλέον ημιδιαφανή φακό διάχυσης (diffuser) στην μπροστινή του πλευρά ώστε να σκορπίζει το φως με απόλυτη ομοιογένεια και χωρίς φωτεινά και σκοτεινά “δαχτυλίδια” όπως θυμόμαστε από τους φακούς παλιάς τεχνολογίας.

Κατά τα άλλα, ο φακός αυτός διατηρεί τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά της γκάμας της Fitorch, με αλουμινένιο σώμα υψηλής ποιότητας, αδιαβροχοποίηση IPX-8 (30 λεπτά σε βάθος 2 μέτρων) και επαναφορτιζόμενη μπαταρία τύπου 18650 χωρητικότητας 2600mAh που επαναφορτίζεται μέσω καλωδίου USB όπως το κινητό μας τηλέφωνο. Διαθέτει τρία επίπεδα φωτισμού: 750 lumens για λίγο παραπάνω από 2 ώρες, 300 lumens για σχεδόν 4 ώρες, αλλά και μια χαμηλή σκάλα με έμφαση στη διάρκεια της μπαταρίας, αφού έχουμε 30 lumens για 120 ώρες. Επιπλέον, υπάρχουν και οι λειτουργίες strobe και SOS, αν και η επιλογή τους είναι μάλλον δύσκολη μέσω του ενός και μοναδικού διακόπτη λειτουργίας. Όμως, ο συγκεκριμένος φακός δεν φτιάχτηκε για αστυνομική ή στρατιωτική χρήση και άρα (σωστά) δίνει έμφαση στον απλό τρόπο λειτουργίας με ένα κουμπί και τρία επίπεδα φωτισμού, όπου κάθε φορά που σβήνεις τον φακό μένει στη μνήμη και ανάβει και πάλι η τελευταία ρύθμιση.

Ας σημειώσουμε, κλείνοντας, ότι ο συγκεκριμένος φακός είναι εξαιρετική επιλογή για οποιονδήποτε ασχολείται με τεχνικές εργασίες, όμως είναι επίσης ιδιαιτέρως κατάλληλος και ως βοηθητικός φακός για τον κυνηγό ή τον πεζοπόρο που μπορεί να ξεμείνει στο βουνό μετά τη δύση του ηλίου, αφού συνδυάζει την ισχυρή εστιασμένη δέσμη για να εντοπίσουμε το μονοπάτι στην απέναντι πλαγιά αλλά και το γλυκό και καθαρό φως της ανεστίαστης δέσμης για να φωτίσουμε τα βήματά μας στο σκοτάδι.

Ο δεύτερος φακός της δοκιμής μας, ο Fitorch EC10 είναι ένας μικρός αλλά πολύ ισχυρός φακός ο οποίος θα μπορούσε να πει κανείς ότι βρίσκεται ακριβώς στην εποχή του στην γιορτινή περίοδο που διανύουμε, αφού είναι ένα εξαιρετικό δώρο για κάθε αγαπημένο μας πρόσωπο! Με διαστάσεις που χωράνε εξίσου καλά, τόσο στην αντρική τσέπη όσο και στη γυναικεία τσάντα (αλλά και στο παιδικό σακίδιο κατασκήνωσης), ο EC10 χρησιμοποιεί μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία τύπου 14500 με χωρητικότητα 750mAh, ενώ (πολύ σημαντικό) μπορεί να λειτουργήσει και με μια απλή αλκαλική μπαταρία ΑΑ σε περίπτωση ανάγκης (με λίγο χαμηλότερη μέγιστη απόδοση φωτισμού). Πάντως, η επαναφορτιζόμενη μπαταρία διαθέτει υπεραρκετή διάρκεια για έναν βοηθητικό φακό τσέπης, αφού διαρκεί για σχεδόν μια ώρα στη μέγιστη ένταση των 700 lumens, ενώ διαρκεί για δυόμισυ ώρες στην μεσαία (και πρακτικά πιό χρήσιμη) ένταση των 100 lumens, ενώ για οικονομία κατανάλωσης υπάρχει και η χαμηλή ένταση των 30 lumens για 8 ώρες. Η φόρτιση της μπαταρίας γίνεται μέσω καλωδίου USB, σαν αυτό που χρησιμοποιούν πλέον τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα, οπότε είναι δύσκολο να μείνεις από μπαταρία αφού φορτίζεις οπουδήποτε χωρίς ειδικό φορτιστή και καλώδια. Η ποιότητα του φωτός είναι πολύ καλή, ενώ η γεωμετρία του μικρού κατόπτρου (μόλις 18,5 χιλιοστά εξωτερική διάμετρος) αναγκάζει τη δέσμη να είναι λιγότερο εστιασμένη στις πολύ μακρινές αποστάσεις. Αυτό, όμως, δεν είναι αρνητικό σε έναν τέτοιο μικρό φακό τσέπης, αφού η λίγο μεγαλύτερη διάχυση κάνει τη δέσμη πιό χρήσιμη σε καθημερινή χρήση σε πιό κοντινές αποστάσεις. Έτσι, με αδιαβροχοποίηση IPX8 και εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο μικρός EC10 είναι ένας “αθάνατος” φακός που θα εντυπωσιάσει με τις επιδόσεις του αλλά και θα ζήσει στην τσέπη του τυχερού αποδέκτη του δώρου για πάρα πολλά χρόνια!

f: https://www.facebook.com/fitorchgreece/

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέτσοβο: Nεκρές αγελάδες από κεραυνό

Μέτσοβο: Αγελάδες νεκρές από κεραυνό Μπουρίνι χτύπησε το Μέτσοβο κατά την διάρκεια της νύχτας. Στην περιοχή εκδηλώθηκαν πολύ ισχυροί άνεμοι συνοδευόμενοι από βροχόπτωση. Την ίδια ώρα...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,510ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
23.9 ° C
24.7 °
22.8 °
57 %
3.1kmh
20 %
Δε
24 °
Τρ
22 °
Τε
22 °
Πε
23 °
Πα
23 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ