Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΚυνήγιΑξεσουάρ ΚυνηγούΕργαλεία ακονίσματος με διαμαντόσκονη

Εργαλεία ακονίσματος με διαμαντόσκονη

|

- Advertisement -

Εκτός από τις φυσικές ή τεχνητές πέτρες ακονίσματος, ένα χρήσιμο υλικό ακονίσματος με συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες στη χρήση του είναι και η διαμαντόσκονη, προσαρμοσμένη σε εργαλεία διαφόρων μεγεθών και σχημάτων.

 

κείμενο – φωτογραφίες KΩΣΤΑΣ ΛΑΚΑΦΩΣΗΣ

 

- Advertisement -

Τα αδαμαντοφόρα κοπτικά εργαλεία χρησιμοποιούνται σε πολλές και διαφορετικές χρήσεις στη βαριά βιομηχανία, αφού το διαμάντι είναι ένα υλικό που δίνει τη δυνατότητα κοπής ή διάτρησης σε πολλά διαφορετικά υλικά, από τσιμέντο (σκυρόδεμα) μέχρι μάρμαρα και πετρώματα, αλλά και μέταλλα διαφόρων ειδών.

 

 {loadposition content-article20}

 

Η κατασκευή ενός αδαμαντοφόρου εργαλείου, ξεκινά από την κατασκευή της πολύ λεπτής διαμαντόσκονης (αφού δεν μιλάμε για πραγματικό ορυκτό διαμάντι, αλλά για συνθετικό διαμάντι που κατασκευάζεται ειδικά για αυτή τη χρήση), η οποία, ανάλογα με το μέγεθος του κόκκου προσφέρει διαφορετικά επίπεδα κοπής και λείανσης.

Για να καταφέρουμε, όμως, να χρησιμοποιήσουμε στην πράξη τις μηχανικές ιδιότητες της πολύ λεπτής σκόνης διαμαντιού, θα πρέπει να καταφέρουμε να τη σταθεροποιήσουμε πάνω σε μία επιφάνεια του κατάλληλου σχήματος, είτε πρόκειται για μεγάλο δίσκο κοπής, είτε για «ποτήρι» διάτρησης, είτε, στην περίπτωσή μας, για επίπεδη πλάκα ακονίσματος.

Αυτό επιτυγχάνεται με την ανάμιξη της σκόνης με την κατάλληλη σκόνη μετάλλου και τη συσσωμάτωσή τους, υπό πολύ υψηλές πιέσεις σε ένα κατά το δυνατόν ομοιογενές και ισχυρό υλικό που μοιάζει με μεταλλικό υλικό, μέσα στο οποίο είναι «φυτεμένοι» οι μικροκρύσταλλοι του διαμαντιού.

 

Tα εργαλεία ακονίσματος

Από την ποιότητα και την αντοχή της συσσωμάτωσης διαμαντιού και μετάλλου βάσης, εξαρτάται και η μακροζωία του εργαλείου μας, αφού η φθορά του δεν προκύπτει από τη φθορά των ίδιων των κρυστάλλων του διαμαντιού, αλλά από τη βίαιη αποκόλλησή τους από τη μεταλλική μήτρα στην οποία στηρίζονται.

Ας αφήσουμε, όμως, τη θεωρία και ας πάμε στην πράξη, μιλώντας ειδικά για τα εργαλεία ακονίσματος μαχαιριών, τα οποία μπορεί να είναι είτε σε μορφή επίπεδης πλάκας, είτε σε μορφή κυλινδρικής ή ελαφρά κωνικής ράβδου, σε διάφορες διαθέσιμες διαμέτρους.

Αν ξεκινήσουμε από το σχήμα, θα παρατηρήσουμε ότι η επίπεδη πλάκα είναι πιο κατάλληλη για μαχαίρια με απλή κόψη χωρίς οδοντώσεις και χωρίς παράξενα σχήματα με ανάποδη καμπυλότητα (με σχήμα λάμας σαν δρεπάνι).

Από την άλλη, μία κυλινδρική ράβδος μεγαλύτερης διαμέτρου είναι κατάλληλη για πιο μεγάλα μαχαίρια όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα, ενώ μία μικρή και λεπτή ράβδος ακονίσματος είναι κατάλληλη για μαχαίρια με οδοντώσεις.

Όμως, σημαντικότερο από το σχήμα του εργαλείου είναι το υλικό τριβής και οι ιδιαιτερότητές του, αφού τα αδαμαντοφόρα εργαλεία ακονίσματος είναι ιδιαιτέρως κατάλληλα για κάποιους τύπους ατσαλιού και κάποια συγκεκριμένα είδη μαχαιριών, όμως είναι εντελώς ακατάλληλα για κάποια άλλα.

Άρα, είναι σημαντικό να αντιληφθεί κανείς τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου εργαλείου, ώστε να μην το χρησιμοποιήσει σε κάποιο μαχαίρι για το οποίο δεν συνίσταται η χρήση του.

 

Η χρήση ανά περίπτωση

Ας δούμε ποιά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των αδαμαντοφόρων εργαλείων ακονίσματος: σε σύγκριση με τις φυσικές ή τεχνητές πέτρες ακονίσματος, τα αδαμαντοφόρα εργαλεία προσφέρουν πιο γρήγορη αφαίρεση υλικού, τόσο σε μαλακά όσο και σε πολύ σκληρά ατσάλια, κάτι που είναι πολύ χρήσιμο όταν θέλουμε να επαναφέρουμε γρήγορα ένα τελείως στομωμένο μαχαίρι σε λειτουργική κατάσταση.

Επίσης, είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα όταν θέλουμε να επισκευάσουμε κάποιο χτύπημα στην κόψη ενός μαχαιριού, που έχει δημιουργήσει κάποιο μικρό τοπικό πρόβλημα και «σκάλωμα» της κόψης.

Μία δουλειά που θα έπαιρνε πολλή ώρα και πολύ κόπο με μία ορυκτή πέτρα ακονίσματος, γίνεται πολύ πιο γρήγορα και εύκολα με μία αντίστοιχη διαμαντόπετρα.

Όμως, από την άλλη, το αρνητικό είναι ότι τα αδαμαντοφόρα εργαλεία κόβουν με πιο «άγριο» τρόπο και αφήνουν μία τραχιά και κάπως «πριονωτή» κόψη ως τελικό αποτέλεσμα, κάτι που είναι εντελώς ανεπιθύμητο σε κάποια συγκεκριμένα είδη μαχαιριών και σε κάποια είδη ατσαλιού.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το γνωρίζουμε, ώστε να επιλέξουμε τη χρήση του συγκεκριμένου εργαλείου για το ακόνισμα των μαχαιριών και των ατσαλιών στα οποία ταιριάζει καλύτερα.

Βέβαια, υπάρχει πάντα και η δυνατότητα να κάνεις το αρχικό ακόνισμα μιας στομωμένης λάμας ή την επισκευή κάποιου χτυπήματος στην κόψη, με τη βοήθεια του αδαμαντοφόρου εργαλείου και έπειτα να περάσεις σε λείανση και φινίρισμα της κόψης, περνώντας από μεσαία και έπειτα λεπτή πέτρα.

Αυτό είναι μία καλή επιλογή για ένα μαχαίρι με πολύ σκληρό ατσάλι υψηλών προδιαγραφών, όπου θέλουμε να ακονίσουμε πιο γρήγορα αλλά δεν θέλουμε να αφήσουμε στο τέλος τραχιά, πριονωτή κόψη.

Αντιθέτως, σε ένα φθηνότερο μαχαίρι με μαλακό ατσάλι χαμηλότερων προδιαγραφών, είναι πολύ πιθανόν να προτιμάμε ως τελικό αποτέλεσμα το πιο άγριο φινίρισμα που αφήνει η διαμαντόσκονη, αφού τα πιο μαλακά ατσάλια δεν ανταποκρίνονται καλά στο ακόνισμα με πολύ λεπτή πέτρα, ενώ κόβουν καλύτερα με το πιο τραχύ ακόνισμα της διαμαντόσκονης.

Εδώ θα μπορούσε εύλογα να αναρωτηθεί κάποιος «γιατί δεν χρησιμοποιούμε πιο λεπτή διαμαντόσκονη για πιο λεπτό φινίρισμα;», όμως η διαμαντόσκονη ακόμα και στο πιο λεπτό «νούμερο» που κυκλοφορεί στην αγορά, είναι πάντοτε πιο «επιθετική» από την λεπτή πέτρα.

Φυσικά και υπάρχουν διαφορετικά «νούμερα» στα αδαμαντοφόρα εργαλεία, όμως όταν μιλάμε για μαχαίρια με λεπτή κόψη και καλό ατσάλι, στην πραγματικότητα η διαβάθμιση είναι πάντοτε προς το χοντρό ακόνισμα και όχι προς το λεπτό.

Συνοψίζοντας, τα αδαμαντοφόρα εργαλεία είναι σίγουρα πολύ χρήσιμα για το ακόνισμα διαφόρων μαχαιριών διαφορετικών μεγεθών και προδιαγραφών, όμως δεν είναι για όλες τις χρήσεις και για όλες τις περιπτώσεις.

Τα προτιμάμε για το ακόνισμα και το τελικό φινίρισμα των μαχαιριών με πιο μαλακό ατσάλι, όμως στα μαχαίρια με ατσάλι πολύ υψηλών προδιαγραφών, τα χρησιμοποιούμε μόνο για το αρχικό ακόνισμα και τη βασική διαμόρφωση της κόψης, υπολογίζοντας πάντα ότι θα πρέπει να κάνουμε το τελικό φινίρισμα με κάποια πιο λεπτή πέτρα ακονίσματος.

Από την άλλη, λόγω μικρού μεγέθους και βάρους, αλλά και λόγω των υψηλών επιδόσεων στην ταχύτητα του ακονίσματος, μία μικρή αδαμαντοφόρα ράβδος ακονίσματος είναι απαραίτητο συμπλήρωμα ενός κιτ επιβίωσης και απαραίτητη προσθήκη στον εξοπλισμό μας για οποιαδήποτε ορειβατική, κυνηγετική ή φυσιολατρική εξόρμηση στο βουνό ή στη θάλασσα, όπου σε μία δύσκολη στιγμή ή σε μία κατάσταση επιβίωσης θα μας εξασφαλίσει ένα γρήγορο και αποτελεσματικό ακόνισμα οποιασδήποτε λάμας.

 

Αντιπρόσωπος Lansky-Fallkniven:

Χαρ. Αναστασίου, τηλ 22310 51480  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλιβέρι: Λαθροθήρες κυνηγούσαν παράνομα λαγούς – Σύλληψη από την θηροφυλακή της Δ’ ΚΟΣΕ

Λαθροθήρες κυνηγούσαν παράνομα λαγούς τις πρώτες πρωινές ώρες - Είχαν «πάρει» ήδη δύο λαγούς πριν πέσουν πάνω... στους θηροφύλακες της Δ' ΚΟΣΕ με έδρες...
37,535ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9,390ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
13.7 ° C
14.6 °
12.8 °
61 %
9.4kmh
20 %
Κυ
13 °
Δε
12 °
Τρ
13 °
Τε
15 °
Πε
16 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ