Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΚυνήγιΑξεσουάρ ΚυνηγούCAT Lights: Εργαλεία για απαιτητικούς χρήστες

CAT Lights: Εργαλεία για απαιτητικούς χρήστες

|

- Advertisement -

Δοκιμάζουμε μία σειρά αλουμινένιων φακών υψηλών προδιαγραφών και ολοφάνερα υψηλής ποιότητας, οι οποίοι φέρουν το «βαρύ» όνομα της CAT, μιας εταιρείας που είναι συνώνυμη πλέον με την αξιοπιστία και την αντοχή στη σκληρή χρήση.

 

 

{loadposition content-article5}

- Advertisement -

 

 

 

Έχουμε δοκιμάσει στο παρελθόν και άλλα προϊόντα με το σήμα της CAT ή Caterpillar όπως ήταν το πλήρες όνομά της από τα τέλη του 19ου αιώνα που ξεκινά η ιστορία της στον χώρο των αγροτικών και έπειτα χωματουργικών μηχανημάτων.

Η αμερικανική εταιρία παραμένει πρωτοπόρος στον βασικό τομέα ενασχόλησής της, όμως τα τελευταία χρόνια έχει κάνει κάποια ανοίγματα σε διάφορες αγορές καταναλωτικών προϊόντων (είδη ρουχισμού και υπόδησης, ρολόγια κ.λπ).

Δεν αρκέστηκε στην πεπατημένη

Έχοντας δει τα τελευταία χρόνια πολλούς και διαφορετικούς φακούς με αλουμινένιο σώμα και λάμπα LED νέας τεχνολογίας, η αρχική μας σκέψη ήταν ότι η αμερικανική εταιρία  πιθανότατα επέλεξε κάποια «φασόν» λύση, ώστε να βάλει το σήμα της πάνω σε έναν κλασικό φακό της κατηγορίας και να διεκδικήσει κάποιο μικρό μερίδιο της αγοράς, βασισμένη μόνο στο κίτρινο σηματάκι και την αναγνωρισιμότητά της.

Κι όμως: το λάθος μας ήταν ολοφάνερο από την πρώτη κι όλας ματιά στους τρεις διαφορετικούς φακούς χειρός και στον έναν φακό κεφαλής που είχαμε στη διάθεσή μας για δοκιμή χάρη στην εταιρία «ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ» που μας τους προμήθευσε, γιατί δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι καλοσχεδιασμένα, ποιοτικά σε κατασκευή και πρωτότυπα σε χαρακτηριστικά λειτουργίας και επιδόσεις.

Σεβόμενη τη μακρά ιστορία της και το βαρύ της όνομα, η αμερικανική εταιρία  «το έψαξε» αρκετά πριν αποφασίσει να μπει σε μία αγορά με μεγάλο ανταγωνισμό από κάθε γωνία του κόσμου.

Ειδικά, μάλιστα, σε μία εποχή όπου οι λάμπες LED και οι μπαταρίες λιθίου έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, που ο καθένας πλέον μπορεί να φτιάξει έναν ισχυρό φακό με δυνατό φως και μεγάλη διάρκεια μπαταρίας.

Κι όμως, η CAT δεν αρκέστηκε στην πεπατημένη, αλλά κατάφερε να διαφοροποιηθεί προσφέροντας μοναδικά χαρακτηριστικά σε μία σειρά φακών που δικαίως μπορούν να θεωρηθούν επαγγελματικά εργαλεία για απαιτητικούς χρήστες.

Ανάλογα τις ανάγκες…

Για τη δοκιμή μας, είχαμε στη διάθεσή μας μία αντιπροσωπευτική ποικιλία από μοντέλα σε δύο διαφορετικά μεγέθη και με διαφορετικούς συνδυασμούς δυνατοτήτων, καθώς και έναν πραγματικά επαγγελματικών προδιαγραφών φακό κεφαλής, με ολοφάνερη ποιότητα κατασκευής αλλά και άριστη εφαρμογή και επιδόσεις.

Δεν έχει νόημα να αναλύσουμε ένα-ένα τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του κάθε μοντέλου (CT6215, CT2115 και CT6315 τα τρία διαφορετικά μοντέλα), όσο το να περιγράψουμε τις διάφορες επιλογές που προσφέρονται στα διάφορα μοντέλα της σειράς, έτσι ώστε να διαλέξει ο καθένας τον συνδυασμό που τον εξυπηρετεί στις ανάγκες του.

 

Με σύστημα διάχυσης και εστίασης

Βασικό χαρακτηριστικό όλων των μοντέλων και σημείο που κάνει ολόκληρη τη σειρά να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό, είναι η επιλογή του συστήματος διάχυσης ή εστίασης του φωτός, που βασίζεται σε ένα γυάλινο οπτικό στοιχείο μπροστά από τη λάμπα, αντί για το συνηθισμένο κάτοπτρο πίσω από τη λάμπα.

Η διάταξη αυτή δίνει μία διαφορετική ποιότητα στο εκπεμπόμενο φως, αφού η δέσμη ίσως να μην φτάνει τόσο μακριά όσο στους κλασικούς φακούς με κάτοπτρο, όμως σε αντιστάθμισμα δίνει μία καταπληκτικά ομοιογενή διάχυση του φωτός σε έναν μεγάλο φωτεινό κύκλο, που φωτίζει τέλεια ένα δωμάτιο ή έναν οποιονδήποτε χώρο εργασίας που βρίσκεται πιό κοντά στο χρήστη.

Αυτό σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος τρόπος διάχυσης του φωτός δεν είναι ο καταλληλότερος εάν θέλουμε να ρίξουμε μακριά τη δέσμη μας και να «τρυπήσουμε» το σκοτάδι σε μεγάλη απόσταση, όμως είναι εξαιρετικός εάν θέλουμε να φωτίσουμε τον κοντινό μας χώρο στον οποίο εκτελούμε κάποια εργασία, ή τον χώρο μπροστά από τα πόδια μας στο δύσβατο μονοπάτι στο οποίο περπατάμε.

Ο μεγάλος και απόλυτα ομοιογενώς φωτισμένος κύκλος του φωτός, ούτε κουράζει τα μάτια, ούτε δημιουργεί έντονα φωτισμένα σημεία και έντονες σκιές, διευκολύνοντας πολύ οποιαδήποτε τεχνική εργασία μέσα στο σκοτάδι.

Άλλωστε, ως επιπλέον επιλογή για φωτισμό εργασίας, σε δύο από τα τρία μοντέλα της δοκιμής μας, υπάρχει και μία δεύτερη φωτεινή πηγή στο πλαϊνό μέρος του φακού, η οποία παράγει ένα φως εργασίας που διαχέεται απευθείας από την πηγή, χωρίς τη μεσολάβηση κάποιου οπτικού στοιχείου.

Πρόκειται για μία πολύ χρήσιμη επιλογή για όποιον εργάζεται σε κλειστούς ή στενούς χώρους (αυτοκίνητα, μηχανές κάθε είδους, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, servers και δίκτυα δεδομένων κ.λπ), αφού το φώς αυτό μπορεί να φωτίσει πολύ καλά έναν στενό σκοτεινό χώρο εκεί που ο κλασικός φακός δεν χωράει να μπει ή να φωτίσει υπό γωνία.

 

Επαναφορτιζόμενες μπαταρίες

Τόσο για την κύρια λάμπα όσο και για τη βοηθητική, όλοι οι φακοί της σειράς της CAT διαθέτουν και ένα επιπλέον ιδιαίτερα χρήσιμο χαρακτηριστικό: κρατώντας για λίγα δευτερόλεπτα πατημένο το κουμπί που ανάβει το φακό στη μέγιστη ισχύ, περνάμε αυτόματα στη λειτουργία dimmer και μπορούμε να χαμηλώσουμε την ισχύ από τα 1.200 lumens του ισχυρότερου μοντέλου σε οποιαδήποτε διαβάθμιση μέχρι τα 80 lumens της χαμηλής ισχύος, προσφέροντας πιό ξεκούραστο φωτισμό όταν φωτίζουμε πολύ κλειστούς χώρους ή κοντινές αποστάσεις, αλλά, φυσικά, και σημαντικότατη οικονομία μπαταρίας. Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες όλων των φακών της σειράς που δοκιμάσαμε, προσφέρουν περίσσευμα διάρκειας.

Σε φυσιολογική «ερασιτεχνική» χρήση, είναι αδύνατον να καταφέρεις να αδειάσεις την μπαταρία ακόμα και σε μία εβδομάδα διακεκομμένης χρήσης, αφού οι προδιαγραφές δίνουν από 8 έως 14 ώρες διάρκειας (αναλόγως χωρητικότητας μπαταρίας σε κάθε μοντέλο).

 

Λύσεις για κάθε περίπτωση…

Για να μιλήσουμε στη γλώσσα του επαγγελματία χρήστη, η διάρκεια της μπαταρίας είναι τόση που δεν τελειώνει σε μία νυχτερινή βάρδια, ακόμα και αν δεν τον σβήσεις ποτέ! Άρα, αν φορτίζεις πριν τη χρήση, ξέρεις ότι αποκλείεται ποτέ να μείνεις από μπαταρία.

Άλλωστε, δεν χρειάζεται ούτε ειδικός φορτιστής ούτε κάποια βάση φόρτισης, αφού οι φακοί αυτοί φορτίζουν όλοι μέσω καλωδίου USB από οποιονδήποτε φορτιστή, όπως αυτός που φορτίζουμε το κινητό μας τηλέφωνο.

Συνοψίζοντας, το μοναδικό παράπονο που θα μπορούσε να έχει κανείς είναι η μικρή απόσταση στην οποία φτάνει η δέσμη με τη μεγάλη διάχυση του φωτός, όμως και γι’αυτό υπάρχει λύση: εάν κάποιος έχει ανάγκες φωτισμού σε μεγάλη απόσταση, ένα από τα μοντέλα που δοκιμάσαμε διέθετε και επιπλέον μηχανισμό εστίασης της δέσμης, δίνοντας την επιλογή της φαρδιάς δέσμης με μεγάλη διάχυση για κοντινές αποστάσεις αλλά και της στενής, εστιασμένης δέσμης που «χτυπάει» σε μεγαλύτερη απόσταση. Άρα, η επιλογή υπάρχει και για όποιον έχει τέτοιες ανάγκες.

Για πραγματικά απαιτητικούς χρήστες

Η ολιγοήμερη συμβίωσή μας με τους φακούς της CAT, πέρα από τις πολύ καλές εντυπώσεις που μας άφησε σε επίπεδο ποιότητας κατασκευής, αξιοπιστίας, διάρκειας μπαταρίας και ποιότητας φωτός, μας άφησε και το συμπέρασμα του χαρακτήρα των συγκεκριμένων φακών, οι οποίοι είναι ξεκάθαρα «φακοί εργασίας» για πραγματικούς απαιτητικούς επαγγελματίες χρήστες.

Το φυσικό τους περιβάλλον είναι κάποιος βιομηχανικός χώρος υψηλών απαιτήσεων, όπως οι εγκαταστάσεις ενός διυλιστηρίου ή το μηχανοστάσιο ενός πλοίου, οπουδήποτε, δηλαδή, θέλουμε φωτισμό καλής ποιότητας, ξεκούραστο στα μάτια σε έναν κλειστό και στενό χώρο, και μάλιστα από απόλυτα αξιόπιστα εργαλεία που δεν θα μας εγκαταλείψουν σε μία δύσκολη στιγμή.

Δεν θα ήταν υπερβολή να κλείσουμε με την παρατήρηση, ότι η υψηλή ποιότητα και ο χαρακτήρας του συγκεκριμένου προϊόντος, όχι απλά δεν είναι «φασόν» αλλά αντιθέτως δικαιώνει απόλυτα και τιμά την φήμη της ιστορικής φίρμας Caterpillar.  

 

Αντιπροσωπεία CAT

Cat lights Greece – ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ ΑΦΟΙ Α.Ε.

Λ. Αθηνών 200 – 10442 – Αθήνα

Τηλ: 2103470000 – 210 3466929

www.catlights.gr

[email protected]

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόση σημασία έχει το «made in» σε ένα όπλο;

Πόση σημασία έχει το «made in» σε ένα όπλο; Όσα συμβαίνουν σε μία παγκοσμιοποιημένη αγορά Η αγορά είναι πλέον παγκόσμια, σε ότι αφορά τα κάθε λογής...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,520ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
19.3 ° C
20.1 °
18.2 °
47 %
6.2kmh
20 %
Πε
19 °
Πα
22 °
Σα
25 °
Κυ
26 °
Δε
26 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ