Κυνηγεσία και Κυνοφιλία Μαϊου 2022

ΤεύχοςΜαΐου

Κυνηγεσία και Κυνοφιλία Μαΐου 2022 

Kυκλοφορεί την Πέμπτη 5 Μαΐου

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι κυνηγοί τιμούν την παράδοση

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες έδωσαν οι κυνηγοί με την πολυπρόσωπη παρουσία τους. 

 

ΚΥΝΟΦΙΛΙΑ

Αναπαραγωγική περίοδος

Η  Άνοιξη είναι η εποχή κατά τη διάρκεια της οποίας, το ζήτημα των ζευγαρωμάτων απασχολεί μία μεγάλη μερίδα κυνόφιλων-κυνηγών και εκτροφέων. Οι πρώτοι ασχολούνται περιστασιακά με αυτό το ζήτημα, ενώ οι εκτροφείς, επαγγελματίες και μη, θεωρητικά βρίσκονται σε μία διαρκή αναζήτηση για την ανεύρεση των καλύτερων επιλογών. Υπάρχει όμως ένα σοβαρό και αξιόπιστο σύστημα αξιολόγησης των υποψήφιων γεννητόρων; Υπάρχουν σταθερά κριτήρια επιλογής για όλους; Και αν ναι, ποια είναι αυτά; 

 

ΟΚΑΔΕ

Ντέρμπι αγγλικών φυλών 2022

Η χρονιά των πόιντερ

Με πολλές εκπλήξεις πραγματοποιήθηκε φέτος (ευτυχώς στην κανονική του περίοδο στα τέλη του χειμώνα) το ντέρμπι των νεαρών σκύλων των αγγλικών φυλών για το 2022. Να θυμίσουμε, ότι εν μέσω πανδημίας ο ΟΚΑΔΕ είχε διοργανώσει τον Σεπτέμβριο 2021 το προηγούμενο ντέρμπι σε κοπάδια, με πολύ διαφορετικές συνθήκες από αυτές του χειμώνα.  

 

Κυνηγοί και κυνόφιλοι

Ο κόσμος του κυνηγίου, δυστυχώς, σπανίως συμβαδίζει με τον κόσμο της κυνηγετικής κυνοφιλίας. Παρότι στόχος των περισσότερων κυνοφιλικών ομίλων που αφορούν στις κυνηγετικές φυλές πανευρωπαϊκά είναι το άνοιγμα προς τους κυνηγούς, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμα εφικτό. Λίγο ή πολύ, οι δύο παραπάνω κόσμοι κινούνται παράλληλα χωρίς να τέμνονται πουθενά, όπως περίπου συμβαίνει και με τις διαφορετικές γραμμές σκύλων στους αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων, στη μορφολογία και στο κυνήγι. 

 

ΚΥΝΗΓΙ

Οι γέννες των πουλιών

Ο Μάης της αναπαραγωγής

Τον Μάη κορυφώνεται η δημιουργία των νέων ζωών του φτερωτού κόσμου, που αποσκοπεί στη διατήρηση της ισορροπίας των ειδών στη φύση και κατ’ επέκταση στη διαιώνισή τους. 

 

Ακούγοντας ορτύκια & μετρώντας ποντίκια...

Στον μεγάλο κάμπο επιλέγουμε συνήθως «είσοδο» από την πλευρά του Ακραίφνιου, οπότε μπαίνοντας από Αλίαρτο διαπιστώσαμε πως στα δυό μεγάλα κανάλια τουλάχιστον, η εικόνα που παρουσίαζαν βελτιώθηκε εντυπωσιακά, ιδίως σε σημεία «βιτρίνα»...  

 

Η λογιστική των εξορμήσεων 

Κυνήγι με αριθμούς...

Στις απόκρυφες πλαγιές της Πίνδου, κάπου ανάμεσα σε Κατάρα, Μαυροβούνι και λίμνη Αώου, είναι τα λημέρια του Ανέστη και ο κυνηγότοπος που επιλέξαμε. Πρώτες μέρες Νοέμβρη ήταν, με τον καιρό να παραμένει ζεστός και τα μπασίματα να βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους.  

 

Κυνήγι και σκοποβολή

Επειδή το αυγό δεν γέννησε την κότα αλλά η κότα το αυγό, σκέφτηκα να γράψω μερικές σκέψεις για τα τεκταινόμενα στη νομοθεσία περί όπλων, που ενώ ξεκίνησε από την σκοπευτική κοινότητα της χώρας μας θα επηρεάσει και την κυνηγετική οικογένεια. Έτσι, αποφάσισα να γράψω κάτι και με την ιδιότητα κυνηγού αλλά και με αυτή του σκοπευτή. 

 

ΛΑΓΟΚΥΝΗΓΙ

Αφήνουν μυρωδιά τα λαγουδάκια;

«Έχουμε ακούσει ότι τα μικρά λαγουδάκια, έως και τριών μηνών, δεν αφήνουν μυρωδιά. Ποια είναι η γνώμη σας; Αυτό ισχύει ή πρόκειται για μύθο;». Το ερώτημα έθεσε στα μέλη της η διαδικτυακή Ομάδα Εκπαίδευσης Λαγοκυνηγών…  

 

ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟΣ

Εποχιακές ενδείξεις και επακόλουθα

Ο τελευταίος μήνας της άνοιξης (Μάιος) συνήθως αποκαλύπτει τα στοιχεία εκείνα, που συγκροτούν μία γενικευμένη εικόνα αναφορικά με την κατάσταση των αγριόχοιρων. Τα γεννητούρια βρίσκονται στο αποκορύφωμα και έρχονται να εμπλουτίσουν εκ νέου το δυναμικό των πληθυσμών. 

 

ΥΔΡΟΒΙΑ

Ένας Μάρτης από τα παλιά

Ο δυνατός βορειοανατολικός πάλευε με μανία να ξεριζώσει τους τσίγκους από το παλιό αγροτικό καλυβάκι του μπάρμπα Ηλία και εμείς καθισμένοι στο απάγκιο σε δύο παλιές ψάθινες καρέκλες κοιτούσαμε το ακροθαλάσσι.  

 

ΟΠΛΑ - ΒΛΗΤΙΚΗ

Stoeger M3K XTR

Οικονομικό, πλήρες και εγγυημένο

Με την εγγύηση της Beretta, ένα όπλο για αγριόχοιρους προκαλεί τον ανταγωνισμό. 

 

Τί μας δίνει ένα όπλο;

Η επιλογή του όπλου είναι περίπλοκη υπόθεση. 

 

Τα όπλα αλλάζουν

Επί σειρά ετών η οπλοβιομηχανία κινούταν με στερεότυπα που πολύ δύσκολα άλλαζαν. Υπήρχαν οι μεγάλες εταιρίες που διέθεταν τμήμα έρευνας και εξέλιξης και οι μικρότερες που απλά αντέγραφαν και προσπαθούσαν να πουλήσουν τα προϊόντα τους, προβάλλοντας την χαμηλότερη τιμή. Οι πρώτοι παρουσίαζαν ανά καιρούς κάποιες νέες εφαρμογές αλλά τίποτα το σημαντικό και αξιόλογο...

spot_img