Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022
Κυνηγεσία και Κυνοφιλία Ιουλίου 2021

ΤεύχοςΙουλίου

Νέο τεύχος Κυνηγεσία & Κυνοφιλία 

Kυκλοφορεί το Σάββατο 3 Ιουλίου

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ώρα της κρίσης για το κυνήγι

Ο Ιούλιος είναι ο μήνας των διαβουλεύσεων για την ετήσια Ρυθμιστική.

 

ΚΥΝΗΓΙ

Πόσα γνωρίζουμε για το κυνήγι;

Συχνά αναρωτιέμαι αν οι Έλληνες κυνηγοί έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να συμμετέχουν στη διαχείριση της άγριας ζωής.

 

Οδηγώντας σε νέα μονοπάτια

Eκείνες οι τελευταίες απότομες στροφές στο δρόμο, η αλήθεια είναι, ότι από το χάρτη φαίνονταν αρκετά πιο ομαλές και εύκολες, ενώ ο «αυτιάς» που πετάχτηκε από την άκρη, και μερικές τοπιάρες δεντρότσιχλές στα τελευταία έλατα μέσα στο κατακαλόκαιρο, έσβησαν όλη την ταλαιπωρία της διαδρομής. 

 

Το «καντάρι» του Ιούλη

Ο Ιούλης είναι ο μήνας που θα δείξει προς τα που γέρνει η ζυγαριά για τα θηρεύσιμα πουλιά της έναρξης του Αυγούστου. Είναι ο μήνας που οι ντόπιοι πληθυσμοί των νέων και των ενήλικων πουλιών κάνουν φανερή την παρουσία τους. 

 

Το κυνήγι του αύριο

Είναι σαφές, ότι το κυνήγι φέτος πέρασε μία μεγάλη περιπέτεια. Προφανώς ήταν μία πολύ ιδιαίτερη χρονιά συνολικά για ολόκληρο τον πλανήτη. Άγγιξε τους πάντες και τα πάντα. Δουλειές, συνήθειες, ελευθερίες, δραστηριότητες και χόμπι, δοκιμάστηκαν σκληρά. Αυτή η έκτακτη συνθήκη άνοιξε την κουβέντα για το μέλλον του κυνηγίου στη χώρα μας.

 

Ορτύκια & Τρυγόνια

Το φθινόπωρο «επιστρέφουν» περισσότερα...

Ανάμεσα στα φτερωτά είδη που έρχονται φθινόπωρο στη χώρα μας, όπως και στις νοτιότερες Ευρωπαϊκές, κάποια που ανήκουν στα θηρεύσιμα, αναχωρούν με αριθμητικές απώλειες. Η φύση όμως προνόησε, ώστε αυτά τα πουλιά να αναπαράγονται βορειότερα, αναπληρώνοντας εκεί τα κενά που προέκυψαν, δημιουργώντας την απαραίτητη ισορροπία για την διαιώνισή τους. Αντίθετα, με αυξημένους πληθυσμούς θα μεταναστεύσουν όλα ανεξαιρέτως τα είδη που «φιλοξενήθηκαν» άνοιξη και καλοκαίρι σε περιοχές της Μεσογείου και των Βαλκανίων, αφού οι βιολογικές τους ανάγκες στα μέρη αυτά πρόσταξαν να γίνει η αναπαραγωγή τους.

 

ΚΥΝΟΦΙΛΙΑ

To χαρισματικό γουρουνόσκυλο

Δεν έχει ούτε κέρατα, ούτε λοφία, ούτε χαρτιά για να το καταλάβεις. Δεν είναι η ράτσα, μα τα αίματα των γονιών του που θα σου δώσουν τη συντροφιά που αναζητάς σαν βγεις στο βουνό. Το να δεις θήραμα, όσο έμπειρος και καλός κυνηγός κι αν είσαι, εξαρτάται από τον τετράποδο σύντροφό σου σε σχεδόν απόλυτο βαθμό… 

 

Οι φοβίες στον κυνηγετικό σκύλο και η συνάφεια με τις γραμμές αίματος

Στον κυνηγετικό κόσμο και όχι μόνο, υπάρχει ένα ποσοστό σκύλων που παρουσιάζει φοβίες κάθε είδους. Η φοβία στον κυνηγετικό σκύλο είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα, που αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, τον καθιστά σχεδόν ακατάλληλο για… εργασία.

 

Νέος ιχνηλάτης στο κουμάσι...

Η ανάγκη απόκτησης νέου κυνηγόσκυλου, είναι κανόνας δίχως εξαιρέσεις για όλους τους κυνηγούς. Ειδικότερα όμως για λαγάδες και γουρουνάδες, η αναγκαιότητα αυτή εμφανίζεται συχνότερα, αφού απώλειες στο κυνήγι, τραυματισμοί στη δίωξη και κλοπές από κουμάσια, είναι αιτίες που συχνά επιβάλλουν τη «συμπλήρωση» της ομάδας...

 

Περιγράφοντας τον καλπασμό του αγγλικού σέττερ

Το στυλ του καλπασμού είναι προϊόν του ψυχισμού του σέττερ (το κυριότερο κατά την προσωπική μου άποψη) και της κατασκευής του. Το να μπορείς, τώρα, να το «διαβάζεις» και να το «αναλύεις» είναι συνδυασμός γνώσεων και εμπειριών. Οι γνώσεις έχουν να κάνουν με την κυνολογία και την κινηματική. Οι εμπειρίες με τον αριθμό των σκύλων που έχεις δει να τρέχουν. 

 

ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟΣ

Η ποσότητα εκτόπισε την ποιότητα

Παρατηρώντας κανείς τα πράγματα που έχουν διαμορφωθεί σήμερα στο δημοφιλέστερο κυνήγι της χώρας μας (αγριόχοιρου) και έχοντας ζήσει την διαφορετικότητά του στο παρελθόν, δεν μπορεί παρά να αναπολεί εκείνη την «αίγλη» που στις μέρες μας δυστυχώς, τείνει να αποδομηθεί.

 

ΛΑΓΟΣ

Θα είναι χρονιά του… λαγού! 

Θεού θέλοντος και… κορωνοϊού επιτρέποντος θα είναι «χρονιά του λαγού» αυτή που έρχεται! Τα μηνύματα είναι άκρως ενθαρρυντικά για όλη τη χώρα, ενόψει την έναρξης της νέας περιόδου θήρας, που -καλώς εχόντων των πραγμάτων- είναι προ των πυλών…

 

ΟΠΛΑΒΛΗΤΙΚΗ

Beretta A400 Xplore Action LH

Κλίνατε επ’ αριστερά

Ελαφρώς αδικημένοι όσοι επωμίζουν αριστερά, αναζητούν όπλο μέσα από έναν περιορισμένο κατάλογο διαθεσιμότητας.

 

Ελατήρια V vs Σπιράλ

Την αίσθηση που προσφέρει στο τράβηγμα της σκανδάλης το ελατήριο τύπου V (βε) δύσκολα θα την βρείτε αν τον ίδιο ρόλο καλεστεί να φέρει σε πέρας ένα ελατήριο τύπου σπιράλ. Ωστόσο, πριν κανείς αποφασίσει τι θα επιλέξει, χρειάζεται να ρίξει μία πιο σφαιρική ματιά.

 

ΨΑΡΕΜΑ

Ψάρεμα ζαργάνας με ματασίνα

Δεν είναι τα ψάρια που θα εντυπωσιάσουν με το μέγεθός τους, ωστόσο προσφέρουν συναρπαστικό ψάρεμα και πολύ ωραία γεύση στο τραπέζι. Οι ζαργάνες είναι εδώ και αυτή είναι η καλύτερη εποχή για το ψάρεμά τους.

spot_img