Η σωστή εκπαίδευση στα νεαρά

- Advertisement -

 

Αισίως φτάσαμε στα μέσα του καλοκαιριού και μας χωρίζουν ελάχιστες βδομάδες από την πολυπόθητη έναρξη. Ο κυνηγετικός πυρετός άρχισε να ανεβαίνει, ενώ στην συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών, ο θέρος έχει ολοκληρωθεί, ελευθερώνοντας μεγάλες περιοχές της πατρίδας μας για την έναρξη των προπονητικών.

 

Πολλοί συνάδελφοι αγνοώντας τόσο τις νομικές απαγορεύσεις, όσο φυσικά και τον αυτονόητο σεβασμό στην αναπαραγωγική περίοδο των θηραμάτων, συνέχισαν καθ’ όλη την εαρινή περίοδο αδιάκοπα τα εκπαιδευτικά με τους σκύλους. Το ενδιαφέρον ήταν ότι αντιμετώπισαν, ίσως για πρώτη φορά, με ιδιαίτερη ένταση την αποδοκιμασία της συντριπτικής πλειοψηφίας των κυνόφιλων κυνηγών από όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο σεβασμός στο θήραμα δεν πρέπει να είναι θέμα νομοθετικής ρύθμισης. Όλοι εμείς πρέπει να είμαστε αυτόκλητοι προστάτες της αναπαραγωγικής διαδικασίας των θηραμάτων από επιλογή και όχι από επιβολή.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, ότι ο διαθέσιμος χρόνος για τα προπονητικά των σκύλων που μεσολαβεί από το πέρας του θέρου μέχρι την έναρξη του κυνηγίου, είναι υπέρ αρκετός για να ετοιμαστεί ακόμα και ο πλέον παραμελημένος-από πλευράς φυσικής κατάστασης- σκύλος. Στα δε νεαρά, 1-2 ακόμα μήνες ανάπαυσης δεν θα τα καταστρέψει. Ενέργειες περιττές που διασύρουν την κυνηγετική δραστηριότητα και ταυτόχρονα παρενοχλούν την ιερότερη διαδικασία της φύσης, είναι καλό να αποφεύγονται. Μας εκθέτουν όλους…

Έφτασε λοιπόν η πολυπόθητη στιγμή να ξεκινήσουν οι πρώτες έξοδοι των νεαρών σκύλων. Σκύλακες από 9-15 μηνών. Άτομα που γεννήθηκαν την περσινή χρονιά και είτε θα βγουν έξω για πρώτη φορά, είτε λόγω ηλικίας έκαναν κάποιες λίγες πρώτες προπονήσεις την Άνοιξη. Ουσιαστικά όμως τώρα είναι η κύρια εισαγωγή τους στην κυνηγετική πραγματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αφιερωθούν οι πρώτες λίγες έξοδοι στην προσαρμογή του νεαρού σκύλου στο νέο περιβάλλον. Ξερές καλαμιές, θερισμένες ελαιοκράμβες που σφάζουν σαν μαχαίρια, δύσβατα τευτλοχώραφα, τριφύλλια γεμάτα με υγρασία και πολλές φορές πολύ ψηλά, που δυσκολεύουν ακόμα και έμπειρους σκύλους, απέραντες καλαμποκιές που αποπροσανατολίζουν και βετεράνους, ζέστη, έλλειψη νερού κ.α. Ταυτόχρονα, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική γνώση του αναζητούμενου θηράματος που θα κινητοποιούσε τα ένστικτα του νεαρού σκύλου και θα ξυπνούσε το πάθος να υπερνικηθούν όλες αυτές οι δυσκολίες. Στις πρώτες αυτές εξόδους δεν αποτελεί προτεραιότητα η εύρεση θηράματος. Εάν υπάρχει καλώς. Αν δεν υπάρχει, δεν χρειάζεται άγχος. Ο νεαρός σκύλος θα είναι τόσο απασχολημένος να αφομοιώσει όλες αυτές τις νέες εμπειρίες που δύσκολα θα μπορέσει να το εκμεταλλευτεί ακόμα και όταν υπάρχει.

Μετά τις πρώτες αυτές αναγνωριστικές εξόδους, ο σκύλος αρχίζει να εξοικειώνεται με το κυνηγετικό τερέν, έχει χτίσει μία μικρή φυσική κατάσταση και εμφανίζεται πιο συγκεντρωμένος. Πλέον αρχίζει να πατάει καλύτερα και είναι η ώρα να βάλουμε στο παιχνίδι το θήραμα. Μοιραία θα πρέπει να αναζητηθούν περιοχές με ορτύκια που είναι πιο εύκολα προσβάσιμες. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν κοντά κάποιες περιοχές που να έχουν ορτύκια ή έχουν ελάχιστα, τότε η χρήση ήμερου θηράματος είναι μία εξαιρετική εναλλακτική. Τα πιο δημοφιλή είναι τα ιταλικά ορτύκια, ενώ αρκετά χρήσιμα μπορεί να αποδειχτούν και τα περιστέρια.

Κρύβοντάς τα μέσα σε κάποια χόρτα, όχι υπερβολικά πυκνά ούτε υπερβολικά ψηλά, αλλά τόσο όσο χρειάζεται για να μην τα εντοπίσει ο σκύλος με το μάτι, θα δώσουν το πρώτο έναυσμα στα κρυμμένα του ένστικτα. Ακόμα και οι πλέον ατάλαντοι νεαροί, τελικά ξυπνούν και βρίσκουν αρκετά ενδιαφέρον και διασκεδαστικό το παιχνίδι αυτό. Εδώ θέλει προσοχή. Η χρήση ήμερου θηράματος θα πρέπει να σταματήσει μόλις διαπιστωθεί, ότι ο νεαρός σκύλος έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί τη μύτη του, καθώς κινείται στα χωράφια και φυσικά φερμάρει.

Τη σειρά τώρα την έχει το άγριο θήραμα. Το ιδανικό παραμένει η πεδινή πέρδικα. Τα κοπάδια με τα νεαρά πουλιά που έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους, αποτελούν -λόγο πλήθους- έναν πολύ πιο εύκολα εντοπίσημο στόχο. Τα ορτύκια, πολύ πιο δύσκολα αλλά πολύ πιο προσιτά σε πολύ περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, αναλαμβάνουν το βασικό καθήκον της μύησης των νεαρών σκύλων στα πρώτα τους κυνηγετικά βήματα.

Μην μετράτε τις αποτυχημένες προσπάθειες εντοπισμού ενός ορτυκιού που κελαηδάει επίμονα στα πόδια του σκύλου και αυτός δεν παίρνει μυρωδιά. Ούτε αυτά που πατάτε. Είναι πολύ φυσιολογικό ο νεαρός σκύλος να προσπερνάει τα περισσότερα. Ασχοληθείτε με τους εντοπισμούς. Ακόμα και ένας σωστός, είναι μία καλή ένδειξη για ένα καλύτερο μέλλον. Προφανώς ένας νεαρός που μετά τις ελάχιστες πρώτες συναντήσεις με αυτό το μικρό δαίμονα, δείχνει μία μεγάλη ευκολία να τα φερμάρει τότε μπορείτε να είστε σίγουροι, ότι η τύχη ή η σωστή σας επιλογή, σας δικαίωσε.

Είναι σημαντικό να αρχίσει να γίνεται σε κάθε ξεπέταγμα, με τη χρήση ενός πιστολιού κρότου, η εξοικείωση του νεαρού με έναν υποκατάστατο ήχο πυροβολισμού. Μία επιβεβλημένη ήπια εισαγωγή στον κρότο του όπλου. Σημαντικό επίσης είναι, να δείχνετε μεγάλη επιμονή στο να ανακαλείτε τον νεαρό σκύλο μετά από κάθε ξεσήκωμα. Μία τέτοια κίνηση ισχυροποιεί την επικοινωνία και τη συνεργασία μαζί του. Θέματα εξόχως σημαντικά για το μέλλον. Ένας νεαρός σκύλος που θα κατορθώσει να δεθεί σχετικά εύκολα μετά από ένα ξεσήκωμα θηράματος που μοιραία του δημιουργεί έναν τεράστιο ενθουσιασμό, δείχνει ότι είναι ένας εξαιρετικά ευφυής σκύλος και θα είναι πολύ ευκολότερο να ελεγχθεί στο μέλλον σε πολύ πιο ακραίες περιπτώσεις.

Πολύ σημαντικό είναι φυσικά και η διαχείριση του χρόνου. Το καλοκαίρι κρύβει πολύ περισσότερους κινδύνους ακόμα και από τον πολύ βαρύ χειμώνα. Είναι φρόνιμο λοιπόν, να ξεκινήσουν οι προπονήσεις με πολύ σύντομη διάρκεια. Τα δέκα έως είκοσι λεπτά, ανάλογα με τις συνθήκες και τη δραστηριότητα του σκύλου, είναι υπέρ αρκετά για ξεκίνημα. Όσο οι μέρες περνούν και ο σκυλάκος δείχνει να κτίζει φυσική κατάσταση, τότε μπορούν αυτοί οι χρόνοι αργά αλλά σταθερά να αυξηθούν. Ιδιαίτερη προσοχή θέλουν τα νεαρά ταλέντα. Σκυλιά με μεγάλο πάθος που ξεδιπλώνεται σχεδόν άμεσα, είναι αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο. Πρώτον διότι παρασυρόμενα από το πάθος τους και μη έχοντας γνώση των πραγματικών τους δυνατοτήτων, βάζουν τον εαυτό τους σε θανάσιμο κίνδυνο. Δεύτερον, οι κυνηγοί στους οποίους πέφτει ένα τέτοιο σκυλί, ενθουσιάζονται υπερβολικά και αντί να φρενάρουν και να προστατεύσουν ένα τέτοιο ζώο, εκμεταλλεύονται αυτή την προδιάθεση του σκύλου και αναλαμβάνουν ένα πελώριο ρίσκο που μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό για το μέλλον του. Προστατέψτε τα ταλέντα από τον ενθουσιασμό σας. Βαδίστε πιο αργά αλλά πολύ πιο σίγουρα. Δεν θα το μετανιώσετε.

Τελευταίο αλλά όχι έσχατο, είναι η προετοιμασία του ίδιου του κυνηγού. Όχι για τη δική του φυσική κατάσταση, αλλά για όλα όσα θα πρέπει να φροντίσει, ώστε η προετοιμασία του νεαρού του σκύλου να μην εξελιχθεί σε μία περιπέτεια. Μεταφορά του σκύλου σε μέσο και με τρόπο που να εξασφαλίζεται ο σωστός εξαερισμός του. Νερό άφθονο, τόσο κατά τη διάρκεια της προπόνησης όσο και κατά την επιστροφή στο αυτοκίνητο. Δεν αφήνουμε ποτέ σκυλιά σε πορτ μπαγκάζ και τρέιλερ. Φάρμακα που θα φανούν χρήσιμα σε περιπτώσεις δηλητηριάσεων ή τσιμπήματος φιδιού, κρίνονται απαραίτητα. Φυσικά δεν παρκάρουμε το αυτοκίνητο σε σημεία που υπάρχει κίνδυνος να γυρίσει ο ήλιος και να το βρει, ούτε στάσεις για καφέδες ή τσίπουρα με παρέες που έχουν οδηγήσει πολλές φορές σε άδικες απώλειες κακόμοιρων σκύλων.

Όλα αυτά τα μικρά ή μεγάλα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ληφθούν υπόψη, ώστε να δοθούν οι καταλληλότερες συνθήκες ασφαλούς και γρήγορης έναρξης της κυνηγετικής σταδιοδρομίας του κάθε νεαρού σκύλου και ταυτόχρονα να αποφευχθούν δυσάρεστα γεγονότα που θα ταλαιπωρήσουν σκύλους και κυνηγούς αφάνταστα. Καλή νέα σεζόν σε όλους και καλή τύχη με τα νέα ταλέντα.

breda
35,949ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,824ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,870ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
30.2 ° C
31.5 °
27.9 °
39 %
2.2kmh
0 %
Τε
30 °
Πε
31 °
Πα
32 °
Σα
31 °
Κυ
30 °

ΔΗΜΟΦΙΛΗ