spot_img
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΗ Ρουμανία κήρυξε τον πόλεμο στις αρκούδες

Η Ρουμανία κήρυξε τον πόλεμο στις αρκούδες

|

 

Περίπου 17.000 καφέ αρκούδες υπάρχουν σήμερα σε 22 χώρες της Ευρώπης, καθιστώντας σαφές πως οι μέρες που το είδος βρισκόταν υπό την απειλή της εξαφάνισης έχουν παρέλθει.

 

Υπάρχουν σήμερα περίπου 17.000 καφέ αρκούδες στην Ευρώπη κι ενώ παραμένουν υπό απειλή σε ορισμένες χώρες, οι πληθυσμοί τους έχουν ανακάμψει για τα καλά σε περιοχές όπως η Κανταβρία στην βόρεια Ισπανία, όπου ο αριθμός τους έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε δέκα χρ όνια.
Αντίστοιχη άνοδο σημειώνουν και στην Γερμανία, όπου κτηνοτρόφοι και αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της αύξησής τους.
Στην κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη οι άνθρωποι των αγροτικών περιοχών έχουν πάρει πολλάκις το νόμο στα χέρια τους, αγνοώντας το γενικότερο πλαίσιο προστασίας που ισχύει για τις αρκούδες (ενίοτε και τους λύκους) αντιμετωπίζοντας τις επιθέσεις παίρνοντας τα τουφέκια τους.

Έξι νεκροί στην Ρουμανία
Στην Ρουμανία τους τελευταίους μήνες συμβαίνει κάτι αντίστοιχο. Μόνο που η ρουμανική περιφέρεια έχει θρηνήσει τρεις άνδρες μόνο τον τελευταίο μήνα από επιθέσεις αρκούδων.
Οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει την οργή της κοινωνίας που βλέπει τον πληθυσμό τους να αυξάνεται ανεξέλεγκτα και την πολιτεία να κωφεύει κάνοντας λόγο για “προστασία των απειλούμενων ειδών”. Σε μία περίοδο σαράντα ημερών, τρεις άνδρες έχουν χάσει τη ζωή τους, στη χώρα που “φιλοξενεί” τον μεγαλύτερο αριθμό καφέ αρκούδων σε όλη την Ευρώπη.
Ο πόλεμος στις αρκούδες έχει κι επίσημα κηρυχθεί και ενδεικτικές της κήρυξης είναι οι δηλώσεις του θηροφύλακα Κάρολι Παλ στο BBC, που είπε πως “οι πληθυσμοί έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον είναι απαραίτητο να μειωθούν”.

Περίπου 6.000 αρκούδες ζουν στην Ρουμανία και τα συμβάντα στα οποία εμπλέκονται φαίνεται να σημειώνονται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα.
Μέσα στον Οκτώβριο, 3 άνδρες, ένας ψαράς, ένας βοσκός κι ένας περιπατητής, ηλικίας μεταξύ 46 και 63 ετών, πέθαναν μετά από επίθεση, φέρνοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων μέσα στο 2019 στους 6.
Κατά τη διάρκεια της χρονιάς βέβαια έχουν σημειωθεί πολλές ακόμα επιθέσεις, οι οποίες όμως ευτυχώς δεν ήταν μοιραίες.
Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία, οι αρκούδες ευθύνονταν από το 2000 έως το 2015 για 11 θανάτους ανθρώπων, ωστόσο οι τρεις θάνατοι μέσα σε διάστημα 40 ημερών δείχνουν μία ανησυχητικά αυξητική τάση.
– “Όπου και να πάω σε αυτήν την περιοχή, ο κόσμος λέει πως υπάρχουν πάρα πολλές αρκούδες, πως δεν μπορείς να καλλιεργήσεις. Οι άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την γεωργία και τη γη τους, φοβούνται να βγουν έξω από τα χωριά τους”, αναμεταδίδει τον παλμό της κοινωνίας ο Παλ.

Οι αρκούδες έχουν καταστρέψει σοδειές κι έχουν προκαλέσει τροχαία ατυχήματα. Έχουν σκοτώσει δεκάδες οικόσιτα ζώα και έχουν ήδη κάνει εμφανή την παρουσία τους στα τοπικά οικοσυστήματα. Πρόσφατα, μία μεγάλη καφέ αρκούδα χτυπήθηκε από ένα αυτοκίνητο και οι αρχές χρειάστηκαν 19 ώρες για να κάνουν ευθανασία στο ζώο, που είχε σπάσει τρία άκρα και κειτόταν στο έδαφος, υπό την προστασία της Αστυνομίας που προσπαθούσε να κρατήσει μακριά το περίεργο πλήθος.

Πολιτική αντιπαράθεση
Ο πόλεμος εναντίον του άγριου ζώου έχει λάβει μάλιστα τελευταία και πολιτικές διαστάσεις.
Ο πρωθυπουργός Λούντοβιτς Όρμπαν εξέφρασε το θυμό πολλών ανθρώπων, όταν είπε πως οι αρχές δεν είχαν κάνει το καθήκον τους και δήλωσε πως πέρασαν 15 ώρες μέχρι το υπουργείο περιβάλλοντος να πάρει απόφαση και να δώσει εντολή για την ευθανασία της χτυπημένης αρκούδας.
Λίγες μέρες μετά το συμβάν και την πολιτική θύελλα που προκάλεσε η αδράνεια του υπουργείου, άλλες δύο αρκούδες χτυπήθηκαν από αυτοκίνητα.
Πρόκειται για ζώα που μπορούν να καλύψουν τεράστιες αποστάσεις στην αναζήτηση τους για φαγητό, ώστε να βρουν τις 20.000 θερμίδες που χρειάζεται να καταναλώσουν για να έχουν μαζέψει αρκετό λίπος για τη χειμερία νάρκη τους η οποία πλησιάζει.

Διχογνωμία για τις μετρήσεις
Ο Κάρολι Παλ θυμάται να βλέπει 22 αρκούδες σε μία περιοχή στην απομακρυσμένη κοινότητά του στην περιφέρεια της Τρανσιλβανίας. Πολλοί πιστεύουν πως η αύξηση στον πληθυσμό τους οφείλεται στην απαγόρευση του κυνηγιού μεγάλων θηραμάτων, που ήρθε σε εφαρμογή το 2016 και επιδοκιμάστηκε από τους περιβαλλοντολόγους. Κάποιοι ειδικοί, όμως, υποστηρίζουν πως οι μετρήσεις του πληθυσμού μπορεί να μην είναι ακριβείς.
Για την καταμέτρηση του πληθυσμού είναι υπεύθυνοι οι δασοκόμοι, όμως ακτιβιστές και οι ζωόφιλοι οικολόγοι τούς κατηγορούν, πως κάνουν την έρευνά τους με ξεπερασμένες μεθόδους και πως δεν αποκλείεται να εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κυνηγετικού λόμπι.
– “Μετά την απαγόρευση στο κυνήγι των μεγάλων θηραμάτων, οι κυνηγοί φαίνεται πως αναφέρουν όσες περισσότερες ζημιές μπορούν”, λέει ο ειδικός στο θέμα, Τσάμπα Ντομάκος, προσθέτοντας:
“Δεν υπάρχει κανένα είδος επιτήρησης από τις αρχές. Πραγματικά δεν ξέρουμε πόσες αρκούδες υπάρχουν”.

Ο Ντομάκος φοβάται πως αν δεν βρεθεί κάποια λύση, τότε οι κάτοικοι θα προσπαθήσουν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους, χρησιμοποιώντας παγίδες ή δηλητηριάζοντας τις αρκούδες. Μετά από την εμφάνιση μιας φωτογραφίας, που απεικονίζει μία μαμά-αρκούδα και τα δύο κουτάβια της να κυκλοφορούν σε έναν αστικό δρόμο, ένας βουλευτής από την περιοχή έγραψε πως “πρέπει να δράσουμε πριν σκοτωθούν περισσότεροι άνθρωποι” και χαρακτήρισε όσους υπερασπίζονται τις αρκούδες “ανεύθυνους”.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυνηγοί και στρατός θα σκοτώσουν 4.000 αγριογούρουνα στην Ιταλία – Απαραίτητο μέτρο για την πανώλη των χοίρων

Κυνηγοί και στρατός θα σκοτώσουν 4.000 αγριογούρουνα στην Ιταλία - Απαραίτητο μέτρο για την πανώλη των χοίρων Οι κυνηγοί και ο στρατός θα σκοτώσουν...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ