Η εταιρία Ares με έδρα στις ΗΠΑ: Ο Έλληνας που κατασκευάζει βελτιωμένα εξαρτήματα

- Advertisement -

 

Στην Αμερική, η νομοθεσία για τα όπλα είναι διαφορετική και σαφώς πολύ πιο ελαστική, σε σχέση με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή, αλλά και την ελληνική.

Πρακτικά, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μπορείς να έχεις ότι θέλεις. Και τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά σε μία χώρα που η παραγωγή όπλων είναι ένας από τους πιο κερδοφόρους τομείς της οικονομίας της. Άλλωστε, οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι όταν όλοι είναι οπλισμένοι, όλοι έχουν την ευκαιρία να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

Η εταιρία Ares

Ο Δημήτρης Καρράς, επικεφαλής της εταιρίας ARES που κατασκευάζει βελτιωμένα εξαρτήματα όπλων, βασιζόμενος στον νόμο πραγματοποιεί διαδικτυακές πωλήσεις και δηλώνει ότι «μια κοινωνία οπλισμένη είναι και μια κοινωνία δίκαιη».

Ο Δ. Καρράς εξηγεί ότι εάν έχεις νόμιμη άδεια για την κατοχή όπλου και είσαι ένας ευσυνείδητος Αμερικανός πολίτης, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα στο να κατέχεις ή και να κατασκευάζεις όπλα.

«Αυτό που εξετάζουν για να σου δώσουν άδεια για να επεξεργάζεσαι εξαρτήματα όπλων είναι η νομιμοφροσύνη και ο έντιμος βίος», τονίζει.

Για την εταιρεία του Καρρά, που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Τα παραγόμενα προϊόντα πωλούνταν απολύτως νόμιμα, χωρίς οι πολίτες να έχουν την υποχρέωση να κατέχουν άδεια. Ο λόγος είναι απλός. Σύμφωνα με την νομοθεσία των ΗΠΑ, όπλο χαρακτηρίζεται το σύνολο των εξαρτημάτων που μπορούν να πυροδοτήσουν κάποια γόμωση και το σώμα (κορμός) είναι το βασικότερο κομμάτι. Τα επί μέρους εξαρτήματα που το αποτελούν, από μόνα τους, δεν είναι όπλο.

Η ARES δεν κατασκευάζει ολοκληρωμένες βάσεις που θα μπορούσαν να «δεχτούν» τα εξαρτήματα. Ο ίδιος λέει «δεν πουλάω όπλα». Μπορεί να κατασκευάζει όλα τα επί μέρους τμήματα που θα μπορούσαν, όταν συναρμολογηθούν, να γίνουν όπλο, με την διαφορά ότι θα λείπει η πλήρως επεξεργασμένη, λειτουργική βάση. Αν υπήρχε αυτή, τότε θα μιλούσαμε για όπλο με ότι αυτό συνεπάγεται για την κατοχή του.

Ημιτελής κορμός

«Ο κορμός (σώμα) που κατασκευάζουμε είναι ημιτελής. Για να ολοκληρωθεί χρειάζεται επιπλέον εργασία στη συνολική διαδικασία επεξεργασίας- συναρμολόγησης, με την προϋπόθεση ότι πρέπει να υπάρχουν τα απαραίτητα εργαλεία. Αυτό ισχύει και για τις μεταλλικές βάσεις», επισημαίνει ο Δ. Καρράς.

Η εταιρία του δαιμόνιου Έλληνα, που ακροβατεί επιδέξια με βάση τη νομοθεσία και κινείται στα όρια της νομιμότητας, πούλησε, το 2019, 75.000 ημιτελείς βάσης μέσω διαδικτύου. Αυτό σημαίνει ότι η δουλειά της αστυνομίας γίνεται σαφώς πιο δύσκολη καθώς τα κομμάτια, και συνεπώς τα όπλα, δεν είναι καταγεγραμμένα πουθενά. Η νομοθεσία, λοιπόν, διευκολύνει το έργο του κ. Καρρά που υποστηρίζει ότι αυτό που κάνει δεν είναι παράνομο και δεν προωθεί την βία. Άλλωστε, όπως λέει, «αν ήταν έτσι γιατί να μην είναι παράνομα και τα μαχαίρια».

Τα ισχυρά λόμπι

Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, ο νόμος δεν μπορεί να αλλάξει ούτε να γίνουν διορθώσεις τέτοιες που να υπάρξει πρόβλεψη για τέτοιες περιπτώσεις. Όσο ισχυρό είναι το λόμπι κατά των όπλων στις ΗΠΑ, άλλο τόσο και πολύ περισσότερο είναι ισχυρό το λόμπι υπέρ τον όπλων. Μπορεί το αμερικάνικο κράτος να έχει θεσπίσει νόμους για την κατασκευή και τον έλεγχο στις πώλησης όπλων, αλλά σε κάποιες Πολιτείες υπάρχουν ακόμα «τρύπες», που δίνουν την δυνατότητα σε κάποιους να μπορούν να προμηθεύουν την αγορά με εξαρτήματα που κάλλιστα θα μπορούσαν να μετατραπούν σε όπλα, χωρίς να είναι υποχρεωμένος ο κάτοχος τους να τα δηλώσει.

Η λογική που ισχύει αυτό είναι το ότι σε περίπτωση που κάποιος επεξεργαστεί ένα από αυτά τα κομμάτια και καταφέρει να το κάνει λειτουργικό, τότε είναι ένας παράνομος κάτοχος όπλου και η Πολιτεία με τους μηχανισμούς που διαθέτει θα πρέπει να τον εντοπίσει και να τον τιμωρήσει ανάλογα. Υπάρχει και η περίπτωση που κάποιος νόμιμος κάτοχος όπλου θελήσει να αγοράσει ημιτελή κορμό για να τον επεξεργαστεί κατάλληλα ο ίδιος ή κάποιος μάστορας για να την τοποθετήσει στο όπλο που κατέχει νόμιμα. Τότε η όλη διαδικασία είναι νόμιμη γιατί αγοράζει ένα εξάρτημα ημιτελές που δεν χρειάζεται άδεια το επεξεργάζεται και το τοποθετεί στο όπλο που κατέχει νόμιμα. Με λίγα λόγια ο νομοθέτης στηρίζεται στην ειλικρίνεια και την καλή πίστη χωρίς να προδικάζει ή να θεωρεί εξ αρχής ότι υπάρχει κάτι το ύποπτο.

Δεν είναι ο μόνος

Η περίπτωση του Δ. Καρρά δεν είναι μοναδική, καθώς υπάρχουν κι άλλες τέτοιες εταιρείες που λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, κινούμενες στα όρια της νομιμότητας. Ο έλεγχος από την πλευρά της Πολιτείας είναι αυστηρός. Μπορεί να μην χρειάζεται άδεια για την αγορά αυτών των εξαρτημάτων αλλά είναι υποχρεωτικό το να καταγράφονται τα ονόματα των πελατών που τα προμηθεύονται ή να υπάρχουν στοιχεία (ηλεκτρονικές διευθύνσεις, αριθμός πιστωτικής κάρτας κ.α.) που μπορούν να οδηγήσουν στον εντοπισμό τους. Το σύστημα λειτουργεί με βάση την απλούστευση και όχι την αύξηση βαθμού δυσκολίας. Άλλωστε σε ότι έχει να κάνει με τα όπλα στην Αμερική υπάρχει το πανίσχυρο NRA ( National Rifle Association), η Εθνική Ένωση Όπλων, που φροντίζει πολύ καλά για τα συμφέροντα των κατασκευαστών και των κατόχων όπλων.

breda
35,939ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,824ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,870ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
scattered clouds
20.9 ° C
22.4 °
19.3 °
38 %
10.3kmh
40 %
Πα
22 °
Σα
27 °
Κυ
29 °
Δε
28 °
Τρ
28 °

ΔΗΜΟΦΙΛΗ