spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΗ επιτυχία στις μακρινές βολές θέλει τρόπο

Η επιτυχία στις μακρινές βολές θέλει τρόπο

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

{module Kyrgias}

Η αποδοχή της σκοπευτικής αδυναμίας στις μακρινές βολές, είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει ο κυνηγός ώστε να βελτιώσει τις επιδόσεις του.

 

Η επιτυχία στη μακρινή βολή, όπως επίσης και στις τραβέρσες, πολλές φορές γίνεται… πονοκέφαλος για τον κυνηγό. Η συνηθέστερη κατάληξη είναι να του φταίνε μία σειρά από εξωγενείς παράγοντες, όπως τα τσοκαρίσματα, τα φυσίγγια, κ.λπ., αφού, είναι από σπάνιο έως αδύνατο να παραδεχτεί δικά του λάθη, ατέλειες ή αδυναμίες στις σκοπευτικές του ικανότητες.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν, και εν ολίγοις καθορίζουν αν μία βολή θα είναι πετυχημένη ή όχι, εξαρτώνται από μερικά βασικά πράγματα: Την συνεργασία των ματιών με τα χέρια, τον βαθμό αντίδρασης του κυνηγού -σκοπευτή, την αρμονική κίνηση, την αποφασιστικότητα και τον (κατάλληλο) χρόνο που πατάει την σκανδάλη.

Στην περίπτωση που, έστω και μία από αυτές τις παραμέτρους δεν λειτουργήσει ικανοποιητικά, τότε, το αρνητικό αποτέλεσμα είναι… εξασφαλισμένο.

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κατανοήσει πλήρως ο κυνηγός – σκοπευτής όταν σημαδεύει έναν κινούμενο στόχο, είναι, πως για να τον πετύχει, πρέπει να κινείται ταυτόχρονα και το ίδιο το όπλο. Με απλά λόγια, ο κυνηγός πρέπει να στείλει τα σκάγια του φυσιγγίου ώστε να συναντήσουν το πουλί εκεί που πρόκειται να πάει αυτό, κι όχι εκεί που το «σημαδεύει» έχοντας το όπλο επωμισμένο και βλέποντας το θηράματα από την σκοπευτική ακίδα.

Με βάση αυτή τη διαπίστωση, μπορεί κάποιος να κατανοήσει ότι ένα συνηθισμένο πρόβλημα στις μακρινές βολές σε πουλιά, είναι, η δέσμη των σκαγιών να πηγαίνει πίσω και πολλές φορές κάτω από το θήραμα, το οποίο, ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξει πορεία, κάτι που αυξάνει κατακόρυφα τον βαθμό δυσκολίας.

Ορισμένοι κυνηγοί επιχειρούν να καταβάλουν τον στόχο έχοντας επωμίσει το όπλο και παρακολουθώντας για μερικά δευτερόλεπτα το πουλί. Πρόκειται για περιπτώσεις που, συνήθως, καταλήγουν σε αποτυχία, καθώς σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές υπεισέρχονται στο υποσυνείδητο του κυνηγού ο δισταγμός και η αβεβαιότητα, το σήκωμα του κεφαλιού από το κοντάκι κ.α..

Η συνταγή της επιτυχίας για μακρινές βολές και τραβέρσες βασίζεται στην συνεχή και διατηρούμενη προσκόπευση. Τι σημαίνει αυτό;

Ότι ο κυνηγός ή ο σκοπευτής κινεί το όπλο του μαζί με το στόχο και με την ταχύτητα που έχει ο στόχος, μέχρι που το όπλο θα έλθει στον ώμο, οπότε πατιέται ακαριαία η σκανδάλη. Μάλιστα, είναι χρήσιμο, να διευκρινιστεί στο σημείο αυτό, ότι η κίνηση του όπλου δεν σταματά με το πάτημα της σκανδάλης, αλλά συνεχίζεται και μετά τη βολή, για μερικά δευτερόλεπτα. Έλεγχος, κίνηση, προσκόπευση και σωστή εικόνα γίνονται ενώ το όπλο έρχεται από τη θέση ετοιμότητας στη θέση της βολής.

Αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος για να πετύχει ο κυνηγός κινούμενο στόχο σε μεγάλη απόσταση, ή με τραβέρσα. Βεβαίως, υπάρχει και ένας άλλος τρόπος καταβολής του θηράματος, που είναι με την κίνηση του όπλου από πίσω προς τα μπροστά, μ’ ένα επιταχυνόμενο σάρωμα του στόχου με το τουφέκι. Αυτή η μέθοδος απαιτεί μεγάλη και γρήγορη κίνηση του όπλου και αυτές οι δύο παράμετροι προκαλούν συχνά αστοχίες, οι οποίες οφείλονται στην επιβράδυνση ή το σταμάτημα της κίνησης, ακόμη και στο στιγμιαίο «χάσιμο» του στόχου με την κάννη.

Ο χρόνος πατήματος της σκανδάλης στις μακρινές βολές είναι ιδιαίτερα σημαντικός και διαφορετικός από κυνηγό σε κυνηγό. Ο χρόνος στο ιδανικό σημείο βολής μιας μακρινής τραβέρσας μετριέται σε χιλιοστά του δευτερολέπτου και,  εδώ, το ένστικτο και η λειτουργία του υποσυνείδητου παίζει το σημαντικότερο ρόλο.

Στις μακρινές βολές, δύο παράγοντες που μπορούν να καθορίσουν το αποτέλεσμα, είναι η σωστή εκτίμηση της απόστασης του στόχου από την άκρη της κάννης και ο αέρας. Σε ότι αφορά την απόσταση ότι «δουλεύει» από πλευράς προσκόπευσης στα 20-25 μ. δεν θα είναι αποτελεσματικό στα 35-40 μ.

Με όλα τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι οι περισσότερες αποτυχημένες μακρινές βολές σε πουλιά, οφείλονται σε λάθη του κυνηγού. Γιατί, είναι πολλοί εκείνοι που βάζουν το σκόπευτρο πάνω στο πουλί και πατούν την σκανδάλη όντας σίγουροι για την επιτυχία, αλλά το αποτέλεσμα είναι η αποτυχία. Όπως υπάρχουν εκείνοι που σημαδεύουν, λίγο μπροστά από το πουλί, με το όπλο σταθερό. Αποτυχία επίσης.

Εν ολίγοις, και καιρού επιτρέποντος λόγω καλοκαιρινής διακοπής του κυνηγίου, ο κυνηγός που έχει διαπιστώσει πως έχει πρόβλημα σε μακρινές βολές και τραβέρσες, δεν έχει καλύτερη λύση από την σκληρή προπόνηση στο σκοπευτήριο.

 

Η διόφθαλμη σκόπευση

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνεχή προσκόπευση αποτελεί η διόφθαλμη σκόπευση καθώς και η αποκλειστική εστίαση των ματιών στον κινούμενο στόχο και όχι στην ακίδα του όπλου.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Κυνηγεσία 2024»: 8 πράγματα που αφορούν όσους πρόκειται να επισκεφθούν την έκθεση

«Κυνηγεσία 2024»: 8 πράγματα που αφορούν όσους πρόκειται να επισκεφθούν την έκθεση 1. Εισιτήριο θα βρεις στην είσοδο του εκθεσιακού κέντρου MEC Παιανίας (6 ευρώ)....
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ