Η ανασφάλεια που «οδηγεί» στο δεύτερο όπλο

- Advertisement -

 

Η ανασφάλεια που οφείλεται κυρίως σε σκέψεις του τύπου «και αν χαλάσει το όπλο να μην έχω άλλο;» και ο άκρατος καταναλωτισμός είναι οι δύο βασικές αιτίες που στην πλειοψηφία τους οι κυνηγοί έχουν περισσότερα από ένα όπλα στην κατοχή τους.

Ίσως παλιότερα να υπήρχαν λόγοι να έχει ο κυνηγός περισσότερα όπλα καθώς δεν υπήρχαν τα πολυχρηστικά με τα τσοκ και την δυνατότητα να ρίχνουν μεγάλο εύρος γομώσεων. Τότε, θέλοντας να καλύψει τις διαφορετικές ανάγκες στο κυνήγι διαφορετικών θηραμάτων, ο κυνηγός χρειάζονταν να έχει και δεύτερο ίσως και τρίτο όπλο.

Λύσεις ανάγκης

Ενδεχομένως δε, αν το πρώτο του όπλο ήταν καραμπίνα, η επιλογή δεύτερου να ήταν και λύση ανάγκης γιατί τα παλιότερα αυτογεμή δεν λειτουργούσαν όλα άψογα. Με το πέρασμα των χρόνων, όμως, όλες οι ατέλειες και τα προβλήματα με τη όπλα της συγκεκριμένης κατηγορίας ξεπεράσθηκαν.  Οι μηχανισμοί λειτουργίας στα αυτογεμή βελτιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Πλέον οι εγγυήσεις καλής λειτουργίας για τα όπλα του τύπου αυτού ξεκινούν από τα δυο χρόνια και σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν στα εφτά. Δεν χρειάζονται ρυθμίσεις ώστε να μπορούν να ρίξουν απλά και magnum φυσίγγια (σε κάποιες περιπτώσεις και super magnum). Διαθέτουν τσοκ, έτσι ώστε να μπορεί ο κυνηγός να επιλέξει ανάλογα το κυνήγι που θα κάνει. Είναι εύκολη η προσαρμογής σε ότι έχει να κάνει με τις αλλαγές κλίσεων στο κοντάκι. Ουσιαστικά με ένα τέτοιο όπλο ο κυνηγός μπορεί να κυνηγήσει τα πάντα.

Στα δίκαννα, τα πράγματα είναι εξίσου απλά. Διαθέτουν όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά εκτός τις φλάντζες αλλαγής κλίσεων στο κοντάκι, με εξαίρεση το αλληλεπίθετο της Ιταλικής Benelli. Ωστόσο υπάρχουν λύσεις και για αυτό το θέμα, όπως τα ρυθμιζόμενα κοντάκια που έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν αρκετές επιλογές σε ότι έχει να κάνει με την εφαρμογή του όπλου στα μέτρα του κατόχου του. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα που έχουν τα δίκαννα σε σύγκριση με τα αυτογεμή είναι η άμεση επιλογή σε διαφορετικό τσοκάρισμα και αυτό γιατί διαθέτουν δυο κάννες και δίνουν την δυνατότητα στο κυνηγό- σκοπευτή να επιλέξει το συνδυασμό στενωμάτων που θέλει.

Αν έχεις λεφτάκια στην τσέπη…

Με λίγα λόγια δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι πλέον λόγοι που να δικαιολογούν την κατοχή περισσότερων από ένα όπλα. Ωστόσο για να είμαστε και μέσα στα πράγματα, κυνηγοί και σκοπευτές πάντα θα έχουν το όνειρο να αποκτήσουν και άλλο ένα όπλο. Το θέμα είναι το κατά πόσο η δεύτερη επιλογή γίνεται συνειδητά και για συγκεκριμένους λόγους και όχι απλά για να υπάρχει. Συνήθως η όρεξη για να αγοράσουμε άλλο ένα όπλο μας έρχεται όταν βλέπουμε λεφτάκια στην τσέπη μας να περισσεύουν. Από εκεί ξεκινούν όλα.

Σε διαφορετική περίπτωση η διάθεση περιορίζεται στο να βλέπουμε και να ονειρευόμαστε.
Συνήθως οι κάτοχοι αυτογεμών επιλέγουν σαν επομένη αγορά ένα δίκαννο που θα το έχουν για συγκεκριμένους λόγους. Μια καραμπίνα και ένα δικαννάκι είναι ο συνδυασμός που οι πλειοψηφία των κυνηγών επιθυμούν να κατέχουν. Τα πράγματα αρχίζουν να μπλέκουν όταν στην επιλογή μπαίνουν θέματα όπως μια ή δυο σκανδάλες για το δίκαννο. Στην περίπτωση αυτή δεν χωρούν σκέψεις. Αν έχετε συνηθίσει να χρησιμοποιείται μια σκανδάλη μην μπείτε στην διαδικασία να επιλέξετε σαν δεύτερο όπλο κάποιο με δυο γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι ένα από τα δυο όπλα μόνιμα θα μένει στο σπίτι και θα το έχετε μόνο για να το δείχνεται. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση του να έχετε συνηθίσει να ρίχνεται με όπλο που έχει δυο σκανδάλες. Δεν υπάρχει περίπτωση αν χρησιμοποιείται τα όπλα αυτά εναλλάξ να μπορέσετε να προσαρμοστείτε στην μια ή στις δυο σκανδάλες.

Τα μέτρα στο κοντάκι

Ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να λάβετε υπόψη είναι τα μέτρα στο κοντάκι. Το να κατέχετε ένα δίκαννο που έχετε συνηθίσει να ρίχνετε με αυτό και να αγοράσετε ένα αυτογεμές που διαθέτει φλάντζες αλλαγής κλίσεων στο κοντάκι είναι σχετικά εύκολο να το προσαρμόσετε στα μέτρα σας. Αν όμως κατέχετε ένα αυτογεμές και θέλετε το επόμενο όπλο να είναι δίκαννο, θα πρέπει να μελετήσετε αρκετά το θέμα στην περίπτωση που το κοντάκι του θα χρειαστεί αλλαγές για να το προσαρμόσετε επάνω σας. Τρόπος υπάρχει αλλά κοστίζει και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις ακριβά. Υπάρχουν οπλουργοί που είναι σε θέση να τροποποιήσουν τα μέτρα στο κοντάκι αλλά ανάλογα την περίπτωση είναι και το κόστος. Πριν αποφασίσετε να αγοράσετε δίκαννο που το κοντάκι δεν είναι στα μέτρα σας καλά θα κάνετε να ρωτήσετε πρώτα για το κόστος τροποποίησης και αν αυτό γίνεται.

Αν επωμίζεις αριστερά τότε…

Άλλο ένα στοιχείο που θα πρέπει να δώσετε προσοχή είναι στην περίπτωση που επωμίζετε αριστερά και το επόμενο όπλο σας είναι για δεξιοεπωμίζοντες. Αν πρόκειται για αυτογεμές το κλείστρο στην περίπτωση που το όπλο είναι για εκείνους που επωμίζουν αριστερά θα λειτουργεί μπροστά στο πρόσωπο τους, και το αντίθετο. Αν πρόκειται για δίκαννο, ειδικά αυτά που έχουν δυο σκανδάλες, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι οι κλίσεις και η τοποθέτηση των σκανδαλών διαφέρει ανάλογα με το αν το όπλο είναι για αριστερόχειρες ή δεξιόχειρες. Σε όλες τις περιπτώσεις προσοχή θα πρέπει να δώσετε και στις κλίσεις του κοντακίου γιατί άλλη είναι η απόκλιση για εκείνους που επωμίζουν δεξιά και άλλη για εκείνους που επωμίζουν αριστερά.

breda
35,944ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,823ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,870ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
28 ° C
31.6 °
25.8 °
34 %
4.5kmh
0 %
Κυ
28 °
Δε
28 °
Τρ
27 °
Τε
28 °
Πε
31 °

ΔΗΜΟΦΙΛΗ