Γιατί να αλλάξω το όπλο μου;

- Advertisement -

 

Τα όπλα νέας τεχνολογίας είναι πράγματι καλύτερα από δοκιμασμένα και αξιόπιστα τουφέκια των προηγούμενων δεκαετιών, ή προβάλλονται από εμπορική σκοπιμότητα, ενώ δεν προσφέρουν τίποτε περισσότερο;

Πρόκειται για ένα εύλογο ερώτημα, που διατυπώνουν συχνά οι κυνηγοί, καθώς διαπιστώνουν ότι οι επιτυχίες όσων έχουν όπλα νέας τεχνολογίας, δεν διαφέρουν σημαντικά σε σύγκριση με εκείνους που κυνηγούν με όπλα περασμένων εποχών. Αξίζει λοιπόν να αλλάξουμε το όπλο μας με ένα νέας τεχνολογίας; Αν επρόκειτο να απαντήσουμε με ένα «ναι» ή ένα «όχι», ίσως μια αυθόρμητη απάντηση να ήταν«όχι», διότι τα όπλα νέας τεχνολογίας δεν αυξάνουν εντυπωσιακά τα ποσοστά επιτυχίας των κυνηγών. Ο λόγος βέβαια δεν είναι ότι αποδίδουν όπως τα παλαιά, αλλά διότι οι περισσότερες αποτυχίες μας, οφείλονται κυρίως σε αστοχίες. Αν επιχειρήσουμε όμως με δεύτερη σκέψη να αναλύσουμε τις επί μέρους εξελίξεις και τους νεωτερισμούς που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην κατασκευή των όπλων, θα διαπιστώσουμε ότι κάθε νέο μοντέλο έχει βελτιώσεις σε σύγκριση με τα προηγούμενα. Οι βελτιώσεις αυτές, έστω κι αν μερικές φορές φαίνονται μικρές και ασήμαντες, δίνουν στα όπλα ένα νέο χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο εύχρηστα, πιο ασφαλή, και γιατί όχι,πιο αποτελεσματικά.

Εφαρμογές που μπορεί στο παρελθόν να είχαν χρησιμοποιηθεί σε μικρή έκταση καθώς ήταν σε ερευνητικό στάδιο, σήμερα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη και θεωρούνται απαραίτητες για την κατασκευή ενός όπλου. Ιδιαίτερα στα αυτογεμή, οι εξελίξεις είναι συνεχείς και τα όπλα της σημερινής εποχής, είναι μακράν πιο εξελιγμένα αξιόπιστα και ασφαλή, σε σύγκριση με όπλα των προηγούμενων δεκαετιών. Αν και ορισμένες εφαρμογές του παρελθόντος ήταν πραγματικά πρωτοποριακές και βρίσκουν εφαρμογή στα σημερινά όπλα, η γενικότερη εικόνα, είναι εντελώς διαφορετική. Ακόμη και στα δίκαννα, όπου θεωρητικά δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης, παρατηρούμε ότι σήμερα οι κατασκευαστές, εφευρίσκουν εφαρμογές που κάνουν τη «ζωή» του κυνηγού ευκολότερη και τα όπλα αποτελεσματικότερα.

Αν για παράδειγμα λέγαμε πριν από μερικά χρόνια ότι θα κατασκευαστούν δίκαννα στα οποία θα μπορούσαμε να ρυθμίζουμε τις κλίσεις του κοντακιού, όλοι θα γελούσαν ειρωνικά. Παρόλα αυτά, το είδαμε και αυτό πρόσφατα και ποιος ξέρει τι άλλο θα δούμε. Είναι νομίζω χρήσιμο να εξετάσουμε αναλυτικά μερικές από τις εξελίξεις, τις καινοτομίες και τις νέες εφαρμογές στα σύγχρονα όπλα και να τα συγκρίνουμε με όπλα που έχουν κατασκευαστεί τις προηγούμενες δεκαετίες.

Ποιότητα κατασκευής

Αν και η ποιότητα κατασκευής είναι ένας καθαρά υποκειμενικός παράγων, η τεχνολογία κυρίως σε ότι αφορά το μηχανολογικό εξοπλισμό των εταιριών που κατασκευάζουν όπλα, έχει κάνει άλματα προόδου και αυτό αφενός έχει επηρεάσει θετικά την ποιότητα της παραγωγής, αφετέρου το κόστος. Από τις επισκέψεις που κάνω εδώ και τέσσερις δεκαετίες στα περισσότερα μεγάλα εργοστάσια παραγωγής όπλων, διαπιστώνω ότι ο εξοπλισμός και οι μέθοδοι κατασκευής, εξελίσσονται συνεχώς, με αποτέλεσμα να φθάνουν στα χέρια των κυνηγών, όπλα χωρίς το παραμικρό ψεγάδι. Όσοι έχουν στο μυαλό τους τεχνίτες που δουλεύουν με σφυρί, αμόνι και λίμες, πρέπει να τα ξεχάσουν, διότι σήμερα τα όπλα δεν τα κατασκευάζουν χέρια, αλλά μυαλά, υπολογιστές και μηχανήματα επεξεργασίας μετάλλων και ξύλων, τα οποία δεν αγγίζει κανένας, αλλά τα καθοδηγούν λογισμικά προγράμματα.

Η ακρίβεια των κατασκευών, μετριέται σε χιλιοστά του χιλιοστού και ελέγχεται με ακτίνες λέιζερ. Αποτέλεσμα είναι να βγαίνουν από την παραγωγή, όπλα με απόλυτες εφαρμογές και απρόσκοπτη λειτουργία. Εκτός αυτού έχει βελτιωθεί πάρα πολύ η ποιότητα των μετάλλων, δεδομένου ότι οι παραγγελίες στις βιομηχανίες χάλυβα γίνονται με συγκεκριμένες προδιαγραφές, ενώ στο παρελθόν οι κατασκευαστές ήταν υποχρεωμένοι να επιλέγουν από τα διαθέσιμα των χαλυβουργείων, επεμβαίνοντας συχνά με δικές τους τεχνικές, προκειμένου να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σήμερα το μόνο που έχουν να κάνουν, είναι χημική ανάλυση και τεχνικός έλεγχος, για να διαπιστωθεί αν η παραγγελία τους εκτελέσθηκε σωστά. Με τον τρόπο αυτό, είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να κυκλοφορήσει όπλο με ελάττωμα στα μεταλλικά του μέρη.

Θυμάμαι πριν από είκοσι ή τριάντα χρόνια, ότι συναντούσα συχνά κυνηγούς να βλέπουν τα κλείστρα στα αυτογεμή να σπάνε, αν και χρησιμοποιούσαν φυσίγγια τα οποία δεν απέδιδαν υπερβολικές πιέσεις. Τώρα, αν και τα φυσίγγια είναι κατά κανόνα πιο ισχυρά, δεδομένου ότι έχει διευρυνθεί η χρήση υπεργομώσεων, σπάνια συναντάμε σπασμένο κλείστρο σε όπλο νέας τεχνολογίας. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στα περισσότερα ανταλλακτικά. Αυτός είναι και ο λόγος που οι μεγάλες εταιρίες, έχουν διευρύνει το χρόνο εγγύησης για τα όπλα που κυκλοφορούν στην αγορά. Πριν από δύο δεκαετίες, οι περισσότερες εταιρίες, έδιναν εγγύηση καλής λειτουργίας του όπλου, για ένα έτος. Σήμερα βλέπουμε να εγγυώνται την ποιότητα των μεταλλικών μερών, ακόμη και για επτά χρόνια.

Εργονομία

Ένας ακόμη τομέας στον οποίο έχουν γίνει πολλά βήματα, είναι η εργονομία. Όλα τα χειριστήρια των όπλων βρίσκονται πλέον στη θέση τους, ούτως ώστε ο κυνηγός, να καταβάλει τη μικρότερη δυνατή προσπάθεια στο χειρισμό και να μην αποσπάται η προσοχή του. Τα χειριστήρια (κυρίως στα αυτογεμή), έχουν γίνει περισσότερα απ’ ότι στα παλαιάς τεχνολογίας όπλα, διότι έχουν προστεθεί εφαρμογές, που ήταν άγνωστες στο παρελθόν (cutoff κ.λπ.). Μπορεί όλα αυτά να είναι χρήσιμα, όμως αν δεν είναι τοποθετημένα στη σωστή θέση, προκαλούν καθυστέρηση, αποσπούν την προσοχή, και αυτά αποβαίνουν σε βάρος της αποτελεσματικότητας.

Απόδοση

Σημείο αναφοράς για τα σύγχρονα όπλα είναι η απόδοση. Οι μεγάλες εταιρίες συναγωνίζονται μεταξύ τους στον τομέα αυτό, κυρίως με το σχεδιασμό καννών και συσφίξεων. Παλαιότερα οι κατασκευαστές διαφήμιζαν το είδος του μετάλλου με το οποίο κατασκεύαζαν τις κάννες. Σήμερα κανένας δεν ασχολείται με το είδος του μετάλλου, αν και όλοι έχουν τα «μυστικά» τους. Ο αγώνας γίνεται κυρίως στο σχεδιασμό του εσωτερικού της κάννης. Η διάμετρος του αυλού, είναι σημείο τριβής, με κάποιους να προτείνουν διευρυμένους αυλούς και κάποιους άλλους, να επιμένουν ότι η παραδοσιακή διάμετρος, έχει καλύτερη απόδοση. Και οι δύο απόψεις έχουν θετικά και αρνητικά, τα οποία θα αναλύσουμε σε άλλο άρθρο.

Εκείνο που έχει σημασία, είναι ότι το εσωτερικό της κάννης είναι κομβικής σημασίας, όχι μόνο ως προς την απόδοση, αλλά και στον τομέα της άνεσης, τον οποίο θα δούμε στη συνέχεια. Οι συσφίξεις πλέον, σε όλα τα σύγχρονα όπλα είναι εναλλάξιμες και κάθε κατασκευαστής έχει τη δική του πρόταση. Από τις συσφίξεις μήκους 3 – 5 εκατοστών της δεκαετίας του ’80, σήμερα βλέπουμε εταιρίες να προτείνουν «τσοκ» 7 έως 10 εκατοστών. Είναι αποδεδειγμένο ότι η προοδευτική σύσφιξη, δίνει καλύτερα αποτελέσματα στη βολή και για το λόγο αυτό η τάση είναι να κατασκευάζονται τσοκ με μεγάλο μήκος. Ο συνδυασμός τους μάλιστα με τον ιδιαίτερο σχεδιασμό τους εσωτερικού της κάννης, βελτιώνει κατά πολύ το αποτέλεσμα και ελαχιστοποιεί τις παρενέργειες, όπως είναι η αναπήδηση του στομίου της κάννης.

Τα ατσάλινα σκάγια

Η χρήση ατσάλινων σκαγιών είναι αναγκαίο κακό της εποχής μας. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι πρώτη σε βαθμό προτεραιότητας στην παγκόσμια κοινότητα, και στα πλαίσια αυτής της προστασίας, η ανθρωπότητα οφείλει να περιορίσει στο ελάχιστο τη χρήση τοξικών προϊόντων, όπως είναι ο μόλυβδος. Σε πρώτη φάση, απαγορεύτηκε η χρήση μολύβδινων σκαγιών στους υγροτόπους και πολύ φοβάμαι ότι θα έρθει η στιγμή, που η απαγόρευση θα γενικευθεί. Τα όπλα παλαιάς τεχνολογίας δεν έχουν προδιαγραφές για ατσάλινα σκάγια και όσοι κυνηγούν ήδη σε υγροτόπους, δεν μπορούν να τα χρησιμοποιούν, οπότε είναι υποχρεωμένοι να αγοράσουν καινούργια όπλα, τα οποία έχουν ανάλογες προδιαγραφές.

Η άνεση

Με δεδομένη την τάση της εποχής να αυξάνεται η ποσότητα των σκαγιών, τα σύγχρονα όπλα ανεξάρτητα από την αντοχή τους σε μεγάλες πιέσεις, πρέπει να είναι και άνετα στη χρήση, δηλαδή να μην έχουν μεγάλες ανακρούσεις και αναπηδήσεις. Στον τομέα αυτό βοήθησε πολύ η διεύρυνση των αυλών και η ομαλή μετάβαση στα στενότερα τμήματα, αλλά αυτό δεν είναι πάντοτε αρκετό. Οι εταιρίες έριξαν πλέον μεγάλο βάρος στο σχεδιασμό των κοντακιών και των πελμάτων. Για κάποιους ούτε αυτό είναι αρκετό και ήδη βλέπουμε μια νέα τάση, να κατασκευάζονται ειδικοί μηχανισμοί, οι οποίοι περιλαμβάνουν ακόμη και «αμορτισέρ» κατά τα πρότυπα των αναρτήσεων των αυτοκινήτων, προκειμένου να απαλλάξουν το κυνηγό από τις δυσάρεστες αυτές αντιδράσεις του όπλου.

Αισθητική

Η χρήση των ακτίνων λέιζερ δίνει σήμερα στους κατασκευαστές, τη δυνατότητα να διακοσμούν τα όπλα τους με περίτεχνα σχέδια, τα οποία δεν έχουν μεγάλο κόστος. Βέβαια για τους λάτρεις της παράδοσης και της υψηλής τέχνης, οι παραδοσιακοί σκαλιστές εξακολουθούν να εργάζονται, όμως το κόστος μιας χειροποίητης διακόσμησης, δεν μπορεί να το πληρώσει ο καθένας. Τα σκαλίσματα με λέιζερ, είναι οικονομική λύση και η ακρίβειά τους, συχνά είναι μεγαλύτερη από τα χειροποίητα. Σε ότι αφορά τα ξύλινα μέρη, οι εταιρίες πλέον έχουν βρει τρόπους να κάνουν ακόμη και κάποια φτηνά ξύλα, να φαίνονται καλύτερα από τα πανάκριβα κομμάτια καρυδιάς που χρησιμοποιούνται σε ακριβά χειροποίητα όπλα. Τι κι αν γνωρίζουμε όλοι, ότι στο βάθος υπάρχει ένα φτηνό ξύλο. Η εξωτερική εμφάνιση είναι εκείνη που θα μας κάνει να αγαπήσουμε το όπλο από την πρώτη ματιά.

Το κόστος

Η οικονομική κρίση, η εξέλιξη των μηχανημάτων, ο έντονος ανταγωνισμός και η μείωση των κυνηγών, υποχρεώνουν τις εταιρίες να βάλουν πολύ νερό στο κρασί τους και να κατεβάζουν συνεχώς τις τιμές, με αποτέλεσμα να βρίσκουμε στην αγορά, όπλα επώνυμα και με πολύ καλή ποιότητα σε χαμηλές τιμές. Ορισμένες μάλιστα προσφορές είναι τόσο δελεαστικές, που κάνουν ένα σύγχρονο όπλο, να στοιχίζει όσο ένα κυνηγετικό ταξίδι. Επιγραμματικά λοιπόν θα έλεγα, ότι ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το παλιό μας όπλο είναι ακόμη «αξιόμαχο», τα σύγχρονα όπλα παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, σε ότι αφορά την ασφάλεια την απόδοση και την αξιοπιστία. Επίσης σημαντικός παράγων που μας ωθεί στην αλλαγή όπλου, είναι ότι δεν υπάρχουν πλέον ανταλλακτικά για όπλα που έχουν κατασκευαστεί πριν από 20 – 30 χρόνια, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να υποχρεωθούμε να τα παροπλίσουμε. Κακώς ή κακώς και τα όπλα έγιναν «αναλώσιμο» είδος.

breda
35,944ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,826ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,870ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
17.7 ° C
19 °
14.8 °
56 %
0.5kmh
0 %
Κυ
28 °
Δε
28 °
Τρ
27 °
Τε
29 °
Πε
30 °

ΔΗΜΟΦΙΛΗ