Φυλές για το κυνήγι του αγριόχοιρου: Αν δεν ήμουν λάτρης του Τρανσυλβανικού…

- Advertisement -

 

Ο Ιχνηλάτης της Σλοβακίας, η φυλή του Πόσαβατς, τα αμερικάνικα Πλότ, το «Μεγάλο» Μπλε της Γασκώνης και το γκριφόν της Βρετάνης, μέσα από τα μάτια ενός ενθουσιώδη οπαδού των Ιχνηλατών της Τρανσυλβανίας.

Ως ιδιοκτήτης και λάτρης του Ιχνηλάτη της Τρανσυλβανίας, έχω αναμφίβολα επηρεάσει και αρκετούς φίλους κυνηγούς του αγριόχοιρου να ασχοληθούν με κάποια καθαρόαιμη φυλή, για να έχουν “συνέπεια” και “συνέχεια”. Άλλωστε, δεν είναι ότι καλύτερο, με την πρώτη “στραβή” να τρέχουν στα σοκάκια των γειτονικών χωρών αναζητώντας απεγνωσμένα έναν σκύλο, με μοναδικό κριτήριο το “να κυνηγά”.

Οι γραμμές αίματος είναι σημαντικές

Έτσι, δεν είναι λίγοι, εκείνοι που με ρωτάνε, “αν δεν κυνηγούσες με Τρανσυλβανικούς Ιχνηλάτες, τι σκυλιά θα ήθελες να έχεις;”. Πριν απαντήσω στο συγκεκριμένο ερώτημα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, ότι “δεν υπάρχουν καλές και κακές φυλές, αλλά καλοί και κακοί χειριστές”. Αυτή είναι η αλήθεια, έστω κι αν είναι πολύ σκληρή. Κάθε φυλή ιχνηλατών έχει τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία της.

Ο κυνηγός – χειριστής του σκύλου, καλείται να αναδείξει στο μέγιστο βαθμό τα πλεονεκτήματά του και να προσπαθήσει να μειώσει στο ελάχιστο την εμφάνιση των μειονεκτημάτων του. Και κάτι ακόμη. Αυτό που είναι υψίστης σημασίας σε μία φυλή, δεν είναι τόσο η “ετικέτα” της, όσο οι γραμμές αίματος.

Για παράδειγμα, αν κάποιος Έλληνας κυνηγός πήρε ιχνηλάτες μιας φυλής για να κυνηγήσει γουρούνια, από μία γραμμή αίματος που εκτρέφεται με τα κριτήρια του λαγού, τότε οι πιθανότητες αποτυχίας αυξάνονται. Και στην προκειμένη αυτή περίπτωση θα ακουστεί το άδικο και επιπόλαιο κλισέ, “δεν κάνει για γουρούνια αυτή η φυλή”. Ωστόσο, είναι κάποιες φυλές που ενδείκνυνται περισσότερο για το κυνήγι του αγριόχοιρου, αφού έχει καλλιεργηθεί μέσα το στοιχείο του “θάρρους”, που αποτελεί το “άλφα και το ωμέγα” για ένα γουρουνόσκυλο. Καθώς επίσης και οι έμφυτες τάσεις του να τείνουν προς τις “βαριές” μυρωδιές. Αν, λοιπόν, δεν ήμουν αφοσιωμένος στους Ιχνηλάτες της Τρανσυλβανίας (Transylvanian Hound), θα επέλεγα κάποια από τις εξής φυλές.

Ιχνηλάτης της Σλοβακίας

O ιχνηλάτης της Σλοβακίας (Slovakian Hound) είναι μία φυλή που την έχω δει στο κυνήγι του αγριόχοιρου και ο τρόπος που ανταποκρίνονται τα άτομα που ανήκουν σε αυτήν, είναι άκρως ικανοποιητικός. Έχω αποκομίσει εμπειρίες για τους ιχνηλάτες της Σλοβακίας τόσο από το γεγονός ότι στο παρελθόν πέρασαν κάποια σκυλιά από τα χέρια μου, όσο και από τις εντυπώσεις που μου άφησαν σε αγώνες του εξωτερικού, όπου είχα την ευκαιρία να τα δω αγωνιζόμενα.

Έχουν ισορροπημένο χαρακτήρα, είναι επίμονα στη διαδικασία της ιχνηλασίας, αλλά και στη στάμπα έχουν διάρκεια με κάποια σχετική επιφυλακτικότητα. Κάποιοι εκπρόσωποι της φυλής είναι σκυλιά εντελώς “άφωνα” κατά την ιχνηλασία και με παροδικές φωνές, κατά τη δίωξη. Για κάποιους αυτό το τελευταίο αποτελεί αδυναμία. Αυτό βεβαίως δεν είναι γνώρισμα όλων των Ιχνηλατών της φυλής.

Η φυλή του Πόσαβατς

Ο ιχνηλάτης Πόσαβατς (Posavac Hound) είναι μία φυλή για την οποία έχω σχηματίσει αρκετά καλές εντυπώσεις, τόσο μέσα από κάποια δείγματα που περιστασιακά έτυχαν σε κυνήγια, αλλά και από εξιστορήσεις φίλων που τα έχουν στην κατοχή τους. Σκυλιά με πολύ πάθος, εργατικά, ακούραστα με μεγάλη καταδίωξη. Ίσως κάποια από αυτά να υστερούν στο κομμάτι της “στάμπας” και να είναι επιρρεπή προς άλλα θηράματα, αφού στη χώρα προέλευσής τους (Κροατία) χρησιμοποιούνται για διάφορα κυνήγια όπως λαγό, ζαρκάδι και αλεπού.

Τα αμερικάνικα Πλοτ

Ο ιχνηλάτης Πλότ (Plott Hound) με χώρα προέλευσης την Αμερική, είναι ακόμη μία ικανότατη φυλή για το κυνήγι του αγριόχοιρου. Τα έχω δει να εργάζονται πλάι σε έναν αδελφικό φίλο, που είναι και αυτός που ανέδειξε και διέδωσε τη φυλή στην Ελλάδα. Σε αρκετά κυνήγια που έκανα με τον Βαγγέλη Κυπαρίσση στην Οξυά Κονίτσης, είδα την τρομερή τους ιχνηλασία και το αξιοθαύμαστο θάρρος τους απέναντι στα καπριά. Ανήκουν στις φυλές που “μιλάνε πολύ” κατά την ιχνηλασία και ίσως για μερικούς αυτός να είναι αποτρεπτικός παράγοντας, γιατί δεν ταιριάζει… στα γούστα τους. Ωστόσο, υπάρχουν και σκυλιά της φυλής με πιο συγκρατημένες φωνές.

Το “Μεγάλο’’ Μπλε της Γασκώνης

Ο ιχνηλάτης “Μεγάλος’’ Μπλε της Γασκώνης (Grand Griffon Bleu de Gascogne) έχει χώρα προέλευσης την Γαλλία. Κι αυτό το σκυλί ανήκει σε εκείνα που θα επέλεγα για το κυνήγι του αγριόχοιρου, έχοντας εμπειρίες από κυνήγια που έχω κάνει με αυτά. Πρόκειται για σκυλιά με μεθοδική ιχνηλασία, μεγάλο πάθος, ανταποκρίνονται με τον καλύτερο τρόπο σε δυσμενείς συνθήκες και έχουν εξαιρετική στάμπα. Χρησιμοποιούνται επί το πλείστον για τον αγριόχοιρο, έχοντας έτσι σταθεροποιήσει τα απαραίτητα ζητούμενα.

Το γκριφόν της Βρετάνης

Το γκριφόν της Βρετάνης (Griffon Fauve de Bretagne), έχει επίσης χώρα προέλευσης την Γαλλία. Είναι ακόμη μία φυλή που μου έχει αφήσει καλές εντυπώσεις καθώς τα έχω δει στα κυνηγοτόπια, δίπλα σε διάφορους φίλους. Είναι σκυλιά με μεγάλη αντοχή και συνεργάσιμα, ανθρωποκεντρικά, με εξαιρετικές ικανότητες στον αγριόχοιρο. Επίσης, είναι μία από τις φυλές που κατέχουν υψηλές θέσεις στους αγώνες του μεγάλου θηράματος που γίνονται στην Γαλλία.

Δεν κυνηγούν οι ετικέτες…

Αξίζει να επισημανθεί ότι υπάρχουν κι άλλες φυλές που μπορούν να διαπρέψουν στο κυνήγι του αγριόχοιρου. Ωστόσο, απαιτούνται και οι ικανοί χειριστές – κυνηγοί, που θα τις αξιοποιήσουν. Όπως “δεν παίζουν μπάλα από μόνες τους οι φανέλες” έτσι και “δεν κυνηγούν από μόνες τους οι ετικέτες”.

breda
35,942ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,826ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,870ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
25.2 ° C
26.8 °
23.9 °
29 %
5.7kmh
0 %
Σα
27 °
Κυ
28 °
Δε
28 °
Τρ
27 °
Τε
29 °

ΔΗΜΟΦΙΛΗ