Φτιαγμένα για το κυνήγι και τον… πόλεμο

- Advertisement -

 

Πέντε όπλα που έχουν ξεφύγει από τα στενά κυνηγετικά όρια και χρησιμοποιούνται από τον στρατό, τα σώματα ασφαλείας αλλά και πολίτες για την ατομική τους προστασία.

Για μία σειρά όπλων, τα οποία στην Ελλάδα κατατάσσονται στην κατηγορία «όπλα για θήρα», οι Αμερικάνοι τα αξιολογούν λαμβάνοντας υπόψη μία ακόμη παράμετρο:

-Το αν και κατά πόσο είναι κατάλληλα ώστε να χρησιμοποιηθούν από τον στρατό και από τα σώματα ασφαλείας. Η χρήση τους από το στρατό είναι ευρεία. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι οδομαχίες και γενικότερα τα περιβάλλοντα που οι αποστάσεις, λόγω συνθηκών, είναι μικρές (δάσος, αστικό περιβάλλον κ.α.), είναι εκεί που έχουν την μεγαλύτερη χρήση. Πρόσφατα, οι Αμερικανοί ανέδειξαν τα 5 κορυφαία κυνηγετικά όπλα που χρησιμοποιεί ο στρατός αλλά και τα υπόλοιπα σώματα ασφαλείας και το «kynigesia» σας τα παρουσιάζει.

Winchester 1897

Με « ρίζες» στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο

Τα σχέδια για την κατασκευή του όπλου αυτού προήρθαν από τον John Moses Browning και είναι ένα κυνηγετικό τουφέκι τύπου pump action (χράπα χρούπα). Η Winchester 1897 ήταν πιο γνωστό ως “Trench Gun” στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο επιλέχτηκαν για χρήση στα στενά χαρακώματα του Δυτικού Μετώπου. Τα Trench Guns χρησιμοποιήθηκαν όχι μόνο στις μάχες σώμα με σώμα στα στενά χαρακώματα, αλλά επίσης για να καταρρίψουν χειροβομβίδες που έριχνε ο εχθρός προς γραμμές των συμμάχων. Τα έξι φυσίγγια που είχαν την δυνατότητα να ρίχνουν, τα καθιστούσαν ένα τρομερό «εργαλείο» για χρήση στις εχθρικές τάφρους. Ένα μόνο κυνηγετικό όπλο κατασκευασμένο το 1897 μπορούσε να ρίξει 6 φυσίγγια σε χρόνο που δεν ξεπερνούσε τα 3 δευτερόλεπτα με δέσμη σκαγιών που καταλάμβανε αρκετά μεγάλο χώρο.

Remington 870

Και από την αστυνομία και για αυτοάμυνα

Ένα από τα πιο συνηθισμένα κυνηγετικά όπλα είναι το Remington 870. Ένα όπλο κατασκευασμένο για κυνηγετική χρήση με λειτουργιά pump action που με την εμφάνιση του, το 1950, κέρδισε άμεσα την εκτίμηση εκατομμυρίων κυνηγών. Το 870 διαθέτει πλέον μεγάλη γκάμα επιλογών σε ότι έχει να κάνει με τα μήκη καννών, τους τύπους, την χωρητικότητα της αποθήκης σε φυσίγγια αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα όπλο για το κυνήγι διαφορετικών θηραμάτων.  Το 870 επιλέχτηκε για χρήση από αστυνομικούς, το προσωπικό των φυλακών και τον στρατό στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και από μία σειρά χωρών σε όλο τον πλανήτη, για τους στρατούς τους. Είναι ένα από τα όπλα που υπάρχει σε πολλά σπίτια στην Αμερική ως όπλο άμυνας.

Beretta 1301 Tactical

Ρίχνει 4 φυσίγγια το δευτερόλεπτο

Τα αυτογεμή άργησαν να γίνουν αποδεκτά από τους Αμερικανούς κυνηγούς πολύ περισσότερο άργησαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτική χρήση. Το Beretta 1301 είναι ένα από αυτά που πλέον έχει επιλεγεί από τον στρατό των ΗΠΑ. Το σύστημα λειτουργιάς Blink gas καθιστά το 1301 γρηγορότερο κατά 36% από τα υπόλοιπα ανταγωνιστικά όπλα. Μπορεί να ρίξει 4 φυσίγγια σε μόλις ένα δευτερόλεπτο. Το κυνηγετικό όπλο που έχει επιλεγεί για τον στρατό έχει μήκος κάννης 45 εκατοστά καθιστώντας το πρακτικό σε εσωτερικούς χώρους. Διαθέτει, επίσης, μεγαλύτερη λαβή που είναι εύκολο να εντοπιστεί από το χέρι του χειριστή ακόμα και σε καταστάσεις άγχους. Στην επάνω μεριά της βάσης στην ράγα τύπου Picatinny υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθούν διάφορα σκοπευτικά βοηθήματα.

Benelli M2 Tactical

Με κάννη 45 εκατ. και αποθήκη 5 φυσιγγίων

Κατασκευασμένο από την Ιταλική Benelli, θυγατρική τοM2 Tactical είναι ένα κάπως μεγαλύτερο σε διαστάσεις συγκριτικά με το 1301. Το M2 που έχει επιλεγεί για χρήση και από τον στρατό έχει κάννη μήκους 45 εκατοστά. Η αποθήκη έχει χωρητικότητα 5 φυσιγγίων. Το Benelli που διατίθεται για στρατιωτική χρήση έχει μεγάλη λαβή στο κοντάκι και ο κατασκευαστής ισχυρίζεται ότι διαθέτει έως και 48% λιγότερη ανάκρουση σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κυνηγετικά όπλα. Υπάρχου διαθέσιμα πολλά αξεσουάρ για το συγκεκριμένο μοντέλο. Η ράγα MIL-STD1913 Picatinny, επιτρέπει στο χρήστη να εγκαταστήσει εξειδικευμένα οπτικά. Το Μ2 χρησιμοποιείται από την US MARINE Corps επίσης υπάρχει μια παρόμοια έκδοση, το M4, που ονομάζεται M1014.

Σειρά Mossberg 500

Χρησιμοποιείται από τον στρατό και το ναυτικό των ΗΠΑ

Το κυνηγετικό όπλο με την πιο πρόσφατη επιλογή για χρήση και από τον στρατό το pump action Mossberg 500 , συμπεριλαμβανομένου και του Mossberg 590. Το 590 είναι το μόνο κυνηγετικό όπλο που πέρασε τις στρατιωτικές προδιαγραφές των ΗΠΑ MIL-S-3443G, το οποίο κρίθηκε για την ακρίβεια των βολών, την αντοχή και την ικανότητα αντοχής στον σκληρό χειρισμό. Ένα τυπικό στρατιωτικό όπλο της σειρά 500 έχει μεταλλική κατασκευή, αποθήκη χωρητικότητας 8 φυσιγγίων και κάννες που το μήκος τους κυμαίνεται από 45 έως 56. Το 500 χρησιμοποιείται από τον αμερικανικό στρατό και το αμερικανικό ναυτικό σώμα.

breda
35,937ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,830ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,870ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
scattered clouds
14.8 ° C
15.8 °
12.8 °
56 %
6.7kmh
40 %
Πε
19 °
Πα
22 °
Σα
27 °
Κυ
28 °
Δε
28 °

ΔΗΜΟΦΙΛΗ