Fabarm XLR5: Με τσοκ και κάννη που κάνουν τη διαφορά

- Advertisement -

{module Kyrgias}

 

Με σημείο αναφοράς το τεστ στα 1630 bar και τα επιμηκυμένα τσοκ, το αυτογεμές Fabarm XLR5 συνδυάζει αρμονικά την υψηλή αισθητική και τις σύγχρονες τεχνολογίες με τα πολύ καλά βλητικά αποτελέσματα.

 

Κείμενο  ΜΗΝΑΣ ΙΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ – ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΚΟΣΚΙΝΑΣ

 

Αν και το ότι η δοκιμή των καννών έχει γίνει στα 1630 bar, γεγονός που παραπέμπει στην ρίψη ατσάλινων σκαγιών και κατ’ επέκταση σε κυνήγια του βάλτου, εν τούτοις η καραμπίνα της Fabarm απευθύνεται σε κάθε είδους θήραμα.

Όπως θα περίμενε κάποιος, το XLR5 είναι εξοπλισμένο με το σύστημα Tribore, μια πατέντα της εταιρίας που αφορά στο σύστημα διαμόρφωσης του εσωτερικού της κάννης, το οποίο, σε σχέση με όσα γνωρίζουμε, έχει σαφέστατα βελτιωμένα βλητικά χαρακτηριστικά. Παράλληλα, και έχοντας εξελίξει για τα αυτογεμή της ένα μηχανισμό λειτουργίας που στηρίζεται στην εκμετάλλευση των παραγόμενων αερίων από την καύση πυρίτιδας  (μηχανισμός αερίων), η Fabarm προχώρησε στην απλοποίηση των εξαρτημάτων από τα οποία αποτελείται αυτός ο μηχανισμός.

Συγχρόνως, και για την καλύτερη προστασία τους από την οξείδωση και τα κατάλοιπα των αερίων, τα εξαρτήματα του μηχανισμού καλύπτονται από χρώμιο και ζιρκόνιο. Ο μηχανισμός διαθέτει διπλά μπράτσα στο σιδηρόδρομο και το ελατήριο επανάταξης του κλείστρου είναι τοποθετημένο μπροστά. Η σκανδαλοθήκη είναι κατασκευασμένη από πολυμερικό υλικό, ο σχεδιασμός του υποφυλακτήρα είναι σύγχρονος αλλά παράλληλα και λειτουργικός ενώ η σκανδαλοθήκη συγκρατείται στη βάση με δύο πείρους.

Εύκολη εισαγωγή φυσιγγίων

Η βάση στο XLR5 είναι κατασκευασμένη από ergal και ο σχεδιασμός στο κάτω μέρος, ιδιαίτερα στο σημείο που τροφοδοτείται η αποθήκη με φυσίγγια, είναι τέτοιος που επιτρέπει την εισαγωγή φυσιγγίου χωρίς να σχηματίζεται μεγάλη γωνία. Το φυσίγγι τοποθετείται σχεδόν οριζόντια με την αποθήκη και η εισαγωγή του σε αυτή πραγματοποιείται ευκολότερα.

Δεύτερο σημείο στη βάση είναι το μπουτόν αποδέσμευσης του κλείστρου, που (και σε αυτό το μοντέλο της Fabarm) είναι τοποθετημένο στην αριστερή πλευρά, όπου βρίσκεται επίσης και ο διακόπτης συγκράτησης του κλείστρου.

Στην επιφάνειά της, η βάση έχει δεχτεί επεξεργασία εναπόθεσης καρβιδίων τιτανίου για να παρέχει αφενός μεγαλύτερη προστασία από την διάβρωση και αφετέρου βελτιωμένη αντοχή στα χτυπήματα. Παράλληλα, οι σχεδιαστές της Fabarm δίνοντας μεγάλη στον τομέα της εμφάνισης προσφέρουν τη βάση με πλούσια σκαλίσματα και περιφερειακά μοτίβα.

Στην πάνω πλευρά υπάρχουν υποδοχές για την τοποθέτηση σκοπευτικών (διόπτρα). Στο ξεκίνημα της γραμμής σκόπευσης υπάρχει μια ένθετη πλάκα από ευδιάκριτο υλικό για να βοηθάει το μάτι στον εύκολο εντοπισμό κατά τη διαδικασία επώμισης.

Το αυτογεμές XLR5 διατίθεται σε μήκη κάννης 61, 66, 71 και 76 cm, ενώ τα τσοκ (Short 2/10, medium 5/10, long 7/10, extreme 9/10) βιδώνουν εσωτερικά και έχουν μήκος 8,2 cm.

Τα ξύλινα μέρη είναι κατασκευασμένα από καρυδιά και το τελικό φινίρισμά τους είναι με λινέλαιο. Στη λαβή του κοντακίου υπάρχουν ψάθες σε συνδυασμό με σχέδια. Το πέλμα στο κοντάκι είναι ελαστικό. Οι διαστάσεις της πάπιας είναι 4,8 cm φάρδος και 5,4 cm ύψος.

Πολύ καλή λειτουργικότητα

Βεβαίως, καλή είναι η όμορφη εμφάνιση, όμως, αυτό που «μετράει» περισσότερο απ’ όλα σ’ ένα όπλο, είναι η λειτουργικότητα και η εργονομία. Δύο στοιχεία στα οποία η Fabarm XLR5 καταγράφει επίσης υψηλή βαθμολογία.

Τα σημεία κρατήματος του όπλου είναι καλά, όπως επίσης και ο σχεδιασμός της πάπιας. Οι ψάθες είναι αποτελεσματικές, αν και θα μπορούσαν στη θέση των σχεδίων, κυρίως στη λαβή του κοντακίου, να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην εργονομία χαράσσοντας μεγαλύτερης έκτασης ψάθες.

Από πλευράς λειτουργίας το όπλο δίνει την χαρακτηριστική αίσθηση των αυτογεμών που λειτουργούν με αέρια. Έχει μειωμένο λάκτισμα ακόμη και με τη χρήση βαριών γομώσεων, «κοντή» βάση που φέρνει πιο κοντά στο σώμα το χέρι που κρατάει την πάπια, και μεταφορά του κέντρου βάρους προς τα εμπρός, λόγω εξαρτημάτων μηχανισμού λειτουργίας.

Η τοποθέτηση του ελατηρίου επανάταξης του κλείστρου μπροστά βοηθάει πολύ στη συναρμολόγηση του όπλου, ιδιαίτερα στην τοποθέτηση του κλείστρου μέσα στη βάση. Επίσης ο καθαρισμός και η συντήρηση του είναι πολύ εύκολη, σε σύγκριση με τα όπλα που έχουν το ελατήριο πίσω, μέσα στο κοντάκι.

 

Εύκολο στο χειρισμό

Ο χειρισμός του όπλου είναι εύκολος, βέβαια χρειάζεται εξοικείωση στη χρήση των μπουτόν που είναι τοποθετημένα αριστερά της βάσης.

Το βάρος του XLR5 με μήκος κάννης 66 cm είναι 3.188 gr.

Το όπλο συνοδεύεται από πολυτελή βαλίτσα μεταφοράς, 4 τσοκ, κλειδί για τα τσοκ, κουμπωτούς αορτιριούχους, φλάντζες αλλαγής κλίσεων, οδηγίες χρήσεως και στα Ελληνικά.

Το XLR5 καλύπτεται από 3 χρόνια εγγύηση.

Τα FABARM εισάγονται από την TOURIS A.E. Τηλ.: 2108002444

 

Τι έδειξε στο σκοπευτήριο

Στο σκοπευτήριο όπου δοκιμάσαμε το Fabarm XLR5, το πρώτο πράγμα που μας έκανε εντύπωση ήταν η εξαιρετικά ομαλή και ευχάριστη λειτουργία του. Αυτό οφείλεται σε ένα βαθμό στην περεταίρω επιμήκυνση των τσοκ που φθάνουν πλέον τα 82 χιλιοστά. Αυτό το μεγάλο μήκος ελαχιστοποιεί την αναπήδηση στομίου, ιδιαίτερα σε γομώσεις μέχρι 36 γραμμάρια. Εμείς στις δοκιμές μας «ρίξαμε» αρκετά φυσίγγια 28 γραμμαρίων, που για το XLR5 είναι …απολαυστικά.

Ένα άλλο στοιχείο που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο είναι η πάρα πολύ καλή ισορροπία του όπλου, το οποίο ο κυνηγός δεν θα αισθανθεί να πετάγεται ανεξάρτητα από τη δική του βούληση.

breda
35,917ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,830ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,870ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
21.4 ° C
22.4 °
18.2 °
69 %
1.8kmh
20 %
Τρ
26 °
Τε
27 °
Πε
19 °
Πα
24 °
Σα
21 °

ΔΗΜΟΦΙΛΗ