Fabarm Xlr Composite slug: Ελαφρύ και στιβαρό

- Advertisement -

 

Ένα ενδιαφέρον όπλο ειδικά για τους κυνηγούς του αγριόχοιρου, προτείνει η γνωστή ιταλική φίρμα Fabarm.

Η Fabarm επέλεξε τη δημοφιλέστερη σειρά αυτογεμών, για να κατασκευάσει ένα όπλο ειδικά για τους κυνηγούς του αγριόχοιρου, αλλά και για τους λάτρεις της πρακτικής σκοποβολής. Η σειρά XLR διακρίνεται για τη φινέτσα, την εργονομία και την ποιότητα κατασκευής. Βέβαια αυτό που έκανε τα όπλα της Fabarm περιζήτητα, ήταν η απόδοση της κάννης Tribore, χαρακτηριστικό το οποίο αναδεικνύεται κυρίως στα σκάγια και όχι στα μονόβολα για τα οποία προτείνεται το όπλο αυτής της παρουσίασης. Παρόλα αυτά το Composite μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί και με σκάγια (πολύ περισσότερο με ψήφους) δεδομένου ότι είναι πολύ ελαφρύ και εύχρηστο.                                                                                                                                                    Tα όπλα που εισάγονται στην αγορά και στοχεύουν στους κυνηγούς των αγριόχοιρων είναι πολλά. Η Fabarm καταθέτει την δική της πρόταση με το Composite Slug το οποίο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το αυτογεμές αυτό, αν και προέρχεται από τη γνωστή σειρά XLR, έχει χαρακτηριστικά και τροποποιήσεις που το κάνουν άκρως ανταγωνιστικό. Ειδικά στην εργονομία και στον εξελιγμένο μηχανισμό πυροδότησης δύσκολα θα βρει αντίπαλο. Με βάρος μόνο 2.780 γραμμάρια, δεν θα κουράσει ποτέ τον κυνηγό, που είναι υποχρεωμένος να το κρατά σε ετοιμότητα όλη τη μέρα.

Δικαιολογημένα κάποιοι θα αναρωτηθούν, γιατί ένα όπλο που προορίζεται για βαριές γομώσεις έχει τόσο χαμηλό βάρος. Η απάντηση είναι, ότι έχει μελετηθεί έτσι, ώστε να έχει μειωμένο λάκτισμα ακόμα και με χρήση ισχυρών γομώσεων, οπότε το επιπλέον βάρος δεν έχει να προσφέρει τίποτε.

Μειωμένη ανάκρουση

Ξεκινώντας από τον μηχανισμό λειτουργίας που βασίζεται την αξιοποίηση των αερίων που παράγονται από την καύση της πυρίτιδας, γίνεται εύκολα αντιληπτό, γιατί αυτό το όπλο έχει χαμηλή ανάκρουση.

Πέραν του μηχανισμού λειτουργίας, υπάρχει ένα καλοσχεδιασμένο πέλμα, αλλά και ελαστικό επίθεμα στο επάνω μέρος του κοντακιού (ράχη) τα οποία συντελούν ουσιαστικά στην μείωση της ανάκρουσης . Αυτό που μένει «δώρο» στον κάτοχό του,  είναι ένα ελαφρύ κοντόκαννο όπλο, το οποίο μεταφέρεται εύκολα, δεν κουράζει, αλλά και δεν κλωτσά σαν «γαϊδούρι» με την χρήση ισχυρών γομώσεων.

Ποιοτικά συνθετικά

Κοντάκι και πάπια είναι κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά και η ποιότητα τους είναι πολύ καλή. Η Ιταλική εταιρεία δεν μπαίνει στην διαδικασία να προμηθευτεί πλαστικά που κατασκευάζονται στην Τουρκία όπως κάνουν πολλοί για λόγους κόστους. Προτιμά να καταβάλει υψηλότερο αντίτιμο και να παραγγέλνει τα πλαστικά (κοντάκι και πάπια)  στην Αμερική. Ίσως κάποιοι να μην είναι σε θέση να αξιολογήσουν την ποιοτική διαφορά των συνθετικών, όμως είναι κάτι που  αργά η γρήγορα θα φανεί. Με την πάροδο του χρόνου, τα ευτελή συνθετικά θα αρχίσουν να ξεφτίζουν, να χάνουν το χρώμα τους και να θρυμματίζονται. Οι Αμερικανοί κατασκευάζουν κορυφαίας ποιότητας συνθετικά για όπλα, τα οποία εμποτίζουν με χημικές ουσίες οι οποίες τα προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία και τους εξασφαλίζουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Η σχεδίαση τους στα σημεία κρατήματος σε πάπια και κοντάκι, προσφέρει εξαιρετική αίσθηση και ευκολία χρήσης η δε υφή τους είναι βελούδινη. Αυτή η τεχνική που δίνει στα πλαστικά αυτή την υφή  εκτός της αίσθησης που προσφέρει, είναι και πολύ αποτελεσματική στο πιάσιμο. Το όπλο δεν γλιστρά ακόμη κι όταν τα χέρια του κυνηγού είναι βρεγμένα.

Βολές ακριβείας

Η κάννη έχει μήκος 61 εκατοστά. Τα πρόσθετα σκοπευτικά είναι ειδικά για σκόπευση ακριβείας σε μεγάλες αποστάσεις και κατατάσσουν το όπλο στην κατηγορία «Slug».Το κλισιοσκόπιο μπορεί να ρυθμιστεί ανάλογα με την απόσταση του στόχου και τα φυσίγγια που χρησιμοποιεί ο κυνηγός ή ο σκοπευτής, για να έχει ακριβείς βολές. Οι ρυθμίσεις αυτές βέβαια αφορούν βολές με μονόβολα.

Στην Ελλάδα, οι κυνηγοί που έχουν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο είδος σκοποβολής είναι ελάχιστοι γιατί οι κυνηγοί στην πλειοψηφία τους χρησιμοποιούν φυσίγγια με ψήφους. Όπως και να έχει το θέμα, το συγκεκριμένο σύστημα σκόπευσης, εξασφαλίζει δυο σημεία ευθυγράμμισης της κάννης  με τον στόχο και αυτό είναι θετικό.

Στο επάνω μέρος της βάσης υπάρχουν και υποδοχές και για την τοποθέτηση διόπτρας ή ράγας πολλαπλών χρήσεων. Βέβαια οι διόπτρες είναι όνειρο θερινής νυκτός για τους Έλληνες κυνηγούς και σκοπευτές, διότι απαγορεύεται η χρήση τους.

Η ευρεσιτεχνία Fabarm

Η έξοδος της κάννης δεν δέχεται εναλλάξιμες συσφίξεις, διότι ο προορισμός του όπλου είναι συγκεκριμένος. Η επιλογή της εταιρείας είναι μοναδική και η κάννη παράγεται χωρίς σύσφιξη (κύλινδρος). Αυτό έχει λογική ερμηνεία, γιατί το όπλο προτείνεται κυρίως για χρήση με μονόβολα .

Στο εσωτερικό της κάννης η τεχνολογία διαμόρφωσης είναι το πατενταρισμένο Tribore. Δεν θα περιμέναμε βέβαια και κάτι διαφορετικό. Αυτό είναι το δυνατό χαρτί της Fabarm και με αυτό έχει καταφέρει να κατακτήσει τις αγορές και να κοιτάει κατάματα τον ανταγωνισμό. Ως εσωτερική διάμετρο αυλού δηλώνει τα 18,7 χιλιοστά, αλλά η διάμετρος μεταβάλλεται σε τρία στάδια και αυτό είναι  το σημαντικό πλεονέκτημα που προσφέρει η τεχνολογία tribore (τρεις διαφορετικές διάμετροι). Βέβαια η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται κυρίως για τη διαμόρφωση της βολής με σκάγια και δεν έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στα μονόβολα. Παρόλα αυτά οι κάτοχοι των όπλων Slug κατά περίσταση χρησιμοποιούν και φυσίγγια με σκάγια ή ψήφους και σε αυτές τις περιπτώσεις η Fabarm έχει διαπιστωμένο πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.

Ο μηχανισμός αερίων

Στο μοντέλο XLR ο μηχανισμός λειτουργίας αερίων έχει εξελιχτεί σε μεγάλο βαθμό σε σύγκριση με τα προηγούμενα μοντέλα. Η Ιταλική εταιρεία δίνοντας μεγάλη σημασία στην προστασία των μετάλλων από την διάβρωση που προκαλούν τα αέρια και οι υψηλές θερμοκρασίες, έχει φροντίσει ώστε κάθε εξάρτημα του μηχανισμού, να καλυφθεί με ανθεκτικά υλικά με την μέθοδο της επιμετάλλωσης. Τα υλικά της επιμετάλλωσης είναι κυρίως ζιρκόνιο, χρώμιο και χαλκός ο συνδυασμός των οποίων παρουσιάζει μεγάλη αντίσταση στη διάβρωση και τη φθορά. Παράλληλα η λεία επιφάνειά τους, δεν συγκρατεί την κάπνα που προέρχεται από την καύση τις πυρίτιδας. Αυτό πρακτικά σημαίνει μακροζωία και μειωμένες ανάγκες καθαρισμού και συντήρησης.

Εύρυθμη λειτουργία

Η Ιταλική εταιρία εφαρμόζει μια πρωτότυπη  τακτική. Ζητά από τους κατά τόπους αντιπροσώπους να της αποστείλουν τα δημοφιλέστερα φυσίγγια της αγοράς κάθε χώρας, ούτως ώστε να βεβαιωθεί ότι τα όπλα της λειτουργούν εύρυθμα με τα φυσίγγια που κυκλοφορούν στις χώρες όπου πωλούνται τα όπλα της. Με τον τρόπο αυτό και με την κατανάλωση χιλιάδων φυσιγγίων καθημερινά στα δοκιμαστήριά της, βεβαιώνεται ότι δεν θα έχει προβλήματα λειτουργίας των όπλων της σε διάφορες περιοχές.

Η ενδεικτική τιμή του Composite Slug είναι 1.375 ευρώ και παραδίδεται σε βαλίτσα τύπου Integrale.

Τα Fabarm εισάγονται από την εταιρεία Touris A.E τηλέφωνο επικοινωνίας 210 8002444.

breda
35,944ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,823ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,870ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
28 ° C
31.6 °
25.8 °
34 %
4.5kmh
0 %
Κυ
28 °
Δε
28 °
Τρ
27 °
Τε
28 °
Πε
31 °

ΔΗΜΟΦΙΛΗ