spot_img
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΥπ. Περιβάλλοντος Ρουμανίας: «Τα περισσότερα κοπάδια αγριόχοιρων θα πρέπει να εξουδετερωθούν»

Υπ. Περιβάλλοντος Ρουμανίας: «Τα περισσότερα κοπάδια αγριόχοιρων θα πρέπει να εξουδετερωθούν»

|

 

“Η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF) είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τη ρουμανική γεωργία και κτηνοτροφία. Η χώρα παράγει σήμερα περίπου το ένα τέταρτο της ποσότητας χοιρινού κρέατος που απαιτείται για οικιακή κατανάλωση και ένας από τους κύριους φορείς μετάδοσης αυτού του ιού είναι τα αγριογούρουνα”.

Αύτα ήταν τα λόγια του Ρουμάνου Υπουργού Περιβάλλοντος και υπευθύνου για την διαχείριση των πληθυσμών των αγριόχοιρων, Tanczos Barna, σε μία πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι ARGO TV της Ρουμανικής τηλεόρασης. Ο κ. Barna, μεταξύ άλλων, επισήμανε πως το πρόβλημα του ιού είναι εκτός ελέγχου, και οι κυνηγετικές οργανώσεις θα πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα από το κράτος για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

“Δυστυχώς, είναι ένα φαινόμενο εκτός ελέγχου. Την περίοδο κατά την οποία οι οργανώσεις κυνηγιού ήταν απαραίτητο να παρέμβουν και να δράσουν, η υποστήριξη και η βοήθεια από το κράτος ήταν ανεπαρκής”, υποστήριξε ο Ρουμάνος Υπουργός, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε πως πρόσφατα στάλθηκε στην ANSVSA (Εθνική Αρχή Κτηνιατρικής Προστασίας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ρουμανίας) το σχέδιο διατάγματος έκτακτης ανάγκης με το οποίο το Υπουργείο Περιβάλλοντος προτείνει μέτρα καταπολέμισης της αφρικανικής πανώλης, κατά τα οποία οι κυνηγετικές οργανώσεις θα περιπολούν, θα εξουδετερώνουν και θα συλλέγουν δείγματα αγριογούρουνων. Τα έξοδα για τις ενέργειες αυτές θα πρέπει να καλυφθούν από το ρουμανικό κράτος.

Ο αρμόδιος Υπουργός, επίσης τόνισε πως θα απευθυνθεί και στην επιτροπή CNSU (Εθνική Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης), για να εγκρίνει το εθνικό σχέδιο καταπολέμησης της πανώλης των χοίρων, το οποίο πρέπει να είναι ένα νέο, πιο αποτελεσματικό σχέδιο, έτσι ώστε να μπορούν να δωθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι-χοιροτρόφοι της Ρουμανίας, καθώς αυτοί είναι που πλήττονται περισσότερο.

“Τα περισσότερα κοπάδια αγριόχοιρων θα πρέπει να εξουδετερωθούν την επόμενη κυνηγετική περίοδο”, τόνισε επίσης ο κ. Barna, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να προσδιορίσει την ανάγκη άμεσης δράσης του κράτους με σκοπό την κατάπολέμηση της πανώλης των χοίρων, στα πλαίσια της οποίας αρκετά κοπάδια αγριογούρουνων θα εξαλειφθούν, ενώ στο τέλος της συνέντευξης καταλήγει λέγοντας πως: “Είναι απίθανο αυτό το είδος να είναι σε θέση να αντέξει αυτήν την επιδημία αυτή τη στιγμή. Ύστερα από ένα ή δύο χρόνια και αφού έχουμε παρέμβει εξαλείφωντας το πρόβλημα, τα δάση με αγριόχοιρους θα κατοικηθούν ξανά. Ενδεχομένως, να είναι ένα σοβαρό πλήγμα για αυτό το είδος, αλλά είναι η μόνη λύση που υπάρχει, επειδή οι κυνηγοί είναι οι μοναδικοί που μπορούν να εφαρμόσουν αυτό το πρόγραμμα“.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοζάνη: Κοπάδι αγριογούρουνων βολτάριζε στο δρόμο προς Πτολεμαΐδα – Βίντεο

Κοζάνη: Κοπάδι αγριογούρουνων βολτάριζε στο δρόμο προς Πτολεμαΐδα Το κυνήγι έχει πάψει εδώ και καιρό και τα αγριογούρουνα δίχως κανένα φόβο πλέον ξεχύνονται στους...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ