spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΥπ. Περιβάλλοντος: Εγκύκλιος για τη χρήση σκύλων διώξης στο Kυνήγι του Αγριόχοιρου

Υπ. Περιβάλλοντος: Εγκύκλιος για τη χρήση σκύλων διώξης στο Kυνήγι του Αγριόχοιρου

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

 

Σε διευκρινίσεις προχώρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, δημοσιεύνοτας εγκύκλιο, μέσω της οποίας γίνεται γνωστή η δυνατότητα αξιοποίησης των σκύλων δίωξης για άσκηση κυνηγίου του αγριόχοιρου.

Συγκεκριμένα, για την άσκηση της θήρας του αγριόχοιρου στις Περιφερειακές Ενότητες (Ροδόπη, Ξάνθη, Έβρος) στις οποίες θα επιτρέπονται οι κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις για τη θήρα του, προς τον σκοπό αντιμετώπισης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, διευκρινίζεται πως οι κυνηγοί έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν σκύλους δίωξης.

Η εγκύκλιος αναφέρει τα εξής:

Επί του θέματος θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα:

Με την ανωτέρω (1) σχετική Κ.Υ.Α. και συγκεκριμένα με το εδάφιο ιζ) της παρ. 2 του άρθρου 3 αυτής, επιτράπηκε η κατ ́εξαίρεση κυκλοφορία με σκοπό την «Μετακίνηση για τη θήρα αγριόχοιρου προς τον σκοπό αντιμετώπισης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, και μόνο εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η μετακίνηση της παρούσας περίπτωσης δύναται να πραγματοποιείται με τη συμμετοχή έως τεσσάρων (4) ατόμων».

Με την ανωτέρω (2) σχετική παρατάθηκε η χρονική περίοδο θήρας του αγριόχοιρου (Sus scrofa) μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2021, σε ομάδες μέχρι τεσσάρων (4) κυνηγών, με δικαίωμα θήρευσης χωρίς περιορισμό στο όριο κάρπωσης ανά ομάδα και έξοδο ( ημέρες Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή).

Στην παρ. 2 του εδαφίου Β. ΕΙΔΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ της ανωτέρω (3) σχετικής, αναφέρεται ότι: «2. Περιορίζουμε τη χρησιμοποίηση σκύλων δίωξης για άσκηση κυνηγίου, από 15.09.2020 μέχρι και 20.01.2021 σε τρεις (3) ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή), δηλαδή μόνο τις ημέρες κατά τις οποίες επιτρέπεται αντιστοίχως το κυνήγι του Λαγού (Lepus europaeus) και του Αγριόχοιρου (Sus scrofa).

Μετά τα ανωτέρω είναι προφανές ότι για την άσκηση της θήρας του αγριόχοιρου τις επιτρεπόμενες ημέρες και στις Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες θα επιτρέπονται οι κατ ́εξαίρεση μετακινήσεις για τη θήρα αγριόχοιρου προς τον σκοπό αντιμετώπισης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, μπορούν να χρησιμοποιούνται σκύλοι δίωξης για την άσκηση του κυνηγιού του.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρδίτσα: Λύκος κατασπάραξε 85χρονη – Εκτιμάται ότι ήταν ήδη νεκρή

Καρδίτσα: Λύκος κατασπάραξε 85χρονη - Εκτιμάται ότι ήταν ήδη νεκρή Η σορός της βρέθηκε στο κρεβάτι της - Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση Συναγερμός έχει σημάνει...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ