spot_img
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΧαλκιδική: Η μεγάλη περιπέτεια ενός άνδρα από δάγκωμα οχιάς (pics)

Χαλκιδική: Η μεγάλη περιπέτεια ενός άνδρα από δάγκωμα οχιάς (pics)

|

Μια απίστευτη περιπέτεια που ευτυχώς είχε αίσιο τέλος έζησε ο 39χρονος Θεσσαλονικιός Βαγγέλης Μένος, ο οποίος στις αρχές του Ιούνη βρέθηκε στην περιοχή της Νικήτης στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής και τσιμπήθηκε από οχιά.

Στην περίπτωσή του όμως, ούτε το Κέντρο Υγείας του Αγίου Νικολάου Χαλκιδικής, όπως λέει, ούτε το Νοσοκομείο Πολυγύρου διέθεταν αντιοφικό ορό, για να αντιμετωπιστεί το δάγκωμα από το φίδι. Ο ίδιος χρειάστηκε να νοσηλευτεί έξι ημέρες σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» στην Θεσσαλονίκη αφού βρέθηκε το πολυπόθητο… αντίδοτο στο «Ιπποκράτειο». 

«Στις 5 Ιουνίου πήγαμε στην Νικήτη με την γυναίκα μου προκειμένου να στήσουμε ένα τροχόσπιτο που διαθέτουμε σε ιδιόκτητο ακίνητο. Γύρω στις 4 το μεσημέρι κι ενώ έκανα εργασίες, πήγα να σηκώσω ένα σίδερο και κάτι με τσίμπησε. Με τσίμπησε φίδι αλλά δεν γνώριζα εάν ήταν οχιά», εξηγεί ο κ. Μένος.

Και συνεχίζει: «Απευθείας στα δύο λεπτά επισκέφτηκα ένα φαρμακείο όπου μου χορήγησαν αντισταμινικό και από εκεί στο Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου, μου χορήγησαν ορό με κορτιζόνη, ωστόσο το χέρι μου άρχισε να πρήζεται», εξηγεί. Από εκεί με ασθενοφόρο ο κ. Μένος μετέβη στο Νοσοκομείο Πολυγύρου όπου υποβλήθηκε σε rapid test, προκειμένου να μπορέσει να εισέλθει στο χώρο. «Μου έκαναν αντιτετανικό εμβόλιο. Κοιμήθηκα περίπου τρεις ώρες και όταν ξύπνησα στις 12 τα μεσάνυχτα το χέρι μου ήταν τριπλάσιο. Μου έκαναν αιματολογικές εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστώσουμε τι φίδι με τσίμπησε ωστόσο, επειδή ήταν Σάββατο τα αποτελέσματα δεν τα είχαμε εγκαίρως», εξηγεί. Την επόμενη ημέρα το πρωί ο κ. Μένος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του το οίδημα έσκασε και έτρεχαν αίματα μέσα στο όχημα.

«Τελικά ο απαραίτητος αντιοφικός ορός βρέθηκε στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο μου χορηγήθηκε στην Κυριακή. Έμεινα έξι ημέρες στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Μετά την χορήγηση του ορού άρχισε να ξεπρήζεται το χέρι μου», λέει.

ohia.jpg

 

Ο κ. Μένος συμπληρώνει πως σε περιοχές τουριστικές όπως είναι αυτή της Χαλκιδικής, καλό είναι τα νοσοκομεία να διαθέτουν αντιοφικό ορό, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες όταν τα φίδια «ξυπνούν». Καλεί δε τους πολίτες και τους παραθεριστές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Τα τσιμπήματα από οχιά είναι ένα συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα, ωστόσο τα τελευταία χρόνια παρά και τις επισημάνσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων τα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν ενισχυθεί με αντιοφικούς ορούς.

 

Όπως λέει στο makthes.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, στο παρελθόν διαπιστώθηκαν ελλείψεις σε αντιοφικούς ορούς στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, τα οποία είναι υποχρεωμένα να είναι εφοδιασμένα με αυτούς.  

Η αλήθεια είναι, πως τα περιστατικά από τσιμπήματα οχιάς τα τελευταία χρόνια είναι πολλά. Τα δαγκώματα από οχιά μπορεί να αποβούν θανατηφόρα. Η βαρύτητα της δηλητηρίασης εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς, την γενική κατάσταση της υγείας του, τη θέση και το βάθος του δαγκώματος.

ohia-2.jpg

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντιοφικοί οροί είναι σε έλλειψη, δεν πωλούνται στα φαρμακεία, ενώ διατίθενται αποκλειστικά στα δημόσια νοσοκομεία. Η διάθεσή των αποθεμάτων δε, γίνεται από συγκεκριμένα κέντρα που λειτουργούν στα νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» και «ΑΧΕΠΑ» για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενώ υπηρεσιακά με την συνδρομή του ΕΚΑΒ διανέμoνται στα νοσοκομεία όπου υπάρχει ανάγκη.

Πηγή: ektaktanea.gr

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπλα: Αλουμίνιο ή χάλυβας;

Όπλα: Αλουμίνιο ή χάλυβας; Προφανώς το ερώτημα απευθύνεται στα δίκαννα και όχι στα αυτογεμή. Άλλωστε σήμερα ελάχιστα αυτογεμή κατασκευάζονται με βάση από χάλυβα Καλό και άγιο...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ