spot_img
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤροχαία με αγριογούρουνα: Οι ηθικοί αυτουργοί

Τροχαία με αγριογούρουνα: Οι ηθικοί αυτουργοί

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Τροχαία με αγριογούρουνα: Οι ηθικοί αυτουργοί

Τα τροχαία ατυχήματα με αγριογούρουνα στην Ελλάδα παρουσιάζουν ολοένα και αυξητική τάση.

Αρκετές είναι οι συγκρούσεις μεταξύ αυτοκινήτων και αγριόχοιρων που διεξάγονται σε επαρχιακούς -και όχι μόνο- δρόμους της χώρας. Τουλάχιστον έτσι προκύπτει μέσα από τα ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας αλλά και γνώριμα γεγονότα που συνέβησαν. Είμαι πεπεισμένος πως αυτή τη χρονιά καταγράφηκε ρεκόρ τροχαίων ατυχημάτων με αγριογούρουνα.

Θανατηφόρα τροχαία με αγριογούρουνα – Η εγκληματική αμέλεια

Το θανατηφόρο τροχαίο στο Κιλκίς εξαιτίας αγριογούρουνων που συγκλόνισε το πανελλήνιο αφήνοντας πίσω του 2 νεκρούς άνδρες και τέσσερις τραυματίες, είναι απόρροια της αδιαφορίας και της εγκληματικής αμέλειας των αρμοδίων φορέων επί σειρά ετών. Παρά την ανάδειξη, την επισήμανση και την κατάθεση προτάσεων κατά καιρούς για την αποφυγή τέτοιων δυσάρεστων γεγονότων, οι κυβερνήσεις αποφεύγουν την οδό της «λογικής». Προτιμούν να οδεύουν με τον άκρατο συναισθηματισμό που διακατέχει «ευαίσθητες χορδές» οι οποίες κραυγάζουν για να καλύψουν τις ανεπάρκειές τους, αλλά και ενίοτε να διατηρούν το λόγο ύπαρξής τους ως «αυτόκλητοι προστάτες» των υβριδίων.

Ωστόσο, το να θέλει κανείς να παρουσιάζει οικολογικό συναίσθημα και φιλοσοφία θέλοντας να προστατεύσει το εκφυλισμένο είδος του αγριόχοιρου που στην ουσία απειλεί την ατόφια του ύπαρξη, είναι τόσο οξύμωρο όσο και ο γάιδαρος να λέει ότι είναι ίππος.

Μείωση του πληθυσμού άνευ θανάτωσης – Σχήμα οξύμωρο

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση το χειρίζεται, εδώ και χρόνια κάνει λόγο για επιτακτική μείωση του πληθυσμού και την ίδια στιγμή τρομάζει στη λέξη «θανάτωση!». Λες και η μείωση των αγριόχοιρων μπορεί να επιτευχθεί με κάποιο άλλον τρόπο. Τέτοια φαντασιολαγνία ούτε ο ο Στίβεν Σπίλμπεργκ δεν έχει ακόμα εμπνευστεί για μια επιτυχημένη κινηματογραφική του παραγωγή, αφού ένα τέτοιο σενάριο δεν μπορεί να δέσει με τέτοια αντιφατικότητα.

Στο θανατηφόρο τροχαίο του Κιλκίς, όπως και στα προηγούμενα που έχουν συμβεί και οι αμνήμονες βολεύει να ξεχνούν, υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί. Ηθικοί αυτουργοί που από την μία παριστάνουν τους «αισθηματίες» και από την άλλη δεν τους καίγεται καρφί για ό,τι συμβαίνει έξω από το πηγάδι του μικρόκοσμού τους.

Ο κόσμος «παίζει« συνεχώς τη ζωή του με τις πιθανότητες της τύχης και το κράτος μη θέλοντας να «σπάσει αυγά», επιδιώκει να είναι «και με τον Ιησού και με τον Βαραββά».

Πολλά ωστόσο από αυτά τα περιστατικά των ατυχημάτων δεν γίνονται γνωστά, γιατί υπάρχουν μόνο υλικές ζημιές. Όμως, οι οδηγοί κάτοχοι αυτοκινήτων… ματώνουν οικονομικά, όταν πρέπει να επισκευάσουν το όχημά τους. Ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις που τα αυτοκίνητα δεν επισκευάζονται. Και τότε ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να αγοράσει ένα καινούργιο.

Κύρια αιτία του υπερπληθυσμού 

Τα κλειστά ώτα σε φωνές αληθείας και λογικής που από καιρό προειδοποιούν, η ανικανότητα των πολιτικάντηδων να διαχειριστούν ένα πρόβλημα που κατά βάση οι ίδιοι δημιούργησαν δια μέσω της επιδοτούμενης βιολογικής κτηνοτροφίας, όπως και η έντεχνη παρακώλυση μιας νόμιμης και αποτελεσματικής διαχείρισης του πληθυσμού του αγριόχοιρου, καθιστά όλους αυτούς ως ηθικούς αυτουργούς για όλους εκείνους που τα τελευταία χρόνια τραυματίζονται είτε χάνουν τη ζωή τους στους δρόμους με έναν επιπρόσθετο τρόπο.

Τα μέτρα που προτείνονται ως λύση με πινακίδες, περιφράξεις και μεταφορά δειγμάτων μέσω σύλληψης και απελευθέρωση σε άλλες περιοχές, είναι τόσο ρηχά και αναποτελεσματικά όσο και ο τρόπος σκέψης τους. Μια ματιά στο διεθνή χώρο για αντίστοιχα ανεπαρκή μέτρα πείθουν και τον πιο δύσπιστο. Και για να προλάβω ορισμένους, όχι, εμείς ως κυνηγοί δεν ποθούμε να κυνηγήσουμε επιπλέον αγριογούρουνα ούτε παριστάνουμε τους μόνους διαχειριστές. Απλά παρατηρούμε και μέσα από τη γνώση μας προτείνουμε. Μπορεί κάλλιστα να εισακούει κανείς εκείνους τους «ειδικούς» που τη φύση την βιώνουν στο χαρτί και με…αντάλλαγμα.

Ας ελπίσουμε πως κάποια στιγμή θα κυριαρχήσει η λογική έναντι της παράνοιας που έχει ριζώσει σε τούτο τον άμοιρο τόπο. Αν και κάτι τέτοιο φαντάζει ουτοπικό…

 

 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αγριoγούρουνα: Μείωση στα σημεία εντατικής θήρας

Αγριoγούρουνα: Μείωση στα σημεία εντατικής θήρας Το κυνήγι ως ο ακρογωνιαίος λίθος αντιστάθμισης στο πρόβλημα των αγριόχοιρων Η κυνηγετική περίοδος που μεσολάβησε υπήρξε για ακόμη μια...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ