spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤραγωδία και ευτράπελα από τον κόσμο των χορτοφάγων

Τραγωδία και ευτράπελα από τον κόσμο των χορτοφάγων

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Ο θάνατος μιας 34χρονης βέγκαν στα Ιμαλάια και η υποκρισία με ιδιοκτήτες αλυσίδας χορτοφαγικών εστιατορίων που απολάμβαναν το μοσχαρίσιο κρέας, επαναφέρουν στο προσκήνιο το ζήτημα της σωστής διατροφής.

 

Η 34χρονης Αυστραλή Μαρία Στρίντομ, λέκτορας πανεπιστημίου της Μελβούρνης έπεσε θύμα του ίδιου της του εαυτού, αφού έβαλε ως στόχο να ανέβει στο Έβερεστ για να αποδείξει ότι οι χορτοφάγοι είναι εξ ίσου δυνατοί με τους κρεατοφάγους. Μπορεί να τα κατάφερε ως ένα σημείο, αλλά είναι νεκρή, καθώς αποδείχθηκε ότι σε ακραίες καταστάσεις δεν υπάρχει διαχωρισμός αναλόγως το φύλο, την φυλή, την ηλικία και, πολύ περισσότερο τις διατροφικές προτιμήσεις.

Και από την άλλη, υπήρξε ένα ακόμη θέμα που έγινε παγκοίνως γνωστό, όταν ένα ζευγάρι Καλιφορνέζων που διατηρούσε αλυσίδα χορτογαγικών εστιατορίων, «πιάσθηκε» στα … πράσα να απολαμβάνει μπέργκερ και το ψυγείο του να είναι γεμάτο με μοσχαρίσιο κρέας. 

 

 

Έπεσε θύμα του ίδιου της του εαυτού…

 

Τραγικός ήταν ο επίλογος της προσπάθειας της 34χρονης Αυστραλής Μαρία Στρίντομ που θέλησε ν’ αποδείξει ότι οι χορτοφάγο έχουν ενέργεια και δυνάμεις ανεξάντλητες, αφού ο θάνατος της είχε στήσει καρτέρι στην πιο ψηλή κορφή του κόσμου.

Η Μαρία Στρίντομ που συνοδευόταν σε αυτή την προσπάθεια από τον σύζυγό της Ρόμπερτ Γκρόπελ νικήθηκε από την ασθένεια των βουνών, ενώ ο σύζυγός της παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η Μαρία Στράιντομ, ήταν λέκτορας στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και, δεν ήταν απλώς χορτοφάγος, ήταν κάτι περισσότερο ακραίο, ήταν βέγκαν (vegan). Της άρεσε η περιπέτεια, γυμναζόταν, δεν κάπνιζε και είχε βάλει ένα στόχο στη ζωή της να αποδείξει πως οι βέγκανς είναι εξίσου δυνατοί με εκείνους που τρώνε κρέας. Στο μυαλό της είχε καρφωθεί η ιδέα πως δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος για να το πετύχει αυτό, από το ν΄ ανέβει στο Έβερεστ, μία προσπάθεια στην οποία ο ανθρώπινος οργανισμός καταπονείται σε ακραίες συνθήκες.

Αφού λοιπόν τα κανόνισε όλα με κάθε λεπτομέρεια, έφτασε η πολυπόθητη στιγμή για την 34χρονη Αυστραλή. Κάθε μέρα η Μαρία πάλευε με τις χαμηλές θερμοκρασίες, τις χιονοθύελλες και τα κρυοπαγήματα. Και όμως συνέχιζε να ανεβαίνει προς το στόχο της. Όμως ύστερα από κάποια 24ωρα, ένα πρωινό ένιωσε αφόρητες ζαλάδες, αδιαθεσία και δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Είχαν σχεδόν φτάσει στην κορυφή. Ο σύζυγος της, έκρινε ότι δεν αντέχει άλλο η Μαρία και την κατέβασε στην «κατασκήνωση 4» σε υψόμετρο 8.000 μέτρα για να της δοθούν οι πρώτες βοήθειες. Ήταν όμως αργά, καθώς η Μαρία πέθανε λίγα μέτρα πριν φτάσουν στην κατασκήνωση.

«Φως» στο αίτια που «οδήγησαν» στο θάνατο της Μαρία έδωσε ο σύζυγός της, ο οποίος είναι γιατρός κι εμφανίζεται απαρηγόρητος από την τραγωδία, καθώς όπως επεσήμανε στα ΜΜΕ της Αυστραλίας ότι «όταν η Μαρία είπε ότι ένιωθε άσχημα για να συνεχίσει την άνοδο, εκείνος την άφησε και συνέχισε».

Όπως ήταν φυσικό, η κατάληξη της προσπάθειας της 34χρονης Αυστραλής να αποδείξει πως η χορτοφαγία προσφέρει τα ίδια αποτελέσματα με την κρεατοφαγία, απασχόλησε, τα ΜΜΕ παγκοσμίως.

«Είναι βλακεία, μια γυναίκα πέθανε για βλακείες», έγραψε κάποιος στο τουίτερ. Η βρετανική εφημερίδα “Daily Mail” πήρε θέση στο ζήτημα λέγοντας ότι η χορτοφαγία, όταν κάποιος αποκλείει κάθε ζωικό προϊόν, δεν μπορεί να προσφέρει τις δυνάμεις που χρειάζονται γιατί λείπουν οι πρωτεΐνες.

Από την άλλη πλευρά, ο Ελβετός διατροφολόγος και βιολόγος Βαλέριο Ρίζο, επιχείρησε να τοποθετήσει το θέμα στην σωστή του διάσταση με την επισήμανση ότι  απαιτείται να είναι κανείς πιο προσεκτικός με αυτά τα θέματα:

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι η χορτοφαγία δεν επιτρέπει την σκληρή προσπάθεια, εξαιτίας αυτού του τραγικού θανάτου. Κι αυτό γιατί δεν μπορούμε να βασίσουμε μια μελέτη πάνω σε μία μόνο περίπτωση αλλά και γιατί κι ένα άλλο άτομο που δεν ήταν χορτοφάγος πέθανε στις ίδιες συνθήκες, την ίδια περίπου περίοδο».

Ωστόσο, ο Ελβετός διατροφολόγος εκτιμά ότι η δίαιτα βέγκαν δεν ταιριάζει στις ανθρώπινες ανάγκες, επειδή της λείπει η βιταμίνη B12 που βρίσκεται στα προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και άλλες απόψεις, όπως αυτή της Μαλένα Αζάμ, εκπροσώπου φιλοζωικής οργάνωσης της Γαλλίας, η οποία ήταν στα Ιμαλάια έναν μήνα πριν την Μαρία, και επισημαίνει:

« Η ατμόσφαιρα σε υψόμετρο είναι ένα πρόβλημα για όλους, όχι μόνο για τους χορτοφάγους. Η τραγική περιπέτεια αυτής της γυναίκας δεν αποδεικνύει τίποτα. Αν είχε επιβιώσει, αυτό δεν θα σήμαινε ότι όλοι οι χορτοφάγοι είναι σε θέση να ανεβαίνουν στις κορυφές των βουνών. Κάθε ακραία επίδοση, είτε κάποιος είναι χορτοφάγος είτε όχι, απαιτεί τρομερή δουλειά».

 

 Πουλούσαν χορτοφαγία, απολάμβαναν μπέργκερ

 

maxresdefault

 

Πουλούσαν … υψηλή γαστρονομία για βέγκανς έχοντας δημιουργήσει μια αλυσίδα χορτοφαγικών εστιατορίων στην Καλιφόρνια -εξαιρετικά δημοφιλή μεταξύ των σελέμπριτις που κατοικούν στην δυτική ακτή των ΗΠΑ-, μέχρι που έσκασε η βόμβα… με τους ιδιοκτήτες της αλυσίδας, τον Μάθιου και την Τέρκες Ένγκελχαρτ, να τρώνε μπέργκερ και να έχουν το ψυγείο τους γεμάτο από βοδινό κρέας!

Η είδηση έκανε τον γύρο του διαδικτύου στις αρχές του Μάη κι, αν μη τι άλλο, ανέδειξε σε όλη της το μεγαλείο την καταλυτική επίδραση που έχει το λάιφ στάιλ στην σύγχρονη κοινωνία.

Η Τέρκες και ο Μάθιου Ένγκελχαρτ, που σήμερα διανύουν το 60ο έτος της ηλικίας, είχαν την φαεινή ιδέα, να δημιουργήσουν ένα χορτοφαγικό εστιατόριο με την ονομασία “Café Gratitude”, το 2004. Η επιτυχία του πρώτου εστιατορίου, η οποία βασίσθηκε σε μεγάλο βαθμό στην … υψηλή πελατεία που κατάφερε να προσελκύσει μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν  αστέρια της σόου μπιζ όπως η Γκουίνεθ Πάλτροου και η Μπιγιονσέ, «οδήγησε» το ζευγάρι στην δημιουργία μιας αλυσίδας καταστημάτων εστίασης, τα οποία είχαν ως σήμα κατατεθέν την υψηλή γαστρονομία για χορτοφάγους. Μάλιστα, για να γίνει αντιληπτό το εύρος της επιτυχίας, αξίζει να σημειωθεί ότι η αλυσίδα σέρβιρε περί τα 28.000 γεύματα την ημέρα!

Ο Μάθιου και η Τέρκες, «προδόθηκαν» από το ίντερνετ και από φωτογραφίες που διένειμαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον Τύπο ακτιβιστές για τα ζώα. Οι φωτογραφίες είχαν αλιευθεί από μπλογκ του ζευγαριού το 2015 και από την ιστοσελίδα της φάρμας, συμπεριλαμβάνοντας φωτογραφίες από τον καταψύκτη τους γεμάτο παστό κρέας,  βάζα με σάλτσες για κρέατα και τον ίδιο τον Μάθιου να απολαμβάνει ένα χάμπουργκερ, γράφοντας στο ποστ ότι απολαμβάνει την «μετάβασή» του στο κρέας μετά από 40 χρόνια χορτοφαγίας.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το θέμα προκάλεσε σάλο ενώ τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα, όταν το ζευγάρι θέλησε να … απολογηθεί για το ζήτημα που είχε προκύψει προβάλλοντας εντελώς αστείους ισχυρισμούς.  Όπως, για παράδειγμα, ότι τα ζώα χρησιμοποιούνται για να μελετήσουν την «αναγεννητική γεωργία» όπως την ονομάζουν, και ότι έχουν το δικαίωμα για οποιαδήποτε δραστηριότητα μέσα στην ιδιοκτησία τους. Και εκεί που το … τερμάτισαν, ήταν με την ατάκα, σε εφημερίδα του Χόλυγουντ:

 «Ξεκινήσαμε να παρατηρούμε την φύση και απ’ ότι είδαμε δεν μπορεί να υπάρξει η ίδια η φύση χωρίς τα ζώα».

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι … θυμωμένοι χορτοφάγοι (και όχι μόνο), έχουν ξεκινήσει εκστρατεία για μποϋκοτάζ των εστιατορίων ενώ μιλούν για υποκρισία του ζεύγους Ένγκελχαρτ.

 

  

 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λύκοι καταβροχθίζουν ένα ελάφι σε χώρο στάθμευσης – Βίντεο

Λύκοι καταβροχθίζουν ένα ελάφι σε χώρο στάθμευσης Οι λύκοι έχουν αυξηθεί κατά πολύ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε σημείο που αποτελεί και αντικείμενο συζήτησης της κομισιόν....
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ