spot_img
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΘα μπορούσε να είχε σωθεί ο 21χρονος ορειβάτης;

Θα μπορούσε να είχε σωθεί ο 21χρονος ορειβάτης;

|

Πολύτιμος αποδεικνύεται ότι ήταν ο χρόνος που χάθηκε για τη μεταφορά του 21χρονου Ερμή Θεοχαρόπουλου στο νοσοκομείο, του νεαρού ορειβάτη που τραυματίστηκε κάνοντας ορειβατικό σκι στα Τζουμέρκα, γεγονός που πιθανώς να του στοίχισε και την ίδια του τη ζωή.

Η διαπίστωση αυτή, σε συνδυασμό με τον χρόνο που απαιτήθηκε για άλλες επιχειρήσεις διάσωσης στο παρελθόν, αλλά και το γεγονός ότι η περιοχή της Ηπείρου επιλέγεται από όλο και περισσότερους για ορειβασία και άλλα σπορ στο βουνό, ανοίγει ξανά τη συζήτηση για την ανάγκη μόνιμης παρουσίας ενός ελικοπτέρου με δυνατότητες έρευνας – διάσωσης στην περιοχή, καθώς ο χρόνος που απαιτείται για να προσεγγίσει από την περιοχή της Αττικής, κυμαίνεται από 2.30 έως 3.30 ώρες. Χρόνος που θα μπορούσε να μειωθεί στο μισό, ίσως και περισσότερο, αν το ελικόπτερο απογειωνόταν από κάποιο πιο κοντινό αεροδρόμιο.

SAR\-TZOYMERKA_map\-2_normal

Στην περίπτωση του 21χρονου, που από την αρχή ήταν αντιληπτό ότι η ζωή του κρέμεται σε μία κλωστή, καθώς είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά την πτώση του, κάθε λεπτό μετρούσε. Και η αλήθεια είναι ότι έγινε προσπάθεια να βρεθεί τρόπος να μεταφερθεί από το σημείο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Κι αυτό μαρτυρά και το γεγονός ότι δόθηκε εντολή να απογειωθεί και δεύτερο ελικόπτερο από το Άκτιο, προκειμένου να παραλάβει τον τραυματία. Όμως, το ελικόπτερο, που δε διέθετε μηχανισμό διάσωσης για να παραλάβει εν πτήσει τον τραυματία, στάθηκε αδύνατον να προσγειωθεί σε σημείο πλησίον του 21χρονου, ενώ αδύνατη ήταν και η μεταφορά του πολυτραυματία σε σημείο που υπήρχε η δυνατότητα προσγείωσης του ελικοπτέρου.

Έτσι, αποφασίστηκε να αποχωρήσει, την ώρα, άλλωστε, που προσέγγιζε την περιοχή και το ελικόπτερο Aegean Hawk, που είχε απογειωθεί από τη Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού στον Μαραθώνα.

SAR\-TZOYMERKA_snapshot_04\.36_2015\.05\.09_20\.06\.32_normal

 

Στις 5.30 περίπου το απόγευμα, σχεδόν τρεις ολόκληρες ώρες μετά από το αίτημα προς το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης για επιχείρηση από αέρος, το ελικόπτερο παρέλαβε τον 21χρονο, κοντά στον οποίο είχαν φτάσει και πυροσβέστες της Ορειβατικής Ομάδας Έρευνας Διάσωσης της 5ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών, τοποθετώντας τον σε φορείο.

SAR\-TZOYMERKA_snapshot_02\.09_2015\.05\.09_20\.08\.38_normal

Πάλευαν τρεις ώρες να τον επαναφέρουν

Άμεσα μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, όπου ανέμενε μονάδα του ΕΚΑΒ για να τον διακομίσει στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα». Ωστόσο, ο 21χρονος, ο οποίος είχε υποστεί βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, δεν τα κατάφερε. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του με το ελικόπτερο, υπέστη ανακοπή. Οι προσπάθειες ανάνηψης τόσο από τους διασώστες του ΕΚΑΒ όσο και των γιατρών στο νοσοκομείο δεν απέδωσαν, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του, αλλά και όλη την ορειβατική οικογένεια.

Χαρακτηριστικές των προσπαθειών που κατέβαλαν οι διασώστες του ΕΚΑΒ και οι γιατροί του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», είναι οι δηλώσεις του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη. «Στήθηκε μια γιγαντιαία επιχείρηση προκειμένου να μεταφερθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο νοσοκομείο. Όταν έφτασε στο αεροδρόμιο, έγινε μια πρώτη προσπάθεια από την κινητή μονάδα για να υπάρξει ανάνηψη. Αυτό δεν κατέστη δυνατό εκείνη τη στιγμή. Στις 6.50 έφτασε στο Νοσοκομείο “Χατζηκώστα” και για 50 λεπτά οι γιατροί προσπαθούσαν να κάνουν ανάνηψη, γιατί ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε φτάσει με πίεση 4. Μετά έγινε για ακόμη 40 λεπτά προσπάθεια με εξωτερική βηματοδότηση και με χορήγηση πλάσματος μήπως και αντιδράσει ο οργανισμός του. Τελικά τίποτα από αυτά δεν έγινε κατορθωτό, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να καταλήξει», ανέφερε.

Το χρονικό τα τραγωδίας

Κάνοντας ορειβατικό σκι, μια από τις δραστηριότητες που τόσο αγαπούσε, στο απόλυτα οικείο για τον ίδιο περιβάλλον των Τζουμέρκων, έμελλε να χάσει τη ζωή του την Κυριακή ο 21χρονος Ερμής Θεοχαρόπουλος, γιος του Γιάννη Θεοχαρόπουλου, ενός από τους πλέον γνωστούς προπονητές – εκπαιδευτές ορεινών σχολών και πρωταθλητή στο ορειβατικό σκι.

SAR\-TZOYMERKA\-snapshot_00\.33_2015\.05\.09_20\.04\.56_normal
Οι δύο τους και κάποια ακόμη άτομα είχαν ξεκινήσει το πρωί της Κυριακής για μια πορεία στην περιοχή του Καταρράκτη, σε μια διαδρομή που την ήξεραν καλά, καθώς, άλλωστε, ο Γιάννης Θεοχαρόπουλος ασχολείται με τις υπαίθριες δραστηριότητες στην περιοχή ως υπεύθυνος στο Κέντρο Άθλησης και Αναψυχής που δημιούργησε στα Άγναντα, και οργάνωνε σχολές εκπαίδευσης στο ορειβατικό σκι. Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, κάτω από συνθήκες που δεν έχουν διευκρινιστεί, ο 21χρονος Ερμής γλίστρησε σε γκρεμό κάτω από την κορυφή Τούμπα και κατέληξε περίπου 300 μέτρα χαμηλότερα στη χιονισμένη πλαγιά.

Άμεσα ειδοποιήθηκαν οι αρχές και υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση, με 16 πυροσβέστες της Ορειβατικής Ομάδας Έρευνας Διάσωσης της 5ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών να κινούνται προς το σημείο. Κάποιοι απ’ αυτούς, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν εκπαιδευτεί από τον Γιάννη Θεοχαρόπουλο, όπως και πυροσβέστες από άλλες ΕΜΑΚ. Ο πατέρας του και δύο ακόμη άτομα από την ομάδα του ήταν οι πρώτοι που έφτασαν κοντά του, περίπου μία ώρα αργότερα, διαπιστώνοντας ότι είναι σοβαρά τραυματισμένος στο κεφάλι, αλλά και στα κάτω άκρα.

 

SAR\-TZOYMERKA_snapshot_00\.01_2015\.05\.09_20\.09\.10

O Ερμής Θεοχαρόπουλος ήταν ιδιαίτερα έμπειρος στα σπορ του βουνού και έκανε πρωταθλητισμό στην αναρρίχηση, όντας μέλος της Εθνικής Ομάδας Αγωνιστικής Αναρρίχησης ως αθλητής του ΕΟΣ Αχαρνών. Προπονητής ήταν ο πατέρας του, ενώ με την ορειβασία ασχολείται και η μητέρα του. Με τους αγώνες ασχολούνταν από την ηλικία των επτά ετών και τα τελευταία χρόνια έκανε πρωταθλητισμό, ασχολούμενος παράλληλα με την οικογενειακή επιχείρηση στα Άγναντα.

 

Πηγή: agon.gr

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλυμπος: Νεκρός 40χρονος ορειβάτης που έπεσε σε χαράδρα

Όλυμπος: Νεκρός 40χρονος ορειβάτης που έπεσε σε χαράδρα Ο 40χρονος ορειβάτης με καταγωγή από τη Σλοβακία μεταφέρθηκε από πλήρωμα του ΕΚΑΒ χωρίς τις αισθήσεις του στο νοσοκομείο Κατερίνης,...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ