spot_img
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤα ζαρκάδια επελαύνουν

Τα ζαρκάδια επελαύνουν

|

Καταγραφή ενός …απειλούμενου είδους             

 

Τα ζαρκάδια αυξάνονται, χαίρονται οι …λύκοι

 

Την επεκτατική πορεία του αγριόχοιρου, ακολουθεί κατά πόδας σε όλη την Ελλάδα το ζαρκάδι, οι πληθυσμοί του οποίου αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και αργά ή γρήγορα η Πολιτεία θα κληθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που προκύπτει για τις αγροτικές καλλιέργειες.

Ρεπορτάζ   ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΟΝΤΑΣ

Τα ζαρκάδια … επελαύνουν από το ένα άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας έως το άλλο, οι πληθυσμοί τους παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια σε όλες τις γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας, όμως υπάρχουν ακόμη οργανώσεις που θέλουν το ζώο να … απειλείται με εξαφάνιση.

Σε αυτές ανήκει ο «Αρκτούρος», ο οποίος στην αναφορά του στο διαδίκτυο για το ζαρκάδι, επισημαίνει:

«Στην Ελλάδα, έχουν απομείνει μικροί πληθυσμοί ζαρκαδιών στις ορεινές περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Το είδος χαρακτηρίζεται τρωτό που σημαίνει ότι αν συνεχίσει να εξοντώνεται σύντομα θα απειλείται με εξαφάνιση».

Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο τα «Κυνηγετικά Νέα» με εκτενές ρεπορτάζ τους επεσήμαναν πως τα ζαρκάδια έχουν πλέον φτάσει και εποικίζουν περιοχές στο Χορτιάτη, στο Ωραιόκαστρο, στο Βασιλούδι, στο Καβαλάρι, στο Φίλυρο, στα Λαγυνά, που απέχουν 10 έως 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Και αν αυτά συμβαίνουν στη πρωτεύουσα του Βορά, στη Νότια Ελλάδα μπορεί να μην έχουν φτάσει έως τα περιχώρα της Αθήνας, όπως ο αγριόχοιρος ο οποίος συναντάτε πλέον και στην Πάρνηθα, αλλά είναι θέμα χρόνου να συμβεί κάτι τέτοιο, αν δεν υπάρξει κάποια δραματική εξέλιξη.

Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση του επιστημονικού συνεργάτη της Δ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας, Βαγγέλη Χατζηνίκου:

«Πριν από 30 χρόνια, περιοχές όπως η Φθιώτιδα, η Ευρυτανία, τα ορεινά της Ναυπακτίας, δεν είχαν ζαρκάδια. Σήμερα όχι μόνο υπάρχουν, αλλά έχουν αναπτύξει μεγάλους πληθυσμούς και όλα δείχνουν πως ακολουθεί τη μοίρα του αγριόχοιρου».

Σε αυτή την επέκταση του ζαρκαδιού προς τη Νότια Ελλάδα έχουν συμβάλει μια σειρά από παράγοντες, με προεξάρχοντα την ερήμωση της ορεινής υπαίθρου και τη μείωση της εκτατικής κτηνοτροφίας που είχε σαν αποτέλεσμα τον ανταγωνισμό για την τροφή μεταξύ των κτηνοτροφικών ζώων και των ζαρκαδιών. Η δάσωση και η απελευθέρωση μεγάλης βοσκήσιμης ύλης, αξιοποιείται καλύτερα από είδη όπως το ζαρκάδι, ο αγριόχοιρος και το αγριόγιδο.

«Διάσπαρτοι σε όλη τη Θεσσαλία είναι οι πληθυσμοί των ζαρκαδιών», σύμφωνα με την επιστημονική σύμβουλο της οικείας Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Γεωργία Στεργιοπούλου ενώ όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ της εφημερίδας οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις εντοπίζονται στη νότια πλευρά της περιφέρειας στα σύνορα με την Ευρυτανία και τη Φθιώτιδα και συγκεκριμένα στις περιοχές Βαθύλακος, Ρεντίνα, Ζαχαράκη, και άλλες.  

Μεγάλοι πληθυσμοί διαβιούν επίσης στον ορεινό όγκο των Αγράφων, στον Όλυμπο και τον Κίσσαβο, στη Νότια Πίνδο, στην ευρύτερη περιοχή Ελασσόνας – Λάρισας, στον Τύρναβο, στα πέριξ της λίμνης Πλαστήρα, στην Πύλη Τρικάλων και φυσικά στα βόρεια σύνορα της περιφέρειας με την Μακεδονία.

Όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει ο καθένας, από τη στιγμή που υπάρχει η συγκεκριμένη εικόνα στη Θεσσαλία, τα πράγματα για το ζαρκάδι δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά και στην Ήπειρο, με τον επιστημονικό συνεργάτη της Κ.Ο.Η. , Ηλία Παππά, να επισημαίνει:

«Από μαρτυρίες κυνηγών, και ειδικά εκείνων που ασχολούνται με το κυνήγι του αγριόχοιρου, οι συναντήσεις με ζαρκάδια ήταν πολλές και αυτή τη σεζόν. Ειδικά στα Ζαγοροχώρια, από την Κόνιτσα μέχρι και το Μέτσοβο, οι πληθυσμοί των ζαρκαδιών παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση και, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, σε αυτήν την αύξηση οφείλεται και η αύξηση των λύκων, αφού τα ζαρκάδια αποτελούν για το άγριο θηλαστικό βασική του τροφή».

Σύμφωνα με τον γεν. γραμματέα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου Μπάμπη Μπρέχα, ζαρκάδια εμφανίζονται πλέον και στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, σε όλη την έκταση της επαρχίας Πωγωνίου, στα Πράμαντα, καθώς επίσης και στην Πρέβεζα και στα χωριά των Τζουμέρκων, όπου μερικές 10ετίες πίσω δεν υπήρχαν.

Στην περιφέρεια της Ηπείρου, ζαρκάδια υπάρχουν επίσης στην Ηγουμενίτσα, το Φιλιάτι, την Παραμυθιά και άλλες περιοχές της Θεσπρωτίας.

Για την Μακεδονία, η επέλαση των ζαρκαδιών έξω από τη Θεσσαλονίκη είναι στοιχείο που καταδεικνύει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί. Και, όπως είπε στα «Κ.Ν.» ο επιστημονικός συνεργάτης της Κ.Ο.Μ.Α.Θ. Φώτης Καραμπατζάκης παρατηρείται και εξάπλωσή του σε νέες περιοχές.

Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμπατζάκης:

«Από τη στιγμή που η Μακεδονία και η Θράκη έχουν δασωθεί και η ύπαιθρος έχει εγκαταληφθεί, δεν αποτελεί έκπληξη η αύξηση του ζαρκαδιού, όπως φυσικά και του αγριόχοιρου. Είναι επίσης σημαντικό ότι σε πολλές περιοχές της Θράκης, σε όλη τη Ροδόπη και το Φαλακρό, αυξητικές είναι οι τάσεις για τον πληθυσμό του αγριόγιδου».

Γρεβενά, Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά στη δυτική Μακεδονία, είναι περιοχές στις οποίες οι κυνηγοί έχουν παρατηρήσει μεγάλες ομάδες ζαρκαδιών, ενώ η ίδια κατάσταση υπάρχει στα ορεινά της Δράμας και στον Λαχανά που βρίσκεται μόλις 46 χιλιόμετρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη. Στον Έβρο, ο μεγάλος πληθυσμός των ζαρκαδιών διαβιεί στην ευρύτερη περιοχή των Φερρών.

 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπλα: Αλουμίνιο ή χάλυβας;

Όπλα: Αλουμίνιο ή χάλυβας; Προφανώς το ερώτημα απευθύνεται στα δίκαννα και όχι στα αυτογεμή. Άλλωστε σήμερα ελάχιστα αυτογεμή κατασκευάζονται με βάση από χάλυβα Καλό και άγιο...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ