spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤα περιφραγμένα άβατα της Κρήτης

Τα περιφραγμένα άβατα της Κρήτης

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Η ιδιότυπη “ομερτά” που κατέστησε πολλά βουνά του νησιού, σε απαγορευμένη και επικίνδυνη ζώνη για τους κυνηγούς.

Τα χρόνια περνάνε το ένα μετά το άλλο, αλλά η Πολιτεία δεν έχει ακόμα καταφέρει να εξασφαλίσει ασφαλή διέλευση σε πολλές ορεινές περιοχές της Κρήτης, όπου λογής – λογής “συμφέροντα” επιβάλλουν τους δικούς τους… απαγορευτικούς νόμους!

Iσχυρά σόγια μεγαλοκτηνοτρόφων προσπαθούν να αποτρέψουν την παρουσία κυνηγών σε βουνά της Κρήτης, επειδή τα θεωρούν ολόκληρα σαν δικά τους… “μητάτα”! 

 

Αντίποινα και δολιοφθορές

Την… ”ταραγμένη” σχέση μεταξύ κυνηγών και βοσκών τα τελευταία 30 χρόνια εξακολουθεί να δυναμιτίζει και η απραξία της Πολιτείας, που είτε δεν θέλει είτε δεν μπορεί να… παρέμβει στα περιφραγμένα άβατα της Κρήτης. Στη μεγαλόνησο, το ερώτημα “πότε είναι νόμιμες οι περιφράξεις χιλιάδων στρεμμάτων βουνών ή βοσκοτόπων, δεν απαντήθηκε ποτέ…

Και οι επώνυμες καταγγελίες ποτέ δεν είχαν καλό τέλος, γιατί επισύρουν “μεταχρονολογημένα” αντίποινα, δολιοφθορές σε αυτοκίνητα, δηλητηριάσεις σκύλων, ακόμα και… πυρά από καλάσνικοφ!

 

Kατατεμαχισμένη ύπαιθρος

Κατά καιρούς, οι τοπικές κυνηγετικές οργανώσεις έχουν προσφύγει στις αρχές εναντίον των παράνομων περιφράξεων,  αλλά το… ξήλωμά τους αναβλήθηκε επ’ αόριστον, μετά από παρέμβαση πολιτικών από ισχυρά “τζάκια” του νησιού!

Σήμερα, μεγάλες εκτάσεις των βουνών της Κρήτης αποτελούν περιφραγμένα “κάστρα”… Ουδείς μπορεί να περάσει… ακίνδυνα εντός τους, ενώ οι χωματόδρομοι που οδηγούν σε αυτές διακόπτονται από… αμπαρωμένες με λουκέτα “πύλες” εισόδου.

Η ύπαιθρος της Κρήτης είναι κατατεμαχισμένη από παράνομες βοσκο-περιφράξεις, τόσο σε δημόσιες ορεινές εκτάσεις, όσο και σε πεδινές άγονες περιοχές.

Με τη δικαιολογία της κτηνοτροφίας, μια περίφραξη λειτουργεί ως “εργαλείο” για την ιδιοποίηση δημόσιας γης. Και στον περιφραγμένο χώρο, απαγορεύεται επί της ουσίας η είσοδος και σε δασικούς υπαλλήλους, και σε θηροφύλακες, ακόμα… και σε αστυνομικούς!

Κατά κύριο λόγο, το φαινόμενο των περιφράξεων προέκυψε από τον “διαστρεβλωμένο” τρόπο επιδότησης της κτηνοτροφίας που εφαρμόστηκε τις προηγούμενες δεκαετίες: η επιδότηση δεν αφορούσε το παραχθέν προϊόν, αλλά το κάθε ζώο ανά κεφάλι. Έτσι, χιλιάδες αιγοπρόβατα αφήνονται “αδέσποτα” σε περίκλειστες εκτάσεις στα βουνά, χωρίς καν να αρμέγονται…

 

Λαγοί “πεσκέσι”!

Αυτή είναι και η αιτία που, πολλές ορεινές περιοχές της Κρήτης, θυμίζουν σήμερα… σεληνιακό τοπίο από την ερημοποίηση και αποψίλωση των εδαφών!

Το κλείσιμο δρόμων με μπάρες ή σιδερένιες πόρτες με λουκέτα, αποτελεί σήμερα ένα άτυπο καθεστώς στο νησί… Και σε ένα τέτοιο “καθεστώς” δεν έχει καμία σημασία ποιον “κυνηγότοπο” ξέρεις, αλλά αν… ξέρεις αυτόν που κατέχει τα κλειδιά του λουκέτου του!

Όποιος δεν έχει τέτοιες γνωριμίες, απλά το διακινδυνεύει. Είτε με τη ζωή του σκύλου του, είτε με την “ακεραιότητα” του αυτοκινήτου του, είτε και με την σωματική ακεραιότητα τη δική του.

Αυτή η “καταδυνάστευση” δεν αφορά μόνο τους κυνηγούς του νησιού… Αφορά και τους ίδιους τους κτηνοτρόφους, που υποφέρουν, επίσης, από τους μεγαλο-βοσκούς και τα συρνατοπλεγμένα τσιφλίκια τους.

Και βέβαια, σε αυτές τις συρματοπλεγμένες και περίκλειστες περιοχές, η λαθροθηρία οργιάζει κατά βούληση χειμώνα – καλοκαίρι, μέρα και νύχτα…

Και ένας μέρος από τους λαγούς που χτυπιούνται νύχτα με τον προβολέα των μυημένων, συχνά καταλήγουν “πεσκέσι” σε πλούσια… τραπέζια της υψηλής κοινωνίας της Αθήνας (με κρητική καταγωγή βεβαίως – βεβαίως…).

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το χιούμορ στο κυνήγι

Το χιούμορ στο κυνήγι Οι δεισιδαιμονίες των κυνηγών Η επιρροή των κακοποιών πνευμάτων, οι αντιεπιστημονικές δοξασίες και ο παράλογος φόβος για το υπερφυσικό, δεν λείπουν από...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ